-
Συγνωμη για το off topic αλλα με αφορμη την νοοτροποια του κοσμου. Εχω πετυχει εξυπνους που τα σκουπιδια τα αφηνουν εξω απο το καδο. Ουτε καν τον ανοιγουν για να δουνε αν ειναι γεματος. Χυμα ετσι, τα πετανε και αντε γεια.
-
Μπορεί κάποιος που έχει γνώσεις φορολογικών θεμάτων να μου εξηγήσει τι σημαίνει ότι ανακοινώνονται νέες αντικειμενικές αξίες με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015;;
Κατά την μεταβίβαση ενός ακινήτου, ένας αγοραστής έχει να κερδίσει κάτι ή θα πληρώσει περισσότερα;;;;
Ποιοί φόροι επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες
Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, σύμφωνα με όσα διαρρέει ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, υπάρχουν κι άλλοι φόροι που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες.
Αυτοί είναι:
-
Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης κατοικίας – επαγγελματικής στέγης
-
Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδοκτήτη ή μισθωμένη α” + β” κατοικία
3.Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο
-
Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ
-
Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα)
-
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών
-
Φ.Π.Α. Στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή
-
Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων
-
Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων
-
Φόρος Ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων)
-
Φόρος Διανομής Ακινήτων
-
Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων
-
Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη – μεταγρ. Συμβολαίων)
-
Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων
-
Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων
-
Φόρος δωρεάς ακινήτων
17.Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο
-
Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αιθαιρέτων
-
Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων κλπ
-
Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων (Ν.1337/83)
http://www.tribune.gr/economy/news/arti ... axies.html
-
-
Θεωρητικά όσοι αγόρασαν από τον Μάιο του 2015 μέχρι την ημέρα που θα αλλάξουν οι αξίες και έχουν πληρώσει φόρο μεταβίβασης με τις παλιές , θα τους επιστραφεί η διαφορά .
Επειδή όμως ο φόρος είναι χαμηλός μόλις 3 % , υπολόγισε ότι αν έχουμε μείωση 200 €/τμ στις αντικειμενικές αξίες θα έχουμε μείωση φόρου 6 €/τμ . Αν λοιπόν δεν είναι πρώτη κατοικία το ακίνητο που αγοράστηκε , τότε ο φόρος θα είναι για ένα σπίτι 100 τμ , 600 € λιγότερα και αν έχουν πληρωθεί θα πρέπει να συμψηφιστούν με τις νέες οφειλές του φορολογουμένου .
-
Ευχαριστώ! Μάλλον η δική μου περίπτωση δεν επηρεάζεται γιατί αφορά 1η κατοικία.
Τα κόστη των συμβολαιογραφικών εξόδων, δικηγόρου κλπ... δεν επηρεάζονται;
-
Επηρεάζονται , αλλά αυτά επειδή είναι ελεύθερες οι αμοιβές δεν επηρεάζονται πρακτικά , μια και οι βασικές τιμές που επηρεάζονται είναι ενδεικτικές , ενώ μιλάμε για ποσά στο 1/3 περίπου του φόρου .
-
Ευχαριστώ.
Δεν έχω ξανακάνει μεταβίβαση ακινήτου, οπότε πρώτη φορά τρώω το 'αγγούρι'.
Αυτό που διαπιστώνω αυτές τις ημέρες είναι ότι επικρατεί τεράστιο γραφειοκρατικό χάος.
Ακόμη και οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι δεν γνωρίζουν καλά/καλά τις διαδικασίες.Η κατάσταση είναι γελοία με το κράτος.
Για παράδειγμα η εφορία μου ζητά να της δείξω τις φορολογικές δηλώσεις Ε1 και τα Ε9 από το 2010.
Η εφορία δεν έχει πρόσβαση σε αυτή τη πληροφορία. Έλεος!!!!!Ή το άλλο το γελοίο. Πήγα στα ΚΕΠ να βγάλω επίσημο χαρτί ότι είμαι άγαμος.
Εκεί με ρώτησαν αν έχω παντρευτεί τους είπα 'όχι' και μετά μου είπαν 'ok' και μου έδωσαν το χαρτί...Και έχει και συνέχεια...
Αυτό δεν είναι κράτος. Τέτοιο χάος πουθενά αλλού.
-
Το κρατος εμεις ημαστε οι πολιτες που διοριζόμαστε εκει.
-
Εσείς μπορεί να διορίζεστε. Εγώ όχι.
Και κυρίως δεν θεωρώ τον εαυτό μου πραγματικό πολίτη αυτού του κράτους.
Αν ήμουν πολίτης θα είχα δικαιώματα και δεν θα ένοιωθα στο πετσί μου 50 χρόνια τώρα, κοινωνικό ρατσισμό.
-
Δηλ εσυ τι δουλεια κανεις; Λαβε υποψιν ότι το 80% των δουλειων εχουν σχεση με το κρατος εστω και αν τυπικα εισαι στον ιδιωτικο τομεα. Αλλα και εσυ να μην εισαι στο κρατος είναι ο γειτονας σου, ο συγγενης και η υπολοιπη κοινωνια μεσα στην οποια ζεις. Αρα...
-
Δεν καταλαβαίνω τον συνειρμό σου.
Εγώ ξέρω να πω ότι σήμερα ήμουν στην εφορία Χαλανδρίου για να πάρω απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας.
Σαν γραφειοκρατική διαδικασία, η συμβολαιογράφος μου, τα είχε φτιάξει όλα.
Στην εφορία, απλά έλεγξαν το φάκελο της συμβολαιογράφου, υπέγραψαν κάτι χαρτιά, φυσικά με φακέλωσαν και μου έδωσαν το επίσημο χαρτί ότι απαλλάσσομαι από φόρο.Καλή εμπειρία. Ελπίζω να μην επαναληφθεί ξανά, γιατί οι εφορίες έχουν φοβερή έλλειψη προσωπικού και με ένα υπάλληλο προσπαθούν να τιθασεύσουν το τέρας της γραφειοκρατίας.
Χαράς στο κουράγιο τους. Ήρωες.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Δεν καταλαβαίνω τον συνειρμό σου.Εγώ ξέρω να πω ότι σήμερα ήμουν στην εφορία Χαλανδρίου για να πάρω απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας.
Σαν γραφειοκρατική διαδικασία, η συμβολαιογράφος μου, τα είχε φτιάξει όλα.
Στην εφορία, απλά έλεγξαν το φάκελο της συμβολαιογράφου, υπέγραψαν κάτι χαρτιά, φυσικά με φακέλωσαν και μου έδωσαν το επίσημο χαρτί ότι απαλλάσσομαι από φόρο.Καλή εμπειρία. Ελπίζω να μην επαναληφθεί ξανά, γιατί οι εφορίες έχουν φοβερή έλλειψη προσωπικού και με ένα υπάλληλο προσπαθούν να τιθασεύσουν το τέρας της γραφειοκρατίας.
Χαράς στο κουράγιο τους. Ήρωες.
Ήρωες άμα είναι από 35 και κάτω. Γιατί αν είναι 44-55, μιλάμε για λαμόγια με περικεφαλαία. ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!
-
Δεν ξέρω αν είναι λαμόγια, αλλά οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι. Και η γραφειοκρατία τεράστια.
Από την άλλη λένε ότι θα κλείσουν τις εφορίες. Αν κλείσουν τις εφορίες, πως θα γίνονται οι μεταβιβάσεις;Επίσης εγώ διαπιστώνω ότι η τεράστια γραφειοκρατία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο (ιδιωτικό) παρακράτος σαν καρκίνωμα που δεν θέλει με τίποτα να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Π.χ. συμβολαιογραφικά γραφεία, δικηγόροι, διεκπεραιωτές, διάφορες ειδικότητες μηχανικών, λογιστικά γραφεία κλπ...
Τα ζω τους τελευταίους 9 μήνες και πραγματικά η κατάσταση είναι γελοία.
-
Ένα ωραίο άρθρο/calculator από τους NY Times click για το τι συμφέρει μεταξύ αγοράς και ενοικίου. Μην σας μπερδεύουν τα δολλάρια, το ίδιο ακριβώς είναι και με ευρώ προφανώς.
To είχα βάλει στο 'Οικοδομές/Κατοικίες' αλλά καλύτερα να υπάρχει και εδώ.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Δεν ξέρω αν είναι λαμόγια, αλλά οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι. Και η γραφειοκρατία τεράστια.
Από την άλλη λένε ότι θα κλείσουν τις εφορίες. Αν κλείσουν τις εφορίες, πως θα γίνονται οι μεταβιβάσεις;Επίσης εγώ διαπιστώνω ότι η τεράστια γραφειοκρατία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο (ιδιωτικό) παρακράτος σαν καρκίνωμα που δεν θέλει με τίποτα να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Π.χ. συμβολαιογραφικά γραφεία, δικηγόροι, διεκπεραιωτές, διάφορες ειδικότητες μηχανικών, λογιστικά γραφεία κλπ...
Άνετα έκανες ηλεκτρονικά τη δήλωση είτε εσύ είτε ο συμβολαιογράφος , σου έβγαζε το φόρο , τον πλήρωνες και αντε γεια. Τιμές ζώνης κοιτάνε και έλεγχο στα χαρτιά που προσκομίζεις για την απαλλαγή.
Αν ήταν όλα σε μια βάση δεδομένων δεν θα χρειάζονταν οι υπάλληλοι και η συναλλαγή face to face.... Προφανώς και να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες επαφής με το κοινό. Μόνο ΚΕΠ για ηλικιωμένους και Ίντερνετ. -
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Άνετα έκανες ηλεκτρονικά τη δήλωση είτε εσύ είτε ο συμβολαιογράφος , σου έβγαζε το φόρο , τον πλήρωνες και αντε γεια. Τιμές ζώνης κοιτάνε και έλεγχο στα χαρτιά που προσκομίζεις για την απαλλαγή.
Αν ήταν όλα σε μια βάση δεδομένων δεν θα χρειάζονταν οι υπάλληλοι και η συναλλαγή face to face.... Προφανώς και να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες επαφής με το κοινό. Μόνο ΚΕΠ για ηλικιωμένους και Ίντερνετ.Και πως θα ταΐζεται ο κομματικός (sic) στρατός μετά;
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ένα ωραίο άρθρο/calculator από τους NY Times click για το τι συμφέρει μεταξύ αγοράς και ενοικίου. Μην σας μπερδεύουν τα δολλάρια, το ίδιο ακριβώς είναι και με ευρώ προφανώς.To είχα βάλει στο 'Οικοδομές/Κατοικίες' αλλά καλύτερα να υπάρχει και εδώ.
Δεν ισχύουν αυτά στην Ελλάδα , γιατί απλά δεν υπάρχει το ανάλογο νομικό καθεστώς .
Στο εξωτερικό αν δεν πληρώσεις ένα νοίκι την συγκεκριμένη ημερομηνία , σε ελάχιστες μέρες έχεις φύγει από το σπίτι , έχει γραφτεί η ασυνέπεια σου στο ΑΦΜ σου και στο τραπεζικό σου προφίλ και δεν σου ξανανοικιάζει κανένας .
Εδώ υπάρχει κόσμος που μένει τζάμπα για χρόνια , αλλάζοντας σπίτια και μένοντας μέχρι την έξωση .Επίσης έξω τα ενοίκια είναι πανάκριβα και ανάλογα ακριβά είναι και τα σπίτια , ενώ η ποιότητα κατασκευής τους είναι ευτελής σε σχέση με τα δικά μας , λόγω των σεισμών που έχουμε εμείς .
Στην Ελλάδα και τώρα έχουμε αύξηση ενοικίων στις καλές περιοχές , αλλά και την δεκαετία του 80 που είχε επιβάλλει το πασοκ ενοικιοστάσιο και δεν νοίκιαζε ο κόσμος τα σπίτια του , ένα τριάρι των 80 τμ νοικιαζόταν αναλογικά με σήμερα 1500 € τον μήνα και περισσότερο .
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε λοιπόν χώρες που έχουν ξεκάθαρα καθεστώτα με το ελληνικό μπάχαλο .
-
To άρθρο έχει μέσα calculator να βάλεις τις δικές σου τιμές. Είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και μια χαρά κάνει και για την Ελλάδα.
Αλλά πες μου, που έχουμε αύξηση ενοικίων? Στο Χολαργό που μένω εγώ, που ακόμα υπάρχουν παράλογες τιμές (3000 ευρώ/τμ για καινούργιο) τα ενοίκια είναι σταθερά ή έχουν πέσει.
-
Ακριβώς αυτό λέω . Τα ενοίκια έπεσαν και αυτά αρχικά όπως και οι τιμές . Εδώ και 1 χρόνο έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν προς τις παλιές τιμές στις καλές περιοχές .
Οσο για τις τιμές , όσο περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση βάσει του ευρωπαικού νόμου που ισχύει από 1-1-2016 , θα γίνει με κούρεμα των καταθέσεων και ήδη στο χρηματιστήριο η αξία των τραπεζών πέφτει συνέχεια και μπορεί μέσα στον χρόνο να έχουμε θέμα , κανένας ιδιοκτήτης που δεν χρωστάει δεν θα πουλάει το ακίνητο του , αν δεν πάρει μια τιμή που θα του επιτρέψει να επενδύσει κάπου αλλού .
Ο πάτος στις τιμές των ακινήτων ήταν το 2013 . Τότε τα επιτόκια των τραπεζών ακόμα ήταν ελκυστικά και η φορολόγηση των ιδιοκτητών συνεχής .
Αν δε πάμε στην δραχμή , χωρίς συμφωνία , γιατί με συμφωνία δεν θα αλλάξουν πολλά , τότε μπορεί οι τιμές των ακινήτων να πέσουν σε σχέση με το ευρώ , αλλά θα εκτοξευτούν σε σχέση με την δραχμή , όπως συνέβαινε όταν είχαμε δραχμή .
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ανέβουν παντού το ίδιο . Σε περιοχές που έχουν προβλήματα ασφάλειας και άλλα θέματα , κανείς δεν θέλει να μείνει .
-
Και εγώ θεωρώ ότι οι τιμές ενοικίων (οικιών) έχουν τσιμπήσει λίγο, αν και θεωρώ ότι δεν είχαν πέσει και ιδιαίτερα λόγω της κρίσης. Ξέρω πολλούς ιδιοκτήτες που προτιμούν να έχουν ξενοίκιαστες οικίες παρά να τα νοικιάζουν.
Επιπλέον υπάρχουν και πολλά περίεργα περιστατικά στο χώρο των ενοικιάσεων που φοβίζουν τους ιδιοκτήτες.
Σε αυτή τη κατηγορία είναι και οι γονείς μου, που έχουν αφήσει ξενοίκιαστα δύο διαμερίσματα τα τελευταία 7 χρόνια.
Οι γονείς μου φοβούνται να τα νοικιάσουν με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και προτιμούν να τα κρατούν κλειστά. -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Και εγώ θεωρώ ότι οι τιμές ενοικίων (οικιών) έχουν τσιμπήσει λίγο, αν και θεωρώ ότι δεν είχαν πέσει και ιδιαίτερα λόγω της κρίσης. Ξέρω πολλούς ιδιοκτήτες που προτιμούν να έχουν ξενοίκιαστες οικίες παρά να τα νοικιάζουν.Επιπλέον υπάρχουν και πολλά περίεργα περιστατικά στο χώρο των ενοικιάσεων που φοβίζουν τους ιδιοκτήτες.
Σε αυτή τη κατηγορία είναι και οι γονείς μου, που έχουν αφήσει ξενοίκιαστα δύο διαμερίσματα τα τελευταία 7 χρόνια.
Οι γονείς μου φοβούνται να τα νοικιάσουν με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και προτιμούν να τα κρατούν κλειστά.Συμφωνώ και στα 2. Οπως έχω προ-αναφέρει, σε σχετικά επιδερμικές ευρευνες αγοράς, οι τιμές ενοικίων δε μου μοιαζουν να συμβαδίζουν με την οιοκονομική κατάσταση της χώρας.
Οσο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, εχω παραδείγματα συγγενών που προτιμούν να τα έχουν κλειστα τα σπίτια, από το να τα νοικιάσουν σε χαμηλές τιμές και να κινδυνέυσουν α) να μη πληρώνουν ενοικιαστες νοίκια (σε ξαδέρφη μου χρωστούσαν 7 νοίκια... πλήρωσαν μόνο το πρώτο...φυσικά έγινε έξωση) β) να πρεπει μετά να κάνουν τις απαράιτητες συντηρήσεις, που δε κοστίζουν λίγο.
Κανονικά πρέπει να υπάρχει Τειρεσίας και για ενοικιαστές.
Ιδιοκατοικηση ή ενοικιο?