-
Porsche is gradually revealing more details of its fourth model, the Cayman, which slots into the line-up between the Boxster S and the base 911 Carrera.
Based on the mid-engined Boxster, but with the increased structural rigidity of a fixed roof, the Cayman is being billed by Porsche as an out-and-out drivers' car. The car's name reflects this; apparently a Cayman is a small but exceptionally nimble type of crocodile.
The only version available at launch will be the hardcore Cayman S, priced at £50,000. This policy is believed to be designed to discourage the purely aspirational or status-orientated buyer of a 911 from dropping down to the new coupe.
The Cayman S will have a new 3.4-litre version of the Boxster's flat-six, producing 295bhp (just 26bhp shy of the 997 Carrera), and the brakes are likely to be Porsche's carbon-ceramic items. The rest of the spec is thought to reach almost Clubsport levels, and there is talk of lighter body panels and limited creature comforts inside.
The suspension retains the MacPherson strut set-up of the Boxster, but there are extensive changes to the geometry to take advantage of the increased rigidity. To keep costs down, front body panels are carried over from the Boxster, although the rear has been completely redesigned. Other items that will be familiar to Boxster drivers include the the six-speed manual or five-speed Tiptronic transmission options. Eventually a PDK (Porsche Doppel Kupplung) dual-clutch system could be an option.
The Cayman will also be practical, with both front and rear boots, a large parcel shelf and a hatchback. Perfect for a weekend away at the Nürburgring, where Walter Röhrl has already bettered the 997's 8min 15sec lap time. The Cayman S is due to go on sale in the UK in November.
Åëðéæù íá ëõèçêáí êáðïéåò áðïñéåò ãéá éððïäõíáìç, ÷ñçìáôá êáé áëëá ôå÷íéêá ÷áñáêôçñéóôçêá. Íá óçìåéùóù ðùò ç ìðïîôåñ Ó å÷åé áðïäåé÷ôåé ôï éäéï ãñçãïñç óôçí ðéóôá ìå ôçí 911. Ôï Cayman (åõåëéêôï êñïêïäåéëáêé) ðñïöáíùò èá áðïäåé÷ôåé ðéï ãñçãïñï êáé áðï ôá äõï.
-
Ο χρήστης Tetrapetaloudos έγραψε:
The Cayman S is due to go on sale in the UK in November..Ρε παιδιά, τον Νοέμβρη γίνομαι 18, λέτε να είναι τυχαίο?
Τιμούλα στο περίπου ξέρουμε ή πολλά ζητάω? -
95000 åõñéá ðåñéðïõ............ êáëá åéíáé? Íá ô'áöçóù?
-
Ο χρήστης Tetrapetaloudos έγραψε:
95000 ευρια περιπου............ καλα ειναι? Να τ'αφησω?Τιμή UK ή Ελλάδας?
-
Îåñïõìå ïôé ðåñéðïõ 8000 ëéñåò ëéãïôåñï èá ðùëåéôå ç Cayman S áðï ôçí áðëç 911 óôçí Áããëéá.
Ôùñá, óôçí Åëëáäá 108.200 åõñù ðùëåéôå ç 911 (997) áñá áíáëïãéêá ðåñéðïõ 95000 åõñù èá æçôçóïõí ãéá ôï Cayman S.
-
Μια φωνη μου λεει 'Το μελλοντικο σου αυτοκινητο'
Mια αλλη μου λεει 'Keep dreaming! Keep dreaming!'Τι γινεται??
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Μια φωνη μου λεει 'Το μελλοντικο σου αυτοκινητο'
Mια αλλη μου λεει 'Keep dreaming! Keep dreaming!'Τι γινεται??
Καλά, μέσα στο μυαλό μου είσαι?
-
http://imageshark.ath.cx/0815/148918832 ... 912542.jpg
-
Δεν ξέρω αν φαίνεται μονο σε εμένα άσχημο αλλα εκτός απο αυτό το σχήμα του πίσω μέρους αεροδυναμικά είναι λάθος. Είναι κρίμα μια εταιρία που υποτίθεται διοικείται απο μηχανικούς να σχεδιάζει αυτοκίνητα με βάση τι -υποτίθεται- θα είναι ωραίο και να καταφεύγει σε διορθωτικά μέτρα (πτυσόμενες αεροτομές, διαχύτες κλπ) για να μπαλώσει τα λάθη.
my 2 cents
-
Ναι συμφωνώ μαζί σου...κάτι δεν πάει καλά τώρα τελευταία με αυτήν την εταιρία.Πούλησαν πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως τα μυαλά τους πήραν αέρα.Κάνουν κινήσεις-βλακείες, όπως αυτή με την 'απλή' καρρέρα και την καρρέρα ς, όπου είναι ένα ξιπασμένο κόλπο των πωλητών για να 'σκάσει' ο πελάτης 8.000 ευρώ περισσότερα. Τώρα τα ίδια και με την 'Κέιμαν'.Άσε που αυτό δεν είναι όνομα για Πόρσε....
-
μα οι πτυσομενες αεροτομες και οι διαχυτες, δεν ειναι για να καλύψουν αεροδυναμικα λάθη. ολα τα supercars εχουν διαχυτες και σε λιγο καιρο θα εχουν και τα σπορ μικρομεσαια
οσο για την πτυσόμενη αεροτομή είναι μέρος της γοητείας των porsche
δεν νοηται porsche χωρις πτυσόμενη αεροτομη. Ειναι μέρος της εταιρίας αυτου του είδους οι αεροτομές. Σημα κατατεθέν -
gianniskid μπορείς να μου εξηγήσεις εκτός απο θέματα 'στυλ' τι εξυπηρετεί η πτυσόμενη αεροτομή στις 911 και Boxster?
-
Η πτυσσόμενη αεροτομή στην 911 δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει την ατυχή κατανομή βάρους μεταξύ του εμπρός και του πίσω τμήματος του αυτοκινήτου.Δεν είναι αγαπητέ Γιάννη ένα 'τρικ' για 'στυλ' όπως εσύ νομίζεις (και επικροτείς).
Όμως ο ΙΚΕ έχει δίκιο αφού όντως κατά κανόνα όλα τα πεταχτά και πτυσσόμενα δεν είναι παρά διορθωτικά μέτρα, που επιβαρύνουν την αεροδυναμική , το βάρος και το κόστος του αυτοκινήτου.Ο κάθε σωστός σχεδιαστής (προσοχή , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ σχεδιαστής και όχι αερόλογος στυλίστας τύπου Μπάνγκλ) πρέπει να προσπαθεί να επιτύχει την επιθυμητή απόδοση χωρίς να καταφεύγει σε τέτοιες λύσεις, και τότε και μόνο τότε, να μελετήσει εάν κάτι 'πτυσσόμενο' μπορεί να φέρει επιπλέον αρνητική άνωση.Και στην Κέιμαν υπάρχει σοβαρή υποψία πως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. -
Για να το πώ πιο απλά, ποιος ο λόγος οι αεροτομές αυτές να είναι πτυσόμενες?
Γιατί να μην είναι σταθερές στην ανεβασμένη θέση? Θα γλυτώναμε βάρος και κόστος με μόνο μειονέκτημα το 'στύλ' αλλα για την περίπτωση αυτή καλύτερα να είχε σχεδιαστεί το αυτοκίνητο σωστά εξ'αρχής.
-
μα, οχι δεν εννοω σε καμια περιπτωση πως εξυπηρετει μονο το στυλ. Μάλλον εκανα λάθος διατύπωση.. Παρεχει τεραστια αρνητικη αντωση στο πισω μερος του αυτοκινητου και αυτος ειναι ο σκοπος της. Εννουσα οτι θα μπορουσαν να ειχαν μια σταθερη αεροτομη, αλλα δεν το εκαναν. Ο λογος για αυτο ποιος ειναι? Μα φυσικα οτι υπαρχει ιστορια πισω απο αυτην την πτυσομενη αεοτομη. Δεν λεω οτι ειναι καθαρα για λογους στυλ. Απλα θα μπορουσαν να ειχαν μια κανονικη αεροτομη
Τωρα οσο αναφορα για την λάθος κατανομη βάρους... πάντως κατάφεραν με την.... λάθος κατανομή να φτιάξουν αυτοκίνητα πολυ ικανά σε όλες τις συνθήκες. Εκδόσεις πολύ πιο φιλικές απο τις αντιστοιχες ferrari, maserati (η οποιες εχουν 'σωστη' κατανομη βαρους), αλλα και εκδόσεις που είναι πιο ικανές απο τις αντοίστιχες ferrari, maserati και αυτη ειναι η 'μαγκια' και η ιστορία που κουβαλάει η 911.δεν θεωρώ οτι βάζουν την αεροτομή για να διορθώσουν τα σχεδιαστικά λάθη , σχεδιάζουν το αυτοκίνητο εξαρχής με την αεροτομή αυτη. Αυτο εννοώ.
ελπιζω μετα την αναφορα μου να μην ξεκινησει συγκριση ferrari με porsche γιατι απλα δεν θα μας βγαλει πουθενα
φιλικα Γιάννης -
To να είναι πτυσόμενη και όχι σταθερή η αεροτομή αυτή (της Boxster και της 911) εξυπηρετεί μόνο το 'στυλ'.
Χρήσιμη φυσικά και είναι αλλα θα ήταν ακόμα καλύτερα να ήταν σταθερή και να μην υπήρχε ο περιτός μηχανισμός.
Το καλύτερο λέω πως θα ήταν οι μηχανικοί να σχεδίαζαν το σχήμα του αυτοκινήτου με σκοπό την μέγιστη αεροδυναμική απόδοση και όχι το όποιο στύλ.Ετσι τα αεροδυναμικά βοηθήματα δεν θα έμοιαζαν παράταιρα όπως τώρα και δεν θα αναγκαζόταν η εταιρία να υιοθετήσει μηχανισμούς για να τα κρύβει.
Για την 911 και την κατανομή βάρους της υπάρχει πολύ αναλυτικό τόπικ στα περι αυτοκίνησης, εν συντομία πάντως η 911 είναι φιλικό ή και καλό αυτοκίνητο όχι εξαιτίας της κατανομής βάρους αλλα παρά την κατανομή βάρους της.
-
βασικα σε ολα συμφωνα μαζι σου. ειναι καλη παρα την περιεργη ή 'λαθος' κατανομή βάρους. Για την πτυσόμενη αεροτομή συμφωνώ. ούτε εμένα μου αρέσει. Απλα προσπαθησα να δωσω μια εξηγηση γιατι ειναι πτυσομενη και οχι σταθερη. Με καλυψες πληρως
-
Xωρίς να είμαι αεροδυναμιστής και ευελπιστώ ούτε και αερολογός, θα έλεγα ότι η αεροδυναμική ενός οχήματος είναι περίπλοκη, διότι επιχειρεί να συμβιβάσει πολλές αντικρουόμενες παραμέτρους.
Ένα supercar με συντελεστή οπισθέλκουσας γύρω στο 0.10Cd, θα είχε πολλές πιθανότητες μετά τα 250 να απογειωθεί.
Η αεροδυναμική είναι περίπλοκη, διότι πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί τομείς. Αφενός το γλίστρημα στον άερα, θα πρέπει να συναντά τα λιγότερα δυνατά εμπόδια με ώφελος στις επιδόσεις και την κατανάλωση, αφετέρου χρειαζόμαστε μεγάλη αρνητική άντωση σε υψηλή ταχύτητα, ώστε να εξασφασιστεί η σταθερότητα.
Σκέφτομαι ότι αναδιπλούμενη αεροτομή της Boxster ή της Carrera GT κάθε άλλο παρά απερίσκεπτα αποφασίστηκε. Νομίζω ότι δεν είναι μόνο θέμα στυλ. Μάλλον στα λίγα χιλιόμετρα είναι εντελώς περιττή, αυξάνοντας ίσως και την αντίσταση και συνεπώς και την κατανάλωση αλλά όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν τόσο οι απαιτήσεις για αρνητική άντωση την καθιστούν απαραίτητη. Οπότε είναι λογικό να είναι πτυσσόμενη. Και πόσο να είναι το επιπλέον βάρος; Δεν ξέρω και τι υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί...Μου φαίνεται όμως ότι η ιδεατή λύση και από αισθητικής απόψης είναι ο πίσω διαχύτης και γενικότερα το μελετημένο δάπεδο. Ο αεροδυναμικός διαχύτης (σαν της F430) έχει ακριβώς το ρόλο της πίσω αεροτομής, και είναι τουλάχιστον στα δικά μου μάτια η κορυφαία αισθητικά λύση.
-
Πολύ καλή σκέψη, αν και δεν είμαι ειδικός να συμφωνήσω ή οχι.
σήγουρα ο διαχύτης είναι πολυ πιο όμορφος. άραγε όμως κάνουν την ίδια δουλεια ακριβώς ο διαχύτης και η αεροτομή? Το κακό στην όλη ιστορία είναι οτι μάλλον ποτέ δεν θα το διαπυστώσω ο ίδιος -
Χωρίς να είμαι βέβαιος, έχω την αίσθηση ότι και ο διαχύτης υπάρχει για την άυξηση της αρνητικής άντωσης. Ίσως για αυτό το λόγο σε αυτοκίνητα που υπάρχει διαχύτης δεν υπάρχει αεροτομή...
Μία άλλη αεροδυναμική πατέντα, που δεν έχει βρει τη θέση της ακόμα σε αυτοκίνητα παραγωγής (αν δεν μου ξεφεύγει κάποιο), είναι τα κάθετα skirts περιμετρικά, που 'κλείνουν' το κάτω μέρος του αμαξώματος, μην αφήνοντας τη μάζα του αέρα να εισέλθει, και βελτιώνοντας επίσης την αρνητική άντωση...
Αυτά βέβαια έχουν άλλα προβλήματα πρακτική φύσης. Θα βρίσκουν πολύ έυκολα σε ανωμαλίες του οδοστρώματος.
Πάντως εκεί, που υπάρχουν πολλά περιθώρια αεροδυναμικής πρόοδου είναι στο δάπεδο και των πιο καθημερινών αυτοκινήτων. Μέχρι στιγμής έχει αγνοηθεί...
Νέα Porsche Boxster