Λιγο καθυστερημενα:
Ο χρήστης junior gt έγραψε:
Βασικά το γυμναστήριο με όργανα το σιχαίνομαι.
Και γω. Βασικα το μονο 'οργανο' που χρειαζεται να εχει ενα γυμναστηριο ειναι μπαρες και racks.
Η μόνη γυμναστική που κάνω σχεδόν καθημερινά είναι περπάτημα-τρέξιμο (όχι σε διάδρομο) και ασκησούλες σουηδικής ή κολύμβηση (από Απρίλιο έως Οκτώβριο) και υδρόβιες ασκησούλες.
Επειδή σκέφτομαι να ασχοληθώ με θαλάσσια κολύμβηση λίγο μεγαλύτερων αποστάσεων μου είπαν για πιο άμεση ενδυνάμωση το πρόγραμμα με ιμάντες trx. Δε με ενδιαφέρουν όγκοι και τέτοια.
Έχει κινδύνους μυικών τραυματισμών ?
Είναι όντως πιο άμεση η ενδυνάμωση?
Koιτα, πιο αμεση ενδυναμωση απ'οτι με βαρη δε νομιζω να μπορεις να πετυχεις (οχι με οργανα αλλα με ελευθερα παντα).
Ισως λογω ασταθειας καποιες ασκησεις ενεργοποιουν καλυτερα τους μυς (πχ πουσ-απς με κρικους ειναι μακραν δυσκολοτερα απ οτι στο πατωμα), οποτε σιγουρα με ενα καλο προγραμμα θα εχεις καλα αποτελεσματα και μαλλον καλυτερα απ οτι με απλες ασκησουλες σουηδικης που λες (και μαλλον δεν τις αλλαζεις - δυσκολευεις προοδευτικα).
Κινδυνους παντα εχει καθε μορφη προπονησης, αυτο το στυλ ισως λιγο περισσοτερο λογω ασταθειας (ειδικα σε δυσκολοτερες κινησεις), θελει να δυσκολεψεις προοδευτικα τις ασκησεις και φυσικα οπως και για ΚΑΘΕ σπορ ή αθλητικο στοχο να ακολουθησεις μια μορφη progressive overload, ητοι να ανεβαινει καθε φορα και απο λιγο η δυσκολια ωστε να προσαρμοζεται και να βελτιωνεται το σωμα σου.
Το πιο συνηθισμενο σε αυτου του τυπου ασκηση ειναι το double progression model:
Πχ με πουσ-απς ξεκινας εχοντας τους κρικους σχετικα ψηλα ωστε να κανεις ανετα 5-6 επαναληψεις και βαζεις στοχο εναν αριθμο (πχ 15). Οταν μπορεις να κανεις 3χ15, κατεβαζεις τους κρικους (ή το trx) πιο κατω μακραινοντας τους ιμαντες (δυσκολοτερη ασκηση) και ξεκινας παλι απο χαμηλοτερο αριθμο (3χ8 πχ) μεχρι να φτασεις παλι 3χ15. Μετα κατεβαινεις χαμηλοτερα κλπ κλπ επαναλαμβανοντας τη διαδικασια.
Ασχετο:
Την προηγουμενη βδομαδα ημουν Αυστρια και εκμεταλλευτηκα το τοπικο γυμναστηριο (στo Hall in Tirol) που συνεργαζοταν το ξενοδοχειο μου για να κανω μια προπονηση (ειχα να πατησω σε γυμναστηριο πολλα χρονια, πανω απο 5).
Ειπα να κανω ενα full body προγραμμα με squat, παγκο, βυθισεις, ελξεις και οτι αλλο μου ρθει.
Ολα καλα με τα υπολοιπα (εκανα dips και ελξεις με εξτρα βαρος - ειχε ζωνουλα πρωτη - rows με βαρακια, πιεσεις ωμων κλπ που ανταποκριθηκε το σωμα μου ανετα προφανως συνηθισμενος απο το κανονικο μου προγραμμα) αλλα τα squat με πεθαναν!!
Εκανα (επαναληψεις χ κιλα): 10χ20 (μονο μπαρα), 5χ40, 5χ60, 5χ80, 2χ90 και δεν πιεσα αλλο γιατι με επιασε ενα μικρο σφιξιμο στον αριστερο 4κεφαλο... τπτ τρομερο δλδ απο αποψη κιλων (ειμαι ~ 90 κιλα).
Ε, το πιασιμο τις επομενες 2-3 μερες δεν περιγραφεται!
Δεν μπορουσα να ανεβοκατεβω μερικα σκαλια καλα-καλα, χωρια που περπατουσαμε καθε μερα 5-6 ωρες και δε μπορουσα να λυγισω τα ποδια ! (ωραια εποχη διαλεξα για σκουωτ ).
Τεσπα το νοημα ειναι οτι παρολο που για το πανω μερος του σωματος θεωρω οτι μπορεις να πετυχεις φοβερα αποτελεσματα με ασκησεις χωρις βαρη ή μονο με ενα ζευγαρι κρικους πχ, για τα ποδια η μπαρα ειναι βασιλιας...
Σκεφτομαι να γραφτω σε gym μονο και μονο για squats 1-2 φορες τη βδομαδα ή να παρω κανα κλουβι σπιτι...
Εχει παρει κανεις κανα τετοιο:
http://www.ebay.co.uk/itm/GYMANO-PROFES ... 258c3dc390
Της Rogue γαμουν αλλα ειναι πανακριβα:
http://www.rogueeurope.eu/rogue-s-2-squat-stand.php
http://www.rogueeurope.eu/rogue-bolt-to ... r-3-eu.php