Το ότι είναι ίδιες (η 5η στο 5άρι με την 6η στο 6άρι - 0,625) δεν χωράει αμφιβολία. Το διάβασα στο φυλλάδιο της Seat. Η τελική σχέση μετάδοσης μεταβάλλεται (πιο μακριά) και έτσι εξηγείται το πως είναι πιο οικονομικό το ένα(σε εργοστασιακές μετρήσεις - σε πραγματικές η διαφορά πιστεύω πως θα είναι αμελητέα, ειδικά αν κινείται και αρκετά στην πόλη). Συμφωνώ κι εγώ πως θα είναι χειρότερο οδηγικά, αφού όλες οι σχέσεις μακραίνουν λιγάκι. Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσο θα γίνεται αντιληπτό, αλλά τα 105 άλογα του ενός, και σύμφωνα με τον κατασκευαστή πάντα, αποδίδονται στις 3 με 4 χιλ. σαλ. Τα επιπλέον 5 άλογα του ecomotive αποδίδονται από τις 3200 μέχρι τις 4000. Πράγμα που με κάνει να πιστεύω πως σε καθημερινή οδήγηση στην πόλη και με τις μακρύτερες σχέσεις δεν θα φαίνονται καθόλου. Κι εγώ σαν πρώτη σκέψη ίσως πρότεινα αν υπάρχουν τα χρήματα να πάρει το ecomotive. Αλλά αν καθήσει κάτω και κάνει κανείς τον συλλογισμό για τα τέλη κυκλοφορίας που ενδεχομένως να πληρώνει το απλό κάποια στιγμή στο μέλλον , τα 1200€ που κοστίζει το 'μεγαλύτερο' θα θέλουν αρκετά χρονάκια για να κάνουν απόσβεση. Οπότε, τουλάχιστον στη θεωρία(μέχρι να υπάρξει κάποια δοκιμή τουλάχιστον), δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό πλεονέκτημα υπέρ του ενός ή του άλλου.
edit: Τα 130χλμ/ώρα με 5η και 2000σαλ αν το έγραψε περιοδικό δίνω πολύ μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το octavia 1.6 tdi με 5τάχυτο(που πιθανώς εκτός από τον κινητήρα είναι και το κιβώτιο ίδιο με το Leon) που βλέπω σε ένα τεύχος των 4Τ που βρήκα εδώ στο εξοχικό έχει 49,9χλμ ανά 1000σαλ. Άρα 100 στις 2000.
edit 2: Από τον τύπο του leonp εδώ έφτιαξα ένα excelάκι και με βάση τις τιμές των σχέσεων και τελικής σχέσης μετάδοσης για τα 2 μοντέλα από το φυλλάδιο της Seat, και για λάστιχο 205/55 16 , μου βγάζει τις ακόλουθες τιμές km/1000σαλ για το κάθε ένα :
105ps 5sp 8,6 - 16,8 - 27,5 - 40,0 - 52,2
110ps 6sp 10,0 - 19,4 - 29.7 - 38,8 - 48,8 - 60,3
Δηλαδή η μοναδική σχέση που είναι πιο κοντή στην πραγματικότητα στο 6άρι είναι η 4η. 1η-2α-3η που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι πιο μακριές. Το σταθμίζει κανείς αναλόγως και βλέπει αν αξίζει το 6άρι τα 1200 παραπάνω. Προσωπικά πιστεύω πως όχι, και πως η διαφορά στην κατανάλωση δεν είναι σπουδαία. Και μιας και οι κινητήρες ντίζελ έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, θα προτιμούσα το πιο κοντό κιβώτιο που σίγουρα θα κρύβει καλύτερα τα μειονεκτήματα που έχει(νεκρό κάτω από τις 2000σαλ).