Καλημέρα στο φόρουμ,
Κατ'αρχήν να συστηθώ. Ονομάζομαι Νίκος Δόρτης και δουλεύω στον Φ.Δ.Οροσειράς Ροδόπης ως Επόπτης-Φύλακας του εθνικού πάρκου. Σκοπός της επίσκεψής μου στην κοινότητά σας είναι η αναζήτηση συμβουλών ιδανικών ελαστικών για τα αυτοκίνητα της δουλειάς μου, της οποίας η φύση είναι αρκετά δύσκολη κι εκτελείτε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καιρού κι οδοστρώματος. Κύριο αντικείμενο της δουλειάς μου είναι η εποπτεία και ο εντοπισμός ειδών χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης, η οποία διενεργείται με αυτοκίνητα pick-up αλλά και κλειστού τύπου.
Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι έντονη βροχή, χιόνι, πάγος, λάσπη, δρόμοι με φυτεμένες πέτρες αλλά και χαλικόδρομοι. Ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα, που οι συνθήκες χειροτερεύουν εντόνως, τα κύρια προβλήματα στον δρόμο είναι η λάσπη, το χιόνι κι ο πάγος.
Μιας και για τον πάγο δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μιας και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ελαστικό που να 'πατάει' ιδανικά σε αυτόν, για τα υπόλοιπα τι είδους ελαστικά προτείνετε να βάλουμε; Τα αυτοκίνητα στα οποία αναφέρομαι είναι τα Ford Ranger (pick-up) και Toyota Hilux.
Στην παρούσα φάση έχουμε βάλει 'KOBRA MALATESTA 245/70/R16' 80/20 (off-road), τα οποία είναι ιδανικά για λάσπη και πετρώδες έδαφος, αλλά αντιμετωπίζουμε θέμα με την σωματική μας κούραση-καταπόνηση καθώς επίσης και με την πορεία που κάνουμε στην άσφαλτο (τα λάστιχα βουίζουν αν ξεπεράσεις το όριο των 80χλμ./ώρα).
Υπάρχει η δυνατότητα για ελαστικά 70/30; Κι αν ναι, πιστεύετε ότι θα ανταπεξέλθουν στις συνθήκες οδήγησής μας;
Σε περίπτωση που έχετε να προτείνετε κάποια μάρκα ή τύπο ελαστικού, παρακαλώ αιτιολογείστε την απάντησή σας.
Σας ευχαριστώ,
Νίκος
Υ.Γ. Να σημειώσω ότι το Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης καλύπτεται περίπου κατά 90% από δασικούς δρόμους (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ορεινοί) και 10% από άσφαλτο.