-
Νομίζω ότι είναι μεγάλο ρίσκο η ταυτόχρονη αλλαγή δουλειάς και χώρας για όλη την οικογένεια.
Καλύτερα να προηγείται μια περίοδος δοκιμής, ότι και η χώρα και η δουλειά είναι βολικές και ασφαλείς επιλογές, πριν ξεκινήσει η περιπέτεια της μετακόμισης όλης της οικογένειας.
Βέβαια υπάρχουν και ζητήματα timing (πχ. το Σεπτέμβρη ξεκινάνε τα σχολεία άρα ό,τι είναι να γίνει πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν) αλλά θα πρότεινα 2 μήνες μόνος, ώστε να 'βρεις τα πατήματά σου', να ψάξεις με την ησυχία σου για σπίτι (ΟΚ ξέρω ότι η γυναίκα και η κόρη θα θέλουν να έχουν λόγο ), να δεις πχ. ποιές γειτονιές είναι καλές-ασφαλείς-βολικές-φτηνές κτλ. -
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
έγινε μία εκτενής συζήτηση στο σπίτι , με την συμμετοχή της νεαράς ( ) δεδομένου ότι , εάν επρόκειτο τόσο η σύζυγος όσο και η κόρη να με σταματήσουν αργότερα , θα ήταν σκοπιμότερο να μην ξεκινήσω καθόλου τις συζητήσεις ή να τους ξεκαθαρίσω ότι θα έχει χρονικό ορίζοντα η μετοίκισή μου.Γενικά η κουβέντα γίνεται πάντα παρουσία της ( ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ) , δεν υπάρχει κάτι κρυφό , της έχει ζητηθεί να εκθέσει τόσο τις αντιρρήσεις όσο και τις απορίες της , τους δισταγμούς της ή ό,τι άλλο της έρθει στο μυαλό , ξέρει τα υπέρ και τα κατά και μέχρι τώρα ανησυχεί πώς θα συνεχίσει τουλάχιστον τα γαλλικά/ισπανικά που μαθαίνει εδώ ( τα αγγλικά δεν της πολυαρέσουν και δεν την νοιάζει ).Επίσης θα συμφωνήσω με Tiger και dbekos ότι πρέπει να μάθετε τη γλώσσα, αν σκοπεύετε να μείνετε εκεί μακροπρόθεσμα (όπως το βλέπω). Το ζήτημα είναι απόλυτα πρακτικό, αλλά και 'ηθικό', το να μετακομίζεις κάπου και να μη μπαίνεις στο κόπο να μάθεις τη τοπική γλώσσα είναι λίγο προσβλητικό κατά κάποιο τρόπο. Είδα ένα ντοκυμαντέρ πρόσφατα, με Άγγλους συνταξιούχους που έχουν μετακομίσει στην Ισπανία και επιμένουν να μη μαθαίνουν τη γλώσσα. Εν τέλει, ζούνε σχεδόν σε γκέτο, αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία που τους 'φιλοξενεί' και πρακτικά έχουν μεταφέρει σχεδόν αυτούσια τη προηγούμενη ζωή τους από το Nowhereshire, απλώς με καλύτερο κλίμα.
Όσο για το επίπεδο αγγλικών των Γερμανών, δεν είμαι ειδικός, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν και πολλά. Παρεμπιπτόντως, πριν λίγες μέρες με σταματάνε στο δρόμο, στο Crystal Palace, κάτι Γερμανάκια backpackers και με ρωτάνε με πάρα πολύ σπαστά αγγλικά οδηγίες για το hostel που είχαν κλείσει. Έπρεπε να τους είχα στείλει συστημένους για το West Croydon, ακόμα θα τους έψαχναν...
Τα παιδιά προσαρμόζονται. Η σύζυγος μπορεί λίιιιγο να σε 'παιδέψει', ειδικά αν είναι απο εκείνες που δεν ζούν χωρίς μαμά-μπαμπά και αδέλφια.
Αλλά, το χρήμα και τα δωράκια, πάντα μειώνουν τίς .... εντάσεις !Μεγάλη υπόθεση οι low cost airlines...
Το έκανα για 3 χρόνια ζώντας στην Ιταλία, (συνολικά μόνος στη ζωή μου 6 έτη , αλλά δεν θάθελες ούτε να ... μάθεις που ήμουν τα άλλα 3 χρόνια)
Kabul;
-
Η ταπεινη μου γνώμη με την λιγη εμπειρια που αποκόμισα μετά απο 1 χρόνο στην Αγγλία και 2 χρονια στην Ιταλία
(και νεα σχέδια επι χάρτου για πιθανή καινουργια μετανάστευση, μονιμη αυτή τη φορά)-
Ο Relocation consultant ανεκτιμητος αν ειναι γατονι και μπορεί να σου πει παραπάνω από αυτά που περιμένεις να μάθεις. Ρώτα και ξαναρώτα και κράτα σημειώσεις. Εμένα με βοήθησε απιστευτα.
-
Εφοσον το πλανο εργασίας ειναι για καμποσα χρονια παρε οπωσδήποτε την οικογενεια μαζί σου. Εγώ δεν το εκανα επειδή η χρονική διαρκεια του assignment μου ηταν γνωστή από την αρχή και επειδή η Ιταλία δεν μου κάνει κλικ για μονιμη διαμονή, δυστυχώς ομως το αποτέλεσμα ήταν να περάσω πολύ πολύ χρονο .. πετώντας (έμαθα ολες τις αεροσυνοδους της Aegeαn και καμποσες της Alita(r)ia ). Ομως με χάλασε πολύ η απουσια της οικογένειας μου... (παρότι ειχα καμποσους φιλους στη Ρώμη)
-
Βαλε την οικογενεια στο παιχνιδι συμμετοχικά απο την αρχή, και μην κρύψεις τιποτα από τα παιδιά σου και την γυναίκα σου.
-
Την γλώσσα προτείνω να την μαθετε οπωσδήποτε και με καθε κοστος. Είναι επένδυση. Μονο κερδος θα εχετε τόσο για την ενσωματωσή σας στην τοπική κοινωνία, όσο και σαν εφόδιο για το μελλον.
-
Υπολόγισε 15% περισσότερα έξοδα από τον προυπολογισμό που θα βγάλεις, ειδικά στην αρχή. Better safe than sorry.
-
Μαθε καλά ολες τις λεπτομερειες για το συστημα υγειας για ολους σας. Παροχες, διαδικασίες, καλύψεις κλπ.
-
Αν νοικιάσεις σπιτι πρόσεξε τους ορους της σύμβασης και τι **ακριβώς **καλύπτει το ενοικιο. (κοινοχρηστα, λογαριασμοι κλπ) Αν το σπιτι δεν ειναι επιπλωμένο προχωρήστε συντηρητικά στο να το εξοπλίσετε με βαση τις τρέχουσες ανάγκες. Η αγορά στην Γερμανία ειναι πολυ ανταγωνιστική σε τιμές και με λίγο ψάξιμο θα βρείτε καλές ευκαιριες. Ρωτα και τον consultant..
-
Μην βιαστεις να κοψεις τις οικονομικες σου 'ριζες' με την Ελλαδα μεχρι να δεις τι γινεται. Η ζωή ειναι γεμάτη εκπλήξεις , οχι πάντα ευχάριστες. Κρατησε τουλάχιστον 1 τραπεζικό λογαριασμο στην Ελλάδα ώστε αν χρειαστει να στειλεις καπου χρήματα ή να πληρώνεις καποιες υποχρεώσεις να μπορείς να το κανεις ευκολα. Επισης βεβαιώσου οτι εχεις κατανοησει καλά το φορολογικο συστημα στην χώρα που πηγαίνεις καθως και οτι δεν εχεις εκκρεμοτητες πριν φύγεις από την Ελλάδα
Καλή επιτυχία και μη φοβάσαι τίποτα, όλα θα πανε καλά
-
-
2 σκεψεις μονο.
Θεωρω βεβιασμενο να παρεις την οικογενεια τωρα, σε δυο μηνες τελειωνουν τα σχολεια, και μετα μπορουν τα παιδια να το πιασουν απ την αρχη.Εσυ στο μεταξυ θα εχεις βρει ακρη και σπιτι και θα γλυτωσουν την ταλαιπωρια.
Το καλυτερο που εχεις να κανεις για σχολειο ειναι να βρεις αγγλοφωνο που να δινει διεθνες απολυτηριο, το θεωρω ατοπο να πας σε γαλλικο, που ουτε καιμτην γλωσσα θα κατεχει καλα, και πιο περιορισμενο ειναι.
Σε αυτα βαζουν ολοι οιμδιπλωματικοι ακολουθοι και στρατιωτικοι που αλλαζουν τοπους διαμονης τα παιδια τους για να μπορουν να εχουν ευκολη μετεγκατασταση.
-
Ένα πολύ καλό αγγλόφωνο forum για τη ζωή στη Γερμανία είναι το http://www.toytowngermany.com . Εκεί μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες για το κόστος ζωής, τις επιλογές εκπαίδευσης, τη φορολογία κλπ.
Τις αποδείξεις για την μετοικεσία και όλα τα έξοδα για την εργασία σου να τις κρατήσεις, επειδή εκπίπτουν από το φόρο.
Επίσης, όταν θα κάνεις την εγγραφή στο δημοτολόγιο (αν τελικά πάτε), θα σε ρωτήσουν για το θρήσκευμα. Αν δε δηλώσεις 'κανένα', θα πληρώνεις φόρο (8-9% του φόρου εισοδήματος).
-
Ο χρήστης savvas έγραψε:
Επίσης, όταν θα κάνεις την εγγραφή στο δημοτολόγιο (αν τελικά πάτε), θα σε ρωτήσουν για το θρήσκευμα. Αν δε δηλώσεις 'κανένα', θα πληρώνεις φόρο (8-9% του φόρου εισοδήματος).Πολυ σωστο,θες να εισαι ΧΟ ή οτι αλλο,σκασε τα φραγκα να εχουν οι μητροπολιτες χρυσοποικιλτες παντοφλες και να πετανε και ενα κοκκαλακι στο παπαδαριο,δεν θες;Τοτε δεν θα σε αφαιμαζουμε με το ζορι.
-
savvas έγραψε:
Επίσης, όταν θα κάνεις την εγγραφή στο δημοτολόγιο (αν τελικά πάτε), θα σε ρωτήσουν για το θρήσκευμα. Αν δε δηλώσεις 'κανένα', θα πληρώνεις φόρο (8-9% του φόρου εισοδήματος).Τι κουφό είναι αυτό?
Υπάρχουν λεπτομέρειαι?
-
καθόλου κουλό.
Επιλέγεις αν θέλεις να ενισχύσεις την εκκλησία του δόγματός σου μέσω της φορολογίας σου.Εμείς να τα βλέπουμε αυτά
-
Όχι ρε παιδιά φορο για εκκλησία πληρώνουν οι καθολικοί, αν δηλώσεις ορθόδοξος δεν πληρώνεις το συγκεκριμένο φορο
Sent from my finger's to your eye's!
-
Ο χρήστης GeorgT έγραψε:
Όχι ρε παιδιά φορο για εκκλησία πληρώνουν οι καθολικοί, αν δηλώσεις ορθόδοξος δεν πληρώνεις το συγκεκριμένο φοροΤελικά, όντως έτσι είναι, έχεις δίκιο. Είχα την εντύπωση ότι ίσχυε για όλους. Thanks!
-
Κρίμα.
-
Έχει πολύ ενδιαφέρον.
-
Καλησπέρα...Από 1η Οκτωβρίου είμαι Φρανκφούρτη και από τέλη Δεκέμβρη έχει έρθει και οι οικογένεια.
Εντυπώσεις αναλυτικά σε ολίγον...
-
το ποσο ευκολο η δυσκολο ειναι για τα παιδια το καθοριζεις εσυ, τους τα παρουσιαζεις οτι ολα εκει θα ειναι καλυτερα
αμα σας βλεπουνε εσας καλα θα ειναι και εκεινα καλα, ξεκινησα δουλεια Ιουλιο και τα παιδια ηρθανε σεπτεμβριο, η μεγαλη ξεκινησε κατευθειαν στη πρωτη αλλα της κανανε και εξτρα μαθηματα γαλλικων στο σχολειο, δωρεαν, και δεν χυθηκε οθτε δακρυ,
ολα τα λεφτα ειναι ο τυπος του rellocation
το σπιτι μας το νοικιασαμε απο 1 σεπτεμβριου, με το που φυγαμε
εμεις ειχαμε ξαναζησει στο εξωτερικο οποτε αισθανθηκαμε κατευθειαν σαν το σπιτι μας παρολο που τα γαλλικα μας ηταν φτωχα
πρεπει να ΣΑΣ ταιριαζει ο τροπος ζωης αλλιως θα υποφερετε
οσο πιο πολυ προσπαθησετε να ζειτε σαν γερμανοι και λιγοτερο σαν gastarbeiters τοσο καλυτερα
μην κολλησετε στην ελληνικη κοινοτητα γιατι θα ειστε παντα στο περιθωριο, κρατησετε μια υγιη ισσοροπια
καλη μετακομιση
Ώρα πιθανής μετανάστευσης -- Ζητούνται πληροφορίες