-
Αρα δηλαδή όσο πιο παλιό το αυτοκίνητο, λιγότερες κολλήσεις με πιο χοντρή λαμαρίνα και όσο πιο καινούργιο λεπτότερη λαμαρίνα με περισσότερες κολλήσεις..
-
Πρακτικά όσο πιο παλιό το αυτοκίνητο, λιγότερες κολλήσεις με πιο λεπτή λαμαρίνα και όσο πιο καινούριο, πιο χοντρή λαμαρίνα και περισσότερες κολλήσεις.
-
Ο χρήστης architech έγραψε:
Αρα δηλαδή όσο πιο παλιό το αυτοκίνητο, λιγότερες κολλήσεις με πιο χοντρή λαμαρίνα και όσο πιο καινούργιο λεπτότερη λαμαρίνα με περισσότερες κολλήσεις..Δεν ξέρω πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα....
-
Οι συζητήσεις που γίνονται εδώ και αφορούν πρακτικά θέματα των αυτοκινήτων μας και όχι μόνο των δικών μας, τις περισσότερες φορές αν όχι όλες, είναι συζητήσεις in vitro, δηλαδή εκφράζονται απόψεις του δοκιμαστικού σωλήνα, δεν είναι συζητήσεις in vivo, δηλαδή θέλω να πω ότι δεν έχετε πιάσει στα χέρια σας όλα αυτά για τα οποία έχετε άποψη, η οποία τις περισσότερες φορές είναι επί παντός επιστητού.
Τα υλικά σήμερα και οι τεχνικές σε όλα τα επίπεδα στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου, και ειδικά όσον αφορά τις καρότσες τους, κυρίως αυτές, απέχουν παρασάγκας από την τελευταία 15ετία, για να μην πω 10ετία, ειδικά όσοι δεν έχουν βάλει το χέρι τους στα νέα υλικά, απλά μιλάνε χωρίς να έχουν επίγνωση της πραγματικότητας.
Εσείς συζητάτε θεωρητικά και ότι διαβάζετε από τα περιοδικά και στα sites, θα σας δώσω ένα παράδειγμα όσον αφορά τις λαμαρίνες, το υλικό τους, τα πάχη τους και τη συγκόλληση τους.
Στις φωτό βλέπετε την μεσαία κολώνα από Audi Q7, είχε κτυπήσει και το πήγαν στο συνεργείο, αυτό παρήγγειλε τα εξαρτήματα που έπρεπε να αντικατασταθούν, και μαζί και την κολώνα της φωτογραφίας μας, να πω εδώ ότι στο σημείο εκείνο οι λαμαρίνες είναι 3 μαζί κολλημένες με πόντες, η συνήθης πρακτική είναι πάλι με την ηλεκτροπόντα να συγκολλάται το νέο κομμάτι που αλλάζεται, όμως εδώ ήταν 3 λαμαρίνες μαζί, οι φορητές ηλεκτροπόντες των συνεργείων δεν μπορούν να κολλήσουν 3 λαμαρίνες μαζί, έπρεπε λοιπόν η κολώνα να τρυπηθεί σε ίσες αποστάσεις ώστε να κολληθεί το νέο κομμάτι μέσω των οπών στίς άλλες 2 λαμαρίνες με μπρουτζοκόλληση.
Αρχίζει ο φαναρτζής να τρυπάει τη λαμαρίνα της φωτογραφίας αλλά το τρυπάνι δεν έπιανε το υλικό, αλλάξει τρυπάνι, πάλι τίποτα, βάζει τρυπάνι κοβαλτίου, τίποτα, η λαμαρίνα δεν τρυπούσε με τίποτα, το μόνο που κατάφερε ήταν να τις κάνει μερικές γρατζουνιές. Πέρνουν τηλέφωνο στην Κοσμοκάρ και λένε, τι γίνετε ρε παιδιά ? δεν μπορούμε να τρυπήσουμε τη λαμαρίνα. Απαντάει ο Κοσμοκάρ, χάσατε, δεν μπορείτε ούτε εσείς αλλά ούτε και εμείς να τρυπήσουμε ορισμένα κομμάτια γιατί είναι από τις νέες λαμαρίνες υψηλής αντοχής. ( αυτές που βλέπετε στα σχέδια που δείχνουν τα εργοστάσιο συνήθως με κόκκινο χρώμα σε επιλεγμένα τμήματα του αμαξώματος )
Τραβάγανε οι άνθρωποι τα μαλλιά τους και δεν ήξεραν τι να κάνουν, ένας από εκεί μέσα με γνώριζε και τους λέει πηγαίνεται στον Παναγιώτη μήπως και τα καταφέρει, όπως βλέπετε την τρύπησα, μου πήρε 2 ώρες αλλά την τρύπησα με ένα μόνο τρυπάνι, μετά βέβαια από διάφορες δοκιμές, σιγά μη σας πω τι έκανα,πάντως καλοπληρώθηκα ανακάλυψα κατά το τρύπημα ότι η λαμαρίνα αυτή ( από ατσάλι υψηλής αντοχής που πηγαίνει σε επιλεγμένα σημεία στην καρότσα ) είχε 3 στρώματα, το 1ο και το 3ο ήταν πολύ σκληρά και μόνο το μεσαίο ήταν κοινή λαμαρίνα, για να το πώ πιο σωστά, η λαμαρίνα, το μεσαίο κομμάτι δηλαδή, είχε στις 2 πλευρές της επιστρώσεις από ένα πολύ σκληρό υλικό, σαν ατσάλι που έχουν πχ οι λίμες ή τα τρυπάνια.
Όταν λοιπόν διαβάζετε κάτι, πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι είναι έτσι και όχι αλλιώς, άλλο οι γενικότητες που γράφονται εδώ και εκεί, και άλλο η πραγματική ζωή, η λάθος πληροφόρηση τελικά αναπαράγεται και γίνεται κανόνας που καθώς αναπαράγετε συνεχώς στο τέλος μοιάζει σαν τη μια και μοναδική αλήθεια.
Το συνεργείο είναι / ήταν γιατί το έκλεισε η κρίση, στην Μεταμόρφωση, πολύ γνωστό και επώνυμο.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
πχ όταν το σηκώσεςι στον γρύλο στη μια άκρη και η πόρτα μαγκώνει και δεν κλείνει, όταν κατεβαίνεις ή ανεβαίνεις στο πεζοδρόμιο ή παρκάρεις με τον ένα τροχό επάνω του και ακούς τριξίματα, ή δεν ανοίγει εύκολα η πόρτα, αυτά όλα είναι ενδείξεις ότι το πλαίσιο είναι κουρασμένο, τα τελευταία χρόνια τα πλαίσια είναι πολύ καλύτερα από τα πλαίσια της 20ετίας, έχουν καλύτερες λαμαρίνες και κυρίως περισσότερες πόντες.
Σε πολλά παλιά αυτοκίνητα μάγκωνε η πόρτα με σηκωμένο τροχό ακόμα και όταν ήταν του κουτιού με 0 χιλιόμετρα.
Ήταν η εποχή που τα πλαίσια τα έφτιαχναν με μαρμελάδα.
Σοβαρά τώρα, τα πρώτα χρόνια του περάσματος από τα σασί τύπου σκάλας στα αυτοφερόμενα πλαίσια, ήταν λογικό να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα αφού δεν είχε αποκτηθεί ακόμα η τεχνογνωσία σε όλο το εύρος της, ούτε υπήρχαν οι υπερυπολογιστές, ούτε καν απλοί υπολογιστές, που με τις σημερινές μεθόδους κατασκευάζουν και αναλύουν ένα αυτοκίνητο πριν βάλουν μια βίδα σε ένα κομμάτι σίδερο.Δέν μιλάω για τόσο παλιά αυτοκίνητα, πχ χαρακτηριστικό παράδειγμα το Peugeot 106, Golf III και άλλα εκείνης της περιόδου. Δούλευα βουλκανιζατέρ για κάποια χρόνια και κλασικά ο πελάτης πηγαινε να ανοίξει την πόρτα να πάρει κάτι ενώ ο τροχός ήταν σηκωμένος και η πόρτα είχε ένα ζόρι.
Μαλιστα για τα 106 συγκεκριμένα λέγανε οτι ακριβώς αυτή η ελαστικότητα του σασί ήταν που του έδινε την οδηγική συμπεριφορά και τα δεμένα αγωνιστικά ήταν πιό απότομα.
-
Δεν καταλαβαίνω το νόημα της εισαγωγής του λογυδρίου σου. Τα υπόλοιπα είναι αρκετά ενδιαφέροντα.
@dog80: ICD το είχανε ονομάσει κάτι, Integrated Chassis Design, πρακτικά το σασί εξυπηρετούσε πρώτα τα δυναμικά χαρακτηριστικά και μετά όλα τα άλλα. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό ήταν bug ή feature.
-
[quote='drdino']Δεν καταλαβαίνω το νόημα της εισαγωγής του λογυδρίου σου. Τα υπόλοιπα είναι αρκετά ενδιαφέροντα.
Γεροπαραξενιές, μη δίνεις σημασία, μείνε στα ενδιαφέροντα.
-
Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες γιατί με τα μάτια μου είδα στο συνεργείο της υγραεριοκίνησης ένα Rav4 του 09 και το ποτήρι έκοψε την λαμαρίνα στο καλάθι της ρεζέρβας λες και ήτανε από τσιγαρόχαρτο και σε σύγκριση με το 11ετίας Hyundai μου είχε εμφανώς λιγότερο πάχος. Προφανώς ισχύει αυτό που λες έχουν βάλει υλικά υπερ υψηλής αντοχής εκεί που θεωρεί το εργοστάσιο ότι χρειάζονται και τα έχουν μελετήσει με τους υπολογιστές και τα Crash tests κατά τον σχεδιασμό του κάθε μοντέλου αλλά σίγουρα έχουν ευτελίσει τα υλικά σε μεγάλο βαθμό όπου δεν χρειάζονται (ή δεν τα βλέπει ο ιδιοκτήτης )
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
έχουν ευτελίσει τα υλικά σε μεγάλο βαθμό όπου δεν χρειάζονταιΠοιος ο λόγος να υπάρχει τσάμπα βάρος εκεί που δεν χρειάζεται και δεν προσφέρει τίποτα;
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
έχουν ευτελίσει τα υλικά σε μεγάλο βαθμό όπου δεν χρειάζονται
Ποιος ο λόγος να υπάρχει τσάμπα βάρος εκεί που δεν χρειάζεται και δεν προσφέρει τίποτα;
Κανένας απλά η διαφορά είναι οφθαλμοφανής και κάνει αρνητική εντύπωση.
-
Εμένα θετική εντύπωση μου κάνει όταν βλέπω για παράδειγμα ελαφριές πόρτες ή καπώ!!!
-
Το θέμα πλέον είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα απο μια απλή αλλαγή αμορτισέρ...
Υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να γίνει σωστά η δουλειά...
-
Μην πέφτεις σε αυτή την παγίδα, εκτός αν αρέσκεσαι να τρέχεις για βδομάδες και να ξοδέψεις και ένα τσουβάλι λεφτά για δοκιμές και παρεμβάσεις με μοντιφιές και με σχετικά αμφίβολο όφελος.
Αν αυτά που έχεις δουλεύουν ακόμη, εξάντλησε κάθε δυνατότητα ρύθμισής τους. Σιγά το δύσκολο, όπως ρυθμίζονται ένα σωρό άλλα μάλλον θα ρυθμίζονται και αυτά.Απ' ότι είδα, μια από τα ίδια είναι.http://ksportusa.com/support-coilover-systems/
Αλλιώς βάλε άλλα από εταιρεία που να έχει καλή αντιπροσώπευση και να τη δουλεύει περισσότερο η αγορά. Εξέτασε και τις μπάρες θόλων, είναι σχετικά εύκολη μετατροπή.
-
Τελικά έτσι θα γίνει γιατι στο τέλος δεν θα βγάλω άκρη.
Έχει κανονίσει ήδη δοκιμη με μπάρες θόλων.
Την Δευτέρα θα ξηλωθούν και τα αμορτισέρ για περαιτέρω check και ίσως γέμισμα αν χρειάζεται.
Ευχαριστώ.. -
Το ότι σου αναφέρονται τρόποι βελτίωσης δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τους υιοθετήσεις. Το να ξηλώσεις τα πάντα και να βάζεις ρόλκέιτζ και επιπλέον ενισχύσεις και κολλήσεις δεν είναι για τον καθένα. Είναι όμως το πιο σωστό και ειδικά για αγωνιστικά θεωρείται απαραίτητο. Ο 21Quadra έχει τις γνώσεις και την τεχνική δυνατότητα να τα κάνει μόνος του οπότε και την ποιότητα ελέγχει και το οικονομικό μέρος. Εμείς απλά παρασυρόμαστε με τα τόσο ενδιαφέροντα που λέει ο 21Quadra. Εσύ θα πρέπει να αποφασίσεις μέχρι που θέλεις και μπορείς να φτάσεις και νομίζω οι ενισχύσεις στο σασί πέραν μπάρας θόλων μάλλον δεν είναι για σένα.
Καλή αρχή και καλή επιτυχία. Ενημέρωνέ μας για τις αλλαγές και το αποτέλεσμά τους. -
Να σας πω την αλήθεια παιδιά με όλα αυτά που αναφέρεται θα ήθελα να ρωτήσω τόσα πολλά αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο κομμάτι δεν το κατέχω. Μιλάω μπέσα.
Είχα ξεκινήσει σιγά σιγά γενικό rebuilt στο αυτοκίνητο αλλα λόγω οικογενειακού προβλήματος τα σταμάτησα και έμεινα μόνο σε μία δυο αλλαγές και δεν μου πάει η καρδιά να το αφήσω.
Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες.
Θα μοιραστώ και μία φωτογραφία και μετά πείτε μου αν θα το αφήνατε στη θέση μου..
-
Για αρχη θα εβγαζα 2 μπουκες
-
Είναι πολύ ωραίο το αμάξι σου φίλε (ιδιαίτερα με το Carlos Sainz look). Αν δεν έχει τίποτα το σοβαρό κράτα το όσο αντέξει. Το πολύ πολύ άλλαξε κανένα σινεμπλόκ και τοπ μάουντ όταν μπορέσεις μαζί με τις αναρτήσεις. Συμφωνώ και εγώ με τον Σωκράτη για τις εξατμίσεις.
-
Αν εννοείτε να βγάλω τις 2 επειδή είναι ψέυτικες, σας λέω ότι δεν είναι. Λειτουργούν και οι 4.
-
Αισθητικά αλλά και λειτουργικά είναι υπερβολικές οι 4 μπούκες. Βέβαια τώρα έχει κοπεί ο προφυλακτήρας, οπότε...
Toyota Celica ST AT-180 1990