Ο χρήστης dimik έγραψε:
Εκτός αν οι τράπεζες είναι κάτι το τελείως ανεξάρτητο από τον υπόλοιπο οικονομικό κύκλο η κοινωνία ζημιώνεται έμμεσα. Από όσο ξέρω γιατί δεν ασχολούμαι με το αντικείμενο οι τράπεζες είναι εταιρείες που επιδιώκουν το κέρδος, ακόμα και αν τα χρήματα που ενδεχομένως θα κλαπούν είναι ασφαλισμένα και επιστραφούν στο ακέραιο αυτό το ασφάλιστρο κάπως πρέπει να πληρωθεί, από τι άλλο, από τον τζίρο της τράπεζας, ο οποίος γίνονται ανάλογες κινήσεις για να ανέβει, θέλεις με χρεώσεις από εδώ και από εκεί θέλεις με προσαρμογή των επιτοκίων, υπάρχουν πολλοί τρόποι.
Η ουσία είναι ότι σε εμάς τους άσχετους όταν επί χρόνια ακούμε για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και δις που δίνονται από το κράτος (το οποίο στην ουσία είμαστε εμείς) κάθε cent που αφαιρείται παράνομα από μια τράπεζα μοιάζει να βγαίνει από την τσέπη μας. Ακόμα κι αν δεν είναι έτσι.
Το μόνο όπλο του (κάθε λαού) είναι η λογική και η αναζήτηση της γνώσης. Αν τον οδηγεί το συναίσθημα θα είναι έρμαιο μια ζωή του εκάστοτε λαοπλάνου.
Τώρα μπορείς να μας αποδείξεις ότι δεν είναι έτσι και εσύ είσαι ο πραγματικός επιστήμονας που ξέρει την Bασιλεία ΙΙΙ απ έξω. Σημασία έχει ότι λίγοι Έλληνες θα καταλάβουν και ακόμα λιγότεροι θα αλλάξουν άποψη, κι αυτό είναι που μετράει στο τέλος, η κοινή γνώμη
Ας απαντήσω απλά και σύντομα τότε. Όταν μιλάμε για τράπεζες και αγορά, θα πρέπει να βγάλουμε εντελώς από το μυαλό μας το 'κλειστό σύστημα' που μας χάρισαν οι θετικές επιστήμες. Στον κόσμο της αγοράς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού τα πλεονάσματα δεν διαχέονται έτσι απλά στην κοινωνία.
Καταρχήν και μηδέν ληστείες να έχεις, ακριβώς επειδή το τραπεζικό σύστημα είναι εκ φύσεως ολιγοπωλιακό, έχεις κοινωνικό κόστος σε σύγκριση με μια τέλεια ανταγωνιστική αγορά.
Το κοινωνικό αυτό κόστος πάει στην τσέπη του λαού? Όχι βέβαια, το καρπώνονται ως ολιγοπωλιακό κέρδος οι τραπεζίτες. Αλλά για αυτό δεν νοιάστηκε κανείς.
Πάμε παρακάτω, όταν είσαι σε μια αγορά και η τιμή είναι P1. Έχει καμία σχέση θαρρείς το κόστος της ασφάλειας(έναντι των ληστειών) με τη διαμόρφωση της τιμής του χρήματος;
Όχι φυσικά, διότι η τιμή διαμορφώνεται από την Προσφορά και τη Ζήτηση, και επειδή μάλιστα είσαι σε ολιγοπωλιακή αγορά ως τράπεζα παρουσιάζεις έτσι κι αλλιώς υπερκέρδη. Μια ληστεία απλά θα σου μειώσει λίγο το κέρδος σου, και αυτό κατά πολύ λιγότερο από τα χρήματα που εκλάπησαν, αφού έχεις ασφάλεια.
Επειδή μιλάμε για ολιγοπωλιακή αγορά, όταν ληστευθεί η τράπεζα δεν έχει κίνητρο να περάσει τη ζημιά στους καταναλωτές για να διατηρήσει τα ίδια κέρδη, διότι τότε οι άλλες τράπεζες αυτομάτως φαίνονται πιο ανταγωνιστικές και της κλέβουν την πελατεία. Επομένως πάλι ζημιώνεται η ίδια η τράπεζα μέσω της μικρής μείωσης των κερδών και όχι ο λαός.
Αλήθεια, ζημίες από λάθος επενδυτικές θέσεις ή λάθος πιστώσεις δεν έχει νομίζεις η τράπεζα; Εκεί τί γίνεται; Επειδή δεν είναι τρομοκρατοληστές δεν το αναφέρουμε; Τα υπέρογκα μπόνους των στελεχών, δεν ζημιώνουν το λαό; Κάνουμε μόκο εκεί; Όχι τίποτα άλλο, γιατί δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια που να καλύπτει τέτοια πράγματα.
Δεν είναι χρήματα του λαού;
Και όλα τα παραπάνω με τη ευνοϊκή υπόθεση για την άποψή σας ότι [πελάτες μιας τράπεζας]=[όλος ο λαός]
Εν, κατακλείδι, και για να μη μακρηγορώ αν ο λαός μπερδεύει την τσέπη του με την τσέπη του τραπεζίτη, και τις μικρο-ζημιές μιας ολιγοπωλιακής επιχείρησης με τη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
Το να λέμε όμως ότι οι ληστές επιβαρύνουν τον λαουτζίκο είναι εντελώς ανυπόστατο σε μια κοινωνία της αγοράς. (Σε μια κομμουνιστική κοινωνία για παράδειγμα αλλάζουν τα πράγματα).
Το μόνο όπλο του λαού είναι η αναζήτηση της λογικής και της γνώσης, διαφορετικά κυριαρχείται από το συναίσθημα και καταλήγει πάντα στις αγκάλες των λαοπλάνων. Το να αναπαράγουμε όμως ιδεολογήματα που δεν έχουν καμία βάση δεν βοηθάει και πολύ την κατάσταση.