-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Τα εκτονωτικα/εκχυλωτικα και την αντλια κενου δεν τα διαθετω και τελικα γνωρισα εντελως τυχαια εναν ξαδερφο μου ο οποιος ειναι ψυκτικος και ειχε την ευγενη καλοσυνη να μου τα δανεισει. Αν δεν τα εβρισκα αυτα θα επρεπε αναγκαστικα να παρω καποιον ψυκτικο και να ξαλαφρωσει η τσεπη κατα 90€Σε λίγο καιρό τo DIY βλέπω να εξαπλώνεται ραγδαία όχι μόνο εξαιτίας έλλειψης χρημάτων αλλά κυρίως λόγω έλλειψης επαγγελματισμού. Λίγοι εγκαταστάτες κλιματιστικού θα σου έβαζαν αντλια κενού.Μπράβο σου που το έκανες όπως προβλέπεται.Εγω με αυτόν που μου έβαλε στο σπίτι multi-split τσακωθήκαμε γιατί μου έλεγε ότι δεν χρειάζεται .Βέβαια στο τελος η γνώμη του πελάτη υπερισχυσε..
-
Ο Θωμάς έχει σπουδάσει ψυκτικός οπότε ξέρει τι κάνει. Εγώ θα καθόμουν και θα κοιτούσα τα κουτιά με απορία...
-
Αν δεν εβαζα αντλια κενου θα εκανα την παλια καλη μεθοδο της εξαερωσης. Βεβαια εν καιρω θα επεφτε η αποδοση, αλλα νταξ . Αυτα τα οικολογικα φρεον μας κατεστρεψαν , ενω με το παλιο καλο R 22 μονο εξαερωση ηθελε.
-
Ο χρήστης ioa_pol έγραψε:
Τα εκτονωτικα/εκχυλωτικα και την αντλια κενου δεν τα διαθετω και τελικα γνωρισα εντελως τυχαια εναν ξαδερφο μου ο οποιος ειναι ψυκτικος και ειχε την ευγενη καλοσυνη να μου τα δανεισει. Αν δεν τα εβρισκα αυτα θα επρεπε αναγκαστικα να παρω καποιον ψυκτικο και να ξαλαφρωσει η τσεπη κατα 90€
Σε λίγο καιρό τo DIY βλέπω να εξαπλώνεται ραγδαία όχι μόνο εξαιτίας έλλειψης χρημάτων αλλά κυρίως λόγω έλλειψης επαγγελματισμού. Λίγοι εγκαταστάτες κλιματιστικού θα σου έβαζαν αντλια κενού.Μπράβο σου που το έκανες όπως προβλέπεται.Εγω με αυτόν που μου έβαλε στο σπίτι multi-split τσακωθήκαμε γιατί μου έλεγε ότι δεν χρειάζεται .Βέβαια στο τελος η γνώμη του πελάτη υπερισχυσε..
Για πες εντυπωσεις απο το μουλτι σε παρακαλω
-
Για πες εντυπωσεις απο το μουλτι σε παρακαλω
Daikin ururu multi (με ρύθμιση υγρασίας κατά τη θέρμανση).2 9άρια μέσα - μία 18άρα εξωτερική μονάδα.
Κανένα πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια.Οι κρεβατοκάμαρες είναι η μία δίπλα στην άλλη και το θεώρησα λογικό να μην γεμίσω το σπίτι με εξωτερικά ''κουτιά''.
Απόδοση καλύτερη από το 9αρι mitsubishi που έχω αλλά ίσως να οφείλεται και στη μάρκα.Αθόρυβο όσο δεν παίρνει.Σαν μειονέκτημα μπορώ να αναφέρω ότι πρέπει και τα 2 εσωτερικά να δουλεύουν σε ψύξη-ψύξη ή θέρμανση-θέρμανση δηλαδή στο ίδιο mode (απάνια χρειάζεται κάποιος κάτι άλλο).Επίσης εάν δουλεύεις μόνο το ένα, στο άλλο ακούγεται μία ελαφρά ροή φρέον-φαντάζομαι ότι περνά φρέον και από τα 2 εσωτερικά συνέχεια.Πολύ ευχαριστημένος.
-
Τα εκτονωτικα/εκχυλωτικα και την αντλια κενου δεν τα διαθετω και τελικα γνωρισα εντελως τυχαια εναν ξαδερφο μου ο οποιος ειναι ψυκτικος και ειχε την ευγενη καλοσυνη να μου τα δανεισει. Αν δεν τα εβρισκα αυτα θα επρεπε αναγκαστικα να παρω καποιον ψυκτικο και να ξαλαφρωσει η τσεπη κατα 90€Ας ερχότανε κι αυτός να τα βάλετε μαζί με λιγότερο από 90€.
Για τους ψυκτικούς κλπ τους έχω πολλά μαζεμένα....
Συνδέει 18άρι Midea ενεργειακής κλάσης μ' έκαψες σε πρίζα (βεράντας και κολλημένο να γίνει ένα με την πρίζα με σιλικόνη ή κάτι τέτοιο) που αντιστοιχεί σε ασφάλεια 10Α....! Στα χαρακτηριστικά του διάβασα ότι τραβάει 9+Α και στην ίδια ασφάλεια είναι όλες οι μπρίζες του σαλονιού....γκρρ. Όποτε ενεργοποιείται ο συμπιεστής πέφτει η τάση στα φώτα.... καθόλου καλό για τηλεόραση και στερεοφωνικά....
Μετά από 3 χρόνια έρχεται άλλος να βάλει 2 9ρια και βάζει το ένα στο ίδιο κύκλωμα με το ως άνω 18άρι (όταν ανάψανε και τα δύο φυσικά έπεσε η ασφάλεια). Ενώ μπορούσε απλά αντί να πάει το καλώδιο αριστερά να πάει δεξιά στην άλλη πρίζα που ήταν σε άλλο κύκλωμα όπως έκανα εγώ, μια χαρά έφτασε το καλώδιο. Και πάει και βάζει το άλλο 9άρι σε μπρίζα χωρίς γείωση....
Όλοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί και έχουν άδεια.... οι περισσότεροι δεν πρέπει να έχουν διαβάσει τις οδηγίες του πως τοποθετείται ένα κλιματιστικό και κάνουν όπως όπως.... -
Γενικά οι ψυκτικοί δέν ασχολούνται με τα ηλεκτρολογικά, κανονικά είναι ευθύνη του πελάτη να έχει έτοιμη την ηλεκτρολογική υποδομή στο σημείο που θα τοποθετηθεί το AC και ο ψυκτικός απλά το βάζει στην πρίζα.
-
Αναζήτηση κλιματιστικού για την κρεβατοκάμαρα. Με την είμαστε μεταξύ των παρακάτω:
Fujitsu ASYG 9 LECA (SET) ( http://www.electroniki.gr/electroniki/e ... ca-set.php )
Fujitsu ASYG09LLC ( http://www.comelectric.gr/ViewShopProdu ... Id=1043073 )
Toyotomi AKIRA GAN/GAG A128 GVR ( http://www.gedsa.gr/index.php?page=shop ... Itemid=275 )
Samsung AQV09PSNEUR ( http://www.samsung.com/gr/consumer/home ... /AQV09PSAN )
Hitachi RAS-S10H3A ( http://www.hitachi.gr/products/personal ... e_2011.pdf )
Hitachi RAS-D10EX5 ( http://www.hitachi.gr/products/personal ... e_2011.pdf )Η επιλογή των παραπάνω έχει βάσει της ανάγκης για inverter, ιονιστής, θόρυβο (τουλάχιστον στην χαμηλή ταχύτητα) κι ενεργειακή απόδοση (Α/Α). Υπάρχει κάποιος λόγος προτίμησης κάποιου; Π.χ. ευκολία συντήρησης (ξέπλυμα φίλτρων με απλό νερό), ευκόλια/κόστος τοποθέτησης, κτλ;
Βλέπουμε και το LG H09MW, αλλά δεν έχουμε πειστεί ότι αξίζει το έξτρα κόστος.
Μόλις ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τα του μικρού A/C, θα ασχοληθούμε και με μεγαλύτερο για το σαλόνι (16-18k BTUs). Οπότε κάθε σχόλιο για τα παραπάνω θα μας βοηθήσει εφόσον αφορά όλη τη 'σειρά'.
-
+Hitachi , δες αν είναι ιαπωνικό το μοτέρ ... δες αν αυτά που παρουσιάζουν τα manual, είναι 100% αυτά που φέρνουν οι αλυσίδες .... γιατί πολλές φορές, οι μεγάλες αλυσίδες παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες με χαμηλότερες προδιαγραφές ....
-
Έχω το Hitachi RAS-D10EX5 .
Θα μιλήσω ως κάτοχος του συγκεκριμένου μηχανήματος.Είμαι ευχαριστημένος από αυτό ; ΟΧΙ
Το έχω αγοράσει ακριβά ; ΝΑΙ
Το μηχάνημα έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου ; ΟΧΙ
Έχω μετανοιώσει που το αγόρασα ; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑΘα το συνέστηνα σε κάποιον που θα μπορούσε να το αγοράσει φτηνά ; ΟΧΙ
Γιατί;
Επειδή το μηχάνημα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που υπόσχεται.
Είναι απίστευτο, αλλά ναι το μηχάνημα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που υπόσχεται.Πχ το επίπεδο θορύβου είναι στην πράξη αρκετά υψηλότερο:
θεωρητικά είναι 24-40 dB, η αλήθεια είναι όμως ότι η στάθμη αυτή δεν περιλαμβάνει τον επιπλέον θόρυβο που κάνει ένα ανεμιστηράκι που μπαίνει μπροστά όταν υποτίθεται ότι φέρνει αέρα από έξω και το οποίο κάνει στην κυριολεξία ΣΑΜΑΤΑ !
Τόση φασαρία κάνει που αναγκάζεσαι να κλείνεις το Air exchanger και ειδικά το βράδυ δε σε πιάνει ύπνος αν είναι να λειτουργεί.
Σε μέση κατάσταση λειτουργίας, σε καμία περίπτωση δεν το λες αθόρυβο (με ή χωρίς Air exchanger), σίγουρα θορυβώδες το λες. Απάτη !Επίσης σπάνια λειτουργεί στη χαμηλότερη ταχύτητα που (υποτίθεται) ως κλιματιστικό είναι αθόρυβο, γιατί τότε δεν αποδίδει, οπότε στην πράξη ο θόρυβος (χωρίς αναμένο το Air exchanger) είναι μη υποφερτός,
ενώ ειδικά όταν λειτουργεί φουλ ταχύτητα μαζί με ιονιστή και Air exchanger, τότε είναι που το βουητό γίνεται πια υπερβολικό ! Να μη μιλήσω για την (το δικό μου είχε έρθει και καλά με τύπου scroll) εξωτερική μονάδα, τους απίστευτους κραδασμούς της και το θόρυβό της.Το δε μηχάνημα μια πλαστικούρα και μισή: από την πρώτη στιγμή τρίζει παντού, ξεκαθαρίζω τα σωθικά του τρίζουν και όχι η εφαρμογή του στον τοίχο. Αναγκάστηκα να βάλω χέρι ο ίδιος, άνοιξα το κουτί του εσωτερικού μηχανήματος και έβαλα παρεμβύσματα εκεί που έπρεπε. Έτσι έλυσα το θέμα με τους τριγμούς σε ένα μηχάνημα που κόστισε ουκ ολίγα όταν το αγόρασα πριν πολύ καιρό.
To Air exchanger επίσης μια απάτη ! Στην πραγματικότητα αυτό που φέρνει ή βγάζει μέσα-έξω είναι λιγότερο από ...μια ανύπαρκτη πνοή αέρα στη δυνατότερη ταχύτητα όπου και το ανεμιστηράκι του βουίζει αφόρητα.
Η ψύξη του απαράδεκτη, πρέπει να το βάζεις στο ισχυρότερο για να μη σου σπάει τελείως τα νεύρα που δεν αποδίδει,
ενώ και στο ισχυρότερο μη φαντάζεσαι και πολλά πράγματα.
Η θέρμανση καλύτερη από την ψύξη.
Και όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι αθόρυβα και χωρίς κραδασμούς και αισθητά σκαμπανεβάσματα θερμοκρασιας!Το τηλεκοντρόλ μια γκουμούτσα, ένα βαρίδι που είναι στα αλήθεια άβολο ακόμα και να το κρατήσεις στο χέρι.
Αυτά τα λέω έχοντας πείρα από κλιματιστικά, όταν μάλιστα το συγκρίνω με κάτι άλλα μηχανήματα 20-ετίας και βάλε που έχω μικρότερα και μεγαλύτερα, τότε κλαίω τα λεφτά μου για το Hitachi.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Αναζήτηση κλιματιστικού για την κρεβατοκάμαρα. Με την είμαστε μεταξύ των παρακάτω:Fujitsu ASYG 9 LECA (SET) ( http://www.electroniki.gr/electroniki/e ... ca-set.php )
Fujitsu ASYG09LLC ( http://www.comelectric.gr/ViewShopProdu ... Id=1043073 )
Toyotomi AKIRA GAN/GAG A128 GVR ( http://www.gedsa.gr/index.php?page=shop ... Itemid=275 )
Samsung AQV09PSNEUR ( http://www.samsung.com/gr/consumer/home ... /AQV09PSAN )
Hitachi RAS-S10H3A ( http://www.hitachi.gr/products/personal ... e_2011.pdf )
Hitachi RAS-D10EX5 ( http://www.hitachi.gr/products/personal ... e_2011.pdf )Η επιλογή των παραπάνω έχει βάσει της ανάγκης για inverter, ιονιστής, θόρυβο (τουλάχιστον στην χαμηλή ταχύτητα) κι ενεργειακή απόδοση (Α/Α). Υπάρχει κάποιος λόγος προτίμησης κάποιου; Π.χ. ευκολία συντήρησης (ξέπλυμα φίλτρων με απλό νερό), ευκόλια/κόστος τοποθέτησης, κτλ;
Βλέπουμε και το LG H09MW, αλλά δεν έχουμε πειστεί ότι αξίζει το έξτρα κόστος.
Μόλις ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τα του μικρού A/C, θα ασχοληθούμε και με μεγαλύτερο για το σαλόνι (16-18k BTUs). Οπότε κάθε σχόλιο για τα παραπάνω θα μας βοηθήσει εφόσον αφορά όλη τη 'σειρά'.
Νομίζω ότι μπορείς με αρκετή ασφάλεια να πάρεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαιτέρως για την επιλογή σου και χωρίς να κινδυνεύεις να κάνεις 'λάθος' αγορά.
Προσωπικά - χωρίς όμως να έχω δει τίποτα παραπάνω από τη μάρκα - θα έκλινα πρώτα προς προς τα LG και μετά προς τα Hitachi (εφόσον δεν έχεις mitsu στις πιθανές επιλογές). Ως τρίτη επιλογή θα πήγαινα στα Fujitsu.
Τους (εντελώς προσωπικούς και μάλλον χωρίς πραγματική αξία) λόγους της προτίμησής μου τους περιγράφω εδώ και εδώ -
ASYG 07 LUC
Αυτό βγάζει ψύξη από 0,5 έως 3 kW και θα μείνεις απόλυτα ευχαριστημένος από την θερμοκρασία στο δωμάτιο.Ο κουτσαν λόγω ηλικίας δεν ακούει καλά και δεν τον ενοχλούν τα LG.
-
Ο χρήστης Stavros_K έγραψε:
Έχω το Hitachi RAS-D10EX5 .
Θα μιλήσω ως κάτοχος του συγκεκριμένου μηχανήματος.Είμαι ευχαριστημένος από αυτό ; ΟΧΙ
Το έχω αγοράσει ακριβά ; ΝΑΙ
Το μηχάνημα έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου ; ΟΧΙ
Έχω μετανοιώσει που το αγόρασα ; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ......Έχω το rac-d10 EX 2 εδώ και 5 χρόνια ,νομίζω το πρώτο μοντέλο που ήρθε Έλλαδα και μερικά που αναφέρεις μου κάνουν πραγματικά εντύπωση.
Ναι το exchanger κάνει πολύ θόρυβο.Μικρό αποτέλεσμα-αποτυχημένη υλοποίηση θεωρώ.Λίγες φορές το χρησιμοποίησα.
ΑΛΛΑ στα υπόλοιπα θα διαφωνήσω.
Τα πλαστικά του είναι πολύ καλά να μην πω εφάμιλλα με του Daikin multi που ανέφερα παραπάνω πως έχω.Μάλιστα στη ζέστη μου έχει κάνει εντύπωση πως τρίζουν από διαστολή 1-2 φορές και μετά τίποτα.Είχα και fujitsu ASYA 09LC και τα πλαστικά του έτριζαν ρυθμικά κάθε λίγα δευτερόλεπτα (στη ζέστη γιατί στο κρύο κανένα τους δεν τρίζει).Η εξωτερική μονάδα κάνει πολύυ λίγο θόρυβο (ένα μικρό zzzz απο το συμπιεστή) μη σου πω πιο λίγο θόρυβο από το mitsubishi fa 25 του γείτονα που ακούγεται ένα ρυθμικό κλακ (ρελέ, βαλβίδα ;;;) κάθε λίγο και λιγάκι.Βέβαια στο daikin απλά δεν ακούς τίποτα αλλά άλλη κατηγορία τιμής.
Ψύξη:Προχθές μέτρησα θερμοκρασία αέρα στην έξοδο και των 3 (mitsu-daikin-hitachi) και στη μεγάλη σκάλα αέρα ήταν και τα 3 γύρω στους 14 βαθμούς.Βέβαια η ποσότητα αέρα που βγάζουν σε αυτή τη σκάλα είναι λίγο διαφορετική αλλά καταλαβαίνω ότι σε απόδοση είναι περίπου τα ίδια.Άρα και εδώ καλά.
Τηλεκοντρόλ: Ναι είναι μεγάλο αλλά το προτιμώ από κάτι panasonic που είναι λες και το πήρες από τα Jumbo με 3 ευρώ.Ούτε του mitsu είναι κάτι ιδιαίτερο.Ενδεχομένως να έχει πέσει σε μη τόσο καλά συναρμολογημένο κομμάτι-δεν ξέρω.πάντως το δικό μου είναι κινέζικο και δεν έχω τόσα θέματα...
Άσχετο αλλά στη χαμηλότρη σκάλα είδα ότι το δικό σου έχει 24 ενώ εμένα 22.καλά .Το επόμενο μοντέλο και κάνει περισσότερο θόρυβο; -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Προσωπικά - χωρίς όμως να έχω δει τίποτα παραπάνω από τη μάρκα - θα έκλινα πρώτα προς προς τα LG και μετά προς τα Hitachi (εφόσον δεν έχεις mitsu στις πιθανές επιλογές). Ως τρίτη επιλογή θα πήγαινα στα Fujitsu.
Τους (εντελώς προσωπικούς και μάλλον χωρίς πραγματική αξία) λόγους της προτίμησής μου τους περιγράφω εδώ και εδώΕνημερωτικά τα LG δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά βέβαια έχουν καλό design.Η εξωτερική μονάδα τους κάνει αρκετό θόρυβο.Πάντως και εγώ θεωρώ τα hitachi μια σκάλα πάνω από τα fujitsu.
Συζήτηση για πολλά μοντέλα και γνώμες υπάρχει στο myphone.
-
Τα κλιματιστικά τύπου multi μέχρι τί μήκος σωληνώσεων μπορούν να σηκώσουν? Έτσι όπως είναι το σπίτι μου το ένα κλιματιστικό απο το άλλο θα έχει απόσταση 10-15 μέτρα.
-
Εισαι μεσα στα ορια(οριακα τα 15μ)
http://img155.imageshack.us/img155/6417/image002ti.gif
το παραπανω διαγραμμα ειναι για το εν λογω κλιματιστικο multi(Daikin ururu multi) οποτε αυτες ειναι και οι αποστασεις πανω κατω και για τα αλλα. -
Το Fujitsu (inverter, 9άρι) είναι τη χαμηλότερη σκάλα ('sleep' ή 'quiet', κάτι τέτοιο) ήσυχο, αλλά μετά από κάμποσες ώρες λειτουργίας αρχίζει να βγάζει κάτι ήχους, σαν να ρετάρει, κάτι μικρά κροταλίσματα. Δεν ξέρω γιατί. Πλαστικά καλά, τηλεκοντρόλ τυπικό, αλλά ποιοτικό. Περίπου 6 ετών. Συντήρηση: τυπική, με μέτρια χρήση, 2-3 φορές το έχει καθαρίσει συνεργείο κι έχει ελέγξει το φρέον.
Το άλλο Fujitsu, 2 ετών, πρακτικά ίδιο συν 1-2 επιπλέον χαζολειτουργίες, έχει πιο θορυβώδη εξωτερική μονάδα, με την έννοια ότι ακούς ένα zzzz από το συμπιεστή, που το παλιό δεν το κάνει. Δεν την ακούς με κλειστό παράθυρο.Το Toyotomi, 18άρι, όχι inverter, καινούριο, μοντέλο 2012, δουλεύει αυτό τον καιρό με τις ζέστες όλη μέρα, από το πρωί ως τη νύχτα, σταθερά στους 27 βαθμούς και στη χαμηλότερη σκάλα ανεμιστήρα, κρατάει μια απαλή δροσιά, χωρίς να κρυώνεις ή να πλευριτώνεσαι. Πολύ ήσυχο, τα πλαστικά του έτσι κι έτσι, ιονιστής που (απ)ενεργοποιείται χωριστά, λειτουργία μόνο ανεμιστήρα για 10' όταν το κλείνεις για να στεγνώνει και να μη μαζεύει υγρασία/μούχλα, ποιοτικό τηλεκοντρόλ (μοιάζει με τηλεόρασης), μέχρι στιγμής ικανοποιημένος.
Πάντως, σε σχέση με το παλιό που τα 'φτυσε, ίδιων BTU, αλλά υποψιάζομαι ενεργειακής κλάσης Β, D,XYZ..., δεν είναι το ίδιο ισχυρό στην ψύξη. Παίζει μήπως ρόλο το ότι είναι ενεργειακής κλάσης Α/Α;Σχέση κόστους-οφέλους: μια χαρά το Fujitsu, μια χαρά και το Toyotomi. To δεύτερο υστερεί λίγο στα πλαστικά (χωρίς να τρίζει προς το παρόν, τουλάχιστον στην ψύξη), αλλά έχει περισσότερα μπιχλιμπίδια σε χαμηλότερη τιμή.
-
Κάθε επώνυμη μάρκα έχει τα φτηνά της και τα πιο καλά της μοντέλα, πολλές σειρές συχνά με επιπλέον χαρακτηριστικά ή λειτουργίες που δεν περιγράφονται επαρκώς στις γενικές πληροφορίες. Άλλο σημείο, από ενεργειακής πλευράς είναι ο λόγος απόδοσης (με κάτι αρχικά που έχουν αναφερθεί αλλά δεν θυμάμαι) στο οποίο πλεονεκτούν τα καλά μοντέλα. Η διαφορά μπορεί να είναι σημαντική ακόμα και για ίδια κλάσης μοντέλα. Και νομίζω ότι για ιαπωνικές μάρκες οι πιο καλές σειρές είναι φτιαγμένες στην Ιαπωνία ενώ οι άλλες όχι.
Στη φασαρία πάλι είναι μερικές φορές δύσκολο να συγκρίνεις αν έχουν διαφορετικές ταχύτητες, θα πρέπει να συγκρίνεις ποσότητα αέρα ανά ταχύτητα ώστε να βρεις άκρη (έτσι πχ μπορεί θεωρητικά να είναι πιο ήσυχο αλλά να μην βγάζει αρκετό αέρα). Το πόσο αέρα μπορεί να βγάλει είναι κι αυτό ένα στοιχείο που δεν το προσέχουμε. Γενικά οι πιο παχιές συσκευές (εσωτερικές) τείνουν να είναι πιο αθόρυβες γιατί έχουν πιο ογκώδες μοτεράκι και έλικα αλλά γενικά υπάρχουν διαφορές και από τα χαρακτηριστικά μόνο δεν...... Για αυτό καλό είναι να τα λέμε.
Και βέβαια η τοποθέτηση έχει σημασία, τόσο η θέση, οι συνδέσεις, μονώσεις αλλά και η σωστή ενεργοποίηση (φρέον πιέσεις κλπ).
Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από κάτι απλά Mitsubishi του 2007 και LG inverter του 2011. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ήταν από τις πιο φτηνές σειρές, ούτε από τις πιο ακριβές. Δροσίζουν καλά και γρήγορα, αθόρυβα, με ομαλές κινήσεις, εύχρηστα με καλά τηλεχειριστήρια με ευμεγέθη οθόνη.
Γενικά θα απέφευγα τις πιο φτηνές σειρές, έχουν λόγο που είναι πιο φτηνές, δεν είναι το ίδιο πράμα σε χαμηλότερη τιμή για να πιάσει κόσμο. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Άλλο σημείο, από ενεργειακής πλευράς είναι ο λόγος απόδοσης (με κάτι αρχικά που έχουν αναφερθεί αλλά δεν θυμάμαι) στο οποίο πλεονεκτούν τα καλά μοντέλα. Η διαφορά μπορεί να είναι σημαντική ακόμα και για ίδια κλάσης μοντέλα.EER για ψύλη και COP για θέρμανσ.Όσο μεγαλύτερα τόσα και καλύτερα...
http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_efficiency_ratiohttp://en.wikipedia.org/wiki/Coefficient_of_performance
Εχεις δίκιο πάντως.Στις καλές σειρές παίζει γύρω στο 5 ενώ για να πάρεις ενεργειακή κλάση Α πρέπει να έχεις πάνω από 3.2 στη ψύξη και 3,6 στη θέρμανση.
-
Σημασια δεν εχει τοσο η απολυτη τιμη των COP και EER αλλα πως αυτα μεταβαλλονται οταν αλλαζουν οι εξωτερικες θερμοκρασιες( αλλα και οι εσωτερικες αυτες που ζηταμε εμεις απο το μηχανημα μας).Οι COP και ΕΕR που μπαινουν στα προσπεκτους μπαινουν κατω απο συγκεκριμμενες συνθηκες μετρησης,δηλαδη πχ στην θερμανση μπορει να εχει το μηχανημα ενα COP 3,61 οποτε ειναι κλασης Α,αλλα αυτο το 3,61 να ειναι μετρημενο οταν εξω εχει 6 βαθμους κελσιους και εμεις θελουμε μεσα 20 βαθμους.Αν η θερμοκρασια ομως εξω πεσει στους 0 η στους -5 θα πεσει και η αποδοση του μηχανηματος με αποτελεσμα τωρα να ειναι κλασης Β.Τετοιους πινακες περιεχουν πιο πολυ τα service manual και οχι τα operations manual.Οι επωνυμες μαρκες, τους εχουν αυτους τους πινακες,για δε τις υπολοιπες τους εφαγε το σκοταδι.
Ενα παραδειγμα απο εναν τετοιο πινακα(απο κορυφαια μαρκα DAIKIN)http://img843.imageshack.us/img843/5760/image002lz.gif
To COP με το οποιο παιρνει πιστοποιηση το μηχανημα ειναι το 5,10/1,18=4,32 οπου 5,10 η αποδοση σε KW(5,10*3412=17400ΒΤU) και 1,18 η εισερχομενη ισχυς παλι σε KW.Αυτη η μετρηση ομως γινεται οταν εξω εχει 6 βαθμους και μεσα εμεις θελουμε 20.Αν ομως η θερμοκρασια πεσει στους -5 και εμεις θελουμε παλι μεσα 20 βαθμους τοτε απο τον πινακα εχουμε 3,83/1,07=3,579
Κλιματισμός ΝΑΙ ή ΟΧΙ