-
Ο χρήστης chemic έγραψε:
αν δεν εχει ο Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού εισοδημα στην ελλάδα, ΔΕΝ ισχύουν τα τεκμήρια
Αλλα λέει το κείμενο που παράθεσα παραπάνω, έχεις κάποια διαφορετική πηγή ?
είναι παλιό αυτό που εχεις βάλει, από το 2008
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/12146Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 του ίδιου νόμου, δεν εφαρμόζονται τα ετήσια τεκμήρια διαβίωσης για τα άτομα που είτε έχουν την κατοικία τους, είτε τη συνήθη διαμονή τους στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Η προσθήκη αυτή, λειτουργεί ανακουφιστικά για όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό και υπήρχε ο κίνδυνος να φορολογηθούν με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος.
πολύ καλό αυτό...
Έτσι όπως έγινε το τεκμήριο, συμφέρει να πάρει ένας υπαγόμενος στη ΔΟΥ εξωτερικού αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών κ λοιπά σκάφη στο όνομά του, εφόσον δεν τεκμέρονται. -
Ευχαριστώ chemic, δεν το ήξερα αυτό!
Βέβαια εξακολουθώ να έχω απορία: κάποιος που εργάζεται >183 ημέρες στο εξωτερικό, έχει κατοικία και οικογένεια στην Ελλάδα χωρίς όμως εισοδήματα (ο ίδιος... γιατί η σύζυγος μπορεί να εργάζεται...) στην Ελλάδα, που πρέπει να φορολογηθεί ?
Και πως αποδεικνύονται οι 183 μέρες αν δεν υπάρχουν σφραγίδες διαβατηρίων κτλ. ? Με εισιτήρια αεροπλάνων-καραβιών να υποθέσω ?
Μάλλον ώρα για επίσκεψη στη ΔΟΥ Εξωτερικού...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ευχαριστώ chemic, δεν το ήξερα αυτό!Βέβαια εξακολουθώ να έχω απορία: κάποιος που εργάζεται >183 ημέρες στο εξωτερικό, έχει κατοικία και οικογένεια στην Ελλάδα χωρίς όμως εισοδήματα (ο ίδιος... γιατί η σύζυγος μπορεί να εργάζεται...) στην Ελλάδα, που πρέπει να φορολογηθεί ?
Και πως αποδεικνύονται οι 183 μέρες αν δεν υπάρχουν σφραγίδες διαβατηρίων κτλ. ? Με εισιτήρια αεροπλάνων-καραβιών να υποθέσω ?
Μάλλον ώρα για επίσκεψη στη ΔΟΥ Εξωτερικού...
Με τις αποδειξεις πληρωμης. Παντως αν η συζηγος ειναι κατοικος ελλαδας δεν παιζει να δηλωσεις κατοικος εξωτερικου εφοσον εισαστε παντρεμενοι.
Για το 2010 νομιζω ο Παπακωνσταντινου εβαλε το τεκμηριο 3000ε στους κατοικους εξωτερικου και πληρωσαμε τα 300ε αφου δεν εχουμε αφορολογητο αλλα ευτυχως το βγαλαν μετα.
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
αν δεν εχει ο Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού εισοδημα στην ελλάδα, ΔΕΝ ισχύουν τα τεκμήρια
Αλλα λέει το κείμενο που παράθεσα παραπάνω, έχεις κάποια διαφορετική πηγή ?
είναι παλιό αυτό που εχεις βάλει, από το 2008
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/12146Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 του ίδιου νόμου, δεν εφαρμόζονται τα ετήσια τεκμήρια διαβίωσης για τα άτομα που είτε έχουν την κατοικία τους, είτε τη συνήθη διαμονή τους στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Η προσθήκη αυτή, λειτουργεί ανακουφιστικά για όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό και υπήρχε ο κίνδυνος να φορολογηθούν με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος.
πολύ καλό αυτό...
Έτσι όπως έγινε το τεκμήριο, συμφέρει να πάρει ένας υπαγόμενος στη ΔΟΥ εξωτερικού αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών κ λοιπά σκάφη στο όνομά του, εφόσον δεν τεκμέρονται.Δεν νομιζω οτι παιζει τετοιο σεναριο αλλα αν παιζει ειναι καλη ιδεα να παρουμε κανενα αμαξι...
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Παντως αν η συζηγος ειναι κατοικος ελλαδας δεν παιζει να δηλωσεις κατοικος εξωτερικου εφοσον εισαστε παντρεμενοι.πως????
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Παντως αν η συζηγος ειναι κατοικος ελλαδας δεν παιζει να δηλωσεις κατοικος εξωτερικου εφοσον εισαστε παντρεμενοι.
πως????
Δεν ειναι υποχρεωτικο να κανουν απο κοινου φορολογικη δηλωση; Ακουσα οτι καποιοι περνουν διαζυγιο για αυτο το λογο. Οι ενδιαφερομενοι ασ το ψαξουν περισσοτερο...
-
Με τις αποδειξεις πληρωμης.Ποιές αποδείξεις πληρωμής ? Των αεροπορικών εισιτηρίων ? Αυτών που τα κλείνω μέσω Internet ?
Παντως αν η συζηγος ειναι κατοικος ελλαδας δεν παιζει να δηλωσεις κατοικος εξωτερικου εφοσον εισαστε παντρεμενοι.
Γιατί όχι ? Αν περνάω > 183 μέρες στο εξωτερικό χωρίς εισοδήματα στην Ελλάδα ? Δηλαδή το σενάριο 'ο σύζυγος gastarbeiter και η σύζυγος πιστή Πηνελόπη στην Ελλάδα' δεν παίζει ?
-
πως????
Δεν ειναι υποχρεωτικο να κανουν απο κοινου φορολογικη δηλωση; Ακουσα οτι καποιοι περνουν διαζυγιο για αυτο το λογο. Οι ενδιαφερομενοι ασ το ψαξουν περισσοτερο...
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ο καλύτερός μου φίλος είναι στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και η γυναίκα του σε 'κανονική' ΔΟΥ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι 'τραβάει' τη γυναίκα του και έτσι χάνει και αυτή το αφορολόγητο και λοιπές φορολογικές ελαφρύνσεις, εκπτώσεις κλπ. Η λύση σε αυτό είναι να δηλώσεις ότι οι 2 σύζυγοι είναι σε διάσταση αλλά για να το δεχτούν οι ΔΟΥ αυτό ζητάνε κατάθεση αγωγής διαζυγίου ή κατάθεση αίτησης για συναινετικό. Έτοιμος ήμουν να τους κάνω μία (εικονική φυσικά) αλλά τελικά βαρέθηκαν και πλήρωσαν (για πέρυσι, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το ανεχθούν για πολύ) μερικά χιλιάρικα φόρο παραπάνω στην Ελλαδάρα γι αυτόν τον παραλογισμό, ο οποίος φυσικά είναι και αντισυνταγματικός : από που και ως που ένας Έλληνας πολίτης χάνει φορολογικά προνόμια επειδή ο σύζυγός του είναι κάτοικος εξωτερικού τη στιγμή που οι σύζυγοι φορολογούνται χωριστά
-
Η απόδειξη ότι είσαι κάτοικος εξωτερικού είναι ελεύθερη : δηλ. προσκομίζεις ό,τι νομίζεις ότι μπορεί να πείσει την εφορία. Νοικιασμένη κατοικία πχ και σύμβαση εργασίας με εταιρεία που έχει έδρα στο εξωτερικό, βεβαίωση της εφορίας της αλλοδαπής ότι φορολογείσαι εκεί κλπ είναι βασικά στοιχεία, πας και στην τοπική πρεσβεία/προξενείο και σου δίνουν μια βεβαίωση ότι είσαι κάτοικος και φορολογείσαι εκεί. Καλύτερα αυτά να τα απευθύνεις στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και όχι στην ΔΟΥ όπου ήδη υπάγεσαι.
Φίλος ο οποίος 'μετακόμισε' Ελβετία αυτό έκανε.EDIT
Εδώ τα συζητούσαμε
viewtopic.php?f=13&t=18374&p=2094791 -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Με τις αποδειξεις πληρωμης.
Ποιές αποδείξεις πληρωμής ? Των αεροπορικών εισιτηρίων ? Αυτών που τα κλείνω μέσω Internet ?
Γιατί όχι ? Αν περνάω > 183 μέρες στο εξωτερικό χωρίς εισοδήματα στην Ελλάδα ? Δηλαδή το σενάριο 'ο σύζυγος gastarbeiter και η σύζυγος πιστή Πηνελόπη στην Ελλάδα' δεν παίζει ?
Paystubs λεγοντε οταν σε πληρωνουν σου δεινουν και ενα χαρτι ποσα πηρες, για πια περιοδο κλπ.
Για το αλλο ο Κουτσαν σε καλυψε.
-
Ρώτησα σήμερα στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τα παραπάνω και μου είπαν τα εξής:
- Για να πας ΔΟΥ Εξωτερικού ΔΕΝ πρέπει να έχεις επιτήδευμα στην Ελλάδα, δηλ. διακοπή πριν από οτιδήποτε άλλο
- Πας με μια απλή αίτηση στο Μητρώο της ΔΟΥ Εξωτερικού δηλ. δε ζητάνε κάποια συγκεκριμένη απόδειξη ότι είσαι κάτοικος εξωτερικού (τους ρώτησα για συμβόλαια εργασίας-σπιτιού κτλ. αλλά όχι...). Μπορεί στο μέλλον να ζητήσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο χορηγεί η κατά τόπους πρεσβεία, δηλ. πας σε εκείνους τυχόν payslips, συμβόλαια κτλ.
- Οπως λέει και ο koutsan αν ο ένας σύζυγος πάει ΔΟΥ Εξωτερικού 'τραβάει' και τον άλλον. Πραγματικά εξοργιστικό
- Το μείον είναι ότι χάνεις πάσης φύσης φοροαπαλλαγές πχ. ασφαλιστικές εισφορές, αποδείξεις, έξοδα νοσοκομείων κτλ. και ότι φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ με 10% δηλ. καθόλου αφορολόγητο (έστω και αυτό των €5000) για όσα έξοδα αποκτήσεις στην Ελλάδα (πχ. το μισθό του συζύγου στην Ελλάδα, ενοίκια κοκ.)
- Για τα τεκμήρια δεν ήξεραν και μου είπαν χαρακτηριστικά 'πρέπει να ψάξουμε κύριε, αλλάζουν τόσο συχνά που έχουμε χάσει το λογαριασμό'
(Ολα αυτά με κάθε επιφύλαξη διότι ναι μεν ρώτησα εκεί αλλά μήπως έπεσα σε άσχετο ?)
-
μηπως κοστισει λιγωτερο η νομιμοποιηση των αποδοχων καποιου στο εξωτερικο οταν τα φερει μεσα να γινει με το 8% κεφαλιατικο μια και εξω???
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ρώτησα σήμερα στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τα παραπάνω και μου είπαν τα εξής:- Για να πας ΔΟΥ Εξωτερικού ΔΕΝ πρέπει να έχεις επιτήδευμα στην Ελλάδα, δηλ. διακοπή πριν από οτιδήποτε άλλο
- Πας με μια απλή αίτηση στο Μητρώο της ΔΟΥ Εξωτερικού δηλ. δε ζητάνε κάποια συγκεκριμένη απόδειξη ότι είσαι κάτοικος εξωτερικού (τους ρώτησα για συμβόλαια εργασίας-σπιτιού κτλ. αλλά όχι...). Μπορεί στο μέλλον να ζητήσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο χορηγεί η κατά τόπους πρεσβεία, δηλ. πας σε εκείνους τυχόν payslips, συμβόλαια κτλ.
- Οπως λέει και ο koutsan αν ο ένας σύζυγος πάει ΔΟΥ Εξωτερικού 'τραβάει' και τον άλλον. Πραγματικά εξοργιστικό
- Το μείον είναι ότι χάνεις πάσης φύσης φοροαπαλλαγές πχ. ασφαλιστικές εισφορές, αποδείξεις, έξοδα νοσοκομείων κτλ. και ότι φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ με 10% δηλ. καθόλου αφορολόγητο (έστω και αυτό των €5000) για όσα έξοδα αποκτήσεις στην Ελλάδα (πχ. το μισθό του συζύγου στην Ελλάδα, ενοίκια κοκ.)
- Για τα τεκμήρια δεν ήξεραν και μου είπαν χαρακτηριστικά 'πρέπει να ψάξουμε κύριε, αλλάζουν τόσο συχνά που έχουμε χάσει το λογαριασμό'
(Ολα αυτά με κάθε επιφύλαξη διότι ναι μεν ρώτησα εκεί αλλά μήπως έπεσα σε άσχετο ?)
Από φίλο που πήγε προσφάτως στη χώρα σου, τα ίδια άκουσε.
Π.χ. για το 1., επειδή έχει κάτι ενοίκια εδώ, δεν τον έβαζαν ΔΟΥ εξωτερικού.Για τα τεκμήρια παίζει μια πατέντα με το να τους φέρνεις slip εμβάσματος ισόποσου με το τεκμήριο or smthng [αλλά μάλλον από χώρες που υπάρχει φορολογία ]
-
Για τα ενοικια - εισοδηματα ,απλα σαν εισοδημα ανευ οποιασδηποτε φοροαπαλλαγης.... ετσι ηταν εδω και 35 χρονια η κατασταση... το εκανα απο το 76 που ειμαι εξω... οπως λεει ο nass... το να σου αρνουνται την εγγραφη στη ΔΟΥ εξωτερικου λογω ενοικιων... δεν παιζει... με τιποτα, πολυς κοσμος εδω ειναι σε τετοια θεση, ρωτησα και την πρεσβεια εδω....
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Από φίλο που πήγε προσφάτως** στη χώρα σου**, τα ίδια άκουσε.Άλλος piping engineer μας προέκυψε τώρα;
Εγώ στην Ελλάδα πλέον από πραγματικά εισοδήματα για το προηγούμενο έτος είχα μόνο κάτι ψιλά από τόκους καταθέσεων (που προφανώς φορολογήθηκαν αυτοτελώς), ενώ από τεκμαρτά είχα μισό αμάξι (750€ ήταν για το 2010) και το ότι ζούσα και ανέπνεα το μισό χρόνο μέχρι να φύγω. Φορολογική δήλωση δεν έχω κάνει ακόμα, όταν έρθει η ώρα για τη δήλωση στην Ελλάδα θα έχω ακόμα μόνο τη βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος και αποδείξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Από φίλο που πήγε προσφάτως στη χώρα σου, τα ίδια άκουσε.Π.χ. για το 1., επειδή έχει κάτι ενοίκια εδώ, δεν τον έβαζαν ΔΟΥ εξωτερικού.
Δεν ισχύει αυτό, ο τύπος ήταν σαφής, δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και πρέπει να κάνεις διακοπή, αλλά τα ενοίκια μπορεί να τα εισπράττει και η ανήλικη κόρη μου (που λέει ο λόγος).
BTW όση ώρα ήμουν εκεί οι μισοί που μπήκαν ήταν αντίκλητοι κατοίκων εξωτερικού που ρώταγαν πως θα γλυτώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Και γενικά το σενάριο 'σπίτι(α) στην Ελλάδα, δουλειά στο εξωτερικό' έπαιζε πολύ.
Για τα τεκμήρια παίζει μια πατέντα με το να τους φέρνεις slip εμβάσματος ισόποσου με το τεκμήριο or smthng [αλλά μάλλον από χώρες που υπάρχει φορολογία ]
Αν θέλεις να καλύψεις τεκμήρια εισάγεις ένα ποσό επισήμως (μέσω τραπεζικής εντολής (σίγουρα) ή ακόμα και αν τα φέρεις μετρητά και πας στο τελωνείο στην άφιξη και τα δηλώσεις (δική μου εκτίμηση)) και το δηλώνεις στον κωδικό 783/784 της δήλωσης ('Επαναπατριζόμενα κεφάλαια').
Το εντυπωσιακό είναι ότι πουθενά δε μου ζήτησαν βεβαίωση αποδοχών ή κάτι τέτοιο, το οποίο είναι και το επικίνδυνο, γιατί το αξιόπιστο ελληνικό δημόσιο μπορεί αύριο να σου ζητήσει φόρο για αυτά.Το ζήτημα είναι αν απαλλάσσεσαι τελείως από τα τεκμήρια, πρέπει να διαβάσω αυτά που έλεγε πιο πάνω ο chemic.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Από φίλο που πήγε προσφάτως στη χώρα σου, τα ίδια άκουσε.
Π.χ. για το 1., επειδή έχει κάτι ενοίκια εδώ, δεν τον έβαζαν ΔΟΥ εξωτερικού.Ο νόμος δεν απαγορεύει να έχεις σπίτι και εισόδημα από Ελλάδα, και να είσαι δηλωμένος στην ΔΟΥ Κάτοικων Εξωτερικού. Μάλλον κάτι άλλο συνέβαινε/καποια αλλη λεπτομέρια επαιζε και του το αρνήθηκαν.
Οσον αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούν για απόδειξη διαμονής, ορθά δεν ζητουν -ακόμα- . Αναμένεται εγκύκλιος στο μέλλον (ζησε Μαη μου) με την οποία θα διευκρινίζουν τι ακριβώς αποδεικτικά στοιχεία ζητούν, και φυσικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να τα καταθέσουν. (οσο σκέφτομαι, οτι θα μειωναν το τέρας της γραφειοκρατίας τσε καλα... )
-
Tα ενοίκια φορολογούνται με 10% στην Ελλάδα αλλα σε πολλές χώρες έχεις την υποχρέωση να τα δηλώνεις σαν εισόδημα οπότε σου βάζουν ένα 30% επιπλέον.
-
Δε βρήκα thread περί αποδείξεων, οπότε ρωτάω εδώ 2 όχι και τόσο σημαντικές απορίες:
-οι κλήσεις της Τροχαίας( ) περιλαμβάνονται στις αποδείξεις που δηλώνουμε στην εφορία;
-το αυτό και για αποδείξεις της τράπεζας για φόρτιση prepaid card. -
Ο χρήστης kouliscd έγραψε:
Δε βρήκα thread περί αποδείξεων, οπότε ρωτάω εδώ 2 όχι και τόσο σημαντικές απορίες:-οι κλήσεις της Τροχαίας( ) περιλαμβάνονται στις αποδείξεις που δηλώνουμε στην εφορία;
-το αυτό και για αποδείξεις της τράπεζας για φόρτιση prepaid card.To 2o δεν παίζει Η απόδειξη φόρτισης ΔΕΝ είναι απόδειξη λιανικής πώλησης ούτε τιμολόγιο αγοράς... Σκέψου να φορτίσεις με 100ευρώ την κάρτα και να αγοράσεις ένα βιβλίο με αυτά τα 100ευρώ. Είναι δυνατόν να περάσεις 200ευρώ αποδείξεων στην εφορία για 100ευρώ αγορών;
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος