-
Σε ασφαλιστικούς όρους αυτό που σου είπανε ονομάζεται ΥΠΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Π.Χ.
Όταν κάτι κοστολοείται π.χ. 30.000€ και εγώ το ασφαλίζω μόνο για 15.000€ για τους δικούς μου λόγους, π.χ. τόσο θεωρώ εγώ ότι αξίζει ή δεν θέλω να πληρώσω ακριβά ασφάλιστρα, τότε θεωρούμε από την ασφαλιστική εταιρεία και εγώ σαν συνασφαλιστής σε ποσοστό 50% (30.000/15.000).Σε περίπτωση λοιπόν που επέλθει ο κίνδυνος η ασφαλιστική θα με αποζημιώσει για το 50% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, δηλαδή θα πάρω μόνο 7.500€ από τα 15.000...
Η παραπάνω πρακτική δεν είναι παράνομη και εμπεριέχεται μέσα στους ασφαλιστικούς νόμους.Δυστυχώς, το κάνουν πολλές φορές διάφοροι ασφαλιστές/πράκτορες κλπ προκειμένου να εξασφαλίζουν μικρότερα ασφάλιστρα για τους πελάτες τους χωρίς βέβαια να τους εξηγήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί και τί ποσά δικαιούνται...
Έτσι σε περιπτώσεις κλοπής/πυρκαγιάς κλπ οι πελάτες πέρνουν πολύ λιγότερα χρήματα και νομίζωουν ότι τους εξαπατά η ασφαλιστική. (όχι ότι δεν συμβαίνει και αυτό πολλές φορές). -
εγω ρωτάω το απλό:
Αν το ασφαλίσω για 30000€ (που ειναι σχεδον το κατωτερο κατ'αυτους οριο) και γινει κατι,
θα μου δωσουν 30000€, ή θα μου πουν 'η αξια του κυριε ειναι 23000€ και τόσο θα σας αποζημιωσουμε'Δεν παιρνω ακραίες τιμες, ουτε ζηταω να ασφαλιστω 7000 κατω για να μειωθει το ασφαλιστρο.
Η ΕRGO το ασφαλισε για 23000€, ηρθε ο πραγματογνώμονας, το ειδε το φωτογράφησε κι ολα καλα...
πλεον με την μορφη που εχει η αγορα, ο υπολογισμος της αξίας ειναι καπως συνθετος -
dpolal εχεις απολυτο δικιο για τον ορο που γραφεις παραπανω.Ειμαι ασφαλιστικος συμβουλος κ παρακουλουθω με πολυ ενδιαφερον τις συζητησεις σας και 8α η8ελα να σας πω οτι πρεπει απλως να ειμαστε προσεκτικοι στις επιλογες των ασφαλισεων που κανουμε διοτι εταιριες συχγωνευονται αλλες κλεινουν..οτι αποριες εχετε περι ασφαλισης ευχαριστως μπορω να σας εξυπηρετησω
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Σε ασφαλιστικούς όρους αυτό που σου είπανε ονομάζεται ΥΠΑΣΦΑΛΙΣΗ.Π.Χ.
Όταν κάτι κοστολοείται π.χ. 30.000€ και εγώ το ασφαλίζω μόνο για 15.000€ για τους δικούς μου λόγους, π.χ. τόσο θεωρώ εγώ ότι αξίζει ή δεν θέλω να πληρώσω ακριβά ασφάλιστρα, τότε θεωρούμε από την ασφαλιστική εταιρεία και εγώ σαν συνασφαλιστής σε ποσοστό 50% (30.000/15.000).Σε περίπτωση λοιπόν που επέλθει ο κίνδυνος η ασφαλιστική θα με αποζημιώσει για το 50% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, δηλαδή θα πάρω μόνο 7.500€ από τα 15.000...
Η παραπάνω πρακτική δεν είναι παράνομη και εμπεριέχεται μέσα στους ασφαλιστικούς νόμους.Αυτό θα συμβεί μόνο σε μερική ζημιά.Πχ Αν η ζημιά είναι 15.000 ευρώ τότε ναι η ασφαλιστική θα σου δώσει 7.500.
Αν η ζημιά είναι ολική θα πάρεις όλο το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δηλαδή τα 15.000. Βέβαια για να αντικαταστήσεις το περιουσιακό σου στοιχείο θα χρειαστεί να βάλεις άλλα 15.000 από την τσ'επη σου..... -
Ρε παιδιά για ένα λεπτό
(τρέχω να ανασύρω γνώσεις ασφαλιστικού δικαίου)
Ας υποτεθεί ότι ασφαλίζω ένα αυτοκίνητο για 1 έτος με αξία 25.000 €, με βάση τους πίνακες που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές (AutoΤρίτη ) και ο κίνδυνος (ολική καταστροφή) επέλθει τον 11ο μήνα του 12μηνου ασφαλιστήριου, οπότε και λόγω προϊούσης παλαιότητας + συνθηκών της αγοράς (ΔΝΤ κλπ) η αγοραία αξία του αυτοκινήτου είναι μόλις 20.000 €....
η ασφαλιστική σε αυτή την περίπτωση είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μου δώσει μόνο τις 20.000 € κ όχι τις 25.000 €, σωστά;
Γιατί λοιπόν αν εγώ ζητήσω μια ορθότερη εκτίμηση της αγοραίας αξίας του ΙΧ εξ αρχής (δηλαδή στις 20.000 €), αν επέλθει ο κίνδυνος δεν θα πάρω αυτά τα λεφτά (δηλ. τα 20.000 € που αντιστοχούν και στην πραγματική αξία του ΙΧ την ώρα της καταστροφής);
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Σε ασφαλιστικούς όρους αυτό που σου είπανε ονομάζεται ΥΠΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Π.Χ.
Η παραπάνω πρακτική δεν είναι παράνομη και εμπεριέχεται μέσα στους ασφαλιστικούς νόμους.Αυτό θα συμβεί μόνο σε μερική ζημιά.Πχ Αν η ζημιά είναι 15.000 ευρώ τότε ναι η ασφαλιστική θα σου δώσει 7.500.
Αν η ζημιά είναι ολική θα πάρεις όλο το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δηλαδή τα 15.000. Βέβαια για να αντικαταστήσεις το περιουσιακό σου στοιχείο θα χρειαστεί να βάλεις άλλα 15.000 από την τσ'επη σου.....@ καλωσόρισες Panos.GP
Καλά το περίγραψε ο dpolal αλλά στο κομμάτι αποζημίωσης έχει δίκιο ο sv2
Λοιπόν για να τα ξεκαθαρίσουμε.
Στην περίπτωση ολικής ζημίας θα πάρεις το 100% τις αποζημίωσης που έχεις ασφαλίσει.
Θεωρείται εκ του νόμου ότι είσαι υπεύθυνος για το υπόλοιπο.
π.χ.
Αν για Αξία 30,000 που ασφαλίστηκε 15,000 υπάρξει κλοπή ή ολική καταστροφή τότε ο ασφαλιστής θα αποζημιώσει εις ολόκληρο δηλ. 15,000 αφαιρεμένου των απαλλαγών ή τυχών άλλων εξαιρέσεων .Που λειτουργεί η συνασφάλιση (ο οποίος δεν είναι ο δόκιμος όρος ) . Ουσιαστικά συνασφάλιση ονομάζουμε την ασφάλιση σε περισσοτέρους των 1 ασφαλιστών .
Η 'συνασφάλιση' ή αλλιώς 'πολλαπλή ασφάλιση' ή 'Διπλή ασφάλιση' απαγορευόταν στην Ελλάδα . Από το 1997 , οπότε τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη του νόμου, οι διπλές αυτές ασφαλίσεις θεωρούνται πλέον έγκυρες.
Συνασφάλιση έχουμε όταν το ίδιο το συμφέρον ασφαλίζεται κατά του ίδιου κινδύνου και για την ίδια χρονική στιγμή σε περισσότερους από έναν ασφαλιστές και τα επιμέρους ασφαλιστικά ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά την ασφαλιστική αξία.
Διπλή ασφάλιση αντιθέτως έχουμε όταν πλήρως ασφαλισμένα οικονομικά αγαθά ασφαλίζονται εκ νέου, μερικώς ή ολικώς.
Παράδειγμα ,
Στην 1η περίπτωση ο ιδιοκτήτης επιδιώκει να καλύψει στην 2η ασφαλιστική εταιρεία τις πιθανές ζημίες που μπορούν να προκληθούν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς της όρους ή γιατί ξεπερνούν το ποσό της κάλυψης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ασφαλισμένου και της πρώτης ασφαλιστικής εταιρείας.
Η πολλαπλή ασφάλιση είναι έγκυρη μορφή ασφάλισης.
Όμως στην περίπτωση της μερικής ζημίας αλλάζει ο ασφαλιστικός κανόνας αποζημίωσης.
Εκεί οι εμπλεκόμενοι π.χ. τα 2 ή περισσότερα μέλη θα κοστολογήσουν την ζημία και αποζημιώσουν σε σε ποσοστό του αρχικού κινδύνου που είχαν αναλάβει όπως περιγράφει ο 'dpolal '
Εξαιρείται από αυτή την περίπτωση η ανάληψη ασφάλισης σε Α' κίνδυνο.εγω ρωτάω το απλό:
Αν το ασφαλίσω για 30000€ (που ειναι σχεδον το κατωτερο κατ'αυτους οριο) και γινει κατι,
θα μου δωσουν 30000€, ή θα μου πουν 'η αξια του κυριε ειναι 23000€ και τόσο θα σας αποζημιωσουμε' ...Υπερασφάλιση υπάρχει, όταν το καλυπτόμενο ασφαλιστικό ποσό ή ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, είναι μεγαλύτερο από την ασφαλιστική αξία του πράγματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται, είτε σε ακούσια υπερτίμηση της ασφαλιστικής αξίας του πράγματος, είτε σε εκούσια δόλια πρόθεση του λήπτη της ασφάλισης-ασφαλισμένου. Ανεξάρτητα του αν συμβαίνει το ένα ή το άλλο και τους λόγους στους οποίους οφείλεται, αντίκειται τόσο στην ασφαλιστική αρχή διαχείρισης κινδύνου, όσο και στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Βάση του ασφαλιστικού νόμου απαγορεύεται ο πλουτισμός .
Επίσης ο δόλος είναι αποτρεπτικός παράγων αποζημίωσης και μπορεί να επιφέρει από απλή ακύρωση ενός συμβολαίου έως και ποινικές ευθύνες .
Υπάρχει σωρεία υποθέσεων στα Ελληνικά δικαστήρια , που βασίζονται στον προβληματισμό που ανέφερε ο φίλος ** bebes**
Καλώς η Ergo έστειλε πραγματογνώμονα . -
Προς sprsk & sv2.
Γνωρίζω σχετικά με την πλήρη ή μερική αποζημίωση σε περίπτωση που έχουμε υπασφάλιση (δηλαδή όταν ισχύει ο αναλογικός κανόνας) αλλά από όσο θυμάμαι η μόνη περίπτωση που αυτός αναιρείται αφορά την ασφάλιση σε πρώτο κίνδυνο.
Εκτός από την θραύση κρυστάλλων, υπάρχει ασφαλιστική που να ασφαλίζει π.χ. και μερική/ολική κλοπή ή πυρκαγιά σε πρώτο κίνδυνο ;;;
Εγώ είμαι αποκλειστικός συνεργάτης και τέτοια κάλυψη δεν διαθέτει η εταιρεία μου εκτός από θραύση κρυστάλλων.
Επειδή δε μου έχει τύχει να δώ τέτοια κάλυψη και στον ανταγωνισμό για αυτό ρωτάω. -
Ισχύει όπως το περιέγραψα συμπληρώνοντας το δικό σου παράδειγμα.
Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη σε περίπτωση ολικής καταστροφής να αποζημιώσει το ασφάλισμα του ασφαλιστικού ποσού που αναγράφεται στην ασφαλιστική σύμβαση.Αναλυτικά,
Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το ασφάλισμα από την ζημία που θα προκύψει.
Η Ασφαλιστική αξία του αντικειμένου , σε ασφαλίσεις πραγμάτων , πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί αντικειμενικά .
Το αντικείμενο της ασφάλισης μπορεί να μεταβάλει την ασφαλιστική αξία κατά την διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή, επιδέχεται αυξομειώσεις σε δεδομένες «στιγμές», λόγω παλαιότητας, υποτίμησης ή διαφοροποίησης.
Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ασφαλιστικό ποσό ή ασφαλιζόμενο κεφαλαίο, που είναι και το ανώτατο όριο ευθύνης του ασφαλιστή και αναγράφεται-συνομολογείται μεταξύ ασφαλιστή και λήπτη της ασφάλισης στην ασφαλιστική σύμβαση και επ’ αυτού υπολογίζονται τα ασφάλιστρα, μπορεί να διαφέρει από την ασφαλιστική αξία του αντικειμένου .Βοήθησα ? ή
@dpolal Για στείλε ένα πμ , που δουλεύεις να κουτσομπολεύσουμε .
-
viewtopic.php?f=5&t=6935&p=2341881&hilit=chartis#p2341881
Συνεχίζω με τα νεώτερα..
Αφού είχα αρκετά τηλέφωνα απο τον πραγματογνώμονα του τύπου 'το τζάμι είναι υπερχρεωμένο','ψάξε καλύτερη τιμή',λες και μπορούσα να αφήσω έτσι χύμα το μαγαζί μου με σπασμένες κλειδαριές και με ραγισμένο τζάμι για να ψάχνω καλύτερη τιμή απ' όλους τους τζαμάδες της πόλης φτάσαμε και στην μεμβράνη..
Κατ' αρχήν με πήρε τηλ για να του στείλω το αρχικό τιμολόγιο τοποθέτησης που δεν είχα γιατί είχα περαιώσει τη συγκεκριμένη χρονιά.Την επόμενη με ξαναπήρε να το ζητήσω απ' την εταιρεία που είχε κάνει την τοποθέτηση...πήρα την εταιρεία αλλά ούτε αυτοί μπορούσαν να το εκδώσουν γιατί στο μεταξύ η εταίροι είχαν αλλάξει οπότε πρόκειται για τελείως διαφορετική εταιρεία
Αφού λοιπόν δεν έβλεπε προκοπή,με ρώτησε αν είχα κρατήσει δείγμα,του είπα ναι,και αμέσως έστειλε κάποιον για να το πάρει και να το δώσει για ανάλυση
Χθές το πρωί λοιπόν με πήρε τηλ κάποια κυρία και μου είπε οτι η πληρωμή εγκρίθηκε,αλλά μου είχαν αφαιρέσει 100 ευρώ απο την τιμή των 2 κλειδαριών,γιατί μετά απο έρευνα που έκανε ο πραγματογνώμονας τις βρήκε φθηνότερα..άντε πάλι...
Αρνήθηκα κατηγορηματικά να πάρω τα χρήματα που μου έδιναν-και είχα πληρώσει-αν δεν αναπροσάρμοζαν την τιμή τους
Μετά τους σχετικούς διαλόγους λοιπόν,μου είπε οτι θα το προσπαθήσει και θα με ξαναπάρει τις επόμενες μέρες -
Συνέβη ατύχημα στην κοπέλα μου. Την χτύπησαν από αριστερά και την έστειλαν δεξιά όπου χτύπησε σε κολόνα. Έχει καλέσει αστυνομία για καταγραφή του περιστατικού. Θα έχει πρόβλημα από την ασφαλιστική αναφορικά με το δεξί μέρος που χάλασε από την κολόνα?
-
Να καλέσει και φροντίδα ατυχήματος, να περιγράψει το συμβάν και στους δύο και να βεβαιωθεί ότι το κατέγραψαν σωστά.
-
Ο χρήστης soch έγραψε:
Την χτύπησαν από αριστερά και την έστειλαν δεξιά όπου χτύπησε σε κολόνα.Σοκ θα επαθε η κοπελα. Λογικα ολα καλα αφου ρωτας για το αμαξι.
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Να καλέσει και φροντίδα ατυχήματος, να περιγράψει το συμβάν και στους δύο και να βεβαιωθεί ότι το κατέγραψαν σωστά.Σωστά .
Και επίσης με κάποιο κινητό να τραβηχτούν φωτογραφίες όσες περισσότερες τόσο καλύτερα . -
Όλα καλά (μόνο ταραχή τίποτα παραπάνω) σας ευχαριστώ.
Έγινε η καταγραφή από την αστυνομία (της είπα να προσέξει καλά το τι έχει γράψει), το αμάξι είναι στο συνεργείο. Φωτογραφίες της είχα πει να τραβήξει πριν τα μετακινήσουν. Θα πληρωθούν κατευθείαν από την ασφαλιστική και θα της παρέχουν αυτοκίνητο αντικατάστασης. Συμπλήρωσαν φιλική δήλωση (ξέχασα να ρωτήσω την εταιρία της κοπέλας που τη χτύπησε). Πάλι καλά που δεν άνοιξαν οι αερόσακοι.
edit: στον Φοίνικα είναι η άλλη κοπέλα. Ήρθε και από εκεί ασφαλιστής και όλα πήραν το δρόμο τους. -
Παρόμοιο περιστατικό στην κοπέλα μου πριν απο 2 χρόνια περίπου. Το αμάξι βγήκε ολική μιας και χτυπήθηκε δεξιά, αριστερά πλαγιομετωπικά με ελιά και άνοιξαν κ οι αερόσακοι.
-
Πρίν 2 εβδομάδες παρέλαβα το νεο μου αυτοκινητο (Volvo S60 ) και το ασφάλισα στην Chartis (μικτή).
Χτες μου ήρθαν τα χαρτιά της ασφαλειας, και στο μοντέλο αντί για Volvo S60 λέει Volvo S40.
Φυσικά εχω ζητήσει διόρθωση, αλλα μέχρι να γίνει, υπάρχει κάποιο πρόβλημα?
Τουλάχιστον οι πινακίδες είναι σωστές -
Να χαίρεσαι το νεο σου κορυφαίο, ασφαλέστατο και πανέμορφο S60. Και να θυμάσαι οτι έρχεται απο μια υπέροχη χώρα. Volvo for life
-
Κίνα;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Κίνα;@thejackson σε ευχαριστώ πολύ
-
Απο τη Σουηδία έρχεται ( για τους έξυπνους...) με αγάπη.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ