Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Σε ασφαλιστικούς όρους αυτό που σου είπανε ονομάζεται ΥΠΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Π.Χ.
Όταν κάτι κοστολοείται π.χ. 30.000€ και εγώ το ασφαλίζω μόνο για 15.000€ για τους δικούς μου λόγους, π.χ. τόσο θεωρώ εγώ ότι αξίζει ή δεν θέλω να πληρώσω ακριβά ασφάλιστρα, τότε θεωρούμε από την ασφαλιστική εταιρεία και εγώ σαν συνασφαλιστής σε ποσοστό 50% (30.000/15.000).
Σε περίπτωση λοιπόν που επέλθει ο κίνδυνος η ασφαλιστική θα με αποζημιώσει για το 50% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, δηλαδή θα πάρω μόνο 7.500€ από τα 15.000...
Η παραπάνω πρακτική δεν είναι παράνομη και εμπεριέχεται μέσα στους ασφαλιστικούς νόμους.
Αυτό θα συμβεί μόνο σε μερική ζημιά.Πχ Αν η ζημιά είναι 15.000 ευρώ τότε ναι η ασφαλιστική θα σου δώσει 7.500.
Αν η ζημιά είναι ολική θα πάρεις όλο το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δηλαδή τα 15.000. Βέβαια για να αντικαταστήσεις το περιουσιακό σου στοιχείο θα χρειαστεί να βάλεις άλλα 15.000 από την τσ'επη σου.....
@ καλωσόρισες Panos.GP
Καλά το περίγραψε ο dpolal αλλά στο κομμάτι αποζημίωσης έχει δίκιο ο sv2
Λοιπόν για να τα ξεκαθαρίσουμε.
Στην περίπτωση ολικής ζημίας θα πάρεις το 100% τις αποζημίωσης που έχεις ασφαλίσει.
Θεωρείται εκ του νόμου ότι είσαι υπεύθυνος για το υπόλοιπο.
π.χ.
Αν για Αξία 30,000 που ασφαλίστηκε 15,000 υπάρξει κλοπή ή ολική καταστροφή τότε ο ασφαλιστής θα αποζημιώσει εις ολόκληρο δηλ. 15,000 αφαιρεμένου των απαλλαγών ή τυχών άλλων εξαιρέσεων .
Που λειτουργεί η συνασφάλιση (ο οποίος δεν είναι ο δόκιμος όρος ) . Ουσιαστικά συνασφάλιση ονομάζουμε την ασφάλιση σε περισσοτέρους των 1 ασφαλιστών .
Η 'συνασφάλιση' ή αλλιώς 'πολλαπλή ασφάλιση' ή 'Διπλή ασφάλιση' απαγορευόταν στην Ελλάδα . Από το 1997 , οπότε τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη του νόμου, οι διπλές αυτές ασφαλίσεις θεωρούνται πλέον έγκυρες.
Συνασφάλιση έχουμε όταν το ίδιο το συμφέρον ασφαλίζεται κατά του ίδιου κινδύνου και για την ίδια χρονική στιγμή σε περισσότερους από έναν ασφαλιστές και τα επιμέρους ασφαλιστικά ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά την ασφαλιστική αξία.
Διπλή ασφάλιση αντιθέτως έχουμε όταν πλήρως ασφαλισμένα οικονομικά αγαθά ασφαλίζονται εκ νέου, μερικώς ή ολικώς.
Παράδειγμα ,
Στην 1η περίπτωση ο ιδιοκτήτης επιδιώκει να καλύψει στην 2η ασφαλιστική εταιρεία τις πιθανές ζημίες που μπορούν να προκληθούν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς της όρους ή γιατί ξεπερνούν το ποσό της κάλυψης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ασφαλισμένου και της πρώτης ασφαλιστικής εταιρείας.
Η πολλαπλή ασφάλιση είναι έγκυρη μορφή ασφάλισης.
Όμως στην περίπτωση της μερικής ζημίας αλλάζει ο ασφαλιστικός κανόνας αποζημίωσης.
Εκεί οι εμπλεκόμενοι π.χ. τα 2 ή περισσότερα μέλη θα κοστολογήσουν την ζημία και αποζημιώσουν σε σε ποσοστό του αρχικού κινδύνου που είχαν αναλάβει όπως περιγράφει ο 'dpolal '
Εξαιρείται από αυτή την περίπτωση η ανάληψη ασφάλισης σε Α' κίνδυνο.
εγω ρωτάω το απλό:
Αν το ασφαλίσω για 30000€ (που ειναι σχεδον το κατωτερο κατ'αυτους οριο) και γινει κατι,
θα μου δωσουν 30000€, ή θα μου πουν 'η αξια του κυριε ειναι 23000€ και τόσο θα σας αποζημιωσουμε' ...
Υπερασφάλιση υπάρχει, όταν το καλυπτόμενο ασφαλιστικό ποσό ή ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, είναι μεγαλύτερο από την ασφαλιστική αξία του πράγματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται, είτε σε ακούσια υπερτίμηση της ασφαλιστικής αξίας του πράγματος, είτε σε εκούσια δόλια πρόθεση του λήπτη της ασφάλισης-ασφαλισμένου. Ανεξάρτητα του αν συμβαίνει το ένα ή το άλλο και τους λόγους στους οποίους οφείλεται, αντίκειται τόσο στην ασφαλιστική αρχή διαχείρισης κινδύνου, όσο και στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Βάση του ασφαλιστικού νόμου απαγορεύεται ο πλουτισμός .
Επίσης ο δόλος είναι αποτρεπτικός παράγων αποζημίωσης και μπορεί να επιφέρει από απλή ακύρωση ενός συμβολαίου έως και ποινικές ευθύνες .
Υπάρχει σωρεία υποθέσεων στα Ελληνικά δικαστήρια , που βασίζονται στον προβληματισμό που ανέφερε ο φίλος ** bebes**
Καλώς η Ergo έστειλε πραγματογνώμονα .