Ο χρήστης octavia699 έγραψε:
Γιατί να θέλει κάποιος να ψηφίσει για μία χώρα που δεν μένει; Δεν είσαι εδώ άρα δεν ζεις και τα προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας. Δείτε το αλλιώς: Γιατί να έχουν λόγο οι Πακιστανοί που είναι εδώ για τη κυβέρνηση του Πακιστάν αφου δεν είναι εκεί;
Γιατί παραμένουν Πακιστανοί πολίτες, 'μέτοχοι' της χώρας. Αυτό που λες, έχει σημασία στις τοπικές εκλογές. Αν λχ. στις επόμενες δημοτικές εκλογές τύχει να είμαι στην Ελλάδα, δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα να ψηφίσω για δήμαρχο Καλαμαριάς. (υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος ότι όσο διατηρείς σπίτι, πληρώνεις δημοτικούς φόρους και τέλη, πρέπει να έχεις λέγειν εκεί) Αντίθετα, εύλογο είναι να μπορώ να ψηφίσω για το δήμαρχο του Λονδίνου (*@Boris: πάνε κουρέψου ρε γίδι! *) ή να μαυρίσω τους τρόμπες του τοπικού council που απαγόρευσαν τη κυκλοφορία των μοτοσυκλετών στις λεωφορειολωρίδες ( ). Πράγματα που αφορούν και επηρεάζουν τη καθημερινότητα μου.
Από την άλλη όμως, ως ξένος βρίσκεσαι στην ιδιάζουσα κατάσταση να πληρώνεις φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (*ήδη άρχισαν να έρχονται τα ραβασάκια! *) αλλά να μην έχεις δικαίωμα να διαμορφώσεις με τη ψήφο σου το τι θα γίνουν αυτοί οι φόροι. Εν τέλει όμως, είναι αλλουνού μαγαζί. Στη χειρότερη περίπτωση μαζεύεις τα μπογαλάκια σου, φιλάς σταυρωτά την χερ Μάτζεστυ, τους λες άντε γειά! και την κάνεις για Ελβετία, να πίνεις σοκολάτες με τον Τρύφων.
Όσο για το 2ο που γράφεις, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι 100% σκατά κι έξω είναι o παράδεισος (εκτός από... τον Τρύφων). Ειδικότερα στη δική μου περίπτωση, πρέπει να ομολογήσω ότι για την ώρα, η ποιότητα ζωής μου (με σχεδόν κάθε μετρήσιμο συντελεστή) εδώ είναι χειρότερη από αυτά που απολάμβανα στην Ελλάδα.