Περί Α/Γ κατακόρυφου άξονα.
Το θέμα είναι και τι βγάζει ως ρεύμα η οποιαδήποτε υλοποίηση.
Το βασικό πρόβλημα όλων αυτών των βιοτεχνικών υλοποιήσεων είναι ότι το ρεύμα που παράγουν είναι συνήθως για τα μπάζα. Και ναι μεν όλα μπορούν να διορθωθούν αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται πάντα ή ότι ο υποστηρικτικός εξοπλισμός μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Στα Φ/Β τώρα.
Γενικώς ισχύει το ότι πληρώσεις παίρνεις αλλά τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι με την Yingli έχουν αποκτήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο αγοράς καθώς και φθηνοί είναι και καλές υλοποιήσεις έχουν. Οπότε δεν έχει τόσο σημασία αν το panel είναι made in USA, Malyasia ή China αλλά το πόσο η εταιρεία που το παράγει έχει την τεχνογνωσία και το κατάλληλο QC.
Από εκεί και πέρα. Όποιος αποφασίσει να κάνει μία τέτοια επένδυση καλό θα είναι να επιλέξει ένα αξιόπιστο προϊόν και όχι κατ' ανάγκη το φθηνότερο. Ειδικά στα μονοκρυσταλλικά όπου οι σκιάσεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο μία καλή υλοποίηση μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο σε kWh από μία άλλη με μεγαλύτερη ονομαστική ισχύ. Ειδικά δε, σε συνθήκες νέφωσης οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και εκεί πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο αγοραστής.
Φυσικά όλο το ζουμί τελικά είναι ο controller με τον DC/AC converter και οι μπαταρίες (συνήθως μολύβδου-οξέως κλειστού τύπου με μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης και τεράστια διάρκεια ζωής). Υπερτάσεις, συχνότητα εναλλασσόμενου εκτός ορίων και άλλα τέτοιες ανοησίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο να κλείνει το ρολόι της ΔΕΗ και να χάνεται πολύτιμος χρόνος με το σύστημα εκτός λειτουργίας ουσιαστικά. Και σημασία δεν έχει τι θα μπορούσε να αποδώσει σε ιδεατές συνθήκες ένα panel αλλά τι γράφει στο τέλος του μήνα το ρολόι της ΔΕΗ (καθώς η ΔΕΣΜΗΕ έχει υποχρεώσει την επιχείρηση να αναλάβει και αυτή τη δουλειά....).
Οπότε λίγο ψάξιμο είναι απαραίτητο.
Δομικά η τοποθέτηση Φ/Β panels δεν αποτελεί πρόβλημα. Ως Πολ. Μηχ. δεν αρέσκομαι σε λύσεις με πέδιλα στην οροφή ενός Κτηρίου που σεισμικά θα το επιβαρύνουν και θα προτιμούσα λύσεις με αγκύρια. Όπως όμως και να έχει το πράγμα είναι απαραίτητο να υπάρξει μελέτη από διπλωματούχο μηχανικό θα προτείνει την πλέον βέλτιστη λύση γιατί και τα τρυπήματα δεν κάνουν καθόλου καλό από πλευράς υγρομόνωσης και δεν θα ήταν και το καλύτερο να ψάχνεις τα panel στην Κρήτη..... (αν μένεις στη Θεσσαλονίκη πχ).
Λύσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη (αν και είμαστε πολύ Νότια) είναι το ντύσιμο της μεσημβρινής πλευράς ενός κτηρίου όπου αυτό είναι δυνατό. Ίσως σε περιοχές ψιλά σε ένα βουνό μία τέτοια λύση να είναι αποδοτική καθώς εκμεταλλεύεται τον ήλιο κατά την ανατολή και τη δύση κάτι τέτοιο να είναι αποδοτικό. Εδώ χρειάζεται μία πλήρης μελέτη από Ηλεκ. Μηχ. ο οποίος και θα υποδείξει αν κάτι τέτοιο είναι οικονομικά βιώσιμο.
Η τοποθέτηση Φ/Β σε κεκλιμένες στέγες αποτελεί και την πλέον βέλτιστη επιλογή. Με κλίσεις δε στις Ελληνικές στέγες της τάξης των 10 ως 25 μοιρών πρακτικά αποφεύγεται και η τοποθέτηση ειδικών πλαισίων (ο σκελετός του Φ/Β τοποθετείται επί των επιτεγίδων και τα Φ/Β αντικαθιστούν τα κεραμίδια) καθώς σε σχέση με τη βέλτιστη γωνία οι απώλειες είναι μικρές (αν και πολύ περισσότερο επηρεάζει αυτός ο παράγων παρά η απόκλιση από το Νότο...).
Τα παραπάνω σημαίνουν με άλλα λόγια ότι καλό είναι να αποφεύγονται οι κάθε λογής αεριτζήδες. Αυτό το λέω καθώς η Ελλάδα έχει πολύ πικρή εμπειρία με αυτούς στο τομέα των ηλιακών θερμοσιφώνων. Μιλώ για υλοποιήσεις που δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα με φθορές στους συλλέκτες καθώς τμήματα αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα συνδεόντουσαν κατά το δοκούν χωρίς καμία πρόνοια για την αποφυγή γαλβανικού στοιχείου με αποτέλεσμα πολλοί να ήταν αυτοί που αναγκαζόντουσαν να ξαναπληρώσουν την επένδυση από την αρχή μερικά χρόνια μετά την πρώτη τοποθέτηση. Κοινώς δυστυχώς τελικά σε αυτόν το τομέα ίσχυσε το γνωμικό 'το κακό το κρέας το τρώει ο λύκος' μόνον που στη διαδρομή οι αεριτζήδες αυτοί σκότωσαν και τους πέντε καλούς επαγγελματίες του χώρου. Και εδώ με επενδύσεις της χρονικής τάξης των 2 δεκαετιών καλό είναι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.