-
Καταγγελία στο υγειονομικό (περιφέρεια) και τέλος. Το θέμα το αναλαμβάνει η εκάστοτε περιφέρεια.
π.χ. https://www.pattikis.gr/citizen/frmCitizenPopup.zul?sid=5c415591-5b98-4b6d-a304-c3de65383909
και https://ellinikeskotes.blogspot.com/2017/06/blog-post_20.html
-
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.. Ο άνθρωπος δυστυχώς είναι τραμπουκος και δεν παίρνει από λόγια. Οπότε η καταγγελία είναι μονόδρομος. Απλά δεν ήθελα να φτάσουν εκεί τα πράγματα..
-
nascar1 δες εδώ τι ισχύει και σκέψου να πάρεις μία αλεπού ή ένα κουνάβι, κάνουν εξαιρετική δουλειά συν το άλλοθι που θα έχεις.
https://www.e-ea.gr/2015/05/οικόσιτα-ζώα-τι-πραγματικά-ισχύει/
-
nascar1 δες εδώ τι ισχύει και σκέψου να πάρεις μία αλεπού ή ένα κουνάβι, κάνουν εξαιρετική δουλειά συν το άλλοθι που θα έχεις.
Σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Ευτυχώς που υπάρχει απόσταση λιγότερη από 30 μέτρα αλλιώς θεωρώ ότι δεν θα έβγαζα άκρη. Γενικά ανταποκρίνεται η υπηρεσία στα αιτήματα;;
Ειλικρινά δεν ήθελα να φτάσω σε τέτοιο σημείο αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή
ΥΓ εξαιρετική η πρόταση για αλεπού!!! Που να την βρω είναι το θέμα!!!
-
Την καλησπέρα ου. Για άλλη μια φορά θα ζητήσω τα φώτα σας.
Όταν γίνεται μια γονική παροχή ένα σπίτι και στο συμβόλαιο αναγράφεται ότι η αντικειμενική αξία είναι 80000 ευρώ α) υπάρχει συγκεκριμένη τιμή που μπορεί να πουληθεί ή χρεώνω όσο θέλω και όποιος δώσει τα περισσότερα? β) τι γίνεται με τους φόρους όταν πουληθεί? γ) Ποιος πληρώνει τα έξοδα?
Παρακαλώ πολύ με όσο πιο απλά λόγια γίνεται.
-
Α. Η αγορά είναι ελεύθερη και πουλάς όσο θέλεις ή όσο σου επιτρέπει η αγορά την δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η αντικειμενική είναι πχ 80000 και στο συμβόλαιο αναγράφεται τιμή πχ 50000. Δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα μα είναι τουλάχιστον ίσο με το τίμημα.
Β. Για ποιους φόρους μιλάς? Ο πωλητής δεν πληρώνει κάτι, μόνο ο αγοραστής αν δεν έχει απαλλαγή πρώτης κατοικίας.
Γ. Ποια έξοδα? Υπάρχουν πολλά και για τον πωλητή και για τον αγοραστή.
-
Α. Η αγορά είναι ελεύθερη και πουλάς όσο θέλεις ή όσο σου επιτρέπει η αγορά την δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η αντικειμενική είναι πχ 80000 και στο συμβόλαιο αναγράφεται τιμή πχ 50000. Δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα μα είναι τουλάχιστον ίσο με το τίμημα.
Β. Για ποιους φόρους μιλάς? Ο πωλητής δεν πληρώνει κάτι, μόνο ο αγοραστής αν δεν έχει απαλλαγή πρώτης κατοικίας.
Γ. Ποια έξοδα? Υπάρχουν πολλά και για τον πωλητή και για τον αγοραστή.
Κάτι ξέρεις εσύ. Μ αρέσεις.
β) όσο κι αν πουληθεί το σπίτι δεν θα φορολογηθεί? Πόσο?
γ) Πολλά είπες? Ωχ αμάν. Εγώ ξέρω ότι για να γίνει η πώληση πρέπει να γίνει τοπογραφικό (?) Πρέπει να γίνει συμβόλαιο. Ποιος τα πληρώνει αυτά? Ποιά είναι τα 'πολλά' που λες?
-
Ας ξεκινήσουμε από το (γ).....
Τι χρειάζεται ένας πωλητής.....σίγουρα μηχανικό και λογιστή....αν βάλω τη λίστα με τα έγγραφα που συνήθως χρειάζεται δεν θα κοιμηθείς οπότε καλύτερα να στην στείλω αύριο....
Ο πωλητής ανάλογα το ακίνητο μπορεί να χρειαστεί πάνω από 20 έγγραφα, ο δε αγοραστής γύρω στα 5. Τα ουσιαστικά έξοδα είναι ο μηχανικός που θα βγάλει την βεβαίωση νομιμότητας του ακινήτου. Αν υπάρχει και κάποια τακτοποίηση, καλά κρασιά...πρέπει να αλλάξεις Ε9, να πληρώσεις συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, να βγει αναθεωρημένη βέβαιωση ΤΑΠ, να δηλώσεις τα μέτρα στη ΔΕΗ και τον δήμο....
Για να μην σε απελπίζω πάντως το Α και το Ω είναι ο καλός συμβολαιογράφος...αυτός που όχι απλά θα σου ζητάει χαρτιά αλλά θα σε κατευθύνει κατάλληλα για να μην ταλαιπωρηθείς. Προσοχή εδώ, τα έγγραφα από τις υπηρεσίες μπορούν να τα πάρουν πλέον μόνο δικηγόροι,συμβολαιογράφοι και μηχανικοί. Απλό κοινό -τουλάχιστον εδώ- δεν επιτρέπουν λόγω του κορονοιού.
Για το (β) είναι πιό απλό....εφορία πληρώνει μόνο ο αγοραστής εφόσον έχει άλλο ακίνητο στο όνομα του. Εσύ εκποιείς περιουσιακό σου στοιχείο και δεν έχεις καμία υποχρέωση. Προσοχή όμως....αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για κάποια σημαντική αγορά που έχει πόθεν έσχες καλό θα είναι να φαίνονται όλα τα χρήματα που θα πάρεις για να μπορείς να δικαιολογήσεις την αγορά.
-
Οι ιστορίες με τις γονικές παροχές, επικαρπίες και ψιλές κυριότητες είναι πολύ μπλεγμένο θέμα. Σίγουρα χρειάζεται συμβολαιογράφος ή και συμβολαιογράφοι και δικηγόρος για τα γραφειοκρατικά.
Τους τελευταίους δύο μήνες έχω και εγώ παρόμοια μπλεξίματα, προσπαθώ να σουτάρω από πάνω μου ένα σπίτι σε νησί και έχω μπλέξει με συμβολαιογράφους σε Αθήνα και στο νησί που είναι ο φάκελος.
Χωρίς φράγκα πάντως δεν προχωράει τίποτα.
-
Μισό λεπτό για να καταλάβω. Το σπίτι είναι 100% τακτοποιημένο. Όλες οι παρανομίες έχουν αναφερθεί πάνω στο τοπογραφικό και όλο το πρόστιμο έχει πληρωθεί, έχουν γίνει όλα μα όλα που πρέπει να γίνουν, μέχρι και το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση έχει πάει στο υποθηκοφυλάκιο και περιμένω κάποιες μέρες για να γίνει και επίσημο.
Πρέπει να ξανακάνω τοπογραφικά, να ξανα πάω στο ΤΑΠ να ξαναπληρώσω μηχανικούς για αρτιότητες και δεν ξέρω γω τι?
Επίσης για τη φορολογία. Να το γράψω αλλιώς. Βρίσκω αγοραστή και το πουλάω ας πούμε 1000 ευρώ. Δεν υπόκειται αυτό το ποσό σε ΦΠΑ? Η εφορία δεν θα θέλει κι αυτή το κάτιτίς της?
-
Προφανώς και δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του ακινήτου σου για αυτό έγραψα 'αν θέλει τακτοποιήσεις' κλπ. Αν είναι τακτοποιημένο με τον τελευταίο νόμο, ο μηχανικός που το έκανε πρέπει απλά να βγάλει τη βεβαίωση. Είναι πανεύκολο! Προσοχή όμως, δεν θυμάμαι ποτέ αλλά αρχίζει η ισχύς της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου όποτε εκεί θα υπάρχει ένα επιπλέον έξοδο.Όμως όλες οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για μια μεταβίβαση ακινήτου έχουν ισχύ για συγκεκριμένο χρόνο. Αν θυμάμαι καλά άλλα λήγουν σε ένα μήνα και αλλά σε τρεις. ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα ακίνητα δεν υπάρχει. Ούτε και στα νεόδμητα πλέον, μέχρι το τέλος του 22. Στο ξαναγράφω για να γίνει κατανοητό...μόνο ο αγοραστής θα πληρώσει 3% εφορία και αυτό αν έχει άλλο ακίνητο στο όνομα του.
-
Προφανώς και δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του ακινήτου σου για αυτό έγραψα 'αν θέλει τακτοποιήσεις' κλπ. Αν είναι τακτοποιημένο με τον τελευταίο νόμο, ο μηχανικός που το έκανε πρέπει απλά να βγάλει τη βεβαίωση. Είναι πανεύκολο! Προσοχή όμως, δεν θυμάμαι ποτέ αλλά αρχίζει η ισχύς της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου όποτε εκεί θα υπάρχει ένα επιπλέον έξοδο.Όμως όλες οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για μια μεταβίβαση ακινήτου έχουν ισχύ για συγκεκριμένο χρόνο. Αν θυμάμαι καλά άλλα λήγουν σε ένα μήνα και αλλά σε τρεις. ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα ακίνητα δεν υπάρχει. Ούτε και στα νεόδμητα πλέον, μέχρι το τέλος του 22. Στο ξαναγράφω για να γίνει κατανοητό...μόνο ο αγοραστής θα πληρώσει 3% εφορία και αυτό αν έχει άλλο ακίνητο στο όνομα του.
Δυστυχώς ή ευτυχώς (δεν έχω καταλάβει ακόμα να πω την αλήθεια) πριν την υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ εμένα και τον πατέρα μου χρειάστηκε και τελικά έγινε ηλεκτρονική ταυτότητα. Το συζητούσαμε στο ίδιο θέμα πριν λίγο καιρό και προφανώς δεν το ήξερες. Οπότε θα πρέπει όταν γίνει η πώληση να δω ποιά 'χαρτιά' έχουν λήξει και ποιά όχι και να πράξω ανάλογα με δικό μου κόστος.
-
Ομολογώ ότι δεν το ήξερα για την ηλεκτρονική ταυτότητα. Πάντως μην αγχώνεσαι με τα πιστοποιητικά, σχεδόν όλα βγαίνουν ηλεκτρονικά και δεν έχουν και ιδιαίτερο κόστος. Σωστό συμβολαιογράφο και μηχανικό να έχεις και όλα θα είναι εύκολα.
-
Ομολογώ ότι δεν το ήξερα για την ηλεκτρονική ταυτότητα. Πάντως μην αγχώνεσαι με τα πιστοποιητικά, σχεδόν όλα βγαίνουν ηλεκτρονικά και δεν έχουν και ιδιαίτερο κόστος. Σωστό συμβολαιογράφο και μηχανικό να έχεις και όλα θα είναι εύκολα.
Είσαι ωραίος. Να με καλέσεις στο γάμο σου ή στο γάμο των παιδιών σου να σου χορεύω όλο το βράδυ, να κάνω και κωλοτούμπες άμα θες!!!
-
Μπορώ απλά να σου δώσω έναν αριθμό λογαριασμού....
-
Μεγκάν επειδή τα είπες λίγο μπερδεμένα και τους μπέρδεψες να στα πω όπως τα κατάλαβα και νομίζω σωστά είναι .
Εγινε γονική παροχή από τον πατέρα σου σε σένα ένα ακίνητο , το οποίο τώρα θέλεις να το πουλήσεις σε τρίτο . Το συμβόλαιο έχει πάει στο υποθηκοφυλακείο - κτηματολόγιο για μεταγραφή , δηλαδή να φαίνεται εκεί στο όνομα σου και περιμένεις το πιστοποιητικό μεταγραφής το οποίο θα σου επιτρέψει να το πουλήσεις .
Τα καλά νέα είναι ότι αφού έκανες ταυτότητα κτιρίου , τώρα θα είναι εύκολο ο ίδιος μηχανικός με χαμηλότερο κόστος να σου δώσει βεβαίωση μεταβίβασης , ή όπως αλλιώς την λένε αυτή που θα έχουμε μετά την ταυτότητα κτιρίου .
Τώρα ως προς την μεταβίβαση στον νέο αγοραστή . Αυτός αν δεν έχει άλλη κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες θα πάρει απαλλαγή φόρου από την εφορία . Αν έχει άλλη θα πληρώσει 3 % στην αντικειμενική αξία .
Το ακίνητο μπορείς να το πουλήσεις όσο θέλεις και να γράψεις το ποσό αυτό στο συμβόλαιο . Υπάρχουν και κάτι άλλα , θα σε ενημερώσει ο μηχανικός- δικηγόρος σου .
Τα έξοδα σου είναι του μηχανικού για την βεβαίωση και του δικηγόρου για την παράσταση . Φόρο εσύ δεν πληρώνεις .
Θα πρέπει να δεις τι θα γίνει με το Ε9 σου και το πιστοποιητικό φόρου . Θα σου πει η συμβολαιογράφος για αυτό .
-
Ρε μαλάκες κοντεύω τα 50 δεν μπορώ να πηγαίω σε πολλούς γάμους και να χορεύω, δεν έχω αντοχές.
-
Εμείς είμαστε πάνω από 50 οπότε μην σκας, μάλλον δεν θα χρειαστεί να έρθεις τον γάμο κανενός....
-
Και πως θα ξεχρεώσω εγώ την μεγάλη υποχρέωση? Πονηρούλη, το πας για το iban ε?
-
Μήπως είναι για να μην κόψουν απόδειξη (όπως έχω γράψει σε άλλο θέμα)? Γιατί αλλιώς με την απόδειξη είσαι καλυμμένος για την εγγύηση.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ