-
-
Αν και δύσκολο να κρίνεις από φωτογραφίες, φαίνεται να έχει ανοίξει πάνω στον αρμό διαστολής μεταξύ των δύο συνενωμένων λειτουργικά αλλά στατικά ανεξάρτητων κτιρίων. Αν είναι έτσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικό, αλλά ίσως προκύψουν θέματα με υγρασίες, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με εξωτερική μόνωση του αρμού.
-
Ετσι είναι Χάρη .
-
Να έχει ανοίξει εκεί που λέει ο harisma23.
-
Εδώ και αρκετό καιρό, μήνες, ούτε που θυμάμαι πότε ξεκίνησε η διαδικασία, προσπαθώ να πάρω από τον πατέρα μου ένα σπίτι, γονική παροχή. Το τι έχουμε περάσει δεν περιγράφεται. Μηχανικούς, ΤΑΠ, εφορία, πολεοδομία, προστίματα για τις παρανομίες, πίσω στο μηχανικό, βεβαιώσεις, συμβολαιογράφος και ξανά μανά πάνω κάτω. Βάλτε και καθυστερήσεις λόγω κόβιντ κλπ κλπ κλπ.
Είχαμε φτάσει στο σημείο, αύριο να έχουμε ραντεβού στο συμβολαιογράφο να υπογράψουμε το συμβόλαιο. Μετά από εκεί θα πηγαίναμε στο υποθηκοφυλάκιο το οποίο θα έπαιρνε από ότι μαθαίνω άλλους 2 μήνες.
Έχουμε φτάσει λοιπόν στο τελικό στάδιο. Σήμερα το πρωί με πήρε τηλέφωνο ο συμβολαιογράφος και μου είπε ότι χρειάζεται άλλο ένα χαρτί από το μηχανικό ο οποίος μηχανικός πρέπει λέει να κάνει μια διαδικασία, να βάλει λέει μια ψηφιακή υπογραφή ή κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι ακριβώς να πω την αλήθεια γιατί όταν μου το είπε με έπιασε ζαλάδα και έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου.
Το αστείο (not) της υπόθεσης είναι ότι ο μηχανικός τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν την έχει ξανακάνει. Μου υποσχέθηκε ότι θα το κάνει και ξέρω ότι θα το κάνει αλλά θα του πάρει τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και παραπάνω.
Μετά από τόσους μήνες δεν ήξερε κανείς ότι υπήρχε μια τέτοια σοβαρή εκκρεμότητα και το θυμήθηκαν τώρα? Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή τη καθυστέρηση μετά από δεκάδες επισκέψεις μου για αυτό το θέμα?
-
Μην κατηγορείτε τους μηχανικούς . Δεν φταίνε . Εχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες και παίρνουν αναλογικά τα λιγότερα χρήματα .
Αυτό που πρέπει να κάνει είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου , που ισχύει εδώ και 1 μήνα , αλλά πρακτικά για κάποιους που βόλεψαν κάποιες ημερομηνίες θα ισχύσει από 1/4.
Ούτε εγώ έχω κάνει ακόμα ταυτότητα κτιρίου , γιατί για κάποια που είναι σε μεταβίβαση με βόλεψαν κάποιες ημερομηνίες , στα άλλα δεν έχει έρθει ακόμα ο καιρός τους .
Αρα αλλού να ρίξεις τα βέλη σου .
-
Υποπτεύομαι ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο μηχανικός είναι να βγάλει μια νέα βεβαίωση του Ν4495/2017, γιατί η προηγούμενη έχει λήξει, καθώς έχει ισχύ μόνο δυο μηνών. Αν είναι έτσι, θα του πεις να μπει στο σύστημα του ΤΕΕ και να ανοίξει μια νέα βεβαίωση με ημερομηνία αυτοψίας όχι αργότερα από 31/1/2021. Αυτό θα το κάνει για να γλιτώσει τον όγκο δουλειάς (και το συνεπαγόμενο έξτρα κόστος για σένα) που έχει η ΗΤΚ (ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου). Μέχρι 31/3 (αν δεν πάρει παράταση) θα μπορείς να κάνεις συμβόλαια με αυτή τη βεβαίωση. Αν έχεις απορίες στείλε μου pm.
Κατά τ' άλλα υποπτεύομαι ότι η ευθύνη για αυτό το κόλλημα της τελευταίας στιγμής είναι 100% του συμβολαιογράφου σου. Όταν ο μηχανικός σου έκανε την αρχική δήλωση στο Ν4495/2017 για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών που είχε το ακίνητο, πρέπει να σου έδωσε κάποια χαρτιά, τα οποία επαρκούσαν και για τη μεταβίβαση. Με την πάροδο δύο μηνών, έπαψε να έχει ισχύ η βεβαίωση και ο συμβολαιογράφος το ανακάλυψε τελευταία στιγμή στο τσεκάρισμα των χαρτιών για τη γονική παροχή.
-
Μπράβο ρε παιδιά που βοηθάτε!
Αυτή τη 'ταυτότητα' θα πρέπει να τη κάνουμε για όλα τα σπίτια διαμερίσματα ή μόνο για μεταβίβαση;
-
Προς το παρόν για μεταβιβάσεις πάσης φύσεως ακινήτων χρειάζεται μόνο. Και αυτό από 1/4 και μετά, γιατί μέχρι τότε μπορείς να κάνεις μεταβίβαση και με τον παλαιό τρόπο της βεβαίωσης μηχανικού του Ν.4495/2017.
-
Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις...
Σας αγαπώ...
Ηλεκτρονική ταυτότητα. Ναι αυτό. Είσαι της δουλειάς προφανώς' Κρουζ'?
Δεν ξέρω βασικά ποιός ευθύνεται για την καθυστέρηση. Θα μου πείτε τόσους μήνες το παλεύεις για 10 -15 μέρες ακόμα κάνεις έτσι? Τι να πω, απλά κάθε φορά πάω να πιω από την πηγή και τρώω πόρτα.
Εχω έρθει στο σημείο να μην με πονάνε τα λεφτά που έχω δώσει - που δεν είναι και λίγα - αλλά το τρέξιμο από γραφείο, υπηρεσία και τούμπαλιν.
-
Εμείς της δουλειάς αυτό με τα γραφεία το έχουμε από την αρχή της καριέρας μας ...
Για αυτό και τα περί ξυστών κλπ....
-
Μετά την πρόσφατη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε πολλές περιοχές στην ηπειρωτική-νησιωτική Ελλάδα μου έβγαλαν χορτολιβαδικές εκτάσεις (ΧΧ) σε νησί των Κυκλάδων ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο και μία μονοκατοικία με νόμιμη οικοδομική άδεια 1980 και τα δύο ακίνητα βρίσκονται εκτός οικισμού (η γραμμή του οικισμού είναι ο δρόμος όπου και έχουν πρόσοψη). Υπάρχει περίπτωση να γίνει αποχαρακτηρισμός εκτάσεων μετά από ένσταση και αν όχι τότε πως θα επηρεάσει την αντικειμενική/εμπορική αξία των ακινήτων και των μελλόντικών πράξεων (μεταβίβαση/πώληση).
-
Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος της ενστάσεως , ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής. Το πρόβλημα είναι πόσο χρόνο θα πάρει για να εκδικαστεί μια ένσταση και τι γίνεται στο ενδιάμεσο αυτού του διαστήματος. Εννοώ ότι ο μηχανικός νομίζω για αρχή μέχρι την τελική κύρωση δεν είναι υποχρεωμένος να αναγράφει στο τοπογραφικό ότι με την τάδε απόφαση ανάρτησης δασικών χαρτών τμήμα του αγροτεμαχίου ή οικοπέδου χαρακτηρίζεται ( ΑΔ , ή ΔΔ ή ότι άλλο ) . Σε αυτή την περίπτωση δε ξέρω πως θα αντιδράσει ο αγοραστής όταν το δει με δικό του μηχανικό.
Προφανώς στο τελευταίο δυσμενές σενάριο δεν αναφέρομαι ακριβώς στην περίπτωσή σου γιατί ακούγεται αρκετά πιο βατή , από τη μία έχεις νόμιμη οικοδομική άδεια και ταυτόχρονα ομαλή κλίση και χαμηλό υψόμετρο( οι χαρακτηρισμοί των χορτολιβαδικών είναι διαφορετικοί από τα δασικά και η αντιμετώπισή τους εξαρτάται και από το υψόμετρο και την κλίση του εδάφους). Με τα συμβόλαια, την άδεια τοπογραφικά και ότι άλλο περισσότερο μπορεί να τεκμηριώσει την ένστασή σου ξεκινάς τη διαδικασία.
Τώρα όταν τελεσιδικίσει η ένσταση , οι όροι δόμησης και κατ 'επέκταση η εμπορική αξία του ακινήτου , θα προκύπτουν από το εναπομένων καθαρό τμήμα του αγροτεμαχίου. Επαναλαμβάνω δεν αφορά ακριβώς την περίπτωσή σου η οποία πιστεύω θα έχει αίσιο τέλος. Επίσης το πρόβλημα είναι οι χαρακτηρισμοί με Δ μπροστά , γιατί εκεί μπορεί να χάσεις και το ιδιοκτησιακό.
Η ανάρτηση των δασικών είναι μια από τις πιο σοβαρές πράξεις Δημόσιας Διοίκησης , τη σημασία της οποίας δεν έχουν αντιληφθεί οι πολίτες αλλά ούτε και το κράτος, έχουμε περιθώριο μόνο 3 μήνες αντιρρήσεων και έγινε δυστυχώς πολύ μα πολύ πρόχειρα. Καλά οι νόμιμες οικοδομικές άδειες που δεν ελήφθησαν υπόψιν , δεν έλαβαν υπόψιν ούτε τις ίδιες τις πράξεις χαρακτηρισμού του Δασαρχείου. Επίσης τοπικοί δήμαρχοι δήλωσαν ως όρια οικισμού ( μη δασικά) , τεράστιες δασικές ορεινές εκτάσεις χωρίς καμία νομιμοποίηση απλά για να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους τους. Εκεί ο μελετητής έπρεπε να τις απορρίψει αλλά ούτε που ασχολήθηκε. Κλήροι διανομής αγροτικής γης τα δείχνει δάση, τεράστιες κρατικές εγκαταστάσεις ή στρατόπεδα τα δείχνει δάση και άλλα πολλά ωραία.
Όλη αυτή η προχειροδουλειά υποβαθμίζει τον ρόλο των δασικών χαρτών να προστατέψει το πραγματικά δάσος, αγρότες με νόμιμες εκτάσεις τους 'ταλαιπωρεί', και ταυτόχρονα δεν 'πιάνει' τον καταπατητή καθώς στην αναμπουμπούλα που θα γίνει όταν σκάσει το θέμα , μέσα στο πλήθος ενστάσεων, αντιρρήσεων και προσπάθειας να λυθεί το θέμα θα κρυφτεί και θα υποβαθμιστεί η όποια καταπάτησή του.
Αυτά τα λίγα αλλά πραγματικά το θέμα είναι σοβαρό και εφόσον ανήκετε σε περιοχή που αναρτήθηκαν οι χάρτες, μπείτε στην εφαρμογή και εντοπίστε το οποιαδήποτε ακίνητό σας . ιδίως τα εκτός σχεδίου.
-
πολύ χρήσιμα όσα έγραψες. Ακούγεται πως θα πάρουν παράταση οι ενστάσεις κατά των Δασικών Χαρτών μέχρι τέλους του έτους για όλη την Ελλάδα, απλά θα δίνεται σταδιακά για μην το αφήσουν οι πολίτες. Χωρίς να είμαι δασολόγος παρατηρώ πως στις Κυκλάδες όλες οι περιοχές με πεζούλες/αναβαθμούς στον Χάρτη 1945-1960 χαρακτηρίστηκαν (ΑΑ) δηλαδή αγροτικές ή άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις οπότε είναι οκ αλλά** οι** υπόλοιπες βγήκαν χορτολιβαδικές, όπως η δικιά μου και οι γειτονικές. Κυριολεκτικά 10 σπίτια βγήκαν χορτολιβαδικά σε όλο το νησί. Πάντως για να μην ανησυχείτε το εξοχικό του Πρωθυπουργού δεν βγήκε χορτολιβαδικό. Βρήκα κάτι δηλώσεις του Αμοιρά (τον πήρε το Ποτάμι και βγήκε στην ΝΔ) για τους δασικούς χάρτες που λέει κάτι ακατάληπτα. Και δύο ερωτήσεις :
-
Για την φωτοερμηνεία μόνο δασολόγος κάνει και που βρίσκουμε κάποιον ;
-
Γιατί η εφαρμογή https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension στο Κτηματολόγιο δεν σε αφήνει να κάνεις εκτύπωση αποσπάσματος ενώ η εφαρμογή Θέαση Ορθοφωτογραφιών σε αφήνει ;
-
-
Το θέμα είναι ότι είμαστε και εμείς οι μηχανικοί δυστηχώς ανενημέρωτοι ακόμα, γίνονται κάποιες λίγες ημερίδες ( τσάμπα τα υπερ ΤΕΕ) και το κράτος λέει φέρτε ότι έχετε για να τεκμηριώσετε το μη δασικό, παρτο αυγό και κούρευτο.
1, η φωτοερμηνεία ( η σωστή με στερεοσκοπικό όργανο) , είναι τοπογραφική μελέτη και την κάνουν τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί ( Λίγοι για αρχή , υποθέτω ότι θα αυξηθούν), και δασολόγοι κάνουν αλλά δεν έχω καταλάβει που. Αν κρίνω από την υπόθεση των αυθαιρέτων , το κόστος θα είναι τρομαχτικό και μάλλον ως τελευταία λύση.Πιστεύω ότι πρώτα κάποιος κάνει τοπογραφικό , συντάσσει τεχνική έκθεση ο μηχανικός που λέει ότι κάνατε λάθος , αυτό είναι σκίαση ή κάτι άλλο ή εδώ εχω συμβόλαιο ως αγρό κ.λπ.. Στην περίπτωσή σου μάλλον θες απλά έκθεση δασολόγου η οποία θα αναγράφει ότι τα είδη των χόρτων είναι κοινά και όχι κάτι εξωτικό οπότε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (υψόμετρο και κλίση ), συμβόλαια, άδειες κ.λπ. το χορτο λιβαδικό μεταπίπτει σε αγρό. Με κάθε επιφύλαξη γιατί η περιοχή μου έχει ελάχιστες χορτολιβαδικές, κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και ο νόπιος μηχανικός και δασολόγος μπορεί να κατευθύνει τον καθένα καλύτερα.
- Δεν έχω απάντηση , σε αφήνει όμως να το εκτυπώσεις μέσω παραθύρου του ιντερνετ, αλλά και εδώ φαίνεται η προχειρότητα της δουλειάς γιατί η γραμμή αυτή του πολυγώνου που ορίζει το δασικό θα έπρεπε να δίδεται με συντεταγμένες, έτσι ώστε να μπορείς να την αντιπαραβάλεις με την πραγματικότητα του τοπογραφικού αλλά προφανώς και τι να παρουσιάσουν αφού το σφάλμα μπορεί να είναι 5 μέτρα στα 100, οπότε σου λέει άστο έτσι.
-
Εδώ και αρκετό καιρό, μήνες, ούτε που θυμάμαι πότε ξεκίνησε η διαδικασία, προσπαθώ να πάρω από τον πατέρα μου ένα σπίτι, γονική παροχή. Το τι έχουμε περάσει δεν περιγράφεται. Μηχανικούς, ΤΑΠ, εφορία, πολεοδομία, προστίματα για τις παρανομίες, πίσω στο μηχανικό, βεβαιώσεις, συμβολαιογράφος και ξανά μανά πάνω κάτω. Βάλτε και καθυστερήσεις λόγω κόβιντ κλπ κλπ κλπ.
Είχαμε φτάσει στο σημείο, αύριο να έχουμε ραντεβού στο συμβολαιογράφο να υπογράψουμε το συμβόλαιο. Μετά από εκεί θα πηγαίναμε στο υποθηκοφυλάκιο το οποίο θα έπαιρνε από ότι μαθαίνω άλλους 2 μήνες.
Έχουμε φτάσει λοιπόν στο τελικό στάδιο. Σήμερα το πρωί με πήρε τηλέφωνο ο συμβολαιογράφος και μου είπε ότι χρειάζεται άλλο ένα χαρτί από το μηχανικό ο οποίος μηχανικός πρέπει λέει να κάνει μια διαδικασία, να βάλει λέει μια ψηφιακή υπογραφή ή κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι ακριβώς να πω την αλήθεια γιατί όταν μου το είπε με έπιασε ζαλάδα και έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου.
Το αστείο (not) της υπόθεσης είναι ότι ο μηχανικός τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν την έχει ξανακάνει. Μου υποσχέθηκε ότι θα το κάνει και ξέρω ότι θα το κάνει αλλά θα του πάρει τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και παραπάνω.
Μετά από τόσους μήνες δεν ήξερε κανείς ότι υπήρχε μια τέτοια σοβαρή εκκρεμότητα και το θυμήθηκαν τώρα? Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή τη καθυστέρηση μετά από δεκάδες επισκέψεις μου για αυτό το θέμα?
Επανέρχομαι στο θέμα. Έστειλα ολόκληρο το ποστ του harisma23 τον οποίο και ευχαριστώγια τον κόπο του να βοηθήσει, στο μηχανικό. Η απάντησή του ήταν εντελώς .... κινέζικα για μένα, αλλά το ρεζουμε είναι ότι τελικά έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία, όπως και τελικά έγινε. Πήγα προχθές στο συμβολαιογράφο με ένα καινούργιο τοπογραφικό το οποίο η διαφορά αν θυμάμαι καλά ήταν ότι πάνω είχε μια αποτύπωση του ακινήτου πάνω σε χάρτι google και στο κάτω μέρος του τοπογραφικού είχε ένα link.
Μπαίνω μέσα στο συμβολαιογράφο, το βλέπει...
'Τι είναι αυτό? Δεν θέλω εγώ αυτό'
'Αυτό μου έδωσε ο μηχανικος'
'Μα δεν κάνει αυτό'
Παθαίνω ένα ψιλοσοκ.
'Μισό λεπτό για να μην κάνουμε το χαλασμένο τηλέφωνο μισό να πάρω το μηχανικό τηλέφωνο να το ξεκαθαρήσουμε'
Παίρνω τηλέφωνο και της εξηγεί ότι έχει το link στο κάτω μέρος ΚΑΙ ΕΠΊΣΗΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ MAIL.
Μπαίνει στα mail της και αναφωνεί
'Α ναι τώρα το είδα, εντάξει είμαστε'
Ανακούφιση εγώ.
Κλείσαμε ραντεβού την Τρίτη και 13 να φτιάξουμε το συμβόλαιο. Να γίνω προληπτικός άραγε?
-
Μηχανικός -λέμε τώρα - αρνείται σθεναρά να ξαναβγάλει βεβαίωση για ακίνητο η οποία έληξε λόγω παρέλευσης διμήνου παρότι έχει ξαναπληρωθεί εδώ και δυο μήνες με αποτέλεσμα να μην γίνεται το οριστικό συμβόλαιο. Αυτόν πως μπορούμε να τον ξεσκίσουμε?
Σημαντικό, την είχε βγάλει δεύτερη φορά με λάθος ημερομηνία και όταν η συμβολαιογράφος -που είναι και συγγενής του- του το επεσήμανε για να την ξαναστείλει την στόλισε κανονικά και από τότε όποιος και να τον πάρει για τη συγκεκριμένη υπόθεση τον βρίζει κανονικότατα. -
Δεν καταλαβαίνω το λόγο που δεν θέλει να βγάλει τη βεβαίωση. Θέλει να πληρωθεί πάλι? Μίλα του προσωπικά εσύ και προσπάθησε να καταλάβεις τι συμβαίνει, αν δεν βγάλεις άκρη μίλα με κανένα δικηγόρο ή σίγουρα θα υπάρχει κάποιος πανελλαδικός σύλλογος μηχανικών
-
Τον έχουν ήδη πάρει συμβολαιογράφος, αγοραστής,πωλητής και οι δυο δικηγόροι...και όχι μια φορά, πολλές. Μιλάμε για 'μηχανικό' που επί 3 χρόνια πάλευε να κάνει μια απλή τακτοποίηση σε ένα συγκρότημα και αφού βαρέθηκε είπε στον ιδιοκτήτη να πάει να πάρει τον φάκελο...ανολοκλήρωτο φυσικά και αφού είχε ήδη λάβει προκαταβολή 3 χιλιάρικα. Με όποιον μίλησα και τον ήξερε η αντίδραση του ήταν του στυλ 'ωχ, σε αυτόν πήγατε'? Μιλάμε για κλασική περίπτωση ψυχοπαθή, αφού έβρισε ασύστολα την συγγενή του...και όλα αυτά για μια εκτύπωση με άλλη ημερομηνία.....
-
Βρες 2 πρεζόνια δώσε τους από 50 ευρώ και πες τους να του κάνουν μια επίσκεψη στο γραφείο του...
Πλάκα κάνω.
Τι να πω. Υπομονή και καλά ξεμπερδέματα αδερφέ!!!
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ