-
Εγω δεν καταλαβαινω γιατι συμφωνησες την ληξη της συνεργασιας. Ας μην υπεγραφες. Οταν μια εταιρεία κλεινει, εννοείται πως θα απολυθούν ολοι. Πως γίνεται να υπαρχει νομος που να το απαγορευει τις απολυσεις δεν μπορω να καταλαβω.
-
Δεν απαγορεύονται οι απολύσεις.
Απαγορεύονται οι μαζικές απολύσεις ανά μήνα.
Εταιρείες με 20 μέχρι 150 άτομα μπορεί να απολύσει μέχρι και 6 άτομα ανά μήνα.
Εταιρείες που έχουν πάνω από 150 άτομα προσωπικό μπορούν να απολύσουν μέχρι και 30 άτομα το μήνα.
Η εταιρεία που ήμουν επέλεξε να τους απολύσει όλους μαζί ώστε να μην μπουν στην ανεργία από πολύ νωρίς πολλοί εργαζόμενοι.
Θα έπρεπε να απολύει 6 άτομα επί 17 μήνες. Το οποίο θα ήταν γελοίο και ηθικά άδικο για πολλούς συναδέλφους.
Επέλεξε την ταυτόχρονη λήξη συνεργασίας για όλους τους υπαλλήλους τέλος του χρόνου.
Φυσικά αυτή η επιλογή δεν θα είχε πλέον την μορφή της παραδοσιακής απόλυσης ώστε να μπορεί κάποιος μετά να γραφτεί στο ταμείο ανεργίας.
Οι εταιρείες αυτό το γνωρίζουν. Οι υπάλληλοι συνήθως δεν γνωρίζουν και πολλά από τα εργασιακά, οπότε το μαθαίνουν την ώρα των υπογραφών.
Από εκεί και πέρα την οποιαδήποτε εταιρεία κανείς δεν την εμποδίζει να δώσει περισσότερα χρήματα αποζημίωσης πέραν του νομίμου.
-
Φαντάζεστε όμως μια πιθανή εναλλακτική; Να κηρύξει πτώχευση η εταιρία και να μείνουν οι υπάλληλοι να περιμένουν πότε θα γίνει εκκαθάριση για να πάρουν ό,τι λεφτά βρεθούν στο ταμείο;
-
Οκ κατάλαβα, ευχομαι να δοθηκε καλη αποζημίωση τοτε, ωστε να αξιζε την χασουρα απο το ταμειο ανεργίας. Και καλο ξεκινημα εύχομαι. Να ερθουν καλυτερα τα πραγματα κοντρα στον αρχιγκαντεμη του κρατους.
-
Φαντάζεστε όμως μια πιθανή εναλλακτική; Να κηρύξει πτώχευση η εταιρία και να μείνουν οι υπάλληλοι να περιμένουν πότε θα γίνει εκκαθάριση για να πάρουν ό,τι λεφτά βρεθούν στο ταμείο;
Αυτό δεν θέλω καν να το φανταστώ. Το χειρότερο σενάριο...
Οκ κατάλαβα, ευχομαι να δοθηκε καλη αποζημίωση τοτε, ωστε να αξιζε την χασουρα απο το ταμειο ανεργίας. Και καλο ξεκινημα εύχομαι. Να ερθουν καλυτερα τα πραγματα κοντρα στον αρχιγκαντεμη του κρατους.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές. Καλά να είσαι.
Η εταιρεία εξηγήθηκε και με το παραπάνω. Αφενός οικονομικό πρόβλημα η εταιρεία δεν είχε και αφετέρου η μητρική εταιρεία (πολυεθνική) έδωσε εντολή να υπάρξει γενναία προσαύξηση του πακέτου αποζημίωσης.
Όσο αφορά εμένα, είχα κάνει ήδη τα κουμάντα μου για νέα δουλειά, αφού ψαχνόμουν πολύ από το προηγούμενο καλοκαίρι. Έπαιζε και το σενάριο να φύγω εξωτερικό. Αλλά τελικά δεν χρειάστηκε. Ευτυχώς ο τομέας που ειδικεύομαι έχει ακόμη ψωμί στην Ελλάδα. Και μπορώ να πω ότι τώρα εργασιακά είμαι καλύτερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εταιρεία.
-
Storm wrote:
Τις τελευταίες μέρες σπάω το κεφάλι μου να δω τι θα πω στην εργασία μου για να το πάω συνεργείο.
Εφόσον αρνούνται να σου δώσουν έστω και 1 ημέρα άδεια, τα 'κλασσικά' που παίζουν σε όλες τις υπαλληλικές εργασίες δεν παίζουν σε εσένα?
-
Αρρώστησες και δεν πάς καθόλου και πας και ένα χαρτί από γιατρό εαν θέλουν (αν και μέχρι 3 ημέρες δεν είναι απαραίτητο στο ΙΚΑ).
-
Σε έπιασε λάστιχο πηγαίνοντας στο γραφείο και θα καθυστερήσεις.
-
Τράκαρες και θα καθυστερήσεις.
-
Τράκαρες και δεν θα πάς καθόλου και ας σε χρεώσουν άδεια.
Καταρχήν στην εργασία μου παίζω με κάρτα εργασίας εισόδου/εξόδου και με σύστημα που μετρά ώρες παραμονής μέσα στο κτίριο.
Αν το μήνα βγαίνουν οι ώρες εργασίας λιγότερες μέχρι 8 ώρες τότε θα πρέπει να τις αναπληρώσω. Πάνω από 8 ώρες ξεκινά η μείωση μισθού (ημερομίσθιο). Το Ανθρώπινο Δυναμικό ενημερώνει και σημειώνει.
Αν οι ώρες εργασίας τέλος του μήνα είναι περισσότερες από όσο πρέπει κανείς δεν ασχολείται. Φυσικά η υπερωρία δεν αμείβεται.
Στην εταιρεία που εργάζομαι δεν έχουμε γραμματείες στα τμήματα ή κάποιους ώστε να τους ενημερώνουμε αν μας συμβεί κάτι. Αν συμβεί κάτι παίρνουμε τηλέφωνο τον προϊστάμενο του τομέα. Εγώ μια ζωή έπεφτα και πέφτω σε προϊσταμένους που θεωρούν τους υπαλλήλους, δούλους τους. Οπότε και τηλέφωνο να τον πάρω το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να του πω ότι θα πάω άμεσα στο γραφείο ή στον πελάτη. Τα υπόλοιπα δεν τον ενδιαφέρουν. Και φυσικά και αυτός σημειώνει.
Για το ΙΚΑ αυτό που γράφεις είναι επίσημο; Ο προϊστάμενός μου ισχυρίζεται ότι αυτά περί τριών ημερών δεν ισχύουν.
-
-
καταιγις που πας και μπλεκεις? αν ειναι δυνατον... δουλευω και εγω με μεγαλες εταιρεις και πολυεθνικες, τετοια κατεργα σε άι τι δεν ξευρω ομως. βεβαια να πω την αληθεια περυσι φθινοπωρο, πριν τη κριση του κορωνη που μου ανεστειλε 2 προσληψεις που ηθελα να κανω μια και εχασα μια τρακοσοπεντακοσαρα, ειχα προσλαβει εναν σοφτ αί τι απο εταιρεια αναλογου μεγεθους με τη δικη μου που ασχολιωτανε ομως με πιο λαικα ας πουμε πραμματα, εστιαση και ξενοδοχεια. στη 10ετια εκει επαιρνε ελαχιστα πανω απο 1 χαρτι, επηζε ασυστολα με δευτερευοντα οπως βλαβες σε χαρντγουερ και γενικα δεν ειχε ζωη, του την ειχαν παρει στην αναγκη επιβιωσης της εταιρειας, ειναι και φιλοτιμος. σχεδον εκλιπαρουσε για αλλαγη πορειας στη ζωη του, τον εκοψα και γνωστη και ηρθε, οταν τον πηραν τηλεφωνο τα παιδια του τεχνικου τους ειπε οτι του σωσανε τη ζωη. και εδω πηζει, ασχολιεται με ολα, ειναι στο αιμα του. αλοιμονο ομως αν δεν μπορει να λειψει οποτε γουσταρει αν δεν πουλαει τους συναδελφους του.... α, με φοκους ντηζελ μπουζινες τον επροικισαμε, καλα παει, περιμενα ομως περισσοτερα απο ταμπουρα πισω
-
καταιγις που πας και μπλεκεις? αν ειναι δυνατον... δουλευω και εγω με μεγαλες εταιρεις και πολυεθνικες, τετοια κατεργα σε άι τι δεν ξευρω ομως. βεβαια να πω την αληθεια περυσι φθινοπωρο, πριν τη κριση του κορωνη που μου ανεστειλε 2 προσληψεις που ηθελα να κανω μια και εχασα μια τρακοσοπεντακοσαρα, ειχα προσλαβει εναν σοφτ αί τι απο εταιρεια αναλογου μεγεθους με τη δικη μου που ασχολιωτανε ομως με πιο λαικα ας πουμε πραμματα, εστιαση και ξενοδοχεια. στη 10ετια εκει επαιρνε ελαχιστα πανω απο 1 χαρτι, επηζε ασυστολα με δευτερευοντα οπως βλαβες σε χαρντγουερ και γενικα δεν ειχε ζωη, του την ειχαν παρει στην αναγκη επιβιωσης της εταιρειας, ειναι και φιλοτιμος. σχεδον εκλιπαρουσε για αλλαγη πορειας στη ζωη του, τον εκοψα και γνωστη και ηρθε, οταν τον πηραν τηλεφωνο τα παιδια του τεχνικου τους ειπε οτι του σωσανε τη ζωη. και εδω πηζει, ασχολιεται με ολα, ειναι στο αιμα του. αλοιμονο ομως αν δεν μπορει να λειψει οποτε γουσταρει αν δεν πουλαει τους συναδελφους του.... α, με φοκους ντηζελ μπουζινες τον επροικισαμε, καλα παει, περιμενα ομως περισσοτερα απο ταμπουρα πισω
Μάλλον η γατοεταιρία είναι ο παράδεισος του άι τι. Σαφέστατα έχει να κάνει και με τον ιδιοκτήτη και την κοσμοθεωρεία του.
θυμάσαι που τα έλεγα εγώ τι επικρατεί έξω???
1 ατομο για 50 δουλειές που πρέπει όλες να τις κάνει αμεσα και αψογα.
-
Στις μικρές εταιρείες που είναι μέχρι 100 άτομα υπάρχει ας πούμε μία περισσότερο ανθρωποκεντρική κουλτούρα. Αναπτύσσονται και κάποιες κοινωνικές σχέσεις, υπάρχει κάποιος ανθρωπισμός.
Στις μεγάλες εταιρείες γίνεται σφαγή. Κανιβαλισμός. Σύγχρονες γαλέρες και όποιος επιβιώσει. Ούτε ανθρωπισμός, ούτε καν στοιχειώδη κατανόηση. Σαν αρένα που έχεις ρίξει μέσα πεινασμένους λύκους.
Ειδικά εταιρείες που αφορούν παροχή υπηρεσιών τύπου Call Center και εξυπηρέτησης πελατών είναι κόλαση... Σε τέτοια εταιρεία εργάζομαι τους τελευταίους 6 μήνες. Τι να κάνουμε όμως; Πρέπει να βγει το μεροκάματο.
-
Στις μικρές εταιρείες που είναι μέχρι 100 άτομα υπάρχει ας πούμε μία περισσότερο ανθρωποκεντρική κουλτούρα. Αναπτύσσονται και κάποιες κοινωνικές σχέσεις, υπάρχει κάποιος ανθρωπισμός.
Στις μεγάλες εταιρείες γίνεται σφαγή. Κανιβαλισμός. Σύγχρονες γαλέρες και όποιος επιβιώσει. Ούτε ανθρωπισμός, ούτε καν στοιχειώδη κατανόηση. Σαν αρένα που έχεις ρίξει μέσα πεινασμένους λύκους.
Ειδικά εταιρείες που αφορούν παροχή υπηρεσιών τύπου Call Center και εξυπηρέτησης πελατών είναι κόλαση... Σε τέτοια εταιρεία εργάζομαι τους τελευταίους 6 μήνες. Τι να κάνουμε όμως; Πρέπει να βγει το μεροκάματο.
δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρίες Storm. Εδώ είμαστε ο ιδιοκτήτης και εγώ. Έχει φτάσει τα δεύτερα ήντα και σπρώχνει όλο τον όγκο δουλειάς σε εμένα. Κρατάει μόνο την διαχείριση των db γιατί μέσα φαίνονται οικονομικά δεδομένα.
-
Περιγράφεις την χειρότερη περίπτωση. Δεν μπορείς με τίποτα να ξεφύγεις. Είσαι ο σάκος του μποξ.
Ο ιδιοκτήτης με το τρόπο του κάνει τα κουμάντα του και όλος ο όγκος εργασίας πέφτει σε σένα.
Απορώ πως αντέχεις. Είσαι ήρωας.
-
Καταρχήν στην εργασία μου παίζω με κάρτα εργασίας εισόδου/εξόδου και με σύστημα που μετρά ώρες παραμονής μέσα στο κτίριο.
Αν το μήνα βγαίνουν οι ώρες εργασίας λιγότερες μέχρι 8 ώρες τότε θα πρέπει να τις αναπληρώσω. Πάνω από 8 ώρες ξεκινά η μείωση μισθού (ημερομίσθιο). Το Ανθρώπινο Δυναμικό ενημερώνει και σημειώνει.
Αν οι ώρες εργασίας τέλος του μήνα είναι περισσότερες από όσο πρέπει κανείς δεν ασχολείται. Φυσικά η υπερωρία δεν αμείβεται.
Για το ΙΚΑ αυτό που γράφεις είναι επίσημο; Ο προϊστάμενός μου ισχυρίζεται ότι αυτά περί τριών ημερών δεν ισχύουν.
Και εγώ στην Alpha Bank με κάρτα ήμουν και μάλιστα μετά τα 15' αργοπορία 'κοκκίνιζε' στο σύστημα και κόβανε χρήματα. Φυσικά μέτραγε μόνο το 8ωρο, μετά από αυτό κλείδωνε το σύστημα ώστε να μην καταγράφονται οι υπερωρίες, γιατί θα έπρεπε να μας τις πληρώσουν. Όμως, μπορούσαμε να πάρουμε κανονική άδεια ή ολιγόωρη.
Επίσης, αυτό που δεν κατάλαβα είναι ΟΚ, παίρνεις τον προϊστάμενο και του λές 'με έπιασε λάστιχο, περιμένω την οδική και θα έρθω σε 2 ώρες' και εσύ έχεις πάει από τις 8:30 για τα φρένα και στις 10 φεύγεις. Τι μπορεί να σου κάνει? Το πολύ πολύ να σε χρεώσει άδεια.
Αυτό για το ΙΚΑ, μέχρι και το 2019 που ασχολούμουν με αυτά (πλέον εδώ που δουλεύω είναι πολύ πιο ελαστικοί σε αυτά, μας πήζουν αλλιώς) ναι από την 3η ημέρα και μετά θέλει χαρτί γιατρού. Αλλά και να σου ζητήσουν, δίνεις ένα 20αρικο, πάς σε έναν παθολόγο σου γράφει μια παπαριά (εμπύρετος ίωση π.χ) και είσαι καλυμμένος!
Υπάλληλος είσαι και έχεις δικαιώματα, άσχετα εαν με εκφοβισμό προσπαθούν να σε πείσουν οτι δεν έχεις. Τους λές και ένα 'ΟΚ, να δούμε τι θα πει για αυτό η επιθεώρηση εργασίας' και εκεί οι περισσότεροι μπαίνουν στην θέση τους. Εαν κάνεις και μια καταγγελία δεν μπορούν να σε απολύσουν και είσαι κομπλέ. Και δεν είναι λόγια του αέρα, το 2013 είχα κάνει εξώδικο και μετά αγωγή σε ολόκληρη Alpha Bank, ένας εναντίον μιας στρατιάς δικηγόρων. Προσπάθησαν να με εκφοβίσουν με μέσα που δεν φαντάζεσαι...αλλά τους έγραψα κανονικά και στο τέλος κέρδισα! Και είχα και νεογέννητο παιδί τότε με απίστευτα έξοδα και τρέξιμο.
Edit: Από τα 1.500+ άτομα που επηρεαστήκαμε από τις μειώσεις μισθών και υποβαθμίσεις, μόνο 8 δεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας και δικαιωθήκαμε όλοι. Οι υπόλοιποι φοβήθηκαν, ο εκφοβισμός έπιασε τόπο. Και αρκετοί από όσους εκφοβίστηκαν και υπέγραψαν τα πάντα για να μην χάσουν την δουλειά τους, μετά από 1-2 χρόνια απολύθηκαν!
-
26 χρόνια που δουλεύω δεν έχω καταφέρει να πάρω χαρτί ασθενείας από γιατρό. Τελευταία φορά, το 2017, που χρειάστηκε να πάω επειγόντως για εξετάσεις για σοβαρό πρόβλημα που έχω στο παχύ έντερο, πήγα εδώ https://praxis-ygeias.gr/ στο Χαλάνδρι.
Υποχρεωτικά εξετάστηκα από παθολόγο και γαστρεντερολόγο και έκανα υπερήχους άνω και κάτω κοιλίας. Έκατσα αναγκαστικά τρεις ώρες μέχρι να βγούνε τα αποτελέσματα και να μου πούνε οι γιατροί τι μπορεί να έχω.
Παρακάλεσα και δεν μου έδωσαν χαρτί. Δεν δίνουν χαρτί για την εργασία. Φυσικά μου πήραν 50euro. Όταν πήγα γραφείο μου ζήτησαν το χαρτί του γιατρού. Αναγκάστηκα να τους δείξω την απόδειξη πληρωμής. Φυσικά άκουσα σχόλια και ειρωνείες.
Όταν ακούω ειρωνικά σχολιάκια και κακίες τα παίρνω εντελώς στο κρανίο.
Τώρα που δουλεύω αλλού, τα πράγματα είναι και κάπως διαφορετικά γιατί έχω να κάνω με υποστήριξη πελατολογίου και διαρκώς σκάνε αιτήματα παροχής υπηρεσιών και βλάβες, οπότε πρέπει να μην απουσιάζω από το πόστο μου. Εργάζομαι στο 2ο επίπεδο (senior engineering) και μου έρχονται τα χοντρά αιτήματα υλοποιήσεων και βλάβες βαρβάτες.
Αν απουσιάζω από το πόστο μου, εύκολα μπορούν να με απολύσουν.
Δεν μπορώ να χρονοπρογραμματίσω τίποτα στη ζωή μου. Απολύτως τίποτα.
-
Και για να μη μιλάμε στον αέρα, ορίστε μία εταιρεία του χώρου μου: https://www.cqs.com.gr/
Το αν δουλεύω σε αυτή ή όχι ας το αφήσουμε αναπάντητο.
-
Παρακάλεσα και δεν μου έδωσαν χαρτί. Δεν δίνουν χαρτί για την εργασία. Φυσικά μου πήραν 50euro. Όταν πήγα γραφείο μου ζήτησαν το χαρτί του γιατρού. Αναγκάστηκα να τους δείξω την απόδειξη πληρωμής. Φυσικά άκουσα σχόλια και ειρωνείες.
Κακώς δεν σου έδωσαν χαρτί, είναι υποχρεωμένοι!
Επίσης, έαν έχει έναν παθολόγο εν είδη οικογενειακού γιατρού, μπορείς να πέρνεις χαρτί άνετα. Εμένα η 'δικιά' μου παθολόγος μου δίνει και χωρίς να της ζητήσω! Μόνη της με ρωτάει όποτε πάω για εξέταση, 'χαρτί για την δουλειά σου θες?'.
Τέλος, το να σε παολύσουν γιατί απουσιάζεις δικαιολογημένα είναι τελείως άδικο και άκυρο και δύσκλο να συμβεί. Ειδικά εαν έχεις κάνει και κρούση σε μια επιθεώρηση εργασίας ή τους το έχεις πει απλά ότι θα πάς. Οι περισσότεριο προϊστάμενοι που το πάιζουν μάγκες είναι τσάμπα μάγκες και χέστες και μόλις τους ενημερώσεις για τις νομικές συνέπειες αυτών που λένε ή που εκβιάζουν, λουφάζουν στην φωλιά τους και βρίσκουν άλλον να ενοχλήσουν! Σε εμένα να δεις τι έκαναν, αλλά μόλις έλαβαν τους μίλησα έξω από τα δόντια μαζεύτηκαν και όταν έλαβαν και το εξώδικο δεν μου έλεγαν τίποτα, ό,τι ήθελα έκανα!
-
Άλλο ένα καλοκαίρι ξεκίνησε για εμάς στο τουρισμό. Προσωπικά έχασα 3 μηνιάτικα. Έστω κι έτσι λοιπόν. Η σύμβαση δεν είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μηνιαία με τις ίδιες απολαβές.
-
Άλλο ένα καλοκαίρι ξεκίνησε για εμάς στο τουρισμό. Προσωπικά έχασα 3 μηνιάτικα. Έστω κι έτσι λοιπόν. Η σύμβαση δεν είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μηνιαία με τις ίδιες απολαβές.
Τι να σου πούμε και εσένα τώρα, καλό κουράγιο!
Να κρατήσει η σεζόν λίγο περισσότερο για να βγάλεις κανένα μεροκάματο και εσύ και (για μένα πιο βασικό) να μην σου φέρουν τίποτα κορωνοϊούς οι τουρίστες.
-
Megane98hp wrote:
Τι να σου πούμε και εσένα τώρα, καλό κουράγιο!
Να κρατήσει η σεζόν λίγο περισσότερο για να βγάλεις κανένα μεροκάματο και εσύ και (για μένα πιο βασικό) να μην σου φέρουν τίποτα κορωνοϊούς οι τουρίστες.
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Μακάρι να βγω λάθος, αλλά η λέξη που υπάρχει στα χείλη όλων εδω είναι lock down. Όσο κι αν προσέχουμε, όσο μας λένε να μην έχουμε απολύτως καμμία επαφή με το κόσμο, στη πράξη είναι αδύνατο. Το καλυτερο σενάριο είναι φυσικά να έχουμε δουλειά όλο το καλοκαίρι. Το χειρότερο σενάριο είναι να κλείσουμε σε 10 μέρες το πολύ λόγω του ότι θα σκάσει κρούσμα.
-
Ελπίζω και εύχομαι να μην κλείσετε και να έχετε δουλειά μέχρι Οκτώβριο, όπως ειναι παραδοσιακά η σεζόν στην Κρήτη.
-
Επίσης, έαν έχει έναν παθολόγο εν είδη οικογενειακού γιατρού, μπορείς να πέρνεις χαρτί άνετα. Εμένα η 'δικιά' μου παθολόγος μου δίνει και χωρίς να της ζητήσω! Μόνη της με ρωτάει όποτε πάω για εξέταση, 'χαρτί για την δουλειά σου θες?'.
Δυστυχώς ούτε γιατρό έχω, ούτε τίποτα. Αν είχα κάποιο γιατρό θα του έλεγα και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω.
Είχα ακούσει ένα γνωστό μου που έχει οικογένεια ότι έχουν οικογενειακό γιατρό. Δεν ξέρω τι είναι αυτό.
Έχω μία κάρτα υγείας και αν μου σκάσει κάτι σοβαρό πάω σε εξωτερικά ιατρεία κάποιων ιδιωτικών νοσοκομείων και με στέλνουν εκεί μέσα σε κάποιο γιατρό.
Ρώτησα στο γυμναστήριο που πάω αν έχουν κάποιο γιατρό (που να συνεργάζονται ή πελάτη) και αδιαφόρησαν εντελώς.
Άστα. Σκατά όλα.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....