-
φακές-φασόλια και μπρόκολο;
δεν θα χρειάζεται να κάνει ποδήλατο, θα έχει προωθητικά αέρια με μηδενικούς ρύπους.
καλά αν φας 7 μέρες ρύζι θα φας τέτοιο στούμπωμα που θα το φυσάς κ δεν θα κρυώνει.
γενικώς το διατροφολόγιο που προτείνεις δεν ...
ούτε και είναι φτηνά πλέον.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
..............
Πάντως είναι παράλογο να ψάχνουμε να βρούμε ποιο είναι το ελάχιστο ποσό διαβίωσης αντί να συζητήσουμε (και εν συνεχεία να διεκδικήσουμε) καλύτερες αποδοχές.Δεν βλέπω όμως ποιός θα μας τις δώσει .....
Προς το παρόν, παίρνουμε μόνο του ...'Καράμπελα'Τότε ας μην το ψάχνουμε!
454,00€
Τόσο είναιτ ο επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα , 200 ευρώ κάτω από τον καθαρό βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Τα επιπλέον 200 μάλλον είναι για επενδύσεις , χρηματιστήριο , πούρα Αβάνας κλπ.
Αφού επιβιώνει κανείς με 454,00€ κατά τη γνώμη της πολιτείας τόσο θα είναι. -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Πάντως είναι παράλογο να ψάχνουμε να βρούμε ποιο είναι το ελάχιστο ποσό διαβίωσης αντί να συζητήσουμε (και εν συνεχεία να διεκδικήσουμε) καλύτερες αποδοχές.Φίλτατε Κων/νε, δε διαφωνώ καθόλου στο ότι μας έχουν εξαθλιώσει και ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ. Νομίζω ότι η αρχική ερώτηση αφορούσε τα ελάχιστο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για διαβίωση στην Ελλάδα του σήμερα και όχι το ιδανικό ποσό.
-
Εγω ρε παιδια καταλαβα οτι ρωταει ο ανθρωπος ποιο ειναι το ελαχιστο ποσο ωστε να ζεις με αξιοπρεπεια (ο 'βασικος μισθος' ας πουμε) οχι απλα να επιβιωνεις. Φυσικο ειναι, αφου εξασφαλισει την επιβιωση, ο καθενας να θετει αλλες προτεραιοτητες, γι'αυτο και οι τοσο μεγαλες αποκλισεις στις απαντησεις
-
Προσωπικά χαλάω περίπου ~600-700 € το μήνα για όλα τα έξοδα του αυτοκινήτου, πολλές εξόδους, μικροαγορές, ασφάλεια ζωής, κινητό, κτλ
Ζω στο σπίτι των γονέων μου και δεν έχω έξοδα για ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς, κτλ, θεωρώ όμως ότι κάνω μια αρκετά 'σπάταλη' ζωή την οποία εύκολα θα μπορούσα να περιορίσω αν προέκυπτε ανάγκη. Ούτως ή άλλως λεφτά βάζω στην άκρη, όπως επίσης επενδύω μεγάλο μέρος αυτών στο ΧΑΑ για το μέλλον...Αν έμενα μόνος μου το 900-1000άρικο θα το χρειαζόμουν σίγουρα για να διατηρήσω το ίδιο επίπεδο ζωής... θα μπορούσα όμως να το ρίξω κατά ~200 € απλά μειώνοντας τα έξοδα των εξόδων...
-
Αρκετά παραπάνω θα χρειαζόσουν αφού με ενοίκιο λχ 250 συν κοινόχρηστα (~ 50) συν λογαριασμοί ( ~ 90) συν σουπερ μάρκετ ( ~ 240) θα πήγαινες στα 1300 περίπου για ίδιο επίπεδο διαβίωσης. Αν έκοβες δραστικά εξόδους και δεν έβαζες τίποτα στην άκρη ίσως να σου έφτανε το 1000ρικο. Το λέω επειδή έζησα εργένης πριν παντρευτώ και το είδα στην πράξη.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Παραθέτω τροποποιημένο το αρχικό μου post, με την προσωπική μου εκτίμηση για την περίπτωση τριμελούς οικογένειας και με τις σχετικές προυποθέσεις:Με αφορμή συζήτηση σε άλλο τοπικό για το ελάχιστο ποσό που θέλει για να περάσει ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΜΙΑ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (οχι με τους γονείς), σκέφτηκα να ανοίξω το θέμα και με δεδομένα οτι:
1/ Μένει σε τριάρι (εξοπλισμένο),
2/ Εχει αυτοκίνητο ( συνήθως 1.400 cc)
3/ Δεν υπάρχουν χρέη-δόσεις-ενοίκιο, (για διακοπές-απρόβλεπτες ζημιές : 150€)
4/ Λόγω της οικονομικής κατάστασης, όλοι έχουν κατεβάσει το βιωτικό τους επίπεδο,
5/ Να μην φτάσει στο σημείο να καταλήξει στο τρελλάδικο! (οχι οτι και με αυτά που γράφω δεν θα πάει... )
Παραθέτω αναλυτικό πίνακα εκτιμώμενου κόστους διαβίωσης/επιβίωσης (και όποιος θέλει συμπληρώνει με βάση τα δικά του δεδομένα και ανάγκες), έχοντας απόλυτα υπόψιν τις 5 προυποθέσεις που έθεσα πιο πάνω:
Supermarket: ( ... με σχετική εγκράτεια)
...............300€
Εισητήρια για τη δουλειά: 70€
Καφές/σάντουιτς στη δουλειά (DIY): 30€ (Εχεις καφετιέρα και τα σάντουιτς τα φέρνεις απο το σπίτι )
Αυτοκίνητο: 200€ (Χρησιμοποιείται και απο τους 2, πιό συχνά)
[u]3 καφέδες σε cafe (την εβδομάδα) : 75€ (το μήνα)
1-2 έξοδοι (το μήνα για φαγητό/ποτό....): 85€
Λογαριασμοί: ΔΕΗ/70€, Νερό/45€, ΟΤΕ/Internet/Kινητό:85€ = 200€
Κοινόχρηστα + θέρμανση : 60€ (20 τους μήνες χωρίς και 100 με θέρμανση)
Ρουχισμός : 150€ (όλα λιώνουν-τρυπάνε.. + γυναίκα ειναι... + και το παιδί...)
Ειδικά γυναικεία έξοδα: 70€
Ειδικά έξοδα παιδιού (1-7 ετών): 150€ / (7-15 ετών):300€, / (15-18 ετών): 400€ΣΥΝΟΛΟ: 1540 € /1690€ / 1790€
Οσοι είστε εργένηδες, ...........
\
150 ευρώ το παιδί αν μήνα ?????
ΜΕ ΤΙΠΟΤΑΚαι παραθέτω τα έξοδα του δικού μου παιδιού για αποδείξεις :
- Γάλα 6*11,10 = 66,60
- Γιαουρτάκια (βιολογικά) 1,10 * 2 * 30 = 66,00
- Βιολογικά φρούτα λαχανικά 50 ευρώ (λίγα λέω)
- Κρέας ( φιλέτο, κοτ. ελευθέρας βοσκής, αρνάκι γάλακτος) 50 ευρώ (λίγα λέω)
- Ρούχα- παιχνίδια = 50 (ελάχιστο είναι)
- Παπούτσια = 50
- Πάμπερς 70
σύνολο 400 ευρώ, άντε αν τρώει κατώτερης ποιότητας πράγματα και να παίρνουμε φθηνότερα ρούχα και πάμπερς να πάει στα 300 !!! 150 ευρώ είναι αστείο ποσό ...
-
Blaster, είσαι πιο large και από τον daddy του Hi-Fi!!!
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Παραθέτω τροποποιημένο το αρχικό μου post, με την προσωπική μου εκτίμηση για την περίπτωση τριμελούς οικογένειας και με τις σχετικές προυποθέσεις:
Με αφορμή συζήτηση σε άλλο τοπικό για το ελάχιστο ποσό που θέλει για να περάσει ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΜΙΑ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (οχι με τους γονείς), σκέφτηκα να ανοίξω το θέμα και με δεδομένα οτι:
1/ Μένει σε τριάρι (εξοπλισμένο),
2/ Εχει αυτοκίνητο ( συνήθως 1.400 cc)
3/ Δεν υπάρχουν χρέη-δόσεις-ενοίκιο, (για διακοπές-απρόβλεπτες ζημιές : 150€)
4/ Λόγω της οικονομικής κατάστασης, όλοι έχουν κατεβάσει το βιωτικό τους επίπεδο,
5/ Να μην φτάσει στο σημείο να καταλήξει στο τρελλάδικο! (οχι οτι και με αυτά που γράφω δεν θα πάει... )
Παραθέτω αναλυτικό πίνακα εκτιμώμενου κόστους διαβίωσης/επιβίωσης (και όποιος θέλει συμπληρώνει με βάση τα δικά του δεδομένα και ανάγκες), έχοντας απόλυτα υπόψιν τις 5 προυποθέσεις που έθεσα πιο πάνω:
Supermarket: ( ... με σχετική εγκράτεια)
...............300€
Εισητήρια για τη δουλειά: 70€
Καφές/σάντουιτς στη δουλειά (DIY): 30€ (Εχεις καφετιέρα και τα σάντουιτς τα φέρνεις απο το σπίτι )
Αυτοκίνητο: 200€ (Χρησιμοποιείται και απο τους 2, πιό συχνά)
[u]3 καφέδες σε cafe (την εβδομάδα) : 75€ (το μήνα)
1-2 έξοδοι (το μήνα για φαγητό/ποτό....): 85€
Λογαριασμοί: ΔΕΗ/70€, Νερό/45€, ΟΤΕ/Internet/Kινητό:85€ = 200€
Κοινόχρηστα + θέρμανση : 60€ (20 τους μήνες χωρίς και 100 με θέρμανση)
Ρουχισμός : 150€ (όλα λιώνουν-τρυπάνε.. + γυναίκα ειναι... + και το παιδί...)
Ειδικά γυναικεία έξοδα: 70€
Ειδικά έξοδα παιδιού (1-7 ετών): 150€ / (7-15 ετών):300€, / (15-18 ετών): 400€ΣΥΝΟΛΟ: 1540 € /1690€ / 1790€
Οσοι είστε εργένηδες, ...........
\
150 ευρώ το παιδί αν μήνα ?????
ΜΕ ΤΙΠΟΤΑΚαι παραθέτω τα έξοδα του δικού μου παιδιού για αποδείξεις :
- Γάλα 6*11,10 = 66,60
- Γιαουρτάκια (βιολογικά) 1,10 * 2 * 30 = 66,00
- Βιολογικά φρούτα λαχανικά 50 ευρώ (λίγα λέω)
- Κρέας ( φιλέτο, κοτ. ελευθέρας βοσκής, αρνάκι γάλακτος) 50 ευρώ (λίγα λέω)
- Ρούχα- παιχνίδια = 50 (ελάχιστο είναι)
- Παπούτσια = 50
- Πάμπερς 70
σύνολο 400 ευρώ, άντε αν τρώει κατώτερης ποιότητας πράγματα και να παίρνουμε φθηνότερα ρούχα και πάμπερς να πάει στα 300 !!! 150 ευρώ είναι αστείο ποσό ...
Ρούχα-παιχνίδια 50 ευρώ/μήνα?
Παπούτσια 50 ευρώ/μήνα (ούτε γυναικα να ήταν ).Φαντάσου να κυκλοφορούσε και κ'αθε μέρα έξω και να τα έφθειρε όπως οι μεγάλοι.
-
Tα παιδικα παπουτσια ειναι ακριβοτερα απο τα δικα μας .
-
και όλα βιολογικά; εμείς πως μεγαλώσαμε ρε φούστη μου...
-
Δεν τα φθείρει ρε παιδιά μεγαλώνει ...
Και τα παπούτσια του που αλλάζουν νούμερο ανά 2 μήνες περίπου έχουν κατά μέσο όρο 75 ευρώ
Βιολογικά αφού μπορώ γιατί όχι ...
Εγώ δεν έτρωγα ούτε τώρα τρώω για να τρώει αυτός .. .
-
+1
Τα μικρα θελουν καθε τρεις και λιγο ρουχα/παπουτσια γιατι αναπτυσονται γρηγορα και φυσικα η εκμεταλλευση παει συννεφο,ιδιες τιμες με την ενδυση ενος ενηλικα. -
Και ειδικά τα παπούτσια τους πρέπει να είναι **ανατομικά **και της καλύτερης ποιότητας
Τα ρούχα αν είναι βαμβακερά δεν πειράζει να είναι και από τους Κινέζους ή το τζάμπο...
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Δεν τα φθείρει ρε παιδιά μεγαλώνει ...Και τα παπούτσια του που αλλάζουν νούμερο ανά 2 μήνες περίπου έχουν κατά μέσο όρο 75 ευρώ
Βιολογικά αφού μπορώ γιατί όχι ...
Εγώ δεν έτρωγα ούτε τώρα τρώω για να τρώει αυτός .. .
δεν εξετάζουμε αν μπορείς εσύ προσωπικά αλλά το ελάχιστο κόστος...
-
έγραψα στο τέλος :
-
Εφοσον αγοραζεις φιλετο βιολογικο (μοσχαρισιο) σιγουρα θα γνωριζεις κ την διαφορα στην τιμη μεταξυ του βιολ. φιλετου κ του απλου μοσχαρισιου κρεατος .
Με τα κατωτερης ποιοτητας ισως κατεβουμε κατω κ απο 150 -
Μα μώλις μου κάνατε τα 50 ευρώ για κρέας 20 και ας πούμε 20 για φρούτα και λαχανικά ...
άρα χονδρικά ένα 50αρικο κάτω ... -
Ειρήνη υμίν!
Δεν με 'διαβάζετε' προσεκτικά και εκτίθεστε .....
Οι κόκκινες παραθέσεις στο νέο μου post για οικογένεια με παιδί, έχουν δημιουργήσει αυξήσεις έναντι των ποσών του αρχικού post για τον εργένη, μεταξύ των οποίων ειδικότερα:
Το ΣΜ απο 160 πήγε στα 300€, ο ρουχισμός απο 45 στα 150€ και τέλος το παιδί έχει επιπλέον έξοδα 150€ τα οποία στο σκεπτικό μου αφορούσαν τις πάνες/γάλα και κάποια πρόσθετα μικροέξοδα.
Και βέβαια, η 'κοπτοραπτική' (μεταφορές εξόδων απο τον ένα 'κωδικό' στον άλλο.... ) ειναι απαραίτητη για όλα τα μέλη σε μιά οικογένεια.
Απο την άλλη τώρα, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε εκτός τα βιολογικά τρόφιμα, πχ το γιατρό που πρέπει να έρχεται και σπίτι γιατί το δικό μας δεν το πάμε στο ΙΚΑ με τα γυφτόπουλα, οπότε και πάλι μόνο για το παιδί, τα 400€ ειναι λίγα !
Βέβαια κακώς όλοι δεν έχουμε 2 αυτοκίνητα, το ένα 2λιτρο και πάντα σε άριστη κατάσταση, δεν πηγαίνουμε 1 εκδρομή το μήνα γιατί η κλεισούρα της πόλης (που μένουμε οι περισσότεροι) ειναι ανυπόφορη, και άλλα πολλά.....Ο τίτλος λέει ελάχιστο κόστος διαβίωσης, με γνώμονα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση(προυπόθεση) και όχι ελάχιστο κόστος καλοπέρασης
Προφανώς, δεν 'μαλώνω' κανέναν, αλλά προσπαθώ να εξηγήσω το δικό μου σκεπτικό. -
Πάντως και το ελάχιστο κόστος οικογένειας με ένα παιδί, είναι ...αρκετά τρομακτικό για όσους εργένηδες σκέφτονται να κάνουν το βήμα!
Κάθε μέρα θαυμάζω όλο και περισσότερο τους ...γονείς μου με κάτι τέτοια που διαβάζω και υπολογίζω!
Ελάχιστο ποσό διαβίωσης για "εργένη"/μήνα ... οικογένεια κλπ