-
Συγνώμη κιόλας, αλλά εφόσων η γυναίκα φοβάται, μήπως είναι καλύτερα για το καλό το δικό της και των υπολοίπων να συνεχίσει να μην οδηγεί?
Το ότι δεν της σβήνει σε μια αλάνα δε σημαίνει ότι ξέρει να οδηγεί. Το πως θα αντιδράσει σε συνθήκες πραγματικής κίνησης είναι σημαντικό. Και επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω γύρω μου άτομα τα οποία από τον φόβο τους κάνουν λάθη, δημιουργούν προβλήματα και ουρες και γενικότερα ενοχλούν, θεωρώ ότι αν κάποιος καταλάβει ότι 'δεν το χει', είναι πιο σωστό και πιο έξυπνο να το δεχτεί αυτό.
Ξέρω ότι μπορεί να σου ακούγεται άσχημο αυτό, αλλά ειλικρινά θα προτιμούσα αρκετοί συγγενείς μου (πχ η αδερφή μου) να μην είχαν δίπλωμα, για παρόμοιο λόγο. Ο φόβος δε θα της φύγει ποτέ.
Αυτή είναι η γνώμη μου, και συγνώμη αν φαίνεται αρνητική και απόλυτη.
-
Και η μητερα μου ετσι εκανε. Οδηγουσε σε αλανες που την μαθενε ο πατερας της και μια φορα βγηκε σε δρομο και παραλιγο να τρακαρει. Και το εχει και το λεει ακομη και τωρα φοβαμαι να οδηγησω. Δεν ειναι κακο να μην εχει διπλωμα. Στο κατω κατω Τοσα ΤΑΞΙ υπαρχουν και ΜΜΜ. Αστην γυναικα ετσι οπως ειναι για το καλο το δικο της και των υπολοιπων
-
Φίλε μου,
Κατανοώ απόλυτα αυτό που λες και το σέβομαι.
Μπορεί όντως να έχεις δίκιο.Αυτό όμως δεν είμαι ούτε εγώ ειδικός να το διαπιστώσω, αλλά ούτε και εσύ,
αυτό θα πρέπει να μας το πει ένας επαγγελματίας του χώρου..Πας λοιπόν σε μία σχολή οδηγών για να δεις αν μπορείς να το κάνεις (για να το δεις με ασφάλεια).
Άλλοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και άλλοι όχι. Και αυτό δεν το ξέρεις αν δεν δοκιμάσεις.
Δεν έχω σκοπό να την βάλω με το ζόρι να οδηγήσει και να ρισκάρω είτε την δική της ασφάλεια,
είτε οποιουδήποτε άλλου.Αυτό που θέλω είναι την γνώμη ενός επαγγελματία και αυτόν ψάχνω να βρω...
Ευχαριστώ
-
Ο χρήστης chatzip έγραψε:
Φίλε μου,Κατανοώ απόλυτα αυτό που λες και το σέβομαι.
Μπορεί όντως να έχεις δίκιο.Αυτό όμως δεν είμαι ούτε εγώ ειδικός να το διαπιστώσω, αλλά ούτε και εσύ,
αυτό θα πρέπει να μας το πει ένας επαγγελματίας του χώρου..Πας λοιπόν σε μία σχολή οδηγών για να δεις αν μπορείς να το κάνεις (για να το δεις με ασφάλεια).
Άλλοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και άλλοι όχι. Και αυτό δεν το ξέρεις αν δεν δοκιμάσεις.
Δεν έχω σκοπό να την βάλω με το ζόρι να οδηγήσει και να ρισκάρω είτε την δική της ασφάλεια,
είτε οποιουδήποτε άλλου.Αυτό που θέλω είναι την γνώμη ενός επαγγελματία και αυτόν ψάχνω να βρω...
Ευχαριστώ
Έχω μια δεκαετή εμπειρία στο χώρο κ αυτά που έχω να σου πω είναι τα έξης:
Όσο άφορα τα άτομα που έχουν φοβίες σχετικά με το να ''βγουν'' στο δρόμο κ να αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο κυκλοφοριακό γίγνεσθαι υπάρχουν διάφορων ειδων περιπτώσεις
Οι φοβίες μπορεί να πηγάζουν απο πολλούς παράγοντες όπως:Από θέμα ιδιοσυγκρασίας ατόμου,δηλαδή για παράδειγμα είναι άτομα εκ φύσεως συνεσταλμένα κ εσωστρεφή οπου αυτο βγαίνει στην οδήγηση ως συστολή και υπέρμετρη ανασφάλεια.
Μπορεί να προϋπάρχει μια τραυματική εμπειρία με κάποιο άτυχες περιστατικό π.χ. να έπαθε κάποιο τροχαίο και ακόμα χειρότερα αν εχει χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο σε αυτο.
Άλλη περίπτωση είναι οτι άπλα φοβουνται (πολύ περισσότερο απο κάποιους άλλους) το άγνωστο που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά κάποιοι αυτό το άγνωστο που πρόκειται να αντιμετωπίσουν το μεγαλοποιούν υπέρμετρα στο μυαλό τους!
Επίσης η ανασφάλεια κ η φοβία είναι στοιχειά που συναντάς σε πιο μεγάλες ηλικίες απο ότι σε μικρότερες κ περισσότερο (χωρίς αυτό να είναι υποτιμητικό) στις γυναίκες.
Τώρα αν η σύζυγος ανήκει στην τρίτη κατηγορία τα πράγματα ειναι ποιο απλουστευμένα αρκεί να εχει το σωστό δάσκαλο διπλά τις.
Δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις καλούμαστε εμείς οι δάσκαλοι (αν έχουμε την καλή διάθεση) να παίξουμε κ ως ένα βαθμό το ρόλο του ψυχολογου-ψυχαναλυτη κ να εξηγήσουμε με πολύ άπλα λόγια οτι ολο αυτό που αντιμετωπίζουν στο μυαλό τους ως κατι δύσκολο κ ακατόρθωτο οτι είναι κατορθωτό κ με την τριβή γίνεται πολυ εύκολο.Να του εξηγήθει ότι δεν υστερουν σε τίποτα απέναντι σε εκατομμύρια κόσμου που οδηγεί κ οτι όλοι κάπως έτσι (δύσκολα) το αντιμετώπισαν στην αρχή κ έκτοτε τους έγινε τρόπος ζωής.
Θέλει πολύ υπομονή από την μεριά του δάσκαλου κ προσοχή στο να μην αρχίσει να την ειρωνευται κ την αποπαίρνει με τα λάθη της,εκει την θα την έχει ''καταστρέψει'' κ θα την κάνει να νιώσει ακομα πιο ανίκανη!
Γενικότερα εχω βγάλει δίπλωμα σε άτομα που πίστευα οτι δύσκολα θα ''έπαιρναν τον αέρα'' κ τους βλέπω σήμερα να οδηγούν με μεγάλη άνεση.
Βέβαια αξίζει να πω πως υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που η ανασφάλεια δεν τους εγκαταλείπει ποτε άπλα μειώνεται ως ένα βαθμό άλλα δεν την αποβάλουν ποτε,αυτες οι περιπτώσεις ειναι βέβαια σπάνιες άλλα δυστυχώς υπάρχουνΤο γενικό μήνυμα που θέλω να περάσω πάντως είναι:
Bρες ένα κάλο δάσκαλο (ψάξε κ ρώτα για αυτόν πρώτα) με την προσπάθεια επιμονή κ υπομονή κ των δυο όλα θα ξεπεραστούν και θα μπορέσει να βγει στο δρόμο να κυκλοφορεί αξιοπρεπώς.Απλα πρεπει να το παλεψει με την λογική, οτι πολύ απλά το ενχειριμά της δεν ειναι κ τόσο ακατορθωτο.
Φιλικά Γιώργος -
Λέω να αναστήσω το θέμα αν και το προ 10ετίας τελευταίο ποστ λέει πολλά αλλά ας γράψω και εγώ.
Η γυναίκα μου έχει πάρει πριν από πάρα πολλά χρόνια (12) το δίπλωμα και ποτέ δεν οδήγησε μόνη της , καλά - καλά ούτε μαζί μου , δεν την ενθουσίαζε να ταλαιπωρείτε στην κίνηση και να είναι συγκεντρωμένη στα ταξίδια , άσε που δείχνει και μια υπερβολική φοβία - άγχος που της την προκάλεσε ο πεθερός - ταρίφας ! Τώρα ήρθε η ώρα να την πιέσω να ξεκινήσει να οδηγάει μιας και οι υποχρεώσεις με 2 παιδιά σιγά - σιγά θα αυξάνονται και δεν θα προλαβαίνω τα πήγαινε- έλα .
Το θέμα είναι πως το κάνουμε σωστά για να μην την πάρει πάλι από κάτω , πάμε σε σχολή ή ξεκινάμε σιγά - σιγά στο χαλαρό σε καμία αλάνα ?
Αν προσπαθήσω εγώ το ξύλο θα το φάει ένα fiat bravo 2000 manual !
Αν πάω σε σχολή να προτιμήσω να πάει σε αυτόματο κιβώτιο?
Κατά 90% αν είναι καλά τα οικονομικά μας και αν έχει βολευτεί να οδηγάει μέχρι του χρόνου λέω να πάρουμε ένα μεταχειρισμένο +5ετίας κατά προτίμηση αυτόματο , αλλιώς θα μείνουμε με το Bravo μέχρι να βγει άχρηστο !
-
Σαφώς το αυτόματο είναι προτιμότερο. Το πρόβλημα είναι ότι εαν μάθε με αυτόματο και μετά δεν πάρετε αυτόματο, πάλι δεν θα οδηγάει το Bravo, οπότε μια τρύπα στο νερό. Άρα το βασικό είναι να δεις εαν θα πάρετε αυτόματο και μετά ανάλογα ξεκινάει και μαθήματα. Και φυσικά το πιο βασικό, να της φύγει ο φόβος...εαν οδηγεί φοβισμένη αργά η γρήγορα θα σταματήσει πάλι.
-
Βασική ακόμα κατηγορία για γυναίκες!!! Βόλεμα!
Αν όλα αυτά τα χρόνια βολευόταν με εσένα ως μεταφορέα,τον πατέρα της πιθανά κλπ. Ο μόνος τρόπος είναι να της κόψεις τη βολή!!!
Προσωπική εμπειρία. Η γυναίκα μου βολευόταν πριν από εμένα με τον πατέρα της (στο κομμάτι επιστροφή από τη δουλειά) μετά με εμένα (δεν ήταν μεγάλη ή χρονοβόρα σαν παράκαμψη για την δικιά μου δουλειά) και ξαφνικά ΒΟΛΕΜΑ ΣΤΟΠ! Ξεκίνησε με θέμα υγείας (το απεύχομαι αυτό) και τελικά τα καταφέραμε και το παίρνει η γυναίκα περισσότερο από εμένα πια!
-
Βόλεμα με ολίγον φόβο , στις αρχές όπως τα λες την έφερνε ο πατέρας της αφού ήταν στο δρόμο ( ταρίφας) και μετά που άλλαξε εταιρεία είναι στον δικό μου δρόμο . Από πέρυσι που ανέλαβα ποιο πολλές ώρες στην δουλειά λόγο covid άνοιξε το μετρό σε Κορυδαλλό - Νίκαια και την βολεύει 100% , είμαστε 800μ ανάμεσα στις 2 στάσεις και η δουλειά της απέχει 1 τετράγωνο μακριά από την στάση προορισμού!
Φάνη πρακτικά δεν χρειάζεται αυτοκίνητο για τις δικές τις καθημερινές μετακινήσεις αλλά για το χαμαλίκι και για αυτόν το λόγο δεν ξέρω αν θα δώσουμε τα παραπάνω λεφτά για αυτόματο γιατί τα χιλιόμετρα θα είναι μηδαμινά!
Γνωρίζουμε καμία καλή σχολή οδηγών στα πέριξ Νίκαιας ?(Πειραιά - Κορυδαλλό -Κερατσίνι -Δραπετσώνα κτλ) που να δίνει έμφαση στην ψυχολογίας ... της ύλης ?
Στον δικό μου δεν την πάω γιατί μου μάθαινε να τραβάω χειρόφρενα με Atos και να σταματάω στην μέση του δρόμου για να πάρει τσιγάρα !
-
Yem στην Νίκαια πήγα σχολή οδηγών αλλά πριν 25 χρόνια ούτε που θυμάμαι πώς τον λένε ή αν υπάρχει ακόμα... ο δάσκαλος αστέρι πάντως.
-
και εγώ πριν 20 χρόνια η πλάκα είναι ότι η σχολή υπάρχει ακόμα ( σε άλλη έδρα ) πράμα που σημαίνει ότι κάτι καλό θα κάνει ο μπαγάσας !
-
Λέω να αναστήσω το θέμα αν και το προ 10ετίας τελευταίο ποστ λέει πολλά αλλά ας γράψω και εγώ.
Η γυναίκα μου έχει πάρει πριν από πάρα πολλά χρόνια (12) το δίπλωμα και ποτέ δεν οδήγησε μόνη της , καλά - καλά ούτε μαζί μου , δεν την ενθουσίαζε να ταλαιπωρείτε στην κίνηση και να είναι συγκεντρωμένη στα ταξίδια , άσε που δείχνει και μια υπερβολική φοβία - άγχος που της την προκάλεσε ο πεθερός - ταρίφας ! Τώρα ήρθε η ώρα να την πιέσω να ξεκινήσει να οδηγάει μιας και οι υποχρεώσεις με 2 παιδιά σιγά - σιγά θα αυξάνονται και δεν θα προλαβαίνω τα πήγαινε- έλα .
Το θέμα είναι πως το κάνουμε σωστά για να μην την πάρει πάλι από κάτω , πάμε σε σχολή ή ξεκινάμε σιγά - σιγά στο χαλαρό σε καμία αλάνα ?
Αν προσπαθήσω εγώ το ξύλο θα το φάει ένα fiat bravo 2000 manual !
Αν πάω σε σχολή να προτιμήσω να πάει σε αυτόματο κιβώτιο?
Κατά 90% αν είναι καλά τα οικονομικά μας και αν έχει βολευτεί να οδηγάει μέχρι του χρόνου λέω να πάρουμε ένα μεταχειρισμένο +5ετίας κατά προτίμηση αυτόματο , αλλιώς θα μείνουμε με το Bravo μέχρι να βγει άχρηστο !
Ομοιοπαθής! Η σύζυγος είχε πάρει δίπλωμα πριν 17 χρόνια και δεν ξαναοδηγησε ποτέ! Όμως φέτος επειδή εγώ λείπω λόγω δουλειάς από τα χαράματα, έπρεπε να το ξαναπάρει για να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο...Η λύση ήταν... αυτόματο και μερικά μαθήματα από εμένα!
Πήραμε ένα μεταχειρισμένο αυτόματο jonda jazz, ξεκίνησε φοβισμένα, κάναμε ξανά και ξανά τις διαδρομές που θα έκανε καθημερινά, της είπα ότι δεν με νοιάζει για το αμάξι, ας του κάνει όσες γρατζουνιες θέλει - και ήδη έχει κάνει 2-3 καλές - αλλά αδιάφορο μου είναι! Πλέον πάει όπου θέλει, πηγαίνει και φέρνει τα παιδιά στο σχολείο και έχει αρκετή άνεση ακόμη και με εύκολα παρκαρίσματα, ενώ βάζει και το αμάξι στο κλειστό γκαράζ. Μεγάλη ευκολία να έχεις βοήθεια από δεύτερο οδηγό...
-
Να προσθέσω ότι το αυτόματο της έλυσε πραγματικά τα χέρια...με χειροκίνητο δεν υπήρχε περίπτωση να το πάρει τόσο γρήγορα...αν το κατάφερνε κιόλας τελικά...
-
εγώ έχω τα αντίθετα προβλήματα, η γυναίκα μου είναι τόσο καλή οδηγός που έχει κολλήσει με το 2008 και εγώ γυρνάω με τα δεύτερα και τα τρίτα!
Γι΄ αυτό θα ψαχτώ σύντομα για αναβάθμιση του 2ου, τουλάχιστον να το γουστάρω και να κάνω τη φάση μου (κάνα βουνό) που μου έχει λείψει.
-
Μια ερωτησούλα...
Έχω κι εγώ ένα αυτοκινητιστικό αποθημένο. Μόλις μου κάτσει το τζόκερ θα ήθελα - θα ήθελα απίστευτα πάρα πολύ σε υπερθετικό βαθμό σε σημείο πόρωσης που φτάνει στην παράνοια - αγοράσω ένα άνετο τροχόσπιτο αυτοκινούμενο να κάνω βόλτες. Τι δίπλωμα χρειάζεται να για να οδηγήσω ένα αυτοκινούμενο? Έχω πάθει πλάκα με τα HOBBY OPTIMA τα κοιτάζω και τα ζαχαρώνω. Θέλω ένα τέτοιο!!!!
Με ποιά κριτήρια οδηγάς τέτοια? Με το μήκος? Μα τα κυβικά?
Ερώτηση για σχολή οδηγών