-
Στο primera μου τον άλλαξα στα 180.000 χωρίς να έχει αρχίσει το πατινάρισμα, απλά για να μην έχω φόβο να μείνω.
Γενικά 80-120.000 είναι λογικά νούμερα για ελληνικά δεδομένα.
Μην ξεχνάς οτι ο gavriil μας έλεγε πως ο μέσος Αμερικάνος κάνει κάθε μέρα πααααρα πολλά χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά του μπορεί και περισσότερα από 150 οπότε αν κάνεις καθημερινά τόσες αποστάσεις με σταθερή ταχύτητα και χωρίς αλλαγές δεν βλέπω γιατί να είναι παράλογα τα νούμερα που αναφέρουν.
Και μην ξεχνάτε και το άλλο.
Εκεί είναι τελείως συνηθισμένα αυτοκίνητα 3000-3500 cc. Τα αυτοκίνητα αυτά έχουν πολύ πιο ενισχυμένους συμπλέκτες από τα δικά μας (για να αντέξουν τη μεγάλη ροπή) αλλά από την άλλη ο μέσος οδηγός εκεί σπάνια χρησιμοποιεί το 100% των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου του τουλάχιστον σε καθημερινή οδήγηση, αφού τα όρια ταχυτήτων είναι αυστητά και συνεχώς ελεγχόμενα από την αστυνομία τους. -
Επιπλέον τα περισσότερα ειναι αυτόματα τα αποία έχουν πολύδισκους συμλέκτες μεσά σε λάδι (transmission oil).
-
Εδώ στο γραφείο έχουμε ένα Starlet με 300Κ+ χιλιόμετρα, που ο συμπλέκτης του δεν έχει καταλάβει τίποτα.
Νομίζω ότι με ανθρώπινη χρήση δεν υπάρχει συμπλέκτης σε σημερινό αυτοκίνητο που να μην μπορεί να ξεπεράσει τα 150.000km
-
Σε Seat Ibiza '92, 130.000. Σε Rover 414 100.000. Νομίζω πως τα 100.000 είναι φυσιολογικά αν το ψιλοζορίζεις
-
FIAT TIPO χιλιόμετρα 175000 ο συμπλέκτης είναι εκεί χωρίς πρόβλημα.
Παλαιότερα CITROEN ZX στις 65000 χιλ και ο συμπλέκτης τα έφτυσε.Όλα τα components έχουν κάποια ωφέλιμη ζωή. Μετά από πόσες χιλιάδες
αλλαγές έχει να κάνει και με το πόσο καρφώνεις αν χρησιμοποιείς
τον συμπλέκτη με το γκάζι ως φρένο πόσες μανούβρες κάνεις στο
παρκάρισμα κλπ. Οπότε και τα 60000 χιλιόμετρα και τα 200000 χιλιόμετρα
είναι φυσιολογικά κατά τι γνώμη μου εφόσον οι συνθήκες είναι αυτές
που θα καθορίσουν τη διάρκεια ζωής του εν λόγω εξαρτήματος
(και κατ' επέκταση του δίσκου και του πλατώ...) -
Παιζει και ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρολο αν μενεις σε ανηφορα για παραδειγμα και αναγκαζεσαι συχνα να πατιναρεις για να παρκαρεις... επισης παιζουνε ρολο οι συνηθειες που εχουν μερικοι να περιμενουν το φαναρι να αναψει πατιναρωντας... και αλλα διαφορα... ο παππους μου επι παραδειγματι εχει αλλαξει 3 (!!!!) δισκους στα 70.000κμ...
-
Ο χρήστης Spiros19 έγραψε:
ο παππους μου επι παραδειγματι εχει αλλαξει 3 (!!!!) δισκους στα 70.000κμ...Μηπως ειναι τσιγκούνης και βάζει μεταχειρισμένους;
-
xaxa... oxi ρε συ... απλα εινε το παρκινγκ σε ανηφορια και μεχρι να το βαλει, εχει κανει τοσο πατιναρισμα που ο δισκος εχει μυρισει...
αστα... 3 (!!!!) δισκους! δεν μπορω να το χωνεψω! -
Προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένος αν ο συμπλέκτης μου έβγαζε 100.000χλμ.Στο πατρικό rover416 στα 100.000 είχαμε αλλάξει δυο φορές συμπλέκτη.Ο πρώτος έλιωσε και ο δεύτερος έσπασε (!).Αστοχία υλικού προφανώς,αφού ο ίδιος ο δίσκος είχε 20.000χλμ ζωής ακόμα,σύμφωνα με το μηχανικό.
Πάντως είμαι σίγουρος ότι σε συτοκίνητα χωρίς foot-rest φθείρεται γρηγορότερα,καθώς ασυναίσθητα ακουμπάς έστω και λίγο το πόδι στο πεντάλ,οπότε τον ταλαιπωρείς. -
Εμείς στο 406 αλλάξαμε στα 35.000χλμ! Και ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί....
-
Για ενα opel manta μοντελο '85,δηλαδη 19 χρονια που το κινω καθημερινα,και εχει κανει 330.000 χιλ.......μπορει να θελει πεταμα αλλά δισκο δεν θελει με τιποτα!!!!
-
Οι συνθήκες οδήγησης είναι διαφορετικές στην Αμερική.
Όπως αναφέρθηκε σημαντικοί παράγοντες φθοράς είναι οι ανηφόρες, το παρκάρισμα και η κίνηση σε πόλη.
Σε συνδυασμό με τον συχνά επιθετικό τρόπο που οδηγάμε στην Ελλάδα βρίσκω σαν αναμενόμενο χρόνο ζωής μέσου οικογενειακού (με την έννοια ότι οδηγείται από 2-4 διαφορετικά άτομα) αυτοκινήτου τα 75-120.000χλμ.
Πάντως στην επαρχία η αλλαγή δίσκου είναι πιο σπάνιο φαινόμενο. Εκεί αντίθετα τα φρένα χρειάζονται πιο συχνά φροντίδα (πιο μεγάλες ταχύτητες και στροφές).
Στην Αμερικάνικη επαρχία (λίγοι φαντάζομαι θα κυκλοφοράνε με τα χειροκίνητα στο Μανχάταν....) θεωρώ αποδεκτή την αντιμετώπιση της αντικατάστασης δίσκου σαν βλάβη και όχι σαν αναλώσιμο! -
Στα νεα αυτοκίνητα καποιες αντιπροσωπειες ζητανε να αλλαζει ο δισκος βρέξει-χιονίσει,πχ σε mercedes φιλου του τον αλλάξανε με το ζόρι στα 50.000,πιθανότατα να μη χρειαζόταν αλλαγή.
-
Αν σας πω οτι εχω 98.000 χλμ στο Rallye εκ των οποιων στα πρωτα 10.000 ειχα το μοτερ νορμαλ, στα επομενα 80.000 ειχα περιπου 140 ιππους και εδω και 8000 εχω 160+ και ακομα δεν εχω αλλαξει δισκο, τι θα πειτε?
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
εχω 160+ και ακομα δεν εχω αλλαξει δισκο, τι θα πειτε?...ότι έχεις εργαλείο!!!
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
εχω 160+ και ακομα δεν εχω αλλαξει δισκο, τι θα πειτε?
...ότι έχεις εργαλείο!!!
Χεχεχεχε καλο ειναι.....
-
Η μετριοφροσύνη είναι η μεγαλύτερη αρετή
-
Σίγουρα ισχύουν τα όσα ήδη είπατε, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε και μια λεπτομέρια. Μια κοινή αιτία αλλαγής σετ δίσκου δεν είναι η φθορά του, αλλά το ρουλαμάν που κάνει την περιστροφή του φέρνοντας τον σε επαφή με το βολάν. Είναι πολύ πιθανό αρκετές αλλαγές δίσκου να γίνονται για το λόγο αυτό, ενώ το αναλώσιμο υλικό του δίσκου να έχει ακόμα km. Όταν ακούγεται ο κλασσικός ήχος του ροκανίσματος στο πάτημα του συμπλέκτη είναι πιθανότερη η φθορά του ρουλεμάν. Αντίθετα το πατινάρισμα δείχνει φθορά του δίσκου, η οποία μπορεί να είναι μερική (έχουν ξεθωριάσει οι αύλακες στην επιφάνειά του) ή ολική (τα πριτσίνια αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με το πλατό).
-
Ωχ μπηκα στο φορουμ του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ ...
Αφηστε τα σαπια και λιωστε τα... ολα αναλωσιμα ειναι εκτος απο το σασσι !
(οι χωματινοι θα πουν οτι και τα σασσι ειναι αναλωσιμα !)
-
Πες τα Vlasi! Τα χαιρώμαστε και τα αλλάζουμε πριν να τα ζητήσουν, γιατί;
Για να έχουμε καλύτερη απόδοση και να χαιρώμαστε περισσότερο!!!
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ