-
Δεν υπάρχουν 'άμεσοι' συγγενείς, μόνο κάτι ξαδέλφια. Εμπίπτουν άραγε στα παραπάνω ?
Με ποιό τρόπο μπορεί κανείς να φτιάξει μια 'αλεξίσφαιρη' διαθήκη ?
-
εξ όσων γνωρίζω, μόνο το ζήτημα της νόμιμης μοίρας των άμεσων συγγενών υπάρχει.
Καθ' ότι δεν είμαι νομικός, καλύτερα να απαντήσει και κάποιος με περισσότερες γνώσεις επί του θέματος... -
Μπορεί να κάνει διαθήκη, δημόσια καλλίτερα σε συμβ/φο. Οι συγγενείς που παραλήφθηκαν μπορούν να την προσβάλλουν για πλάνη, απάτη, απειλή εάν βέβαια συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
Δεν έχει παιδιά, σύζυγο, γονείς οπότε όπως είπε ο mjacob από νόμιμη μοίρα δεν κινδυνεύεις.
Υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος που επαγγελματικά τον έχω δει. Ο κίνδυνος σύνταξης πλαστής ιδιόγραφης διαθήκης από τους παραλειφθέντες συγγενείς. Ω ναι φίλε μου δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά και ταλαιπωριέται κόσμος στα δικαστήρια.
Μπορεί να γίνει και δωρέα ψιλής κυριότητας με παρακράτηση της επικαρπίας από τον δωρητή. Όταν αποβιώσει, αυτομάτως η κυριότητα θα καταστεί πλήρης για εσάς.Σκέφτομαι ότι μπορεί μάλλον να σας το πουλήσει και να διατηρήσει δικαίωμα οίκησης. Όσο ζει δλδ να μένει εκεί.
Φορολογικά δεν γνωρίζω τί συμφέρει.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Μπορεί να γίνει και δωρέα ψιλής κυριότητας με παρακράτηση της επικαρπίας από τον δωρητή. Όταν αποβιώσει, αυτομάτως η κυριότητα θα καταστεί πλήρης για εσάς.Αυτό μπορεί να γίνει και να μην είσαι συγγενής;
Μέχρι πρότινος, μέχρι φέτος δλδ που νομίζω ότι κάποια πράγματα άλλαξαν, νομίζω ότι φορολογικά ο τρόπος που αναφέρει ο Κωνσταντίνος είναι ο πιο συμφέρον.
At least οι δικοί μου ανιόντες [ ] όταν το είχαν ψάξει είχαν βρεί ότι αυτό είναι πολύ πιο συμφέρον από την κληροδότηση.Τώρα ψάχνω τρόπο να τους πετάξω στο δρόμο αλλά δεν νομίζω ότι γίνεται
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Μπορεί να γίνει και δωρέα ψιλής κυριότητας με παρακράτηση της επικαρπίας από τον δωρητή. Όταν αποβιώσει, αυτομάτως η κυριότητα θα καταστεί πλήρης για εσάς.
Αυτό μπορεί να γίνει και να μην είσαι συγγενής;
Ναι, δωρεά μπορείς να κάνεις σε όποιον θέλεις.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
(Οχι και τόσο σχετικό με το θέμα αλλά ας το βάλω εδώ)Πολύ αγαπητό μου πρόσωπο (αλλά όχι συγγενής), μεγάλης ηλικίας και χωρίς συγγενείς α' βαθμού, σκέφτεται να μεταβιβάσει το σπίτι της (μονοκατοικία δηλ. με το οικόπεδο) σε μένα και την αδελφή μου ως κληρονομιά (δηλ. για μετά θάνατον).
Μπορεί να γίνει είτε με πωλητήριο είτε με διαθήκη. Το 'σωστό' και λογικό είναι η διαθήκη αλλά μια και δεν είμαστε άμεσα συγγενείς υπάρχει (?) ένα ενδεχόμενο τυχόν μελλοντικής προσβολής της από κάποια ξαδέλφια κτλ. (πως μπορεί άραγε κανείς να διασφαλιστεί για κάτι τέτοιο ?)
Επειδή έχω μπερδευτεί με το τι ισχύει και τι είναι περισσότερο συμφέρον
Υπάρχει (τώρα ή έχει ανακοινωθεί για το μέλλον) φόρος κληρονομιάς ακινήτων και αν ναι πόσος είναι ?
Σε περίπτωση πώλησης πόσος είναι ο φόρος ? Μπορεί να μπει τίμημα μικρότερο από την αντικειμενική ? Εχουν ενεργοποιηθεί αυτά που έλεγαν για υποχρέωση συνδιαλλαγής μέσω της τράπεζας κτλ. (διότι η όλη φάση της πώλησης θα ήταν εικονική...)
Σε περίπτωση πώλησης μπορεί να μπει στο συμβόλαιο ένας όρος που να λέει ότι οι αγοραστές παραχωρούν δωρεάν τη χρήση του ακινήτου στην πωλήτρια (ώστε να μένει εκεί όπως κάνει και τώρα) ? Δηλ. το αντίστοιχο με την ψιλή κυριότητα + επικαρπία των γονικών παροχών (μόνο που απ΄όσο κατάλαβα δεν 'παίζει' αυτό στις πωλήσεις)
-
Η διαθήκη δεν έχει πρόβλημα με νόμιμη μοίρα, δεν έχουν νόμιμη μοίρα τα ξαδέρφια. Φυσικά δημόσια διαθήκη σε συμβολαιογράφο είναι η καλύτερη και η πιο ασφαλής λύση.
-
Φόρος κληρονομιάς για εξωτικούς όπως εσείς δεν άλλαξε, για τους συγγενείς Α και Β κατηγορίας άλλαξε...Ο φόρος κληρονομίας για Γ κατηγορίας κληρονόμους (όπου είναι μέσα και τα ξωτικά ) έχει ως εξής : 6k αφορολόγητο, 66k με 20%, 195 k με 30% και το υπερβάλλον (δηλ. το πάνω 267 k περιουσία) με 40%.
-
Στην πώληση το τίμημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο της αντικειμενικής. Δεν έχουν'ενεργοποιηθεί' τα περί ηλεκτρονικής συναλλαγής αλλά αυτό άλλωστε δεν θα αφορά συναλλαγες μεταξύ ιδιωτών (νομίζω δηλ. μη δεσμεύσω και την κυβέρνηση )
-
Μπορεί να γίνει και πώληση της ψιλής κυριότητας, δεν το εμποδίζει κανείς. Φυσικά μπορεί να γίνει και δωρεά. Με το θάνατο του επικαρπωτή αυτόματα - και χωρίς επιβαρύνσεις - η ψιλή κυριότητα 'συγχωνεύεται' με την επικαρπία και ο ψιλός κύριος αποκτά την πλήρη κυριότητα.
-
Η φορολογία δωρεών είναι ίδια με το φόρο κληρονομίας αλλά δωρεά μπορεί να γίνει και μόνο της ψιλής κυριότητας οπότε η αξία του μεταβιβαζόμενου θα είναι μικρότερη άρα και ο φόρος μικρότερος. Επειδή όμως μιλάμε για ηλικιωμένο η αξία της επικαρπίας θα είναι πολύ μικρή και ο φόρος που θα γλυτώσετε λίγος (αλλά κάτι είναι και αυτό) :
Τα ποσοστά φορολογητέας αξίας ακινήτων σε δωρεές επικαρπίας που είναι τα εξής:
8/10 επικαρπωτές μέχρι 20 έτη
7/10 επικαρπωτές άνω των 20 ετών
6/10 επικαρπωτές άνω των 30 ετών
5/10 επικαρπωτές άνω των 40 ετών
4/10 επικαρπωτές άνω των 50 ετών
3/10 επικαρπωτές άνω των 60 ετών
2/10 επικαρπωτές άνω των 70 ετών
1/10 επικαρπωτές άνω των 80 ετών
Η αξία της ψιλής κυριότητας υπολογίζεται σε αντίστροφα ποσοστά, δηλαδή αν από την πλήρη κυριότητα αφαιρέσουμε την αξία της επικαρπίας.
Η εικονική πώληση της ψιλής κυριότητας ή η δωρεά αυτής μοιάζουν οι πιο συμφέρουσες λύσεις...Φυσικά η ψιλή κυριότητα είναι εμπράγματο δικαίωμα η αξία του οποίου προστίθεται στην ακίνητη περιουσία σου και θα αυξήσει τον ενδεχόμενο ΦΜΑΠ σου ενώ με τη διαθήκη θα πληρώσεις μεν κάποια στιγμή αυξημένο φόρο κληρονομιάς αλλά μέχρι τότε δεν θα έχεις άλλες επιβαρύνσεις. Και αυτό να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς.
Κοιτάξτε τα λίγο με ένα συμβολαιογράφο, είναι έμπειροι σε αυτά και ξέρουν και καλύτερα και τα φορολογικά με τις λεπτομέρειές τους. -
-
-
excellent post by koutsan
-
Ενα τελευταίο: πόσος είναι ο φόρος πώλησης ?
-
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από μέρα σε μέρα προβλέπεται συντελεστής φόρου μεταβίβασης 8% (μειώνεται από 9%) για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακίνητου και 10% για την υπόλοιπη αξία του (από 11% που ήταν). Καταργούνται επίσης και κάτι γνωστές και αστείες διαφοροποιήσεις συντελεστών για περιοχές χωρίς Πυροσβεστική και περιοχές με Πυροσβεστική!!
Θα καταργηθεί επίσης και ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος (5% - 20%) και το τέλος συναλλαγής (1%) ,που αυτά όμως επιβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μεταβιβάζονται περαιτέρω για 2η 3η κλπ φορά.
Όλες λοιπόν οι μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων θα επιβαρύνονται, μετά την ψήφιση του νόμου, με φόρο μεταβίβασης και τα νεόδμητα, με άδειες ανέγερσης εκδοθείσες από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με ΦΠΑ. -
υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών εχθές κατά δύο βαθμούς και ειδικότερα στο χαρτοφυλάκιο με τα ενυπόθηκα δάνεια.......
no comments ... -
Ίσως λογικό αφού έδιναν δάνειο και στην ΄΄κουτσή΄΄ Μαρία. Τώρα ζορίζονται και κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού.
-
-
Aλλα λέει ο φίλος μου ο Λευτεράκης και άλλα γράφει ο δημοσιογράφος γιά να γίνει πιασάρικη η είδηση .
Λοιπόν παιδιά σε πολλές περιοχές νεόδμητα μη μειονεκτικά ακίνητα ΤΕΛΟΣ .
Εχουν μείνει μόνο τα προβληματικά . Κακή θέση οικοπέδου με θόρυβο από κυκλοφορία , κακή διαρρύθμιση , προβληματική ποιότητα η εμφάνιση της οικοδομής .Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αρχίζουν να κλείνουν τα μεσιτικά γραφεία , γνωρίζω ήδη 3 που έκλεισαν , ακριβώς λόγω της στασιμότητας , ενώ υπάρχει μεγάλο θέμα με όλο το κύκλωμα της οικοδομής , από τους μηχανικούς μέχρι τους μαστόρους και από τα μπετά μέχρι τους κουζινάδες .
Ο κακός χαμός γίνεται με τα μεταχειρισμένα όπου αν υπολογίσεις την ανακαίνιση και την έλλειψη πάρκινγκ , οι τιμές που ζητούνται πλησιάζουν τα καινούργια . Από την άλλη αν αφαιρέσεις αυτά η τιμή που δίνει ο αγοραστής δεν δίνει την δυνατότητα νέας αγοράς από τον πωλητή .
Ετσι έχουμε και εδώ αναμονή .
Πάντως πολύς κόσμος ψάχνει ακόμα γιά σπίτι , εν μέσω ΔΝΤ . -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Πάντως πολύς κόσμος ψάχνει ακόμα γιά σπίτι...και για χρηματοδότη φαντάζομαι
-
Δεν ξέρω αν ψάχνουν γιά χρηματοδότη , αλλά αυτή την εποχή επειδή πέρα από ένα δικό μου έργο που ξεκίνησα , γνωρίζω και από 2 παλιούς πελάτες μου που πουλάνε ένα 10ετίας και ένα 20ετίας , ότι και στις 3 περιπτώσεις υπάρχει ενδιαφέρον και κίνηση .
Βέβαια ο κόσμος αυτή την στιγμή παραμένει στο ενδιαφέρον , όπως γιά παράδειγμα με παίρνουν τηλέφωνο άτομα που ψάχνουν σπίτι 1 χρόνο και με ρωτάνε αν έχω ακόμα κάποια ακίνητα που έχουν πουληθεί εδώ και μήνες .Δηλαδή η στάση αναμονής είναι η συνήθης κατάσταση .
Απλά στα καινούρια το απόθεμα μειώνεται σιγά - σιγά και οι νέες ενάρξεις είναι ελάχιστες και μόνο από κατασκευαστές που δεν έχουν αδιάθετο εμπόρευμα .
-
delete
-
Φίλε μου την ζούμε ήδη 4 χρόνια την κρίση , γι' αυτό και είμαστε όλοι στο χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας .
Οσο γιά τους περιστασιακούς , συμφωνώ μαζί σου , έχουν ήδη άλλωστε αποχωρήσει οι περισσότεροι από αυτούς .Το μεγάλο πρόβλημα όμως σαν χώρα είναι ότι δεν έχουμε άλλους παραγωγικούς τομείς πέραν της οικοδομής , του τουρισμού και του λιανεμπορίου .
Επειδή τώρα και τα 3 πλήττονται , έχουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που θα επιδεινωθεί , της εγκληματικότητας που θα αυξηθεί και του ρατσισμού που θα κάνει και αυτός πανηγυρική εμφάνιση στην χώρα μας .Η φτώχια φέρνει γκρίνια βλέπεις .
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Πάντως πολύς κόσμος ψάχνει ακόμα γιά σπίτι , εν μέσω ΔΝΤ .
Καλά, κάτσε να δούμε...
Δεν έχουμε μπει ακόμα ουσιαστικά στο ΔΝΤ και κάποιοι έχουν 'λίπος', αν ζήσουμε ύφεση σε κανά δυό χρονάκια θα δούμε τον τζίρο ορισμένων κατασκευαστών.
Ίσως και καλύτερα να φύγουν ορισμένα λαμόγια και να μείνουν μόνο οι σοβαροί...ψαχνουν για σπιτι αλλα δεν αγοραζουν .
οι κατασκευαστες επρεπε να ριξουν τις τιμες εδω και πολυ καιρο αλλα ειναι ολοι τους παραδοπιστοι .
προτιμησαν να υπαρξει παυση στις κατασκευες μεχρι να πουλησουν αυτα που εχουν και μετα να ξαναχτισουν.
πολυ σοβαρη και υπευθηνη σταση.το μονο που καταφεραν βεβαια ειναι να καθονται να τα κοιταζουν ,κανεις δεν μπορει να αγορασει αφου ουτε δανεια δινουν οι τραπεζες ,ουτε δουλεια υπαρχει .
χαιρομαι που σε λιγο καιρο κατι διαμερισματα των 4-5 ετων νεοκτιστα θα τα δινουν μισοτιμης για να μαθουν επιτελους οτι δεν ειναι και τοσο εξυπνοι οσο πιστευουν.
-
Πια 4 χρονια κριση; Το 2006 ηταν το μπουμ και δεν θα ξαναδεις ποτε τετοια χρονια. Η κριση στην Ελλαδα αρχησε στην αρχη του 2010 και θα συνεχιστει για πολλα χρονια ακομα. Με το ΔΝΤ και την μιζερια που θα φερει στην χωρα δυστυχως θα δουμε πραγματα που θα μας γυρισουν πολλα χρονια πισω...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!