Ο χρήστης mjacob έγραψε:
@markvag
δεν ισχύει παντού και πάντα. Έχει προϋποθέσεις [βλ. μη αλληλεξάρτηση προσφοράς και ζήτησης, περιορισμός προσφοράς από fixed resource, ότι έχουμε perfect competition κλπ κλπ]. Πάνω κάτω προϋποθέσεις που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν σε σημερινές αγορές, πολλώ δε μάλλον στην ελληνική.
Ισχύει παντού και πάντα. Οι περιορισμοί που αναφέρεις, απλά αλλάζουν τη μορφή των καμπυλών. Είναι πχ σαν να λες ότι η βαρύτητα δεν ισχύει στο διάστημα επειδή είναι κενό. (ΟΚ, τραβηγμένο από τ' αυτιά, αλλά πιστεύω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω... ). Για παράδειγμα, όπως ήδη ανέφερα, η ζήτηση σε απολύτως ανελαστικά αγαθά είναι μία γραμμή κάθετη στον άξονα των ποσοτήτων. Δηλαδή, όσο κι αν μεταβληθεί η τιμή, η ζητούμενη ποσότητα θα παραμείνει σταθερή. Παράδειγμα ανελαστικής ζήτησης είναι οι βρεφικές πάνες... Όσο κι αν ακριβύνουν, το μωρό δεν θα χέζει λιγότερο...
Επίσης επιδέχεται και κριτικής, στο κατά πόσον διαμορφώνει την απόλυτη τιμή ή την απόκλιση γύρω από κάποια τιμή.
Απόλυτη τιμή στην πράξη δεν υπάρχει. Αφού στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθορίσει κανείς τις καμπύλες επακριβώς. Ωστόσο, στην πράξη βλέπουμε για πολλά είδη οι τιμές να ισορροπούν γύρω από ένα σημείο. Για να έχουμε ισορροπία αποκλειστικά σε ΕΝΑ σημείο τιμής / ποσότητας θα πρέπει ΟΛΟΙ οι καταναλωτές και οι προμηθευτές να έχουν τέλεια ενημέρωση για τις συνθήκες της αγοράς. Επειδή αυτό δεν υπάρχει στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, παρατηρούνται αποκλείσεις, αλλά συνήθως αυτές περιστρέφονται γύρω από ένα σημείο... το σημείο ισορροπίας.
Μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι καμπύλες προσφοράς και ζήτησης μεταβάλλονται συνεχώς!
Οπότε, μην το λες έτσι απλά ότι μιλάμε για έναν νόμο 'παντού και πάντα'.
Νομίζω ότι απάντησα. Συνοπτικά, ο νόμος ισχύει παντού και πάντα, απλά αλλάζει η μορφή των καμπυλών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λες υπάρχουν πολλοί ακόμα μηχανισμοί που επηρεάζουν το ζήτημα μισθού-τιμές προϊόντων, ώστε να είναι τόσο απλό όσο το μείωση-μείωση.
Και μιλάμε για την αγορά της ελλάδας, δλδ χέσε μέσα στο πόσο 'ελεύθερα' [ακόμα και με καπιταλιστικά κριτήρια] διαμορφώνονται οι αγορές.
Προφανώς και έχεις δίκιο εδώ. Η ζήτηση επηρρεάζεται από το διαθέσιμο εισόδημα, την ψυχολογία, τη μόδα, τα γούστα, από άλλα αγαθά (πχ η ζήτηση για βενζίνη από τα αυτοκίνητα), από φαινομενικά άσχετους παράγοντες (πχ την απόσταση από την εργασία), κτλ... Αντίστοιχα και η προσφορά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρρεάζουν το πως θα διαμορφωθούν οι καμπύλες, όχι την ισχύ του νόμου!
@markvag
Τελικά, ακόμα κι αυτό που γράφεις πάντως τείνει να καταλήγει στο γεγονός ότι το προσφορά-ζήτηση απλώς επηρεάζει τη διακύμανση γύρω από κάποια τιμή που καθορίζεται από πολλούς άλλους παράγοντες [οι καμπύλες που λες].
Αν 'άλλοι' παράγοντες διαμορφώνουν τη βάση, και η προσφορά-ζήτηση απλώς το +/-, sorry αλλά θεωρώ τους άλλους παράγοντες ως το κύριο στοιχείο διαμόρφωσης της τιμής, και την προσφορά-ζήτηση ως ήσονος σημασίας.
Αν είναι δλδ να καταλήξουμε στο ότι οι 'άλλοι' παράγοντες μπορεί να καθορίζουν το +/- 1000% από τη σημερινή τιμή και η προσφορά-ζήτηση το +/- 10% επί αυτού που έχουν καθορίσει οι υπόλοιποι παράγοντες .. τότε klein mein.
Ενώ αρχίζεις καλά, στο τέλος το χαλάς. Οι άλλοι παράγοντες επηρρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση, όχι το αν ισχύει ο νόμος! Πχ, είναι γνωστό ότι η μάζα επηρρεάζει τη βαρύτητα. Εσύ τώρα λες ότι το πόσο δυνατά πέφτουμε εξαρτάται από τη μάζα και άρα ο νόμος της βαρύτητας δεν επηρρεάζει το πόσο δυνατά πέφτουμε στο έδαφος, μόνο η μάζα. Στην ουσία λες περίπου το ίδιο πράγμα, απλά δεν το καταλαβαίνεις!
[Δεν αμφισβητώ ότι η προσφορά-ζήτηση επηρεάζει την τιμή. Αμφισβητώ το κατά πόσον την 'καθορίζει απολύτως', βάσει των ανωτέρω]
Την καθορίζει απολύτως!
ΥΓ0 επίσης το ζήτημα προσφοράς ζήτησης μοιάζει και λίγο με το corellation-causation
Καμμία σχέση!