-
Αυτό παίζει αρκετά, είναι γεγονός.
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Αλήθεια, από περιέργεια υπάρχει κανένα μέλος του forum που ξέρει κανέναν που πούλησε το σπίτι του με σκοπό να ξαναγοράσει φθηνότερα;
Αλήθεια υπάρχει κανείς που σκεπτόταν να αγοράσει σπίτι και το ανέβαλε και στην τρέχουσα συγκιρία λέει -Ευτυχως, γιατί αν είχα και στεγαστικό δάνειο θα ήμουν πολύ μέσα?
Πάρα πολλοί.
Αν έχεις λοιπόν την καλοσύνη άλλαξε τον τίτλο σε 'Αν το πουλήσατε το 2005, μην αγοράζετε σπίτι ακόμη'. -
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
'Αν το πουλήσατε το 2005, μην αγοράζετε σπίτι ακόμη'....περιμένετε να χρεωκοπήσει η χώρα για να το αγοράσετε φθηνά.
(και να έχετε τα λεφτά στο στρώμα)
-
Αλήθεια υπάρχει κανείς που σκεπτόταν να αγοράσει σπίτι και το ανέβαλε και στην τρέχουσα συγκιρία λέει -Ευτυχως, γιατί αν είχα και στεγαστικό δάνειο θα ήμουν πολύ μέσα?[/quote]
Εγω, ενώ όλα ήταν έτοιμα για να πέσουν οι υπογραφές και είχα δώσει και μια μικρή προκαταβολή, σε πολύωρη συζήτηση με την γυναίκα μου αποφασίσαμε να κάνουμε πίσω, οι λόγοι:
1.αύξηση του κόστους των καυσίμων, το σπίτι απέχει 17κμ από την δουλειά μας, οπότε 17+17=34 Χ3 άτομα/αυτοκίνητα =100κμ ΜΙΝΙΜΟΥΝ,μ.ο 9 λίτρα/κμ Χ1.4 ευρώ=13 ευρώ την ημέρα αντί των 9 ευρώ με τιμή 1ε/λιτ άρα 350χ4=1400ευρώ ανά έτος.
2.μειώσεις σε δώρα επιδόματα δικά μου 1200 ε+900 ε της γυναίκας μου=2100 ε με τα παραπάνω σύνολο 3500ε ή 4 δόσεις του δανείου ΟΕΚ.
3.τι θα επακουλουθήσει;; νέες μειώσεις μισθών;; το κυμαινόμενο του ΟΕΚ που θα πάει;
Οπότε καθήσαμε στα αυγά μας μιά που στην ουσία το σπίτι που μένουμε είναι δικό μας (προίκα )
πληροφοριακά η τιμή που το βρίκαμε ήταν πολύ καλή 10% κάτω από τιμή που πούλησε πριν 4 μήνες.
Άσε που μας πήραν τηλέφωνο και δύο εργολάβοι για να μας κάνουν νέα προσφορά που απορρίψαμε.
Τα μείον το άνχος της επιστροφής της προκαταβολής και τα χρήματα που πληρώσαμε στον δικηγόρο μας,και άντε ξανά στο ψάξιμο για σπίτι δίπλα στη δουλειά μας και με τα νέα δεδομένα σε ακόμη καλήτερη τιμή.
Με όλο τον σεβασμό στους εργολάβους του φόρουμ αν θέλουν να πουλήσουν στις παρούσες συνθήκες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψην την οικονομικη κατάσταση και την αβεβαιώτητα των των ΙΥ και ΔΥ που αποτελούν την ραχοκαλιά των αγοραστών και να ρίξουν ουσιαστικά της τιμές μειώνοντας τα περιθώρια του κέρδους των γιατί θα φτάσουν σε σημείο να πουλάνε με χασούρα. -
δραστηριοποιούμαι στο εμπόριο 30 χρόνια και όταν υπάρχει ανάπτυξη και κατανάλωση λειτουργούν όλα στην εντέλεια γιατί είναι όλοι ευχαριστημένοι. όταν υπάρχει κρίση όλα μας φταίνε και οι μεσίτες και οι εργολάβοι και οι οικοπεδούχοι.
όσο λειτουργούσαν οι τράπεζες άπλα και η έννοια του σπιτιού λειτουργούσε σαν κεραμίδι για το κεφαλάκι μας όλες οι αρπαχτές, τα καπέλα, τα μαύρα τετραγωνικά κλπ κλπ δεν είχαν καμιά σημασία.
τώρα που ξεχείλισε η γρίνια εγώ περιμένω να πέσουν τα σπίτια (όχι όλα) πάνω από 30% για να υπάρξει το κίνητρο της αγοράς από τους έχοντες και όχι από τους νιόπαντρους που ένοιωθαν ότι πραγματοποιούσαν το άπιαστο όνειρο των γονιών τους με ένα τηλεφώνημα (έτσι τους έψηναν οι τράπεζες), αγοράζοντας οι περισσότεροι από μια μικρή πολυκατοικία (τριώροφη μεζονέτα 160+ τμ ) για να στεγάσουν την μ@λ@κία τους.όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία το κοστολόγιο (στο ένδυμα) το βγάζαμε με το κριτήριο της μεγαλύτερης δυνατής τιμής και όχι βάσει κόστους. Όπως λειτούργησαν και οι εργολάβοι με τους τυχερούς οικοπεδούχους. Τώρα (10 χρόνια για το ένδυμα) που το προϊόν είναι απύθμενα ανταγωνιστικό η τιμή βγαίνει συγκρίνοντας την χαμηλότερη της αγοράς (άσχετα από που προέρχεται) και όχι βάσει κόστους.
με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και η στέγη γιατί μετεξελίχθηκε από όνειρο ζωής σε καταναλωτικό προϊόν, όπως το αυτοκίνητο, τα έπιπλα κά. και δεν μπορώ να καταλάβω την νοοτροπία εργολάβων φίλων μου που αρνούνται καλύτερης προσφοράς ενώ προτιμούν να βγάλουν καταναλωτικό για να επιβιώσουν.δεν τα έχω με κανένα κλάδο γιατί όλοι οι κλάδοι είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, απλώς το δικό μου αντικείμενο μου πρόσφερε πριν χρόνια την δυσάρεστη εμπειρία του σκληρού ανταγωνισμού την οποία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι εργολάβοι.
-
Να ρωτησω κατι πιθανον offtopic.
Εχω στεγαστικο με επιτοκιο βασισμενο στο euribor απο το 2004 που ληγει το 2016 με σταθερο 4,60% μεχρι τελος Μαρτιου.Το νεο σταθερο που εχει αυτη την στιγμη η τραπεζα ειναι 4,25% ή 3,90% για κυμαινομενο το οποιο μπορει να γινει σταθερο οποτε θελω με τις τοτε αγνωστες τιμες.Η δοση μου ειναι περιπου 400€ που φθινει κατα μερικα λεπτα καθε μηνα.Αν και εγω ειμαι υπερ του σταθερου επιτοκιου ,ξερω τι θα πληρωνω μεχρι την ληξη του,εσεις τι θα λεγατε;Περιμενουμε,οσο εφικτη ειναι μια προβλεψη, μειωση ή αυξηση επιτοκιων;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Να ρωτησω κατι πιθανον offtopic.Εχω στεγαστικο με επιτοκιο βασισμενο στο euribor απο το 2004 που ληγει το 2016 με σταθερο 4,60% μεχρι τελος Μαρτιου.Το νεο σταθερο που εχει αυτη την στιγμη η τραπεζα ειναι 4,25% ή 3,90% για κυμαινομενο το οποιο μπορει να γινει σταθερο οποτε θελω με τις τοτε αγνωστες τιμες.Η δοση μου ειναι περιπου 400€ που φθινει κατα μερικα λεπτα καθε μηνα.Αν και εγω ειμαι υπερ του σταθερου επιτοκιου ,ξερω τι θα πληρωνω μεχρι την ληξη του,εσεις τι θα λεγατε;Περιμενουμε,οσο εφικτη ειναι μια προβλεψη, μειωση ή αυξηση επιτοκιων;
Αυτό το επιτόκιο που βλέπεις δεν είναι για σένα!
Εσυ έχεις πάρει ένα δάνειο χαμηλής εκκίνησης (λίγο φάκα) για το οποίο πρεπει να πας να ρωτήσεις τώρα που λήγει το σταθερό επιτόκιο, αν θέλεις να το κάνεις σταθερό, πόσο θα είναι το επιτόκιο?
Απο τέλος Μαρτίου θα πληρώνεις euribor (πχ τώρα είναι 0.59) + το spread σου (φαντάζομαι κάτι κοντα στο 2%)
Το κακό είναι ότι τα fwds του euribor εκεί στο 2013 πάνε στο 3% τσε βάλε οπότε εκεί θα τρως δόση στο 5%+ -
Είναι δυνατόν να περιμένουμε μείωση ; Πιο κάτω δεν πάει, άντε να μείνουν λίγο ακόμα εδώ που είναι...
Άνοδο περιμένουμε. -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Εχω στεγαστικο με επιτοκιο βασισμενο στο euribor απο το 2004 που ληγει το 2016 με σταθερο 4,60% μεχρι τελος Μαρτιου.Το νεο σταθερο που εχει αυτη την στιγμη η τραπεζα ειναι 4,25% ή 3,90% για κυμαινομενο το οποιο μπορει να γινει σταθερο οποτε θελω με τις τοτε αγνωστες τιμες.Η δοση μου ειναι περιπου 400€ που φθινει κατα μερικα λεπτα καθε μηνα.Αν και εγω ειμαι υπερ του σταθερου επιτοκιου ,ξερω τι θα πληρωνω μεχρι την ληξη του,εσεις τι θα λεγατε;Περιμενουμε,οσο εφικτη ειναι μια προβλεψη, μειωση ή αυξηση επιτοκιων;
Εσυ έχεις πάρει ένα δάνειο χαμηλής εκκίνησης (λίγο φάκα) για το οποίο πρεπει να πας να ρωτήσεις τώρα που λήγει το σταθερό επιτόκιο, αν θέλεις να το κάνεις σταθερό, πόσο θα είναι το επιτόκιο?
Απο τέλος Μαρτίου θα πληρώνεις euribor (πχ τώρα είναι 0.59) + το spread σου (φαντάζομαι κάτι κοντα στο 2%)
Το κακό είναι ότι τα fwds του euribor εκεί στο 2013 πάνε στο 3% τσε βάλε οπότε εκεί θα τρως δόση στο 5%+Το 4,25 ή 3,90 ειναι αυτα που μπορω να διαλεξω με την ληξη του σταθερου 4,60 στις 27-3-2010.Η υπενθύμιση για την ληξη και τις δυνατοτητες εγινε με την υπευθυνη των χρηματοδοτησεων σημερα.Πριν 3 χρονια παλι ειχα διαλεξει το σταθερο του 4,60 οταν αρχισε το κυμαινομενο (ειχε ληξει το σταθερο των πρωτων 2 χρονων )να ανεβαινει.
-
Κυμαινομενο θα επελεγα και οταν θες το γυριζεις σε σταθερο (συνηθως δεν χρεωνεται αυτη η αλλαγη,η αντιστροφη χρεώνεται) αλλα η διαφορα που γραφεις με το σταθερο ειναι πολυ μικρη οποτε και το σταθερο ειναι ελκυστικο.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Το κακό είναι ότι τα fwds του euribor εκεί στο 2013 πάνε στο 3% τσε βάλε οπότε εκεί θα τρως δόση στο 5%+Το 4,25 ή 3,90 ειναι αυτα που μπορω να διαλεξω με την ληξη του σταθερου 4,60 στις 27-3-2010.Η υπενθύμιση για την ληξη και τις δυνατοτητες εγινε με την υπευθυνη των χρηματοδοτησεων σημερα.Πριν 3 χρονια παλι ειχα διαλεξει το σταθερο του 4,60 οταν αρχισε το κυμαινομενο (ειχε ληξει το σταθερο των πρωτων 2 χρονων )να ανεβαινει.
για τι διάστημα παίζει το 4.25 και για τι διάστημα το 3.90?
-
Το 4,25 ειναι σταθερο για τρια χρονια ενω το 3,90 ειναι το κυμαινομενο τωρα,απο τον αλλο μηνα ποιος ξερει ποσο θα ειναι.Σε ερωτηση οι αλλοι απο την λιστα που ειχε τι προτιμησαν μου απαντησε οτι το 80% σχεδον κλεινει με σταθερο επιτόκιο .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Το 4,25 ειναι σταθερο για τρια χρονια ενω το 3,90 ειναι το κυμαινομενο τωρα,απο τον αλλο μηνα ποιος ξερει ποσο θα ειναι.Σε ερωτηση οι αλλοι απο την λιστα που ειχε τι προτιμησαν μου απαντησε οτι το 80% σχεδον κλεινει με σταθερο επιτόκιο .Mε έχεις μπερδέψει!
Σου προτείνουν είτε σταθερό στο 4.25% μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ή να μείνεις σε κυμαινόμενο το οποίο για τον πρώτο μήνα ή τρίμηνο σου βγείνει 3.90?
Το 1m euribor είναι 0.37
Το 3m euribor είναι 0,59
και το 6m euribor είναι 0.95Το 3.90 στο βγάζουν 1m euribor + 2,50% περιθώριο?
-
Πληρη αναλυση δεν εγινε γιατι ειχα παει για αλλη δουλεια και η συζητηση ηταν μεχρι να φτιαχτουν καποια χαρτια.Στο λιγο διαστημα που το ειχα κυμαινομενο παντως καθε δοση ηταν διαφορετικη προς τα επανω.
Απλα μεταφερω οτι μου ειπε ,παντως και στο χαρτι που ερχεται καθε μηνα που αναφερει την δοση που πληρώθηκε και ποσο θα ειναι η επομενη γραφει για επιτοκιο 4,60.Το δανειο το εχω παρει απο την Αλφα μπανκ τον 8-2004 για ποσο 45000€.Δεν θυμαμαι αν ειχε καποιο ειδικο χαρακτηρα ή προσφορα επειδη ηταν οι Ολυμπιακοι Αγωνες ,σιγουρα ομως δεν προλαβα το προγραμμα με την παραληψη του ενος μηνος που διαφημιζαν τοτε.
Απο εβδομαδα θα παω παλι απο εκει. -
Aυτό που πήρες το 2004 , σήμερα κάνει περισσότερο η λιγότερο ?
-
Μονοκατοικια 100 τμ κατασκευης του 1994 με 2 στρεμματα κηπο σε χωριο 20 χλμ απο την Τριπολη.
Δεν ξερω τι θα πιανει σημερα ,δεν γινονται και πολλες μεταβιβασεις(μαλλον ελαχιστες) εκει ωστε να εχω καποιο μετρο συγκρισης.Παντως και τωρα αν επρεπε να το αγορασω με τα ιδια χρηματα θα το εκανα αλλα θα εβαζα πιο μακρυτερο χρονικα δανειο,πχ 20 χρονια αντι για τα 12 που ειναι τωρα.Απο την αλλη μερια ομως τωρα το εχω φτασει στην μεση. -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Το 1m euribor είναι 0.37
Το 3m euribor είναι 0,59
και το 6m euribor είναι 0.95Το 3.90 στο βγάζουν 1m euribor + 2,50% περιθώριο?
Aν περνει κυμαινομενο για 3 χρονια τοτε το 3χρονο επιτοκιο συν το σπρεντ πρεπει να κοιταει, οχι? 2.5% ειναι το ελαχιστο σπρεντ αυτην την στιγμη πιστευω...
-
Το περιθωριο (σπρεντ) αλλαζει αναλογα και με το ποσοστο του δανειου σε σχεση με το ακινητο που αγοραζουμε ..........δηλαδη οταν ζητας δανειο 180000 ευρω για ακινητο αξιας 300000 ευρω (60% της αξιας του ενεχυριαζομενου ακινητου)μπορει να πεσει και στο 1,5% .
-
Ο χρήστης cooperS_JCW έγραψε:
Το περιθωριο (σπρεντ) αλλαζει αναλογα και με το ποσοστο του δανειου σε σχεση με το ακινητο που αγοραζουμε ..........δηλαδη οταν ζητας δανειο 180000 ευρω για ακινητο αξιας 300000 ευρω (60% της αξιας του ενεχυριαζομενου ακινητου)μπορει να πεσει και στο 1,5% .Υπάρχει και spread 1,3% στην HSBC.Προσοχή, πάντα και στα υπολοιπα εξοδε του δανείου, όπως και στα έξοδα ασφαλισης σπιτιού και δανειολήπτη...
-
Ενα νέο σπορ που έχει αναπτυχθεί τώρα είναι το εξής :
Υποψήφιοι αγοραστές , οι οποίοι έχουν πειστεί σέ κείμενα ότι θα πέσουν οι τιμές , κάνουν κατάσταση των απούλητων σπιτιών που τους ενδιαφέρουν και ανά 1-2 μήνες παίρνουν τηλέφωνο τους πωλητές , ρωτώντας τις τιμές η αν πουλήθηκαν . Μου συμβαίνει κατά κόρον , αλλά δεν ξέρω τι αποτελέσματα έχει η στατιστική .Αν κάποιος εδώ ασχολείται με αυτό το σπόρ , μήπως μπορεί να μας δώσει στατιστικά στοιχεία , τιμών και πωλήσεων ?
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!