Η προσωπική μου εμπειριά για τις βενζίνες λέει το εξής.
Astra
Ξεκίνησα να βάζω από την BP της γειτονιάς μου 98άρα από την 1η ημέρα που το αγόρασα. Πήγαινε μια χαρά. Σε κάποια φάση μου έβαλε νοθευμένη και το κατάλαβα γιατί το αυτοκίνητο με το ζόρι ξεκίνησε. Σταμάτησα να βάζω σε αυτόν και έβαλα 3 φορές ΕΤΕΚΑ 95άρα από τη γειτονιά και πάλι. Δεν τράβαγε καλά και σταμάτησα να βάζω τέτοια βενζίνη. Ξεκίνησα να βάζω Shell λίγο πιο μακριά. Μέχρι τώρα βάζω πάντα Shell εκτός από ένα μικρό διάστημα που δοκίμασα άλλες βενζίνες, τις πιο φτηνές τις περιοχής μου, και γλύτωσα 120€ σε ένα καλοκαίρι που τα πλήρωσα το Σεπτέμβριο που βούλωσαν τα μπεκ, οπότε και σταμάτησα να πηγαίνω σε αυτούς τους τύπους*.
Από απόδοση τώρα. Με την 100άρα το αυτοκίνητο ακούει πιο πρόθυμα, ανεβάζει στροφές πιο άνετα και έχει και καλύτερο ήχο, φαίνεται να μη ζορίζεται τόσο. Από την άλλη, σε επιδόσεις, δεν έχει διαφορά ουσιαστική. Τα 2 βίντεο πχ που έχω τραβήξει με τα 205 και κόφτη τελικής, είναι από ταξίδια που έβαλα 95άρα. Με 100άρα δεν έχω φτάσει ποτέ τέτοιες ταχύτητες. Το κέρδος που έχω δει όμως είναι σε τράβηγμα χαμηλά, πράγμα που με ενδιαφέρει για μέσα στην πόλη. Στις 1500-3000 c/min η 100άρα τραβάει καλύτερα και με κάνει να οδηγώ ακόμα πιο χαμηλά το αυτοκίνητο και να καίω λιγότερο. Ενδεικτικά, μέσα στην πόλη η Opel δίνει 8,9 L / 100 Km και με 95άρα καίω 8,5, ενώ με 100άρα φτάνω κάτω από 8. Με γέμισμα 50 L η διαφορά στην τιμή είναι ~11,5€ και το κέρδος από την κατανάλωση είναι ~3,5€. Άρα, με την 100άρα χάνω 8€ στο κάθε γέμισμα, γι' αυτό και σταμάτησα να βάζω πλέον.
Εκτός από Shell έχω δοκιμάσει και όλες τις άλλες 100άρες και αυτό το φαινόμενο με το καλύτερο άρπαγμα στις χαμηλές στροφές δεν το παρατήρησα πουθενά αλλού, οπότε δε θα βάλω 100άρα από καμία άλλη μάρκα. Ίσως ο εγκέφαλος βολεύεται με αυτή τη βενζίνη και μπορεί να ρυθμίσει τις παραμέτρους καλύτερα. Πάντως, αν βάλω 100άρα, θα είναι μόνο Shell λόγω εγκεφάλου του Astra.
Corsa
Στο Corsa γενικά βάζω ό,τι βενζίνη βρω αν και προτιμώ αυτόν που βάζω πάντα Shell. Διαφορά στην απόδοση δεν έχω δει, ακόμα και όταν χρησιμοποίησα κάποιες φορές 100άρα. Ούτε τράβηγμα, ούτε διαφορά στην κατανάλωση, ούτε ευστροφία. Έτσι, 95άρα V-Power και τέλος ή ΕΚΟ που δυστυχώς δεν έχουμε κοντά μας.
Γενικά
Οι διαφορές που παρατήρησα φαντάζομαι προέρχονται από τα διαφορετικά οχήματα. Το Corsa είναι πιο ελαφρύ, έχει πιο στενό λάστιχο (185), έχει πιο κοντές σχέσεις (sport) και το κυριότερο έχει Twinport κινητήρα που έχει καλύτερη ροπή χαμηλά και είναι λιγότερο εύστροφος ψηλά. Το Astra από την άλλη, έχει μειονέκτημα βάρους, έχει φαρδύτερο λάστιχο (205), έχει μακριές σχέσεις (σίγουρα πιο ταξιδιάρικο) και έχει τον απλό Ecotec που σημαίνει ότι χαμηλά δεν τραβάει καλά, αλλά είναι εύστροφος και ανεβάζει άνετα στροφές. Γι' αυτό και η 100άρα φαντάζομαι δίνει κάτι επιπλέον στο Astra που το χρειάζεται, ενώ στο Corsa που έτσι κι αλλιώς τραβάει χαμηλά, ενώ ψηλά δεν ανεβαίνει εύκολα έτσι κι αλλιώς, δεν παρατηρώ διαφορά.
Κάνεις, λοιπόν, δοκιμές με το δικό σου αυτοκίνητο για ένα μεγάλο διάστημα και μετά αποφασίζεις τι ταιριάζει καλύτερα στον κινητήρα και το οδηγικό σου στυλ.
Ευχαριστώ.
- Ο BP έγινε τώρα άλλη μάρκα γιατί η BP με τη νόθευση τον έστειλε και ο άλλος ο φτηνός με τα βουλωμένα μπεκ από ΑΠ έγινε τώρα AVIN. Ο νοών νοείτω.