-
Όχι.
Μ' ενδιαφέρει ο έλεγχος ΑΕ που δεν έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν ορκωτούς.
Είχα μια ελπίδα ότι θα γλίτωνα κανα έξοδο, αλλά μπαααααααα..... -
Νομίζω ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες ακόμα, εκτός από από τις ΑΕ με 'υποχρέωση για ορκωτούς' :
Αρθρο 36α του 2190/1920
*Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ανωνύμων εταιρειών που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ και δεν υπερβαίνουν τα δύο από τα τρία αριθμητικά όρια των κριτηρίων της παραγράφου 6 του 'Αρθρου 42α, ελέγχονται από δύο τουλάχιστον ελεγκτές της παραγράφου 3 του παρόντος 'Αρθρου ή από έναν ορκωτό ελεγκτή - λογιστή. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ύψος του ετήσιου κύκλου εργασιών της παρούσας παραγράφου.
-
Ανώνυμες εταιρείες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να προβλέπουν στο καταστατικό τους ή, εάν δεν προβλέπεται σε αυτό, να αποφασίζουν δια της γενικής συνέλευσης, την υποβολή των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων σε έλεγχο είτε από τους ελεγκτές της παραγράφου 3 του παρόντος 'Αρθρου είτε από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή. Η πρόβλεψη του καταστατικού ή η απόφαση της γενικής συνέλευσης πρέπει να αφορά διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) εταιρικών χρήσεων.
-
Στην περίπτωση των παραγράφων 1 και 2, αν δεν έχει προβλεφθεί ο διορισμός ορκωτού ελεγκτή - λογιστή, ο έλεγχος διενεργείται από ελεγκτές πτυχιούχους ανωτάτων σχολών, που είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και κάτοχοι άδειας επαγγέλματος Λογιστή - Φοροτεχνικού Α' τάξεως του ν.2515/1997 (ΦΕΚ 154 Α'). Οι ελεγκτές αυτοί, μαζί με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση της γενικής συνέλευσης με την οποία καθορίζεται και η αμοιβή τους. Ποσοστό της αμοιβής των ελεγκτών παρακρατείται και αποδίδεται στο Ο.Ε.Ε. Το ελάχιστο όριο της αμοιβής των ελεγκτών, καθώς και το ποσοστό της παρακράτησης και η διαδικασία απόδοσής του στο Ο.Ε.Ε. καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι ελεγκτές της παρούσας παραγράφου μπορούν να επαναδιορίζονται, όχι όμως για περισσότερες από πέντε (5) συνεχόμενες εταιρικές χρήσεις. Μεταγενέστερος επαναδιορισμός δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα, αν δεν έχουν παρέλθει δύο (2) πλήρεις χρήσεις. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζεται το έργο, η μέθοδος και η διαδικασία ελέγχου που διεξάγεται από ελεγκτές της παρούσας παραγράφου, το ύψος της αμοιβής τους, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα και σχετική λεπτομέρεια.*
Εσύ που είσαι ; Πάνω από 1 εκατομ. ή κάτω ;
Κάτω από 1 εκατομ. νομίζω ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ελεγκτών πάνω από 1 εκατομ. ισχύει αυτό που παρέθεσα -
-
Έτσι ακριβώς είναι. Και να τονιστεί πως πρέπει να μεσολαβήσουν 2 συνεχείς χρήσεις υπέρβασης των ορίων για να υπόκειται σε έλεγχο μία εταιρεία και στη συνέχεια 2 συνεχείς χρήσεις μη υπέρβασης των ορίων για να πάψει να υπόκειται σε έλεγχο.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εσύ που είσαι ; Πάνω από 1 εκατομ. ή κάτω ;
Κάτω από 1 εκατομ. νομίζω ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ελεγκτών πάνω από 1 εκατομ. ισχύει αυτό που παρέθεσαΠάνω είμαι κ αυτό που παρέθεσες ισχύει, πόσο κοστίζει αναρωτιέμαι.
Σοβαρά, αν οι ορκωτοί δεν στοίχιζαν τ' άντερά τους θα τους προτιμούσα σε κάθε περίπτωση. Ελέγχουν κ την εταιρία, ελέγχουν κ τους λογιστές. Αλλά ζητάνε πολλά κ δεν συμφέρουν. Από την άλλη δεν γνωρίζω και πόσα ζητάνε οι 'μαλακότεροι' ελεγκτές.
Γενικότερα, βγαίνει ο Νόμος και σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι που μέχρι τότε κόστιζε 1000 Ε κ ξαφνικά αυτό κοστίζει 5 - 10 φορές τόσα.... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ερώτηση:
Εξακολουθεί να υπάρχει η υποχρέωση ελέγχου και υπογραφής των Ελεγκτών από τις Α.Ε. που δεν εμπίπτουν στα όρια ελέγχου των Ορκωτών;
Αν ναι, πόσο μπορεί να κοστολογηθεί αυτή η δαπάνη; Πόσα παίρνουν οι ελεγκτές, δλδ; Οι ορκωτοί (αν δεν κάνω λάθος) ζητάνε κανα 5χίλιαρο...Έκανες 2 ερωτήσεις, την 1η (νομίζω ότι) απάντησα, τώρα μας λες ότι ήξερες την απάντηση στην 1η και μόνο η 2η σε ενδιαφέρει
-
ε μα τί περίμενες, μόνο τα χρήματα τον ενδιαφέρουν
-
Όταν τα πληρώνω χωρίς λόγο, ναι.
-
O ορκωτός είναι απαραίτηος για κάθε ΑΕ με μεγάλο τζιρο που θέλει να σέβεται τον ευατό της.
Το κόστος μπορστά σε αυτά που μπορεί να γλυτώσεις και δηνυτικά μπορστά σε αυτά που μπορεί να κερδίσεις μελλοντικά είναι ασήμαντο.
Στην πιάτσα και αν ποτέ έμπαινες στην διαδικασία να πουλήσεις την εταιρεία σου... ισολογισμός (άρα εταιρεία) χωρίς ορκωτούς και εκθέσεις δεν λέει τίποτα, μετράει αρνητικά και γεννά υποψίες.
Επίσης, όταν έρθει η ώρα για ορκωτόυς και είναι αργά θα το μετανιώσεις που δεν το έκανες 5 χρόνια νωρίτερα.Επίσης ο ορκωτός φέρει ποινικές ευθύνες για την κάθε εταιρεία που υπογράφει και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ
-
Δεν ξέρω αν θυμάστε την ιστορία μου με την έκτακτη εισφορά. Υπενθυμίζω πως εξαιτίας της συμπλήρωσης κάποιου ποσού στον κωδικό 659 (πώληση μεριδίου από ΕΠΕ) ειδικά για τα εισοδήματα του 2007, η έκτακτη εισφορά μου τριπλασιάστηκε
Εκανα λοιπόν τις εξής 2 ερωτήσεις στη ΔΟΥ μου εγγράφως στις 15/7 και πήρα έγγραφη απάντηση μόλις σήμερα και μετά από πολλές διαμαρτυρίες μου σχετικά με το 20ήμερο που επιβάλλει ο νόμος ως προθεσμία για απάντηση σε αίτημα πολίτη (στο μεταξύ η ημερομηνία που γράφει η απάντηση όλως τυχαίως είναι 10/9 )
- Αν η συμπλήρωση του κωδικού 659/660 είναι προαιρετική ή υποχρεωτική
- Ποιά είναι η προθεσμία για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης του οικ. έτους 2008
ώστε να διερευνήσω τη δυνατότητα να επανυποβάλλω τη δήλωση του 2008 χωρίς τον κωδικό 659 συμπληρωμένο (με πρόστιμο μεν αλλά και πάλι με συμφέρει σε σχέση με την έκτακτη εισφορά -την οποία ειρήσθω εν παρόδω έχω ήδη πληρώσει κανονικά).
Σημειωτέον ότι στην ερώτησή μου δεν είχα γράψει τίποτα περί έκτακτης εισφοράς.
Ιδού λοιπόν η απάντηση που έλαβα (διατηρώ τη σύνταξη και ορθογραφία του κειμένου):
Ο χρήστης ΔΟΥ έγραψε:
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής αίτησής σας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα- Οι κωδ. 659-660 του πίνακα 6 (πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία) της φορολογικής δήλωσης δεν είναι υποχρεωτική, κατ΄αρχήν
- Στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1075/11-06-2009, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του Ν 3758/2009 που αφορά την έκτακτη ειδική εισφορά αναφέρονται τα εξής:
-
Αυτό που λένε με βάση τις οδηγίες της Διοίκησης δείχνει νομίζω κάποιο κενό που διευκολύνει την ερμηνεία από τη Διοίκηση κατά πως βολεύονται.... Πριν ως μη υποχρεωτική και μετά γιατί έτσι ως υποχρεωτική!!
-
-
Συμφωνούμε απόλυτα ότι αδικήθηκες, όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι οι οφείλοντες έκτακτη εισφορά...Εσύ και όσοι συμπλήρωσαν τον κωδικό 659 ακόμα περισσότερο, γι αυτό και άλλωστε είχα εξ'αρχής υποστηρίξει ότι αυτές οι περιπτώσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες για αντισυνταγματικότητα...Αλλού διαφωνούσαμε αν θυμάσαι
-
Οι φορολογούμενοι φυσικά και το έχουν πάρει πρέφα και έχουν υποβάλλει προσφυγές και με αυτό το επιχείρημα, αλλά δεν είναι και τόσο στον αέρα...Θα ξαναπώ ότι δεν δίνω και πολλές τύχες στις προσφυγές αλλά παρά ταύτα στον κολλητό μου του έκανα μια προσφυγή για να μην έχω και τύψεις ότι δεν διεκδίκησα μέχρι κεραίας ό,τι μπορούσα...Όπως είπε και φίλος καθηγητής νομικής : 'Η μόνη ελπίδα είναι ότι είναι πολυάριθμοι οι δικαστικοί που υποχρεούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά'
Μάλλον θα έπρεπε να είχες κάνει κι εσύ προσφυγή...
-Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι άλλο (αφού έχεις χάσει την προθεσμία για προσφυγή, αν δεν έχεις ήδη κάνει) εκτός από το να επιμείνεις και να καταθέσεις την τροποποιητική δήλωση - δε νομίζω να έχει προθεσμία - κι ας κρώζουν...Αν στην απορρίψουν μετά θα πρέπει να στραφείς δικαστικά κατά της άρνησης να δεχτούν την τροποποιητική και εκεί take the egg and give it a haircut...
Εδώ σε μεγαλοδικηγόρο που παρείχε τις υπηρεσίας του σε μεγάλη τράπεζα και που είχε εισπράξει αποζημίωση απόλυσης (ο Θεός να την κάνει απόλυση αυτή ) τους έκανε αίτηση να αφαιρέσουν το ποσό της αποζημίωσης και να επανυπολογίσουν την έκτακτη εισοφρά, όπως όφειλαν, και αυτοί συνέχισαν να απαιτούν τις δόσεις όπως ήταν αρχικά
Μεγάλο μπάχαλο... -
-
-
- ΠΡΟΤΑΣΗ-ΒΟΜΒΑ
Αισθηση προκαλεσε στα στελεχη του υπουργειου Οικονομικων η προταση που εχουν υποβαλει οι φοροτεχνικοι,.......Αξιζει να σημειωθει οτι η προταση προβλεπει συγκεκριμενα την καταργηση του αφορολογητου οριου για τα φυσικα προσωπα και υπολογισμο του εισοδηματος που θα φορολογειται με εκπτωση απο το ακαθαριστο εισοδημα του συνολου των δαπανων που πραγματοποιουνται κατ'ετος..............
κλιμακιο 20000 συντελεστης 5%
30000 συντελ 15%
40000 συντελ. 20%
50000 συντελ. 30%
ανω των 140000 συντ. 40%
ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 14 Οκτωβριου 2009.
- ΠΡΟΤΑΣΗ-ΒΟΜΒΑ
-
Είναι ιδέα μου ή τις τελευταίες 2 εβδομάδες το gsis.gr πέφτει μετά τις 3 το μεσημέρι περίπου;
-
ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ TAXISNET 22/10/2009 ΑΠΟ 12:00 - 18:00
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ TAXISNET 22/10/2009 ΑΠΟ 12:00 - 18:00Και σήμερα μετά τις 3 ήταν ψόφιο.
-
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Έχω αναλάβει να γράφω κάθε μήνα τις αποδείξεις ενοικίων του θείου μου. Το μπλοκάκι είναι διπλότυπο και είναι αυτό:Επειδή βαριέμαι να τα γράφω με το χέρι, μπορώ να φτιάξω κάτι παρόμοιο στον υπολογιστή και να το τυπώνω? Έτσι κι αλλιώς αθεώρητα είναι.
πόσα ακίνητα νοικιάζει και πρέπει να γράφεις?!
τον πιάνει η καινούρια έκτακτη εισφορά? -
Δέν είναι πολλά αλλά εγώ είμαι τεμπέλης και γιατί να κάθομαι 10 λεπτά να κάνω κάτι με το χέρι τη στιγμή που μπορώ να το κάνω σε 10 δευτερόλεπτα με τον υπολογιστή.
-
μας δουλεύεις... θέλεις να σε πιάσουνε και με ηλεκτρονικό αρχείο... ???
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος