Ο χρήστης strangezero έγραψε:
Τι αμάξι 'στρώνεις' εσύ τώρα αν επιτρέπετε?
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=6188
και αν μπορείς να μου πεις διότι δεν πολυξέρω όταν λέμε 'στρώσιμο' πως ακριβώς ακολουθείτε ο όρος?
Να το πηγαίνω μέχρι κάποιες στροφές?
Να μην πατάω έντονα γκάζι?
και μέχρι πόσα χλμ όλα αυτά?
Καταρχάς κάνε μια αναζήτηση σε παλιότερα θέματα γιατί έχει ξανασυζητηθεί αν θυμάμαι καλά.
Σε πολύ γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να μην το πηγαίνεις πάνω από κάποιες στροφές (στη δική σου περίπτωση, ας πούμε 4500), όχι απότομες επιταγχύνσεις, όχι απότομα φρεναρίσματα, κλπ. Επίσης, μην το ζορίζεις σε ανηφόρες με φορτίο, ή για πολύ ώρα μέσα στην πόλη.
Για πόσα χιλιόμετρα θα το κάνεις είναι θέμα διχογνωμιών, εγώ πιστεύω ότι για τα σημερινά αυτοκίνητα δεν χρειάζεται πάνω από 1500-1800 χιλιόμετρα.
Προσοχή: δεν είναι ο κινητήρας που χρειάζεται να 'ανοίξει' είναι και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη που πρέπει να 'μάθουν' να δουλεύουν μαζί. Ακόμα και τα λάστιχα θέλουν το 'στρώσιμό' τους.
Μετά τα πρώτα 1500 άρχισε να ανεβάζεις ρυθμό σιγά σιγά (π.χ. 500 στροφές κάθε 300 χιλιόμετρα) και μετά τα 2000 και κάτι κάνε και ένα italian tune-up. Σ'αυτό το σημείο καλό είναι να κοιτάξεις και για πιθανή ανάγκη συμπλήρωσης λαδιού ή άλλων υγρών.
Από την αντιπροσωπία τι σου είπαν? Μερικοί προληπτικά αλλάζουν λάδι μετά το στρώσιμο, άλλοι το αφήνουν για το πρώτο σέρβις.
Πιστεύω ότι και άλλοι θα έχουν παρόμοιες ή διαφορετικές απόψεις και περιμένω να τις διαβάσω κι'αυτές.
Τέλος παρατήρησα ότι η βελόνα της θερμοκρασίας παίζει στη μέση και ελάααααααααααααααααααχιστα λίγο πιο πάνω όταν είμαι σταματημένος πολύ ώρα σε κίνηση.
Να υποθέσω ότι είναι λογικό επειδή το αμάξι είναι καινούριο και έχει μόνο 100 χλμ ή να το κοιτάξω?
'Στη μέση' δε λέει τίποτα, φαντάζομαι ότι η νορμάλ θερμοκρασία θα πρέπει να είναι κάπου στους 90 ή λίγο πιο πάνω. Αν το βλέπεις να ανεβοκατεβαίνει με ανώμαλο ρυθμό πήγαινε να το κοιτάξουν. Ούτως ή άλλως σύντομα θα πας για τα προβληματάκια που είχες.