-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Απορία: δεν είναι όλα τα εστιατόρια υποχρεωμένα να διαθέτουν χώρο/τραπέζια για μη-καπνίζοντες; Υπάρχουν κάποια που δεν υποχρεούνται;Πήρα χθες τηλέφωνο σε ταβέρνα να κλείσω τραπέζι και σε ερώτησή μου αν υπάρχει επιλογή για μη-καπνίζοντες η απάντηση ήταν 'όχι βέβαια'.
Ήξερα ότι είμαστε τριτοκοσμικοί και ως προς αυτό το θέμα αλλά ήλπιζα τουλάχιστον ότι θα είχε κάποιο τραπέζι (έστω δίπλα στις τουαλέτες.. για παράθυρο ούτε συζήτηση φυσικά) όπου θα μπορούσα να φάω χωρίς να μου βρωμάει ο δίπλα.
'Έχουμε καλό εξαερισμό όμως', μου είπε. Ο εξαερισμός ήταν, όπως αναμενόταν, 'εξαιρετικός' .Τυπικά τα τραπέζια καπνίζοντων πρέπει να είναι μέχρι τα μισά από τα συνολικά του μαγαζιού.
-
Στην πράξη βέβαια είναι τουλάχιστον τα 2/3... Όλα στο βωμό του κέρδους.
-
Γιατι υπαρχουν τραπεζα μη καπνιζοντων;
Μαζι με το κρανος για τα μηχανακια πηγε κι αυτο, υποθεση 1-2 μηνων οπως ΟΛΑ στην Ελλαδα -
Tα πράγματα πάντως με τα μαγαζιά είναι λίγο πιο περίπλοκα απ ότι φαίνεται.
Κατ αρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι αν με ενοχλεί κάτι σε ένα μαγαζί είνα η τσιγαρίλα. Πραγματικά δεν αντέχω την μυρωδιά, που μένει στα ρούχα τα οποία πρακτικά δεν φοριούνται για δεύτερη φορά.Στην Ολλανδία, έχει ξεκινήσει η απαγόρευση εδώ και κανα 9μηνο. Είναι χώρα που ούτως η άλλως δέν είχε πολυ υψηλά ποσοστά καπνιστών. Μετα την απαγόρευση λοιπόν, τα μαγαζιά ήρθαν σε τέτοιο αδιέξοδο με την πτώση της πελατείας, που άκουσον άκουσον καταπατούν το νόμο μαζικά. Μάλιστα σε μία πόλη συνεδριάσαν και αποφάσισαν να το τραβήξουν όσο πάει με τα πρόστιμα και να κινηθούν δικαστικά.
Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για όλους, και δεν βλέπω άλλη απ το να υποχρεώσουν όλα τα μαγαζιά να έχουν σωστό εξαερισμό, αν θέλουν να έχουν καπνίζοντες, και προφανώς δυνατότητα επιλογής σε εστιατόρια να κατσεις χώρια
-
Δεν είναι όλα τα μαγαζιά ίδια. Άλλο το εστιατόριο που μπορεί να απαγορεύσει το κάπνισμα γιατί πηγαίνεις να φας, και άλλο το μπαρ που πηγαίνεις για να πιεις και να καπνίσεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν είναι όλα τα μαγαζιά ίδια. Άλλο το εστιατόριο που μπορεί να απαγορεύσει το κάπνισμα γιατί πηγαίνεις να φας, και άλλο το μπαρ που πηγαίνεις για να πιεις και να καπνίσεις.Αποκλείεται δηλαδή η περίπτωση να θέλεις να πιεις χωρίς να καπνίσεις/καπνιστείς;
Τις προάλλες κάθισα να δω τον Παναθηναϊκό σε μια καφετέρια/bar και στο ημίχρονο έφυγα γιατί διαφορετικά θα έβγαζα τον καρκίνο σε χρόνο dt. Προφανώς για να δεις μπάλα στην ΤV πρέπει να καπνίζεις. Που θα πάει θα το μάθω το ρημάδι. Διαφορετικά θα τα πίνω μόνος μου και θα βλέπω τηλεόραση σπίτι μου
-
Δλδ αν δεν καπνίζουν και δεν πάθουν καρκίνο λόγω του τσιγάρου, πιστεύετε πως -πλέον- οι άνθρωποι θα έφευγαν όρθιοι και στα πόδια τους;
Έχω ζήσει κι εγώ ανθρώπους που έφυγαν με αργό τρόπο, μέσα από ερειπωμένα κορμιά... Όχι ούτε από καρκίνο ήταν, ούτε καπνίζανε.
Όπως έχω ζήσει και ανθρώπους που φύγαν από τη μία μέρα στην άλλη.Η μόνη διαφορά ήταν ότι οι δεύτεροι είχαν την 'τύχη' να έρθει στα τελευταία τους κάποιο ατύχημα, καρδιακό, ή κάποιο βαρύ εγγεφαλικό.
Όσοι δεν είχαν την τύχη να τους έρθει κάποιο αρκετά ισχυρό πλήγμα ώστε να είναι άμεσο και μη αντιμετωπίσιμο, απέπνευσαν μέσα από ερειπωμένα κορμιά, σκιές των εαυτών τους όπως περιέγραψαν και οι υπόλοιποι, υποστηριζόμενοι μόνο από φάρμακα και συγγενείς. Δυστυχώς αυτό είναι ένα τίμημα -σήμερα- της εξέλιξης της ιατρικής και της φαρμακευτικής. Να μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Και την ώρα εκείνη κανείς, ή έστω ελάχιστοι, έχουν τη δύναμη να μην δεχτούν αυτή την παράταση.
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Μπορεί να μην καπνίσουμε ποτέ, να αθλούμαστε, να κάνουμε υγιεινή διατροφή, να προσέχουμε, τα πάντα καθώς πρέπει.*
ΤΙΠΟΤΑ όμως δεν εξασφαλίζει ότι θα φύγουμε κι εμείς στα πόδια μας, παρά μόνο η τύχη.*Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε και τα αντίθετα Αλλά ας μην ψάχνουμε δαίμονες.
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Δεν είναι όλα τα μαγαζιά ίδια. Άλλο το εστιατόριο που μπορεί να απαγορεύσει το κάπνισμα γιατί πηγαίνεις να φας, και άλλο το μπαρ που πηγαίνεις για να πιεις και να καπνίσεις.
Αποκλείεται δηλαδή η περίπτωση να θέλεις να πιεις χωρίς να καπνίσεις/καπνιστείς;
Τις προάλλες κάθισα να δω τον Παναθηναϊκό σε μια καφετέρια/bar και στο ημίχρονο έφυγα γιατί διαφορετικά θα έβγαζα τον καρκίνο σε χρόνο dt. Προφανώς για να δεις μπάλα στην ΤV πρέπει να καπνίζεις. Που θα πάει θα το μάθω το ρημάδι. Διαφορετικά θα τα πίνω μόνος μου και θα βλέπω τηλεόραση σπίτι μου
Είσαι τρελός ? ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ
Να πίνω και να μην καπνίζω γίνεται, να πίνω και να μη ΘΕΛΩ να καπνίζω δε γίνεται
Την Παρασκευή η μάνα μου έκανε θυρεοειδεκτομή και έμεινε 1 βράδυ σε δίκλινο ιδιωτικής κλινικής...Μαζί της ήταν μια κυρία γύρω στα 50, χωρίς μαλλιά, προφανώς καρκινοπαθής...Μια χαρά άτομο, φαρμακοποιός, καλή παρέα, πιάσαμε κουβέντα και λέγαμε διάφορα...Μου είπε με πολύ ψυχραιμία ότι έχει καρκίνο στον πνεύμονα με μεταστάσεις στον εγκέφαλο(διαγνώστηκε πριν 2 μήνες) και μετά από λίγο μου ζήτησε την άδεια να καπνίσει!! Φυσικά της είπα κι εγώ κι η μάνα μου ναι αλλά πήγε στην τουαλέτα για να μην τη δει καμιά νοσοκόμα και πάθει κάνα εγκεφαλικό...Γενικώς ήταν πολύ συνειδητοποιημένη έως κυνική και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η διαχείριση του καρκίνου και του θανάτου αν και κατά βάθος πιστεύω αυτό που έλεγε ο Dr House :
'We can live with dignity; we can’t die with it.' -
Δαιμονες δεν ψαχνω, αλλα διατηρω το δικαιωμα να γυρισω σπιτι μου μετα απο εξοδο και να μη ζεχνω.
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Tα πράγματα πάντως με τα μαγαζιά είναι λίγο πιο περίπλοκα απ ότι φαίνεται.
Κατ αρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι αν με ενοχλεί κάτι σε ένα μαγαζί είνα η τσιγαρίλα. Πραγματικά δεν αντέχω την μυρωδιά, που μένει στα ρούχα τα οποία πρακτικά δεν φοριούνται για δεύτερη φορά.Ακριβως αυτο.
Τη Κυριακη πηγα σε μπαρακι στο Χαλανδρι, το οποιο εχει ελεεινο εξαερισμο, μαζι με αλλα 7 ατομα, ολοι τους καπνιστες. Ε, στα 40 λεπτα ηθελα να φυγω, εψαχνα δικαιολογιες για να βγω εξω. Τους εκανα παρατηρηση, και το μονο που εκαναν ειναι να φυσανε το καπνο απο την αλλη, λες και εχει διαφορα σε κλειστο χωρο. Οταν γυρισα σπιτι, τα ματια μου ειχαν στεγνωσει και με ποναγαν, βρωμαγα και δεν μπορουσα να αναπνευσω σωστα. Το πρωι που φυσηξα τη μυτη μου εβγαλα μαυρες μυξες. Το μπουφαν μου, το οποιο προφανως δεν το πλενω καθε βδομαδα, μυριζε τοσο πολυ την επομενη μερα που δεν ηθελα να το φορεσω.
Τα κοριτσια που ηταν στη παρεα (και καπνιζαν) ηταν συμπαθητικα και ωραια, αλλα τι να τα κανω αμα καπνιζουν; Δηλαδη, οκ, γινεται η φαση και βγαινουμε τα δυο μας, η αλλη θα θελει να αναψει τσιγαρο μετα σπιτι μου (προυποθετωντας οτι το ραντεβου πηγε καλα);
Οι καπνιστες δεν το καταλαβαινουν, αλλα εχουν μια απαραδεκτη μυρωδια.. -
Αυτό που καταλαβαίνω, με λύπη, είναι ότι, σιγά σιγά, δημιουργείται ένα κλίμα διαχωρισμού μεταξύ των ανθρώπων με βάση μια συνήθεια.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αυτό που καταλαβαίνω, με λύπη, είναι ότι, σιγά σιγά, δημιουργείται ένα κλίμα διαχωρισμού μεταξύ των ανθρώπων με βάση μια συνήθεια.Εδώ δημιουργείται διαχωρισμός με βάση το χρώμα του δέρματος ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις, όπου δεν υπάρχει και καμία ευθύνη - επιλογή του 'φέροντος', στη συνήθεια θα κωλώσουμε που έχουμε και μια κάποια επιλογή ?
-
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
Τα κοριτσια που ηταν στη παρεα (και καπνιζαν) ηταν συμπαθητικα και ωραια, αλλα τι να τα κανω αμα καπνιζουν; Δηλαδη, οκ, γινεται η φαση και βγαινουμε τα δυο μας, η αλλη θα θελει να αναψει τσιγαρο μετα σπιτι μου (προυποθετωντας οτι το ραντεβου πηγε καλα);
ειναι απλο, βρες καποια που δεν καπνιζει αφου το θεμα αυτο ειναι τοσο σημαντικο για σενα, αλλιως αναγκαστικα θα πρεπει να κανεις υποχωρησεις.... δυσκολα καποιος/καποια θα κοψει το τσιγαρο για εναν γκομενο/α.
απο την αλλη το να κλαιγεσαι επειδη η κοπελα που γουσταρεις καπνιζει συγγνωμη αλλα δειχνει λιγακι λουζερ νοοτροπια (χωρις παρεξηγηση) -
Οι συγκεκριμενες δεν με ενδιαφερουν και ηταν ψιλοextreme καπνιστριες, κυριολεκτικα το ενα τσιγαρο πισω απο το αλλο αναβαν. Θεωρω ομως αρκετα σημαντικο κριτηριο το αν η αλλη ειναι καπνιστρια η οχι. Το βαζω σε σχετικα υψηλη θεση, καπου κοντα στις μουσικες προτιμησεις. Αν η αλλη ακουει σκυλαδικα και γουσταρει να βγαινει Πλουταρχο, Νινο και Κοκκινου αποκλειεται, αφου δεν υπαρχει περιπτωση να ακουσω αυτη τη μουσικη οποτε δεν υπαρχει περιπτωση να συμφωνησουμε για το που να βγουμε, τι να ακουσουμε στο ραδιο και που να παμε για καφε κλπ. Αντιστοιχα για το καπνισμα, αμα θελησει να καπνισει μεσα στο αμαξι, μεσα στο σπιτι, ποσο μαλλον μεσα στο δωματιο μου, δεν υπαρχει περιπτωση να την αφησω να το κανει οποτε εγω θα ειμαι ο κακος/μαλακας που δεν θα την αφησω να καπνισει ενα τσιγαρακι. Εκεινη δεν θα το καταλαβει γιατι ειναι ποτισμενη μ'αυτην, αλλα η μυρωδια μενει. Οποτε αποκλειεται εξαρχης, μιας και μερικες υποχωρησεις μπορει να κανει κανεις, αλλα γιατι να τις κανει απο την αρχη για καποια που δε γνωριζει καθολου;
Για τα καταστηματα, επειδη ουτε εμενα μου αρεσει να χωριζομαστε για οποιοδηποτε λογο, το μονο που μπορει να σωσει τη κατασταση ειναι σωστος εξαερισμος ωστε να μπαινει καθαρος αερας απο εξω. Για χωρους καπνιστων, καπνιστηρια κλπ, και παλι διαχωρισμος γινεται. Δεν μπορεις να πεις 'απο εδω οι μη καπνιστες, απο εκει οι καπνιστες' γιατι ειτε θα αναγκαστουμε να μην εχουμε 'μεικτες' παρεες, ειτε θα λεμε 'παμε για φαι/ποτο' και θα'μαστε οι μισοι απο τη μια μερια του προστατευτικου και οι μισοι απο την αλλη..
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
απο την αλλη το να κλαιγεσαι επειδη η κοπελα που γουσταρεις καπνιζει συγγνωμη αλλα δειχνει λιγακι λουζερ νοοτροπια (χωρις παρεξηγηση)
λούζερ νοοτροπία που δε θέλω να καπνίζει μέσα στο αμάξι?
λούζερ νοοτροπία που δε θελω να βρωμοκοπάει το σπίτι μου?
λούζερ νοοτροπία που πρέπει να φιλάω ενα τασάκι με δόντια?
λούζερ νοοτροπία που από τη στιγμή που μπορώ να επιλέξω, θέλω να μην κάνω κακό στην υγεία μου?απο την άλλη λούζερ νοοτροπία ειναι όταν:
-θέλω τσιγάρο ΤΩΡΑ! μετά απο τετοιο σεξ ( ) επιβάλλεται
-θέλω τσιγάρο ΤΩΡΑ! με το ποτό επιβάλλεται
-θέλω τσιγάρο ΤΩΡΑ! μετά το φαί επιβάλλεται
-θέλω τσιγάρο ΤΩΡΑ! πώς θα αγναντέψω τη θαλασσα αν δεν καπνίσω κ λιγάκι?
-θέλω τσιγάρο ΤΩΡΑ! εμαθα μολις οτι ο Κούλης άφησε έγγυο τη Σούλα ενώ τα έχει με τη Βούλα!!!! (η Σούλα)ακομα πιο λούζερ νοοτροπία ειναι όταν στα μαύρα μεσάνυχτα τρεχεις να αγοράσεις τσιγάρα
ακομα πιο λούζερ νοοτροπία ειναι οταν πχ εισαι στα duty free και βλέπεις να κόβουν επιταγές για να αγοράσουν 30 κούτες μπας κ γλυτώσουν κανένα γιουρόπουλο
ακομα πιο λούζερ νοοτροπία ειναι οταν σπας τα @@ του άλλου επειδή σου ΄χαλασε η βραδιά καθώς εχεις μονάχα 2 πακέτα να καπνίσεις για την επόμενη ωραμε 2 λογάκια είσαι μεγιστος λούζερ οταν είσαι δούλος.-
ωστόσο: το τι κάνει ο καθένας με την πάρτη του κ την υγεία του λίγο με απασχολεί, εγώ στάθηκα στο σημείο που ειπε ο φέστο και επειδή είχα μια μικρή ιστοριούλα με μια που κάπνιζε, μου έβγαλε τον αδόξαστο. πέραν του ότι οι περισσότεροι παθιασμένοι καπνιστές ειναι ανάγωγοι.
και να κλείσω με αυτό:
Αυτό που καταλαβαίνω, με λύπη, είναι ότι, σιγά σιγά, δημιουργείται ένα κλίμα διαχωρισμού μεταξύ των ανθρώπων με βάση μια συνήθεια.
αν εσύ ειχες εναν καλό φίλο γκέυ (αυτό απο μονο του ειναι ΟΚ, δεν απασχολεί κανέναν θεωρητικά) αλλά 1-2 φορές την ημέρα ερχοταν να στον ακουμπήσει, ε δε θα ενοχλούσε??
κ μετά να ερχομουν εγώ να σου πω οτι ειναι κρίμα κ κίβδηλο ανάλογα με τις συνήθειες κλπ κλπ...
**
εδώ δε μιλάμε για κάποιον που μασουλάει τσίχλες, μιλάμε για κάτι που κάνει ο άλλος και επιβαρύνει την υγεία του δίπλα.**τωρα μην αρχίσετε να λέτε οτι υπαρχουν τόοοοοοοοοσα πολλά που μας καρκινιάζουν, τι έγινε λίγο παραπάνω καπνός, ειναι το λιγότερο νηπιακή νοοτροπία αυτό (εκτός από λούζερνεςς)
-
νομιζω υπαρχει μια παρεξηγηση φιλε μου festonero: δε σε ψεγω για τις επιλογες σου
ειναι δικες σου και αφορουν... εσενα και μονο, μου πεφτει λογος; μπααα
δε χρειαζεται λοιπον να δικαιολογησεις τιποτα, ο καθενας εχει τις επιλογες τουαν θελεις τη γνωμη μου, θεωρω αστεια τα προβληματα αυτα (δηλαδη τι μουσικη θα ακουει καποια που γουσταρω, αν θα καπνιζει κλπ..)
αλλα τα θεωρω αστεια για μενα, για καποιον αλλον ισως ειναι σημαντικα (για σενα ειναι απ'οτι λες..)και για μενα ειναι σημαντικο οποιος μπαινει στο σπιτι μου να βγαζει τα παπουτσια του, οπως συμβαινει σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο... ελα ομως που κανεις δεν το κανει
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
λούζερ νοοτροπία που δε θέλω να καπνίζει μέσα στο αμάξι?
λούζερ νοοτροπία που δε θελω να βρωμοκοπάει το σπίτι μου?
λούζερ νοοτροπία που πρέπει να φιλάω ενα τασάκι με δόντια?
λούζερ νοοτροπία που από τη στιγμή που μπορώ να επιλέξω, θέλω να μην κάνω κακό στην υγεία μου?δεν εισαι υποχρεωμενος να κανεις τιποτα απ'ολα αυτα, υπαρχουν κοπελες που δεν καπνιζουν. επιλεξε αυτες λοιπον. οταν κλαιγεσαι που 'καπνιζει μεσα στο αμαξι' και που 'ειναι τασακι με δοντια' τοτε εισαι λουζερ. απλο;
κατα τ'αλλα χαλαρωσε... διακρινω μια επιθετικοτητα και οταν συμβαινει αυτο αγχωνομαι και θελω να καπνισω
-
αν εσύ ειχες εναν καλό φίλο γκέυ (αυτό απο μονο του ειναι ΟΚ, δεν απασχολεί κανέναν θεωρητικά) αλλά 1-2 φορές την ημέρα ερχοταν να στον ακουμπήσει, ε δε θα ενοχλούσε??Σκέψου να έρχεται ο φίλος σου ο γκέυ να στον ακουμπήσει και να καπνίζει ταυτόχρονα πίσω από την πλάτη σου.
-
αντιφάσκεις σκάι.
απο τη μια λες οτι μιας και όλα αυτά ειναι ενοχλητικά, δεν ειμαι υποχρεωμένος να διαλέξω καπνίστρια (με λες και κλαψιάρη μάλιστα), αλλά το δικαίωμα αυτό το ονομάζεις 'λούζερ νοοτροπία'.
κοιτα κάτι γούιννερς δλδ....
κι επειδή ακομα δεν έχετε καταλάβει οτι το 'δε βγαζει ο άλλος τα παπούτσια του οταν μπαίνει στο σπίτι μου' **δεν εχει καμία επαφή με το οτι **'το σπίτι μου γινεται τεκές και ενοχλούμαι αφάνταστα γιατί βήχω-έχω δύσπνοια-ξεράινονται τα μάτια μου-πονάει ο λαιμός μου-δε θα μπορέσω να κοιμηθώ'
εγώ με λυπη κ στενοχώρια βλέπω οτι οι παθιασμένοι (κυρίως) καπνιστές με σωστή αγωγή, παιδεία κ φιλότιμο ειναι ελαχιστότατοι. οι λοιποί ειναι απλά ανάγωγοι.
-
Νομίζω ότι οι έλληνες με σωστή αγωγή, παιδεία και φιλότιμο είναι ελάχιστοι.
Οι καπνιστές δεν είναι ανάγωγοι. Είναι χύμα στη συνήθειά τους, όπως χύμα είναι η κατάσταση γενικώς στην χώρα μας σε όλα. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Νομίζω ότι οι έλληνες με σωστή αγωγή, παιδεία και φιλότιμο είναι ελάχιστοι.
Οι καπνιστές δεν είναι ανάγωγοι. Είναι χύμα στη συνήθειά τους, όπως χύμα είναι η κατάσταση γενικώς στην χώρα μας σε όλα.σωστά.
το ζήτημα ομως δεν ειναι τοσο το τι κάνουν με τον εαυτό τους, το θέμα ειναι οτι θέλουν με το στανιό να βγάλουν αντισυνταγματικούς οσους ενοχλούνται στην υγεία τους απο το 'χόμπυ' των πρώτων.
-
αν εσύ ειχες εναν καλό φίλο γκέυ (αυτό απο μονο του ειναι ΟΚ, δεν απασχολεί κανέναν θεωρητικά) αλλά 1-2 φορές την ημέρα ερχοταν να στον ακουμπήσει, ε δε θα ενοχλούσε??Αυτό είναι επιχείρημα?
Δεν θα επέλεγα σαν φίλο μου κάποιον που δεν θα μπορούσα να κάνω παρέα μαζί του.
Από την στιγμή που θα τον έκανα φίλο, αυτά που θα με ενοχλούσαν θα ήταν σε δεύτερη μοίρα.Αν το κάπνισμα είναι τόσο σημαντικό για κάποιον, τότε θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ