Ο χρήστης Δρομέας έγραψε:
Κάβουρα σε ευχαριστώ κι εγώ...μένω σε μέρος με έντονες ανηφόρες-κατηφόρες και είχα κάνει για το ίδιο ακριβώς θέμα ερώτηση πριν κάποιες σελίδες...μου επιβεβαίωσες αυτό που υποψιαζόμουνα ότι δηλαδή με DSG δεν μπορείς να κάνεις ακριβείς χειρισμούς σε δρόμους με έντονη κλίση στις περιπτώσεις δηλαδή που με ένα χειροκίνητο κιβώτιο παίζεις με τον συμπλέκτη
απλά χρειάζεται εξοικείωση πιστεύω.Κρίνοντας από τον εαυτό μου, μπορώ να το κινώ οριακά ακόμα και σε έντονες ανηφόρες-κατηφόρες.Χρειάζεται όμως τελείως διαφορετικό χειρισμό από ένα manual κιβώτιο, κάτι που ίσως σε δυσκολέψει στην αρχή.
Δεν το κρύβω ότι αρχικά έψαχνα πιο μεγάλες θέσεις (από ό,τι τώρα) και απέφευγα τα πολύ κατηφορικά κομμάτια όταν έψαχνα θέση για να παρκάρω.Για ένα περίεργο(?) λόγο, η όπισθεν με φόβισε περισσότερο.Εξοικειώθηκα πιο γρήγορα στο παρκάρισμα σε ανηφόρα, από ό,τι σε κατηφόρα...
Προφανώς δεν τον ελέγχω ακόμα τόσο οριακά όσο όταν είχα manual σασμάν, αλλα πιστεύω ότι αδικώ τον εαυτό μου αν μπω σε τέτοια σύγκριση, καθώς με manual κιβώτιο έχω οδηγήσει πάνω από 100.000km όταν με το DSG μόλις 8500km.
Τονίζω πάντως ότι δεν στα λέω αυτά για να σε πείσω να βάλεις DSG.Προσπαθώ να δώσω μία (όσο το δυνατόν πιο) αντικειμενική άποψη.
Το αν σου ταιριάζει ή όχι, θα το κρίνεις (προφανώς) εσύ.
Απαντώντας και στις ερωτήσεις σου:
Σε αφήνει να οδηγείς στο όριο του κόφτη ή ανεβάζει από μόνο του ταχύτητα;
αν χτυπήσεις κόφτη, βάζει την επόμενη ταχύτητα είτε το έχεις στο σειριακό είτε στο (τελείως) αυτόματο (ανεξαρτήτως λειτουργίας). Δεν έχω προσέξει αν το κάνει άμεσα ή σε αφήνει λίγο να 'παίζεις' στον κόφτη...
Άποψή μου είναι ότι κακώς γκρινιάζουν ότι 'κακώς ανεβάζει'.Εξάλλου σου είναι άχρηστη η ταχύτητα που έχεις αν φτάσεις σε κόφτη.Αν εσύ φτάσεις να χτυπήσεις κόφτη είναι κακός χειρισμός και επιλογή από σένα και από κανέναν άλλο.
(Εντάξει....εκτός κι αν μιλάμε για καταστάσεις πίστας όπου εκεί πας πολύ οριακά οπότε και το στυλ οδήγησης μπορεί να μη σε φτάσει ποτέ σε τέτοια κατάσταση ή μπορεί να σε φέρνει σε αυτήν σε κάθε στροφή -που λέει ο λόγος.)
Σε γρήγορη οδήγηση σε αφήνει να κατεβάσεις σε όλες τις περιπτώσεις;
Πάντα σε αφήνει να κατεβάσεις ή να ανεβάσεις οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, αν πατήσεις το 'αυτάκι' με το (-) ή (+) αντίστοιχα.Είτε έχεις D είτε S είτε σειριακή λειτουργία (που οκ εδώ προφανώς και το κάνει).
Αν πατήσεις το (-) (ή το + αντίστοιχα) ακόμα και στο D (ή S) να το έχεις, αυτόματα γυρίζει για λίγο σε σειριακή λειτουργία όπου περιμένει εσένα για να βάλει την επόμενη ή προηγούμενη ταχύτητα.Πόσο λίγο είναι αυτό?Αν για περίπου 30sec παραμείνεις με σταθερό γκάζι, με σταθερά km, χωρίς να χρησιμοποιείς τη σειριακή λειτουργία, τότε επιστρέφει στο πρόγραμμα που του έχεις βάλει (D ή S) από το μοχλό των 'ταχυτήτων'.Αν τα 30sec σου φαίνονται λίγα,πίστεψέ με, τα 30sec κάποιες φορές σου φαίνεται αιώνας, καθώς αν πατήσεις λίγο παραπάνω το γκάζι ή το αφήσεις τελείως, χάνεται το μέτρημα των 30sec.Περιμένει να κρατήσεις σταθερά τα km/h με τα οποία πας (πατώντας σταθερό γκάζι δηλαδή) για να 'μετρήσει' αυτά τα ρημαδο-30sec.Τώρα αν είναι κατηφορικός δρόμος (κατάβαση ας πούμε), τότε μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (δυστυχώς δεν το μέτρησα ποτέ), επιστρέφει στο D ή S (όποιο έχεις επιλέξει από το μοχλό των ταχυτήτων).
Μεγάλη σημασία επίσης έχει και πώς το οδηγούσες πριν.
Στην αυτόματη λειτουργία, παρατήρησα ότι όταν το οδηγούσα πιο επιθετικά, το D ανέβαζε ταχύτητα σε πιο υψηλές στροφές, ενώ κατέβαζε και σε πιο υψηλές.
Το ίδιο και στην S λειτουργία.
Αν πχ κατεβάσεις από τα 'αυτάκια' και πριν οδηγούσες επιθετικά (πάντα υποθέτοντας ότι δεν το είχες εξαρχής στη σειριακή λειτουργία), τότε θα κάνει παραπάνω από 30sec για να 'επιστρέψει' στο mode που το έχεις βάλει.
Γενικότερα ανάλογα με το στυλ οδήγησής σου, προσαρμόζεται σχετικά άμεσα και γρήγορα.Αν οδηγούσες ώρα επιθετικά, θα αργήσει πολύ να μπει στο 'φυσιολογικό' πρόγραμμα (D ή S ανάλογα με το τι έχεις επιλέξει). Αν έκανες ας πούμε 1-2-3 γκαζιές (πχ συνεχόμενες προσπεράσεις), τότε θα μπει πιο σύντομα (σε σχέση με πριν) στο πρόγραμμα που έχεις επιλέξει από τον μοχλό.
κάτι που πρέπει να επισημάνω είναι ότι για να κατεβάσεις, εννοείται ότι η ταχύτητα που θες να βάλεις δεν ξεπερνά τον κόφτη, αλλιώς σε 'γράφει' και δεν κατεβάζει.
Αντίστοιχα αν θες να ανεβάσεις και είναι ΄πιο κάτω από τον κόφτη η επόμενη, πάλι σε 'γράφει'.
Και στις 2 περιπτώσεις, μπορεί να σε 'γράφει' αλλά αν για χ-ψ λόγο δεν το έχεις στη σειριακή λειτουργία, αυτό μπαίνει σε αυτήν για εκείνο το χρονικό διάστημα (που λέγαμε)
Είναι βολικό να κοιτάς συνεχώς τα όργανα για να βλέπεις τι ταχύτητα έχεις; Πολλές φορές εγώ ακουμπάω με το χέρι μου τον μοχλό ταχυτήτων για να δω τι ταχύτητα έχω. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν παίρνεις το βλέμμα σου απ'το δρόμο. Με το DSG δεν σε κουράζει να κοιτάς συνεχώς τον πίνακα οργάνων;
Αρχικά κοιτούσα συχνά το καντράν καθώς δεν πολυ-καταλάβαινα ποιά ταχύτητα είχα.Επίσης αρχικά το είχα μόνιμα στο D και ειλικρινά δε με πολυένοιαζε τι ταχύτητα είχε μέσα.Με όλες τράβαγε παραπάνω από το ικανοποιητικό.
Μετά που άρχιζα να το πιέζω, κοιτούσα κλεφτά το καντράν αρκετά συχνά, όμως και πάλι ελάχιστες φορές με ενδιέφερε ακριβώς τι ταχύτητα έχω, αφού για να έχω πχ 4500rpm, σήμαινε ότι η επόμενη παραήταν ψηλά, οπότε αν ήθελα να επιταχύνω ίσως 'κρεμούσα' στην επιτάχυνση.Πιο πολύ το έκανα από περιέργεια, παρά γιατί ήταν μία πληροφορία που χρειαζόμουν εκείνη τη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως εμένα μου φαίνεται ευανάγνωστα τα γράμματα 6-5-4-3-2-1 που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κεντρικής οθόνης του καντράν όταν μπαίνει στην σειριακή λειτουργία το κιβώτιο.
Πλέον το κοιτάω ελάχιστα καθώς από τα km/h που πάω και από τις στροφές του κινητήρα, ξέρω αμέσως τι ταχύτητα έχω.
Δυστυχώς αυτό που λες όταν οδηγείς χειροκίνητο ('πιάνω το λεβιέ και αμέσως ξέρω τι ταχύτητα έχω'), το χάνεις με το DSG.Πρέπει (αν δε θες να κοιτάς το καντράν) να μάθεις να οδηγείς και λίγο με το αυτί.
Στο όριο δεν ξέρω να σου πω τι θα έκανα.Πάντως προσπαθώντας να βάλω τον εαυτό μου να οδηγώ το αμάξι μου σε πίστα (δηλαδή καταστάσεις ταχύτατης οδήγησης), θα το είχα στο χειροκίνητο (σειριακό δηλαδή), θα κατέβαζα εγώ και θα το άφηνα να ανεβάζει (μόνο του) όταν έφτανε στον κόφτη.
Τώρα στο δρόμο... ...τι να σου πω.Δε μου έχει τύχει και ποτέ να χτυπήσω κόφτη σε στροφή και να μου βάλει την επόμενη και να με 'κρεμάσει'.Ίσως και γιατί δεν μπαίνω ποτέ τόσο οριακά σε στροφές δρόμου (που συνεπάγεται ότι υπάρχουν και άλλοι που απλά πάνε στις δουλειές τους εκείνη την ώρα).
Και για να απαντήσω σε όλες σου τις ερωτήσεις θα σου δώσω ένα παράδειγμα:
Πχ σε κατάσταση εθνικής, το έχω στο D που αυτόματα σημαίνει ότι έχει 6η ταχύτητα όταν πας με σταθερα km/h. (D=οικονομική οδήγηση υποτίθεται).Θες να προσπεράσεις και θες να κατεβάσεις εσύ?Πατάς 1 φορά το (-) και αυτόματα ξέρεις ότι έχεις 5η.Νομίζεις ότι θα χρειαστείς 4η?Πατάς μία ακόμα φορά το (-).Θες μήπως 3η?Ξαναπατάς το (-).Ας πούμε ότι χτυπάει κόφτης κατά την επιτάχυνση...βάζει 4η αυτόματα...Μετά ας πούμε ότι δε θες να επιταχύνεις άλλο.Εσύ (χωρίς να πειράξεις τίποτα) συνεχίζεις να πηγαίνεις με σταθερά km/h κρατώντας σταθερό το γκάζι.Αυτό έχει 4η στο κιβώτιο (ελπίζω να καταλαβαίνεις ως εδώ και να μην τα περιγράφω πολύ συνοπτικά).Μετά από 30sec (minimun χρόνος), θα αλλάξει σε κατάσταση D, θα θελήσει να βάλει 6η, οπότε αυτομάτως βάζει από 4η->5η και καπάκι μετά από πολύ-πολύ λίγο 5η->6η και επιστρέφεις στην οικονομική σου οδήγηση.
Αν μπορείς να σκεφτείς κάποιο παράδειγμα πιο αντιπροσωπευτικό ή κάποιο άλλο παράδειγμα που φοβάσαι ότι θα σου δημιουργήσει πρόβλημα η λειτουργία του DSG, πες το και ευχαρίστως να το αναλύσουμε.
ΥΓ:Αν κάποιος πιστεύει ότι χαλάω το topic, ας που το πει.No offence.Θα αρχίσω να στέλνω pm's ή έστω κάποιος mod ή admin ας μεταφέρει τα σχετικά ποστ με το DSG του scirocco σε άλλο topic.
ΥΓ2:Και δικαιολογημένα κάποιος να ενοχληθεί με το πραγματικά τεράστιο σεντόνι.