Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Για να μην τρελαθούμε τελείως:
ο Έλλην ιατρός που θα προσλάβει εργάτη για να του χτίσει το σπίτι, τον δημ. υπάλληλο που θα του διεκπεραιώσει την υπόθεση πχ το κτηματολόγιο, τον αστυνομικό που θα τον φυλάξει, τη γκουβερνάντα που θα του κρατήσει το παιδί κλπ, θα τους πληρώσει με γερμανικούς μισθούς;
Kατ'αναλογία,γιατί έτσι ειπώθηκε ενωρίτερα, ναι θα τους πληρώσει!
Και μην σου πω και σε απόλυτα νούμερα, για κάποιες από τις κατηγορίες που αναφέρεις..
Κατ' αναλογία θα πληρωθούν και οι γιατροί. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκτός αν πρέπει ο μισθωτός των 1000 ευρώ να πληρώνει όσα και ο μισθωτός των 3000 σε άλλες χώρες.
Από την άλλη, ο Έλληνας κρατικός ιατρός είναι ο πιο κακοπληρωμένος της Ευρώπης-πλην Ιταλών ειδικευομένων (για συγκεκριμένους και ειδικούς λόγους)- και με διαφορά, ακόμη και από νεόκοπες δημοκρατίες όπως αυτή της Εσθονίας!
Αν λοιπόν επιμένεις στην σημερινή αποτίμηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα (ενάντια προφανώς, στην Παγκόσμια πραγματικότητα), τούτο μάλλον ως αδύναμο να αντιληφθείς την πραγματικότητα, σε καθιστά (πιθανόν για λόγους άλλους,ατομικούς)
Μέσες-άκρες ισχυρίζεσαι ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ένας γιατρός δεν μπορεί να πληρώνεται πολύ υψηλότερα από άλλους επιστήμονες με δύσκολες δουλειές. Όχι, δεν μπορώ ή μάλλον ΔΕΝ ΘΕΛΩ να το αντιληφθώ. Διότι η απάντηση σε αυτό είναι η ακόλουθη: οι γιατροί αμοίβονται με υψηλές αμοιβές επειδή πατάνε στην ανάγκη του αρρώστου ανθρώπου. Όχι; Σιγά μην όχι.
Όπως και να έχει, δεν γνωρίζω κόσμο που ΠΙΕΣΤΙΚΑ θα σκάσει 2-3 χιλιάρικα στο γιατρό. Άλλο να του κάνεις το τραπέζι ή να του φέρεις κανένα αρνί ή φρέσκα ζαρζαβατικά κι άλλο να του δώσεις 1-2 μισθούς σου.
και πάμε λοιπόν στο προκείμενο....
Πρέπει ο κρατικός γιατρός να φακελλώνεται?
-Ασφαλώς όχι, και σε καμμία περίπτωση, είναι η απάντηση!
Ρωτώ πάλι εγώ...
-Πρεπει 'ο αλήτης' ασθενής (για να χρησιμοποιήσω την φρασεολογία που μετ'επιτάσεως υιοθέτησε ο elteo) να πληρώνει για να διαλέξει κρατικό γιατρό ή για να υπερκεράσει την αναμονή (που σε διάφορες χώρες μπορει να φτάνουν τους μήνες..) , δεσμεύοντας τη θέση κάποιου ανήμπορου να ειπεισέλθει στο αλισβερίσι?
Δεν είναι και αυτό αντιδεοντολογικό και αντικοινωνικό
(Την απάντηση 'περί ανάγκης', μήν τη χρησιμοποιήσετε, είναι μόνο ένα μέρος της ιατρικής πράξης, και σε τελική ανάλυση, όλοι ανάγκη έχουν..)
-ΟΧΙ,ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ είναι η απάντηση
Βλέπεις λοιπόν, ότι 'it takes two, to tango' και τα πράγματα δεν ερμηνέυονται μονοσήμαντα..
Επειδή δηλαδή κάποιος θέλει να προσπεράσει την αναμονή (πράγμα που ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, αφού αυτή μπορεί να τον ΣΚΟΤΩΣΕΙ - δικαιολογείται δηλαδή με την έννοια ότι πραγματικά πιέζεται από την κατάσταση της υγείας του ή της υγείας των οικείων του), δικαιολογούνται οι γιατροί που τον διευκολύνουν ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ; Ποιος δίνει τις εντολές στις γραμματείς για να προσπεράσει την ουρά κάποιος; Μα οι γιατροί, αυτοί κάνουν κουμάντο στα δημ. νοσοκομεία, όπως γνωρίζεις -και γνωρίζω- πολύ καλά.
Ας δούμε λοιπόν, γιατί συμβαίνει το παραδοξο στη χώρα μας..
Το Ιατρικό επάγγελμα είναι ένα εκ των δυκολοτέρων και απαιτητικότερων επαγγελμάτων στον κόσμο.Τέλος.
Μάς αρέσει ή όχι, έτσι είναι, και ο ορθολογισμός των Δυτικών Κοινωνιών (και των υπολοίπων...) μεταφράζει το παραπάνω αξίωμα σε παχυλούς μισθούς σε σχέση με τους υπόλοιπους Δημοσίους υπαλλήλους.
Το Ελληνκό ΕΣΥ ανδρώθηκε και στελεχώθηκε, με πολλές ελπίδες και οράματα, την δεκαετία του '80
Οι πρώτες συμβασεις , αν είμαι πληροφορημένος σωστά, ήταν όντως αξιοπρεπέστατες και περίπου έθεταν τους μονίμους ιατρούς-επιμελητές στο αυτό επίπεδο με τους δικαστικούς
Όμως, η δεκαετία του '80 ήταν παράλληλα και η δεκαετία που εξέθρεψε τη διαφθορά, και ήταν αυτή που 'νομιμοποίησε' τη σημερινή κατάσταση των κλεφτών-ρεμουλιάρηδων κρατούντων (όλης της κομματικού φάσματος)
Σε αυτό το πλαίσιο, και με την μισθολογική απαξίωση των γιατρών να λαμβάνει χώρα σε βαθμό εξευτελισμού, δεν άργησαν να γεννηθούν,ανδρωθούν και παγιωθούν τα 'μαύρα' φαινόμενα
Πρέπει να καταλάβετε, ότι πλεον είναι τόσο απελπιστική η κατάσταση που δεν υπάρχει καμμία σανίδα σωτηρίας....το ΕΣΥ,με την παρούσα μορφή, απλώς πνίγεται και θα παρασύρει λειτουργούς και ασθενείς στον πάτο
Πρέπει να σάς γίνει βιωμα ότι το Κράτος μάς κορόιδεψε όλους.. άφησε τους γιατρούς να ξεφτιλίζονται στην ανομία, και μετακύλησε το κόστος της αξιοπρεπούς αμοιβής τους στις 'μαύρες' τσέπες των πολιτών.
Επειδή ίσως είμαι ολίγον ηλίθιος, τι σημαίνει 'αξιοπρεπής' αμοιβή; Πόσοι μισθωτοί αμοίβονται 'αξιοπρεπώς' σε τούτη τη χώρα; Αν αμοίβονται κάμποσοι και αδικούνται οι γιατροί, σύμφωνοι. Αν όμως η χαμηλή αμοιβή είναι γενικό καθεστώς, γιατί οι γιατροί περιμένουν να αμειφθούν όσο και οι ξένοι συνάδελφοί τους;
Δεν είναι δυνατόν να μη ξέρει η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν είναι μισθός αναλογικός του κόπου, του χρόνου, της ευθύνης και της ανάγκης για δια βίου εκπαιδευση τα 1000 ευρώ το μήνα και τα 4,80 ευρώ την ώρα,που δίνει έως τώρα , για τις 16άωρες εφημερίες φτάνοντας να δουλεύεις 32 ώρες συνεχόμενα πολλές φορές (προσωπικά,έχω υψηλότερο ρεκόρ ως άυπνος εργαζόμενος..)
Στο τέλος αυτής της εφημερίας ξέρεις τι θέλεις να κάνεις σε αυτόν που φωνάζει χυδαία,ότι 'αυτός σε πληρώνει' (και αυτό γιατί η αφεντιά του περίμενε 40 λεπτά στον προθάλαμο των επειγόντων)?
Θέλεις να πάρεις τα 5 ευρώ να του τα χώσεις στον κώλο, και να κρατήσει τα ρέστα.
Τόσο αδικημένος αισθάνεσαι από τον εκάστοτε elteo, τον manosk , τον Κιτσο, την Κιτσα και κάθε ένα που δικαίως-ή αδίκως δεν έχει καμμία συναίσθηση της πραγματικότητας ....τέτοια ματαιοπονία,τέτοια διάβρωση η σχέση γιατρού-ασθενούς !
Είσαι ο εν δυνάμει 'εκβιαστής' , είναι το 'εν δυνάμει' θύμα, που θα πληρώσει για τις αδικίες του συστήματος
Και εδώ για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στις ιατρικές υπηρεσίες....εκεί ξέρω ότι ο γιατρός από τη στιγμή που θα ασχοληθεί θα κάνει το καλύτερο δυνατόν.Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ποτέ υποτονικότητα στην δυνατοτητα και την προσπάθεια θεραπείας, είτε πήρε 'μαύρα' , είτε όχι
Είναι προς το συμφέρον σας να πληρώνονται πολύ καλά οι κρατικοί γιατροί,αυτό κατανοήστε το!
Ίσως έτσι να σταματήσει το ατιμωτικό μαύρο αλισβερίσι
Για την ώρα, έχουμε το σύστημα, τους γιατρούς και τους ασθενείς,που μάς αξίζουν!
Τέτοιοι είμαστε παντού, αυτοί είμαστε και σε αυτή την περίπτωση
Είναι προς το συμφέρον όλων να πληρώνονται καλά οι μισθωτοί. Επειδή όμως οι μισθωτοί αρρωσταίνουν, είναι προς το συμφέρον όλων να μην ψοφάνε επειδή ζηλεύει ο Έλληνας γιατρός ΔΗΜΟΣΙΟΥ νοσοκομείου τις απολαβές του Άγγλου ή του Γερμανού.
Είναι δύσκολη και απαιτητική δουλειά; Δεν νομίζω ότι πίστευε όταν ξεκινούσε την ιατρική και όταν υπέβαλλε αίτηση για πρόσληψη σε δημ. νοσοκομείο ότι θα ήταν όλα εύκολα. Γνωστές σε όλους εκ των προτέρων οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις.
Αλλά το να (α) απαιτεί ένας γιατρός φακελάκι από άτομα που δεν τους τρέχουν οι παράδες από τα μπατζάκια, (β) να τα παίρνει μαύρα, είναι αντιστοίχως (α) ΛΗΣΤΕΙΑ (η απόκτηση περιουσιακού οφέλους με τη χρήση -έστω και έμμεσης- απειλής) και (β) κλοπή (όπως κάθε φοροδιαφυγή).
Αυτά.
Υ.Γ Δεν θα μπω σε φάση διαλόγου, γιατί δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο θέμα
αλλά κάθε φορά 'ερεθίζομαι' από τη λεκτική επιθετικότητα, και προσπαθώ να ξεκαθαρίσω την συνεπεγωγική σχέση του 'μαυρου' ιατρού και του 'μαυρίζοντος' ασθενούς
Το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, εξατομικεύεται εύκολα, και φυσικά έχει και τις εξαιρεσεις του σε κάθε έκφανση
Επίτηδες ΔΕΝ αναφέρω προσωπικά μου βιώματα (έχω και καλά και κακά), γιατί σκοπός της κουβέντας δεν είναι ούτε η αντιπαράθεση, ούτε η εξομολόγηση, ούτε να βγάλουμε το άχτι μας. Έχω ξαναγράψει ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των ιατρικών επαγγελμάτων και συνήθως εκτιμά την ανταπόκριση των λειτουργών της υγείας σ' αυτές. Οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν την εκμετάλλευση της θέσης ισχύος τους εις βάρος των ασθενών.
Σε κάθε περίπτωση, δεν προσφέρεται για εύκολή από οθόνης, ανάλυση, δίνει ωστόσο τη δυνατοτητα για εύκολη λεκτική αντιπαράθεση πολλάπλών ψυχολογικών ερμηνειών
Η διαφορά είναι ότι δεν πολυ-αγαπώ τις αντιπαρεθέσεις