-
Μιλούσα με φίλο από ΕΑΒ εχθές και όπως μου είπε οι χειριστές αυτών των ελικοπτέρων πετούν σε ύψος 10-15 μέτρα από το έδαφος και με μεγάλες ταχύτητες κατά τη διάρκεια ασκήσεων αφού έχουν μεγάλες ικανότητες ελιγμών. Πιθανόν είναι να βρήκε ο έλικας στο έδαφος!
-
Σε προεξέχοντα βράχο ή γερμένο δέντρο θα βρήκε, στην συγκεκριμένη χαράδρα.
-
Ρε παιδιά έχουν αρχίσει να βγαίνουν κάτι ειδήσεις ότι τα βλήμματα είχαν ουράνιο.
Μπορεί να ισχύουν? -
Μπορει. Αλλά δεν ήταν βλήματα (πύραυλοι). Σφαίρες για το πολυβόλο είχε.
-
Βρε παιδιά, κάποτε είχα ακούσει ότι τα Apache έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα. Ισχύει κάτι τέτοιο ή είχα παρακούσει;
-
Και να έχουν, που δεν το νομίζω, με τον ρότορα από πάνω (!!), δεν προλαβαίνεις να τα χρησιμοποιήσεις όταν είσαι με 200 χλμ/ώρα, 10 μέτρα από το έδαφος και βρεις κάπου!
-
Νόμιζα ότι είχαν σύστημα όπου εκτινάσσει και τους έλικες. Φυσικά όχι στα 10 μέτρα από το έδαφος απλά άκουσα από έναν ρεπόρτερ της ΝΕΤ ότι δεν έχουν, για αυτό μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία.
-
Εκτινασσόμενο κάθισμα έχει μόνο το Kamov Ka-50/52. Στο συγκεκριμένο ελικόπτερο υπάρχουν εκρηκτικοί πύροι στη ρίζα κάθε πτερυγίου ώστε να απομακρύνονται (ακαριαία και λόγω φυγόκεντρου) τα πτερύγια πριν εκτιναχθεί ο χειρηστής.
Όπως είπε και ο kouk όμως ένα τέτοιο σύστημα δεν έχει και τόσο μεγάλη χρησιμότητα όσο στα αεροπλάνα γιατι τα ελικόπτερα συνήθως πετάνε χαμηλά και με μικρή ταχύτητα οπότε αν η βλάβη είναι σχετικά μικρή μπορεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση ο πιλότος, αν είναι μεγάλη μάλλον δεν θα προλάβει να κάνει τίποτα. Χωρίς φυσικά αν σημαίνει πως το σύστημα αυτό είναι και άχρηστο.
Για τα βλήματα με ουράνιο κλπ μην ακούτε τις ΒΛΑΚΕΙΕΣ του κάθε βερύκιου που έλεγε πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ραδιενέργεια (!!).
ΑΝ έχει τέτοια βλήματα το συγκεκριμένο ελικόπτερο θα έχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο το οποίο είναι τοξικό αν εισπνευσθεί σαν σκόνη και δεν εκπέμπει ραδιενέργεια. Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος ή και αμελητέος. Αλλιώς οι χειρηστές των τανκ που έχουν θωράκιση από απεμπλουτισμένο ουράνιο θα είχαν προσδόκιμο ζωής λίγες μέρες..
-
To απεμπλουτισμένο ουράνιο που βρίσκεται στα βλήματα του πυροβόλου του Απάτσι (όπως και του Α-10 παλαιότερα) είναι ιδιαίτερα τοξικό.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ....
Δεν είναι ραδιενεργό σε επικίνδυνο βαθμό.Επίσης έχετε κατά νου ότι μιλάμε για Πολεμική Αεροπορία, Αεροπορία Στρατού κλπ., Στρατιωτικές Δυνάμεις δηλαδή. Τι πάει να πει έχουμε θρηνύσει πολλούς χειριστές? Με τι μέτρα και σταθμά το λέτε? Με τι το συγκρίνετε?
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244
*...Σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, περίπου 30 μέτρων, πέταγε το μοιραίο Apache που κατέπεσε την Τετάρτη στην Κύμη Ευβοίας και -όπως προκύπτει από πληροφορίες για την τελευταία αναφορά του κυβερνήτη- ο έλικας του ελικοπτέρου χτύπησε στην πλαγιά της χαράδρας. Έκλυση τοξικών προκάλεσε η ανάφλεξη των πυρομαχικών που έφερε το Apache. Διήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σήμερα οι κηδείες των άτυχων χειριστών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το ΓΕΣ δεν δίνει διευκρινίσεις για το ακριβές ύψος στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο, κατά την νυχτερινή άσκηση, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πτήση γινόταν σε ύψους περίπου 30 μέτρων, σε ορεινή περιοχή.
Το στοιχείο αυτό αυξάνει το βαθμό επικινδυνότητας της πτήσης, ακόμη και για έμπειρους χειριστές όπως ήταν οι δύο άτυχοι αξιωματικοί.
Η τελευταία αναφορά του κυβερνήτη του ελικοπτέρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ήταν προς τον προπορευόμενο συνάδελφό του και επικεφαλής του ζεύγους των Apache: «Ωχ, χτυπήσαμε Ηλία».
Η αναφορά αυτή, για τους διερευνητές του δυστυχήματος, «δείχνει» ότι ο έλικας του Apache χτύπησε στην πλαγιά της χαράδρας, όπου συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ο εντοπισμός των δύο χειριστών έγινε σχεδόν 15 ώρες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, καθώς από τη φωτιά στα πυρομαχικά που έφερε το ελικόπτερο εκλύθηκαν τοξικά. Στο σημείο έσπευσε ειδική μονάδα ραδιοβιολογικού - χημικού πολέμου για τυχόν ύπαρξη τοξικής ρύπανσης.
Από τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς όπως ανακοινώθηκε «δεν υπάρχει απεμπλουτισμένο ουράνιο σε κανένα σημείο του σκάφους ή των βλημάτων».
Διήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις για την απώλεια των δύο αξιωματικών.
Πρόκειται για τον ταγματάρχη Δημήτρη Σκούρα, 36 ετών, και τον λοχαγό Αθανάσιο Κακαμπάκο 33 ετών.
Η κηδεία του κυβερνήτη θα γίνει την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Λειβαδιάς και του συγκυβερνήτη θα γίνει επίσης στις 3 το μεσημέρι από τον ιερό ναό της Αναλήψεως στη συνοικία Αβέρωφ στη Λάρισα...*
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
To απεμπλουτισμένο ουράνιο που βρίσκεται στα βλήματα του πυροβόλου του Απάτσι (όπως και του Α-10 παλαιότερα) είναι ιδιαίτερα τοξικό.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ....
Δεν είναι ραδιενεργό σε επικίνδυνο βαθμό.Επίσης έχετε κατά νου ότι μιλάμε για Πολεμική Αεροπορία, Αεροπορία Στρατού κλπ., Στρατιωτικές Δυνάμεις δηλαδή. Τι πάει να πει έχουμε θρηνύσει πολλούς χειριστές? Με τι μέτρα και σταθμά το λέτε? Με τι το συγκρίνετε?
Το λέω γιατι έχουμε συνεχώς ατυχήματα............... έχω κουραστεί να καρφώνομαι στην τηλεόραση όταν βγαίνει το κωλο-έκτακτο για να ακούσω που και τι? και να προσεύχομαι να μην είναι.........
Τα δικά μου μέτρα και σταθμά είναι από τον στενό μου οικογενειακό κύκλο με δυο χειριστές ΠΑ που πετάνε το έτος 2008 με F-4 και Heu, κάνουν δύσκολη ζωή εν γνώση τους 'δεν μιλάνε' και το κράτος τους ανταμοίβει με κάτι μισθους μικρότερους από αυτούς που παίρνουν κάτι καρεκλοκένταυροι του Δημοσίου.
Έχουν βαρεθεί να περιμένουν οι ανθρωποι τις εξοπλιστικές δαπάνες του Ελληνικού Κράτους, ΠΕΡΙΜΕΝΕ, ΠΕΡΙΜΕΝΕ, ΠΕΡΙΜΕΝΕ, ΠΕΡΙΜΕΝΕ.......... -
to secure peace is to prepare for war...απλο κατανοητο μεταλ...φυσικα οι ανθρωποι αμειβονται λιγο σχετικα με την αξια τους και για το τι ειναι ικανοι να κανουν...τα ατυχηματα ειναι αναλογα της εκπαιδευσης και του βαθμου ετοιμοτητας που εχουν...
δεν ειναι τυχαιο οτι το εμψυχο δυναμικος της αεροποριας σε οτι αφορα τους χειριστες εχει χαρακτηριστει απο τα καλυτερα στον κοσμο...
οι απωλειες ειναι το τιμημα για ολα αυτα δυστυχως...
-
Πέρασα τυχαία πριν απο λίγο απο τη γειτονιά του Λαρισαίου χειριστή. Μεγάλη κοσμοσυρροή και μεγάλη η θλίψη.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει....Ο Θεός να δώσει δύναμη στους ανθρώπους του και κυρίως στο ορφανό που άφησε πίσω.... -
να εξασφαλισει αμεσα το μελλον της οικογενειας...αυτο πρεπει να κανει το κρατος και ας αφησει τα μηνυματα συμπαραστασης στην ακρη...
ενα σωρο ανθρωποι εχουν σκοτωθει και τραυματιστει για να κοιμομαστε τα βραδια και το κρατος (γιατι η χωρα ειναι υπερανω ολων) τους αφηνει απο δω και απο κει...
τρελαινομαι με κατι τετοια αυτο το κρατος ξεφτιλιζει το ονομα και τη σημαια της χωρας μας...
-
ανα 15000 ωρες σημειωνεται και ενα major event (accident σε μια μοναδα Apache)... εμεις φτάσαμε τις 25000 ωρες προτου γίνει το ατυχημα. Κακα τα ψεμματα... αργα η γρηγορα παντως θα γινοταν. Ουτως η αλλως οι πτησεις των Apache χαρακτηριζονται απο εξαιρετικη επικυνδινοτητα.
Κατι μου λεει παντως πως οι ανθρωποι καηκαν ζωντανοι. Πρεπει να επιβιωσαν της αρχικης προσκρουσης... νομιζω αλλωστε τους βρηκαν one piece στο ελικοπτερο προσδεμενους στα καθισματα κλπ...Τωρα, σε οτι αφορα τις ευθυνες του κρατους... ορθως αν και καθημενος μιλησε ο Adis... αλλα κατα βαθως ολοι ξερουμε πως θα παρουνε το τριτο το μακρυτερο οι οικογενειες τους. Αυτη η χωρα τιμωρει τους πολιτες της παντοιοτροπως.
-
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή της παραπληροφόρησης, ΟΛΑ τα ελληνικά Apache, χρησιμοποιούν το Μ789HEDP(υψηλής εκρηκτικότητας διπλού ρόλου), σε διαμέτρημα 30χ113, με κοίλη γόμωση.Όπως όλα τα υψηλής εκρηκτικότητας χρησιμοποιεί χημική ενέργεια για να διαπεράσει τη θωράκιση, κι όχι κινητική που προυποθέτει κάποιο πολύ σκληρό υλικό(βολφράμιο ή ουράνιο).
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Εκτινασσόμενο κάθισμα έχει μόνο το Kamov Ka-50/52...Δεν είχε και το τάιγκερ στον τζέημς μπόντ ή ήταν μούσι? Για το καμόβ το είχα ακούσει και εγώ δεν ξέρω πως το συνδύασαν με τις διπλές αντιπεριστρεφόμενες έλικες...
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Εκτινασσόμενο κάθισμα έχει μόνο το Kamov Ka-50/52...
Δεν είχε και το τάιγκερ στον τζέημς μπόντ ή ήταν μούσι? Για το καμόβ το είχα ακούσει και εγώ δεν ξέρω πως το συνδύασαν με τις διπλές αντιπεριστρεφόμενες έλικες...
Εκεινο στο James Bond... ηταν τρελλο
Παντως, θα ηταν αρκετα σωτηριο ενα συστημα εκτιναξης αλα Kamov style. Εφοσον ειχαν χρονο να στειλουν radio message, ειχαν και χρονο για να εκτιναχθουν... αμα υπηρχε συστημα εκτιναξης. βεβαιως...
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Για το καμόβ το είχα ακούσει και εγώ δεν ξέρω πως το συνδύασαν με τις διπλές αντιπεριστρεφόμενες έλικες...Κάθε πτερύγιο στους έλικες είχε έναν εκρηκτικό πύρο στη ρίζα του, εκεί που ενώνεται με τον άξονα (..). Όταν ο πιλότος τράβαγε το μοχλό για να εκτιναχθεί πυροδοτούταν ταυτόχρονα τα εκρηκτικά αυτά και τα πτερύγια από την φυγόκεντρο που είχαν έφευγαν μακριά. Έτσι το πεδίο ήταν ελεύθερο και δεν υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσουν τον πιλότο.
corsair αυτό για το radio call που λες σε τι αναφέρεται? στο apache που έπεσε?
-
Ναι...
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ