β) με το google docs πώς μπήκε εκ των υστέρων? Πρωτοποριακή υπηρεσία.. Το google code? Μα η google δεν βγάζει λεφτά από τα προιόντα (docs, code, reader, calendar, chrome), βγάζει από διαφημίσεις. Αυτό που κάνει είναι να διατηρεί ψηλά το brand loyalty (δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στα ίδια ποσοστά με την Apple) έτσι ώστε να έχει παράπλευρα οφέλη. Την συμφέρει ένα ισχυρό web.. Γι αυτό εξάλλου είναι ο κύριος χρηματοδότης της Mozilla.. Διάβασα στο twitter προχθές την γνώμη κάποιου και έλεγε ότι δεν ενδιαφέρει την google να πάρει ποσοστό με το chrome, της αρκεί οι τεχνολογίες του Chrome να περάσουν και σε άλλους browsers -> καλύτερο web. Γι αυτό είναι και open και δεν το έκλεισε..
γ) Πρώτη φορά κάνει κάτι τέτοιο (ή εγώ δεν έχω δει άλλο αντίστοιχο περιστατικό), δεν είναι πάγια τακτική της.
Το android είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης, δεν έχει μπει ακόμα σε κινητό, οπότε και αυτοί οι 50 που το πήραν, πολλοί μου φαίνονται. Το SDK δεν είναι ολοκληρωμένο, απλά έχει ξεκαθαριστεί ότι κάποια κομμάτια του δεν πρόκειται να αλλάξουν όταν κυκλοφορήσει επίσημα. Αν δίναν το SDK σε όλους, φαντάζεσαι τι χαμός θα γινόταν όταν η google θα έλεγε 'Καινούρια έκδοση, τα features άλλαξαν, όλα τα apps που χτίσατε είναι σχεδόν άχρηστα. Κρίμα για την δουλειά σας'. Και σκέψου ότι (και) η Google πάει να ανοίξει ένα αντίστοιχο app store, δεν μπορεί να το ξεκινήσει με λάθος κινήσεις όπως αυτή που περιγράφω παραπάνω.
Δυνατότητες ανάπτυξης σίγουρα υπάρχουν. Το θέμα όμως είναι ότι καλούς developers βρίσκεις, ενώ οι καλές ιδέες (είτε στο web, είτε στην ανάπτυξη αλγορίθμων) είναι πολύ λιγότερες. Και γι αυτό κοστίζουν τόσο πολύ. Οπότε η google προτιμάει να έχει 50 (τυχαίο νούμερο) καλούς developers για το χτίσιμο του android & να δώσει το SDK για να δουλέψουν πάνω σε αυτό άλλες 50.000 καλοί developers.. Win/Win situation..
Ο chrome αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Σαν υλοποίηση ένας multi-proccessing web-browser δεν είναι τίποτα το τρομερό. Εγώ στο δεύτερο έτος της σχολής μου έφτιαξα έναν multi-threading web-browser, οπότε φαντάσου πόσο απλό είναι να χτιστεί ένας τέτοιος browser από τα σαΐνια του MIT και του Stanford που έχει η google.. Αλλά ποιος είχε την ιδέα? Η google και όχι εγώ. (Σίγουρα είναι πολλά παραπάνω από ένα project ενός πανεπιστημίου στην άνω ραχούλα, αλλά νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω)