Ας γράψω και εγώ για το δικό μου,ένα [b]Fiat Cinquecento Sporting του '97 με 143000χλμ.
Στα συν:
-Το βάρος το οποίο είναι 735 κιλά και αντισταθμίζει μερικώς τη μικρή ιπποδύναμη
-Ο κινητήρας,ο οποίος ήταν ελαστικότατος και ανέβαζε άφοβα μέχρι 6000 στρ/λεπτό,μετά απλώς μουγκρίζει και πέφτει η απόδοση (κόφτης 7200 στρ/λεπτό,είναι τρελλοί οι Ιταλοί ).Επίσης σηκώνει ατμοσφαιρική βελτίωση σχετικά εύκολα,εγώ δυστυχώς έφτασα μέχρι το πρώτα στάδιο.Πλέον η απόδοση,σαφώς και δεν είναι τόσο καλή
-Το κιβώτιο με θετικότατη αίσθηση και κλειστές σχέσεις (πέμπτη 29.9χλμ/1000στρ)
-Το κράτημα το οποίο είναι πολύ καλό για το μεταξόνιο του αυτοκινήτου (μόλις 2,2 μέτρα) και το πολύ στενό μετατρόχιο.Υποστροφικό κατά βάση,αλλά με κάποια 'νευρικότητα' και ευελιξία.
-Χώροι,απλά εκπληκτικοί για το μέγεθος του αυτοκινήτου
-Εσωτερικό και εξωτερική εμφάνιση που σε 'φτιάχνει',δηλ.ζάντες από Ούνο τούρμπο και άλλες αισθητικές λεπτομέρειες,δερμάτινο τιμόνι και λεβιές,ημιμπάκετ καθίσματα,κόκκινες ζώνες ασφαλείας κ.ά.(Υπενθυμίζω ότι αναφερόμαστε σε αυτοκίνητο πόλης με 54 άλογα,αθάνατοι Ιταλοί ξανά )
-Αξιοπιστία μηχανικών μερών μέχρι τα 90000χλμ.
-Αξιοπιστία ηλεκτρικών κυκλωμάτων (απίστευτο έ?αν και καίει λάμπες σχετικά συχνά,και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τα παράθυρα )
-Φθηνό σέρβις και ανταλλακτικά
-Κάτι τελευταίο που ίσως δεν μπορεί να μεταδοθεί...το αυτοκινητάκι σε κάνει να χαμογελάς όταν το οδηγείς,έχει μια σπορ διάθεση,αν μπορώ να την ονομάσω έτσι,που δεν τη συναντάς σε πολύ ταχύτερα αυτοκίνητα.Αυτό που συνηθίζω να λέω είναι ότι σε κάνει να αισθάνεσαι ότι 'κάτι κάνεις' πίσω από το τιμόνι με λίγα,στην πραγματικότητα,χιλιόμετρα.
Στα πλην:
-Το ελαφρύ και παλαιάς φιλοσοφίας αμάξωμα δεν έχει καμμία ακαμψία και καμμία παθητική ασφάλεια.Πραγματικά έχω απωθήσει την ιδέα μιας σύγκρουσης προσθιοπλάγιας
-Η απόδοση του κινητήρα μετά τα 120000χλμ. έχει πέσει,αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έχει δουλέψει και υπερωρίες στην άνω περιοχή του στροφομέτρου (όχι μετά τις 6000στρ/λεπτό,δεν αποδίδει,όπως έχουμε πει)
-Το κιβώτιο έχει χάσει την εξαιρετική αίσθηση που είχε και πλέον όταν είναι ζεστό είναι απλώς καλό
-Στην οδική συμπεριφορά,το πολύ μικρό μεταξόνιο το κάνει ιδιαίτερα νευρικό,όσο ανεβαίνουν τα χλμ.Σε συνδυασμό με την τάση των Cinque,και όχι των Seicento,να ελαφρώνουν την ουρά κάπως απότομα,τη μικρή ισχύ και το τιμόνι των 4 στροφών από άκρη σε άκρη,καταλαβαίνουμε ότι αν φύγει μαζεύεται πολύ,πολύ δύσκολα.Α,και μην ξεχάσω να πω,ότι με τη μαμά διάσταση ελαστικών (165/55/13) έχει χαμηλή ελκτική πρόσφυση.
-Μέτρια άνεση ανάρτησης
-Μέτρια φρένα
-Αδύναμο χειρόφρενο
-Μετά τα 90000χλμ.χρειάστηκε να αλλαχτούν αρκετά περιφερειακά του κινητήρα,ιδίως από το κύκλωμα της ψύξης/θέρμανσης,όπου πρέπει σταδιακά να έχει αλλαχτεί ολόκληρο.Από τον κινητήρα,είχα βλάβη του μπεκ ψεκασμού,οπότε και με άφησε στο δρόμο.
Επίσης,από τα 100000χλμ. φαίνεται κάποιες στιγμές να μπουκώνει και να θέλει 2-3 μιζιές για να πάρει εμπρός,μετά λειτουργεί κανονικά. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχω καταφέρει να το λύσω
Σε γενικές γραμμές δηλώνω πολύ ευχαριστημένος απο το αμαξάκι μου και μπορώ άφοβα να υποστηρίξω ότι η Φίατ ξέρει να φτιάχνει μικρά αυτοκίνητακαι για τον οδηγό