-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ενδιαφερον. Και φυσικα σε καποια στιγμη θα τελειωσει το πανεπιστημιο και θα βρεις δουλεια που σε γενικες γραμμες εν αρχη θα σου δινει τα 1100 ευρω. Οποτε βεβαια θα ξεκουραστουν οι γονεις και θα μπορουν να βοηθησουν αν αποφασισεις να παρεις καινουργιο αυτοκινητο να παρεις σπιτι κτλ κτλ.
Σωστό, εκτός από τα ...1100€! Στην αρχή, θα είναι κοντά στα 900€ το πιθανότερο, κι αυτό αν έχεις κάποιο πτυχίο που ζητάει η αγορά. Πάντως, στο δικό μου χώρο (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), είναι γενικά αρκετά εύκολο, γρήγορα να μετακινηθείς σε πιο καλοπληρωμένες θέσεις. Δηλαδή, για ένα νέο μηχανικό, μισθοί κάτω των 1000€ είναι καλοί για τον πρώτο χρόνο. Μετά, αν θέλει να σε κρατήσει η εταιρεία, θ'αναγκαστεί να σου δώσει περισσότερα, αλλιώς θα φύγεις.
Βέβαια, υπάρχουν και πτυχία στα αζήτητα από την αγορά, αλλά αυτό είναι και φυσιολογικό... Κανείς δεν θα πετάξει τα λεφτά του.
(εκτός από το...δημόσιο, που διαχειρίζεται λεφτά άλλων! )Επειδή παίρνω πτυχίο τώρα από το Ε.Μ.Π. ποιά πτυχία είναι στα αζήτητα??
-
Ο χρήστης car_crazy έγραψε:
Ενδιαφερον. Και φυσικα σε καποια στιγμη θα τελειωσει το πανεπιστημιο και θα βρεις δουλεια που σε γενικες γραμμες εν αρχη θα σου δινει τα 1100 ευρω. Οποτε βεβαια θα ξεκουραστουν οι γονεις και θα μπορουν να βοηθησουν αν αποφασισεις να παρεις καινουργιο αυτοκινητο να παρεις σπιτι κτλ κτλ.
Σωστό, εκτός από τα ...1100€! Στην αρχή, θα είναι κοντά στα 900€ το πιθανότερο, κι αυτό αν έχεις κάποιο πτυχίο που ζητάει η αγορά. Πάντως, στο δικό μου χώρο (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), είναι γενικά αρκετά εύκολο, γρήγορα να μετακινηθείς σε πιο καλοπληρωμένες θέσεις. Δηλαδή, για ένα νέο μηχανικό, μισθοί κάτω των 1000€ είναι καλοί για τον πρώτο χρόνο. Μετά, αν θέλει να σε κρατήσει η εταιρεία, θ'αναγκαστεί να σου δώσει περισσότερα, αλλιώς θα φύγεις.
Βέβαια, υπάρχουν και πτυχία στα αζήτητα από την αγορά, αλλά αυτό είναι και φυσιολογικό... Κανείς δεν θα πετάξει τα λεφτά του.
(εκτός από το...δημόσιο, που διαχειρίζεται λεφτά άλλων! )Επειδή παίρνω πτυχίο τώρα από το Ε.Μ.Π. ποιά πτυχία είναι στα αζήτητα??
Διάβασε ξανά τι έγραψα.
-
Διάβασε ξανά τι έγραψα.
Οκ, τώρα το έπιασα
-
[...]Πάντως, στο δικό μου χώρο (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), είναι γενικά αρκετά εύκολο, γρήγορα να μετακινηθείς σε πιο καλοπληρωμένες θέσεις. Δηλαδή, για ένα νέο μηχανικό, μισθοί κάτω των 1000€ είναι καλοί για τον πρώτο χρόνο.[...]Συμφωνώ στο κομμάτι ότι στον Η/Υ χώρο και με δίπλωμα μηχανικού μπορείς γρήγορα να μετακινηθείς σε σαφώς υψηλότερους μισθούς από τα 'υπόλοιπα' επαγγέλματα. Αρκεί βέβαια να κάνεις τις ανάλογες επιλογές.
Διαφωνώ όμως στο ότι ένας πρώτος μισθός
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Μιλαμε για καθαρά ή για μικτές απολαβές? Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ >3000 μικτά και >3000 καθαρά. **Πχ συνάδελφοί μου κοντά στη συνταξιοδότηση παίρνουν ακόμα και 4 - 4,5 χιλιάρικα μικτά που γίνονται 2500 καθαρά. **
Επίσης, τα μαύρα τα μετράμε??Μιλάμε για καθαρά... αλλά για τις ετήσιες καθαρές απολαβές διαιρεμένες δια 12.
Από κει και πέρα με 4000 μικτά παίρνεις ~2800-3000 καθαρά, ενώ με 4500 μικτά παίρνεις ~3200-3400 καθαρά, όχι πάντως 2500
Τα μαύρα φαντάζομαι ότι μετράνε αν είναι σταθερά
Κι όμως έτσι όπως στο λέω είναι, ίσως και χειρότερα.
Οι άνθρωποι μου έδειξαν τις μισθοδοσίες τους.
Εκτός από το φόρο, υπάρχουν τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ειδικά σε αυτό το ταμείο (ξέρεις ποιο). -
ναι.....
δηλώστε τι παίρνετε και έρχετε το άλογο με το σκουφί μαζί με την εφορεία για επιδρομή...... -
Ο χρήστης toyotaman έγραψε:
ναι.....
δηλώστε τι παίρνετε και έρχετε **το άλογο με το σκουφί **μαζί με την εφορεία για επιδρομή......Το θεμα ειναι να μην ερθει το αλογο χωρις σκουφι..
-
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Εκτός από το φόρο, υπάρχουν τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ειδικά σε αυτό το ταμείο (ξέρεις ποιο).Οκ, τι να πω... στους μηχανικούς (ιδιωτικούς υπαλλήλους) οι κρατήσεις είναι τότε πολύ μικρότερες
-
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Μιλαμε για καθαρά ή για μικτές απολαβές? Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ >3000 μικτά και >3000 καθαρά. **Πχ συνάδελφοί μου κοντά στη συνταξιοδότηση παίρνουν ακόμα και 4 - 4,5 χιλιάρικα μικτά που γίνονται 2500 καθαρά. **
Επίσης, τα μαύρα τα μετράμε??Μιλάμε για καθαρά... αλλά για τις ετήσιες καθαρές απολαβές διαιρεμένες δια 12.
Από κει και πέρα με 4000 μικτά παίρνεις ~2800-3000 καθαρά, ενώ με 4500 μικτά παίρνεις ~3200-3400 καθαρά, όχι πάντως 2500
Τα μαύρα φαντάζομαι ότι μετράνε αν είναι σταθερά
Εκτός από το φόρο, υπάρχουν τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ειδικά σε αυτό το ταμείο (ξέρεις ποιο).TΣΜΕΔΕ
Ο πατέρας μου πριν συνταξιοδοτηθεί είχε καταλήξει σχεδόν το 60% (πάντως πάνω από 50%) των εισοδημάτων του από το ελεύθερο επάγγελμα να πηγαίνουν είτε εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ (Πολ.Μηχανικός) είτε στη φορολογία εισοδήματος.
Ασχετο αλλά το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να είναι το μόνο ταμείο που το αποθεματικό του αρκεί για να καλύψει όλες τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του ακόμα και αν διακόπτονταν όλες οι εισφορές!
-
Στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ' ότι στους ιδιωτικούς υπαλλήλους μηχανικούς
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ασχετο αλλά το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να είναι το μόνο ταμείο που το αποθεματικό του αρκεί για να καλύψει όλες τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του ακόμα και αν διακόπτονταν όλες οι εισφορές!Προφανώς γιατί πολλοί (σχεδόν όλοι οι υψηλόβαθμοι) μηχανικοί δεν παίρνουν ποτέ σύνταξη.
Στο ΤΣΜΕΔΕ όμως, δεν δίνεις σταθερό ποσό άσχετα με τα χρήματα που παίρνεις?
Τουλάχιστον έτσι νόμιζα. -
Φτουυυυυ, εγω ειπα ποσα παιρνω το μηνα χωρις να βαλω τα δωρα!
-
Κάβουρας
Μηπως εννοεις στο ΤΕΕ;
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
ναι.....
δηλώστε τι παίρνετε και έρχετε **το άλογο με το σκουφί **μαζί με την εφορεία για επιδρομή......Το θεμα ειναι να μην ερθει το αλογο χωρις σκουφι..
θα κρυώσει Πασχάλη......
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Φτουυυυυ, εγω ειπα ποσα παιρνω το μηνα χωρις να βαλω τα δωρα!Ασε ρε... ψεύτης και συ... είμαι σίγουρος ότι ψήφισες >5000
-
Οχι εγω 4-5000
Ο kovathe έχει δικιο για τις κρατησεις που λεει, μιας και η παλιοτραπεζα που δουλευει εχει πολλες κρατησεις λογω ταμειων κλπ κλπ κλπ, τα ξερω απο πρωτο χερι....απο αυτο που με ταιζει χροοοοοοοοοοοοοονια τωρα
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Κάβουρας
Μηπως εννοεις στο ΤΕΕ;Ως (μελλοντικός) μηχανικός ξέρω ότι:
από το ΤΕΕ παίρνεις μόνο άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
από το ΤΣΜΕΔΕ θα πάρω κάποια στιγμή σύνταξη και έχω και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη/κάλυψη.
Άλλαξε κάτι?Επίσης...για την συνταξιοδότηση δίνεις λεφτά στο ΤΣΜΕΔΕ και η εισφορά μας στο ταμείο είναι άσχετο από το πόσα λεφτά βγάζεις.Εξάλλου μόνοι μας τα καταθέτουμε-δίνουμε. (μιας και μεγάλο ποσοστό των μηχανικών δουλεύει με δελτία παροχής υπηρεσιών)
Υπάρχει κάτι που αγνοώ? -
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Καλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα
Σου προσφέρει και άλλα πράγματα η εργασία πέραν των χρημάτων...Με την ίδια λογική, γιατί να πηγαίνει κανείς σχολείο τόσα χρόνια αν ξέρει οτι θα έχει λεφτά στο μέλλον απο οικογενεια πχ, ας κάθεται να παίζει playstation όλη μέρα....
Τι άλλο σου προσφέρει;Δε θα προτιμούσες αντί να εργάζεσαι να είσαι σε μια παραλία και να ξαπλώνεις;Και ας μην είχες λεφτά για να αγοράσεις χυμό και σάντουιτς...
Εγώ δε συμφωνώ με το πρότυπο αυτό που σερβίρει η κοινωνία..
Σχολείο-Πανεπιστήμιο-Δουλειά-Γάμος-Θάνατος
Και το σχολείο πιστεύω ότι μέχρι το Λύκειο(τα 9 χρόνια) χρειάζεται.. Από κει και πέρα αν δεν έχεις κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον,να θες δηλαδή να γίνεις κάτι που θα έκανες και ασχέτως χρημάτων δεν το βρίσκω σωστό να συνεχίσεις..
Μάλιστα.. απο το γεγονός οτι κρίνεις χρήσιμες τις σπουδές μόνο αν έχεις στόχο να 'γίνεις κάτι' κατανοώ περισσότερο την τοποθέτησή σου
Εχεις βρεθεί ποτέ σε εργασία όπου σηκώνεσαι το πρωί χαρούμενος που θα πάς; Και δε λέω επειδή έχεις να βγάλεις το μεροκάματο, αλλά επειδή γουστάρεις.... Πίστεψε με, υπάρχουν άνθρωποι που τους συμβαίνει αυτό.
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Ο kovathe έχει δικιο για τις κρατησεις που λεει, μιας και η παλιοτραπεζα που δουλευει εχει πολλες κρατησεις λογω ταμειων κλπ κλπ κλπ, τα ξερω απο πρωτο χερι....απο αυτο που με ταιζει χροοοοοοοοοοοοοονια τωραΠολλές κρατήσεις, αλλά και ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ συντάξεις!!!
Βέβαια αν καταργηθεί το επικουρικό κομμάτι της σύνταξης αυτή θα πέσει αρκετά, αν όχι όμως είναι λογικότατες οι υψηλές κρατήσεις.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Κάβουρας
Μηπως εννοεις στο ΤΕΕ;Ως (μελλοντικός) μηχανικός ξέρω ότι:
από το ΤΕΕ παίρνεις μόνο άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
από το ΤΣΜΕΔΕ θα πάρω κάποια στιγμή σύνταξη και έχω και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη/κάλυψη.
Άλλαξε κάτι?Επίσης...για την συνταξιοδότηση δίνεις λεφτά στο ΤΣΜΕΔΕ και η εισφορά μας στο ταμείο είναι άσχετο από το πόσα λεφτά βγάζεις.Εξάλλου μόνοι μας τα καταθέτουμε-δίνουμε. (μιας και μεγάλο ποσοστό των μηχανικών δουλεύει με δελτία παροχής υπηρεσιών)
Υπάρχει κάτι που αγνοώ?Για το ΤΕΕ νομιζω οτι πληρωνεις 600 ευρω ανεξαρτητα με το εισοδημα σου.Μπορεις να εισαι γραμμενος και να μη δουλευεις αλλα τα 600 ευρω τα πληρωνεις.Στα υπολοιπα δεν παιρνω και ορκο.
Μηνιαίο εισόδημα: 2008