-
Μιά στατιστική διάβασα λέει οτι μόνο 1 στους 3 Έλληνες έχουν δίπλωμα γυμνασίου, μιλάμε για σήμερα παλιότερα φαντάζομαι θα ήταν 1 στους 13 κσι βάλε.
-
μερικοί δε το έχουν.
μερικοί γονείς επίσης φοβούνται να πιέσουν..
-
Ο χρήστης Asep έγραψε:
Μιά στατιστική διάβασα λέει οτι μόνο 1 στους 3 Έλληνες έχουν δίπλωμα γυμνασίου, μιλάμε για σήμερα παλιότερα φαντάζομαι θα ήταν 1 στους 13 κσι βάλε.Στοιχεία 2001
Σύνολο – Total 10.296.798 94,17%
Κάτοχοι διδακτορικού τίτλου – PhD holders 27.259 0,25%
Κάτοχοι μάστερ – Masters degree holders 55.628 0,51%
Πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών – University graduates 858.213 7,85%
Πτυχιούχοι ΤΕΙ (ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ) – Higher technical – vocational education graduates 284.056 2,60%
Πτυχιούχοι ανωτέρων σχολών – Higher education (non-technical, non-tertiary) graduates 40.012 0,37%
Πτυχιούχοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Post-secondary non-tertiary education graduates 362.605 3,32%
Απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης – Upper secondary education graduates 2.300.727 21,04%
Πτυχιούχοι ΤΕΛ - Technical – vocational lyceum graduates 216.122 1,98%
Πτυχιούχοι ΤΕΣ - Technical – vocational school graduates 182.369 1,67%
Απόφοιτοι τριτάξιου γυμνασίου – Lower secondary education graduates 1.159.432 10,60%
Απόφοιτοι δημοτικού - Primary education graduates 3.139.901 28,72%
Φοιτούν στο δημοτικό - Currently in primary education 654.322 5,98%
Εγκ. το δημοτικό αλλά γνωρίζουν ανάγ. & γραφή – Primary school drop-outs that can read & write 644.699 5,90%
Δε γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση – Cannot read or write 371.453 3,40% -
Πρέπει να έχει κλείσει το 15ο έτος της ηλικίας του για να εργαστεί σύμφωνα με το ΠΔ 62/1998...Από τότε και μετά θεωρείται έφηβος, πριν θεωρείται παιδί...
*β. Παιδί: Κάθε νέος ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας ή ο οποίος υπόκειται ακόμα σε υποχρεωτική σχολική φοίτηση κατά τις κείμενες περί αυτής διατάξεις.
γ. Έφηβος: Κάθε νέος ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών αλλά κάτω των 18 ετών και ο οποίος έχει παύσει να υπόκειται σε υποχρεωτική σχολική φοίτηση κατά τις κείμενες περί αυτής διατάξεις*
Κατά το άρθρο 4 του διατάγματος **απαγορεύεται η εργασία των παιδιών **πλην των εξαιρέσεων του άρθρου 5, δηλ. τις λεγόμενες 'πολιτιστικές και συναφείς δραστηριότητες' :
'Με άδεια της αρμόδιας επιθεώρησης εργασίας επιτρέπεται η απασχόληση παιδιών που έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να απασχοληθούν σε θεατρικές παραστάσεις, εκτελέσεις μουσικών έργων ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαφημιστικά προγράμματα, επιδείξεις μόδας, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εγγραφές ή εκπομπές, κάθε είδους οπτικές ή και ακουστικέςεγγραφές, εγγραφές σε —video“, κινηματογραφικές λήψεις, φωτογραφίσεις καθώς και η πρόσληψη παιδιών προκειμένου να απασχοληθούν ως πρότυπα (μοντέλα) ....'
και όλα αυτά υπό όρους που ακολουθούν αλλά δεν τους βάζω
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Δεν μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να θυμώσω, να γελάσω, να κλάψω ή να ανασάνω από ανακούφιση...
Πιτσιρικάς, έκλεισε τα 15 στις 22 Γενάρη. Παράτησε το σχολείο στην 1η Γυμνασίου, δεν θέλει να ξαναπάει. Η μάνα του κλαίει, είναι η μόνη που δουλεύει στο σπίτι, καθαρίστρια σε σπίτια, κ συντηρεί κ τον Μεγάλο Κηφήνα.
Να τον πάρω, λέει, για δουλειά. Να είναι κάπου μαζεμένο, να παίρνει κι ένα χαρτζηλίκι.
Και τον πήρα, να σκουπίζει την αυλή κ να κάνει θελήματα. Κι εδώ αρχίζει το 'έργο': Τηλέφωνο στην επιθ. εργασίας...
*Γειά σας, είμαι ο τάδε κ θέλω να προσλάβω ένα 15χρονο, τι πρέπει να κάνω;
15 χρονο; Τι λέτε κύριε, για να το πάρετε στη δική σας τη δουλειά πρέπει να είναι τουλάχιστον 18.
Κυρία μου, δεν τον θέλουμε να σπάει πέτρες, να τον απασχολούμε σε βοηθητικές εργασίες για να μην είναι όλη μέρα στο δρόμο θέλουμε.
Δεν γίνεται, κύριε. Κι αν τον βρούμε στο χώρο σας, θα σας στείλουμε αυτόφωρο. *Σας το λέω, να το ξέρετε: Θα βάλω μέσον. Και θα σας κρατήσω ενήμερους.
Τους ανέφερες τα στοιχεία σου? Από ποια επιχείρηση καλείς πχ.?
Αν ναι και το παιδί δουλεύει ήδη σε σένα, πρόσεχε. Συνηθίζουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους όταν έχουν μια πληροφορία ή υποψία.
-
ililias
Υπαρχουν και αλλοι εργοδοτες σαν και σενα?....νομιζω εισαι μοναδικος
-
δλδ άμα κάποιος έχει το παιδί του στο μαγαζί πρέπει να έχει και την αντίστοιχη άδεια?
-
Πήγαινε μια ξαδέλφη μου στο νοσοκομείο, σε άρρωστο, και σταμάτησε να αλλάξει κάτι εσώρουχα.
Κακώς, ΚΑΚΙΣΤΑ, σταμάτησε κλείνοντας μια από τις δυο εισόδους πάρκινγκ πολυκατοικίας. Σε ελάχιστα λεπτά βγήκε, για να δει μια κυρία ακουμπισμένη πάνω στο αυτοκίνητό της. Η κυρία, ένοικος της πολυκατοικίας, καλούσε εκείνη τη στιγμή την αστυνομία ισχυριζόμενη ότι ήθελε να μπει στο χώρο στάθμευσής της κ δεν μπορούσε. Η ξαδέλφη της πρότεινε να της αφήσει τα στοιχεία της για να τα δώσει στην Τροχαία για τα περεταίρω ώστε να την αφήσει να φύγει, αλλά αυτή αρνήθηκε. Την εμπόδιζε να φύγει μέχρι που ήλθε η Τροχαία, ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
Πλήρωσε το πρόστιμό της, άφησε κ τις πινακίδες της στην Τροχαία για 10 μέρες. Και πηγαινοέρχεται σε δυο νοσοκομεία με τα πόδια. Αλλά δεν μπορεί να 'καταπιεί' τη συμπεριφορά της άλλης!
**Ξέρει κάποιος αν μπορεί να στραφεί εναντίον της για τη, μικρής έστω διάρκειας, στέρηση της ελευθερίας της;
**Σημειωτέον ότι:- Δεν υπήρχε σήμα απαγόρευσης στάθμευσης, αλλά η τροχαία υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτή αρμόδια να πει αν υπάρχει κανονική άδεια αλλά η πολεοδομία.
- Ένα αυτοκίνητο που χρειάστηκε να μπει στη διάρκεια του επεισοδίου (περίπου 80 λεπτά, συνολικά) μπήκε δίχως πρόβλημα από την άλλη είσοδο.
Τεσπα, η ξαδέλφη το μάθημα το πήρε. Αλλά το γμτ παραμένει, μια κ ουσία στο συγκεκριμένο συμβάν δεν υπήρχε. Εκτός και η κυρία σχετίζεται με τον απέναντι παρκαδόρο, που παίρνει 10 Ε για μιά στάση των 10 λεπτών...
εφοσον η ξαδερφη σου την εκλεισε, η αλλη σωστα (=ειχε καθε δικαιωμα και) φωναξε την αστυνομια.
απο'κει και περα σιγουρα το τραβηξε στα ακρα
σ'αυτην την περιπτωση, εφοσον η ξαδερφη σου ειχε κανει το λαθος, το μονο που θα μπορουσε να κανει ειναι να παρατησει εκει το αυτοκινητο και να φυγει.Θέλει; Το παράτησε ήδη, από ότι κατάλαβα. Και, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μορφωθεί παρά τη θέλησή του. Με μια αξιοπρεπή δουλίτσα και καλό αφεντικό (Ηλίας), μπορεί να γίνει χρησιμότατος στην κοινωνία και καλός άνθρωπος. Αν πρέπει να καμφθεί νόμος για να γίνει κάτι τέτοιο, να πάει στο διάλο κι ο νόμος.
νομιζω οτι το γυμνασιο ανηκει στην υποχρεωτικη εκπαιδευση. ουτε το παιδι, ουτε και οι γονεις του ειναι σε θεση να αποφασισουν αν θα το τελειωσει ή οχι.
-
Λιακο μιας και το αρχισες το ψυχικο,για καραταρησε τι καπνο φουμαρει και σαν τελευταια λυση στειλε τον (εχετε εκει αραγε;)σε καμια τεχνικη σχολη μιας και δεν αγαπα τα γραμματα,ισως και γινει καλος τεχνιτης και να σε ευγνωμονει η δολια η μανα του.
Και κατι ακομα,καν'τα ολα νομιμα μπας και σου φερει ο ιδιος την επιθεωρηση.
-
Για τον έφηβο-σκλάβο του Ηλία:
Εκτός από αυτά που γράφει ο koutsan, ο ΑΚ αναφέρει ότι ένα παιδί άνω των 15 ετών μπορεί να εργάζεται, υπό προϋποθέσεις.
Άρθρο 136
Ανήλικος που συμπλήρωσε το δέκατο πέμπτο έτος
Ο ανήλικος που συμπλήρωσε το δέκατο πέμπτο έτος μπορεί, με τη γενική συναίνεση των προσώπων που ασκούν την επιμέλειά του, να συνάψει σύμβαση εργασίας ως εργαζόμενος. Αν δεν δίνεται η συναίνεση, αποφασίζει το δικαστήριο ύστερα από αίτηση του ανηλίκου.
Τί βλακείες είναι αυτές που λένε στην Επιθεώρηση Εργασίας;
Μήπως δεν κατάλαβαν καλά; -
madox Απλά κάνω εκείνο που θα δεχόμουν να μου κάνουν κι εμένα. Αν μπορώ κ κάτι παραπάνω εντάξει, αλλά ποτέ και τπτ λιγότερο.
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Τους ανέφερες τα στοιχεία σου? Από ποια επιχείρηση καλείς πχ.?
Αν ναι και το παιδί δουλεύει ήδη σε σένα, πρόσεχε. Συνηθίζουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους όταν έχουν μια πληροφορία ή υποψία.Το ανέφερα - κι εκεί ήταν το 'πρόβλημα'. Νόμιζαν μάλλον ότι ήθελα έφηβο - σκλάβο, που λέει κι ο Μάνος.
Εγώ αυτό που θέλω είναι να τον δηλώσω, να του βγάλω βιβλιάριο, να κολλάω τα ένσημά του.
Τελικά, αφού έβαλα τα μέσα μου, η άκρη βρέθηκε: Θα πάει ο μικρός με τον πατέρα του, δυο φωτο, την ταυτότητά του και μια δική μου Υπ. Δήλωση ότι δεν θα τον βάλω σε βαριά κι ανθυγιεινή δουλειά στην Επιθ. Εργασίας. Θα βγάλει εκεί ένα βιβλιάριο, θα μου το φέρει, θα πάω στο ΙΚΑ να του βγάλω κάρτα ενσήμων κι έτοιμοι!
Αυτά τα ωραία και απλά (κύριε μπορείτε να απασχολήσετε το μικρό, αρκεί να δεσμευθείτε ότι δεν θα τον βάζετε σε βαριά κ ανθυγιεινή δουλειά) δεν μπορούσε να τα πει απ' την αρχή, η Κυρία;
Παίρνει τηλέφωνο αυτός που θέλει σκλάβο στην επιθ. εργασίας να ρωτήσει τι πρέπει να κάνει για να τον αποκτήσει;
Να πηδήξω απ' την ταράτσα τώρα, ή να περιμένω για τπτ χειρότερο;ΥΓ. Είναι 15. Το σχολείο το παράτησε στα 12, στην 1η Γυμνασίου. Άρα είναι 3 χρόνια ρεμάλι. Μαλί, κινητό, καθρέφτης κ βόλτα. 4 μέρες που τον είχαμε στη δουλειά, τουλάχιστον το βράδυ κοιμόταν νωρίς... Άσε που μπορεί, νοιώθοντας την πίεση της δουλειάς, να το ξανασκεφτεί. Μια τεχνική σχολή θα ήταν μια χαρά, γιατί όχι;
-
Να ήταν ο μόνος 15χρονος που παράτησε το σχολείο.Το ίδιο είχε κάνει και ο αδερφός μου στα 14 και τον έστειλε ο πατέρας μου για δουλειά και αφού κατάλαβε τι είχε κάνει πήγε μόνος του και γραφτηκε στο νυχτερινό και τελείωσε και γυμνάσιο και λύκειο.Τώρα δουλεύει σε μια εταιρεία στην Αθήνα.
Όσο για την επιθεώρηση εργασίας δύο φορές έχω πάει εδώστον Πύργο και τσακώθηκα και τις δύο,για απλές υποθέσεις,τι να πεις......
-
Αυτό που μ' ενοχλεί (και είναι ο κύριος λόγος της από μέρους μου αναφοράς αυτής της περίπτωσης) είναι ότι μπορεί ο πιτσιρικάς να πιάσει ό, τι δουλειά να 'ναι χωρίς πρόβλημα, αλλά αν πας να τον προσλάβεις κανονικά κινδυνεύεις (τουλάχιστον) να θεωρηθείς εκμεταλλευτής εφήβων.
-
Αυτά τα ωραία και απλά (κύριε μπορείτε να απασχολήσετε το μικρό, αρκεί να δεσμευθείτε ότι δεν θα τον βάζετε σε βαριά κ ανθυγιεινή δουλειά) δεν μπορούσε να τα πει απ' την αρχή, η Κυρία;Δεν τα ήξερε.
Προφανώς ΚΑΝΕΝΑΣ (εκτός από σένα) δεν ασφαλίζει εφήβους.
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Αμ' έλα μου που στην Ελλάδα οι Νόμοι είναι από λάστιχο;
Μα εγώ δουλεύω από τα 15 (ίσως και 14) με βιβλιάριο ανηλίκου 100% νόμιμα!
Αυτό το ξέρω ότι γίνεται. όπως και εάν δουλεύεις σε οικογενειακή επιχείρηση δεν χρειάζεσαι βιβλιάριο
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Α! και ρίξε και στον νεαρό καμία ΧριστοΠαναγίτσα να ισιώσει που θέλει να παρατήσει το σχολείο από τώρα…
Θέλει; Το παράτησε ήδη, από ότι κατάλαβα. Και, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μορφωθεί παρά τη θέλησή του. Με μια αξιοπρεπή δουλίτσα και καλό αφεντικό (Ηλίας), μπορεί να γίνει χρησιμότατος στην κοινωνία και καλός άνθρωπος. Αν πρέπει να καμφθεί νόμος για να γίνει κάτι τέτοιο, να πάει στο διάλο κι ο νόμος.
νομίζω πάντως πως η παρακολούθηση του γυμνασίου ( εάν όχι και του λυκείου ) είναι πλέον υποχρεωτική
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Α! και ρίξε και στον νεαρό καμία ΧριστοΠαναγίτσα να ισιώσει που θέλει να παρατήσει το σχολείο από τώρα…
Θέλει; Το παράτησε ήδη, από ότι κατάλαβα. Και, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μορφωθεί παρά τη θέλησή του. Με μια αξιοπρεπή δουλίτσα και καλό αφεντικό (Ηλίας), μπορεί να γίνει χρησιμότατος στην κοινωνία και καλός άνθρωπος. Αν πρέπει να καμφθεί νόμος για να γίνει κάτι τέτοιο, να πάει στο διάλο κι ο νόμος.
νομίζω πάντως πως η παρακολούθηση του γυμνασίου ( εάν όχι και του λυκείου ) είναι πλέον υποχρεωτική
του λυκειου οχι. 100%.
του γυμνασιου ειμαι 99,9999% σιγουρος πως ειναι. θεωρητικα παντα.
γιατι πρακτικα δεν ξερω πως θα εξαναγκασει ο οποιοσδηποτε εναν 13χρονο να παει σχολειο παρα τη θεληση του. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
του λυκειου οχι. 100%.
του γυμνασιου ειμαι 99,9999% σιγουρος πως ειναι. θεωρητικα παντα.
γιατι πρακτικα δεν ξερω πως θα εξαναγκασει ο οποιοσδηποτε εναν 13χρονο να παει σχολειο παρα τη θεληση του.Αυτό ακριβώς εννοώ.
-
Δεν ξέρω πως...Νομίζω ότι υπάρχουν κυρώσεις για τους κηδεμόνες του.
Τώρα εάν δεν μπορεί κάποιος γονέας να πείσει το παιδί του ότι το σχολείο του είναι απαραίτητο ακόμη και εάν δεν πρόκειται να γίνει επιστήμονας τότε το παιδί το έχει χάσει από τότε που γεννήθηκε. Δεν εννοώ ότι θα γίνει κακός άνθρωπος το παιδί. Ότι ο γονιός δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του εννοώ και κατ' επέκτασιν το παιδί δεν του έχει εμπιστοσύνη.
-
Kάποια πρόβλεψη θα έπρεπε να υπάρχει από πλευράς Πολιτείας για τα προβληματικά παιδιά και τις προβληματικές οικογένειες. Όχι προς θεού τα κλασικά 'αναμορφωτήρια'-κολαστήρια, αλλά είναι αδιανόητο να μην τελειώνουν όλα τα παιδιά το τριτάξιο Γυμνάσιο, έστω κι αν αυτό τους πάρει 7 χρόνια.
Βέβαια και η πλήρης απαξίωση των Λυκείων (όπως και όλης της σχολικής εκπαίδευσης) με την κατάργηση κάθε δοκιμασίας και ελέγχου, γι' αυτό έχει γίνει, για να μη γυρνάνε τα παιδιά στους δρόμους αλλά να παρκάρονται με σχετική ασφάλεια στις σχολικές μονάδες, οπότε συνεχίζουν να 'φοιτούν' αγράμματα και ανέλεγκτα.
Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι ο μέσος σημερινός απόφοιτος Λυκείου ξέρει τα ίδια γράμματα με τον προ 60ετίας απόφοιτο Δημοτικού (4ταξίου...)Σε πιο σοβαρές Πολιτείες (αλλά και με πιο ανεπτυγμένη παραγωγική βάση) τα παιδιά οδηγούνται σωρηδόν στην Τεχνική Εκπαίδευση μετά τα 15 τους. Μόνον ένα μικρό ποσοστό πάει σε 'Γενικό Λύκειο'. Αλλά εκεί φτιάχνουν πράγματα (αυτοκίνητα, χύτρες, κλπ) ενώ εμείς μόνον 'υπηρεσίες' (πίπες).
Ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού όπου Γης ενδιαφέρεται να μάθει γράμματα. Οι απανταχού και εκάστοτε λαοί δεν ενδιαφέρονται για γνώση, ούτε για δικαιοσύνη και ελευθερία. Μόνο για ψωμί, θεάματα, και έναν Φύρερ να ζητωκραυγάσουν. Τα έχουν γράψει αυτά γλαφυρότατα και ο Αριστοτέλης και κυρίως ο Πλάτων.
Είναι τρελοί, αυτοί οι Έλληνες...