Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
    1. Home
    2. Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    3. Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ
    • 1
    • 2
    • 299
    • 300
    • 301
    • 302
    • 303
    • 303 / 303
    Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    103
    6047
    243654
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Z
      zag-sak last edited by

έχει φθαρεί η περιμετρική λεπτή επιφάνεια που περικλείει το σύστημα πολυμέσων-κλιματισμού (η γυαλιστερή λωρίδα που φαίνεται στη φωτογραφία από renault clio), έχουν φύγει κάποια κομμάτια της.... κάποια ιδέα για το πώς μπορώ να την επιδιορθώσω;

1.jpeg

antonakis sarantism 2 Replies Last reply Reply Quote 0
      • antonakis
        antonakis @zag-sak last edited by

@zag-sak said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:

έχει φθαρεί η περιμετρική λεπτή επιφάνεια

To ασημί εννοείς?
        Αυτοκόλλητο από πάνω ίσως το πιο εύκολο, αντικατάσταση με μεταχειρισμένο, αφαίρεση και βάψιμο από την αρχή (ίσως υπερβολή σε χρόνο/κόστος).

"If an argument lasts more than five minutes then both sides are wrong." - ND Tyson

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • sarantism
          sarantism @zag-sak last edited by A d P

@zag-sak said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:

έχει φθαρεί η περιμετρική λεπτή επιφάνεια που περικλείει το σύστημα πολυμέσων-κλιματισμού (η γυαλιστερή λωρίδα που φαίνεται στη φωτογραφία από renault clio), έχουν φύγει κάποια κομμάτια της.... κάποια ιδέα για το πώς μπορώ να την επιδιορθώσω;

![1.jpeg](/assets/uploads/files/1767774776485-1.jp

Είναι κακή η βαφή από το εργοστάσιο. Χρειάζεται να αφαιρεθεί να πάει σε έναν καλιτέχνη βαφέα και να βγάλει την εργοστασιακή βαφή και να περάσει μια καλή. Είναι πολύ λεπτομέρια γιατί θα πρέπει να καλύψει την οθόνη πάρα πολύ καλά.
          Υποθέτω πως όπου φεύγει το ασημί φαίνεται το μαύρο πλαστικό. Έτσι συνέβει σε εμένα σε Astra στον πίνακα οργάνων. Τον καθάρισα μέχρι να φύγει το ασημί και να μείνει το μαύρο χρώμα του πλαστικού.
          ΥΓ
          Τώρα που το παρατηρώ καλά φαίνεται το μαύρο. Άστο να φανεί παντού και ξέχνα το ασημί.

Έχω χρόνια να ασχοληθώ με τον χώρο του αυτοκίνητου.

• sarantism
            sarantism last edited by sarantism

Τα σαμπουάν που έχω χρησιμοποιήσει είναι: το Sonax για συχνή χρήση, Chemical Guy Mr Pink, Chemical Guys Citrus Wash and Gloss, Meguiars Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner, Sonax Active Shampoo 2 in 1 500ml, Wurth Σαμπουάν Αυτοκινήτου με κερί Silver Line, Auto Finess Lather.
            Κάθε σαμπουάν πρέπει να έχει το φύλλο που λέγεται Safety Data Sheet ή SDS όπου αναφέρονται τα συστατικά του, οδηγίες για να μην το πιεί κάποιος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται το PH του σαμπουάν για να ξέρεις πόσο δυνατό είναι. Τα περισσότερα είναι 7PH που είναι ουδέτερο και δεν μειώνει ή βγάζει την στρώσει του φυσικού κεριού (Wax) ή τεχνητού κεριού (Sealant) που μπορεί να έχει το αμάξι.
            Επίσης το PH όσο μεγαλύτερο είναι τόσο ποιο ας πούμε εύκολα το σαμπουάν βγάζει δύσκολες βρωμιές. Είναι ποιο δυνατό. Μπορεί όμως και ένα ουδέτερο σαμπουάν με 7PH να έχει κάποια πρόσθετα που το κάνουν δυνατό.
            Το σαμπουάν είναι για χρήση με το χέρι και διαλύεται με νερό στον κουβά. Το σαμπουάν δεν είναι για χρήση με αφροποιητή ή με Pump Sprayer. Διαβάζω κριτικές στο Skroutz για τα σαμπουάν πως δεν κάνουν καλό αφρό στον αφροποιητή. Πως να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι κατασκευασμένο!!; Αν θες προιόν για τον αφροποιητή θα πάρει αφρό πρόπλυσης. Δηλαδή μιλάμε για απλά πράγματα. Είναι σαν να παίρνει ένας ένα σπορ αυτοκίνητο και δεν του αρέσει γιατί δεν πάει καλά στο βουνό!! Πως θα πάρει καλά στο βουνό αφού είναι για την ασφάλτο!!;
            Στο youtube πολλοί ξένοι δοκιμαστές και παρουσιαστές σαμπουάν δείχνουν αν κάνει καλό αφρό σε αφροποιητή. Όμως και εταιρίες βάζουν πολλούς στο τρυπάκι του αφροποιητή αναγράφοντας στις οδηγίες χρήσης του σαμπουάν τη δοσολογία του για χρήση με αφροποιητή. Δεν είναι όμως για αφροποιητή. Ο αφρός πρόπλυσης κάνει αυτήν τη δουλειά ο οποίος αφρός πρόπλυσης μπορεί να έχει και μεγαλύτερο PH από ότι τα περισσότερα σαμπουάν που είναι με ουδέτερο PH.
            Από όσα σαμπουάν χρησιμοποίησα το Auto Finesse είναι για εμένα το καλύτερο. Ένα θέμα με το σαμπουάν είναι πόσο αφρό κάνει και πόσο διατηρείται αυτός ο αφρός στον κουβά. Διάβασα σε φόρουμς του εξωτερικού ποια θεωρούν καλά σαμπουάν με διάρκεια στον αφρό μέσα στον κουβά και για αυτό το αγόρασα. Έχει και καλή καθαριστική δράση. Καλό και φθηνό κοντά στα 6 ευρώ με μπόλικο αφρό και καλή καθαριστική δράση είναι το Sonax για συχνή χρήση. Για έναν που θέλει να καθαρίσει αποτελεσματικά το βερνίκι και να βγάλει και το sealant ή wax είναι το CG Chemical Guys Citrus Wash and Gloss. Αυτό το σαμπουάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για απλό πλύσιμο. Θέλει προσοχή στην δοσολογία. Αν χρησιμοποιηθεί παραπάνω από όσο πρέπει, θα μειώσει το sealant ή και θα το βγάλει.
            Το Meguiars Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner είναι εξαιρετικό. Πλούσιο αφρός, πολύ καλή λιπαντικότητα, δυνατό γιατί το PH είναι 8 με 9,5 και με πολύ ωραίο άρωμα. Αφήνει και μία γυαλάδα. Δεν είναι φθηνό είναι όμως εδώ και χρόνια μαζί με άλλα στην κορυφή.
            Το Wurth με κερί Silver Line αν θυμάμαι έχει PH 8. Δυνατή δράση. Σε εμένα έκανε αφρό αν και πολλοί λένε λόγω του κεριού που όντως μειώνει τον αφρό, πως δεν τους έκανε πολύ αφρό. Η τιμή του εξίσου καλή κοντά στα 6 ευρώ.
            Μου άρεσε πολύ το CG Mr Pink. Γλιστράει όμορφα στο βερνίκι, κάνει αφρό και είναι για συχνή χρήση. Το 8 και 9 PH δεν χρειάζεται να τρομάζει κάποιον για ζημιά στο βερνίκι. Μπορεί να μειώσει την πάχος του sealant ή του wax που έχει εφαρμοστεί.
            Να κάνει αφρό το σαμπουάν ή να έχει καλή λιπαντικότητα και ας μην κάνει και πολύ αφρό. Λένε πως η καλή λιπαντικότητα προστατεύει από γρατζουνιές στο πλύσιμο και ας μην υπάρχει πολύ αφρός. Για εμένα που έχω συνιθήσει σαμπουάν με αφρό αποφεύγω σαμπουάν με πολύ καλή λιπαντικότητα και ας μην κάνουν πολύ αφρό.
            Επίσης δεν παίρνω ένα σαμπουάν για να το δοκιμάσω σε αφροποιητή που δεν έχω πλέον. Τον έδωσα στον αδερφό μου. Προτιμώ σε μεγάλη βρωμιά ένα σαμπουάν με 8 και 9 PH. Κάποιοι προτείνουν να ρίξεις στον κουβά με το σαμπουάν και 40 με 50ml All Purpose Cleaner (APC) με 12 PH για να δυναμώσεις το σαμπουάν και να γίνει βαθύτερος καθαρισμός. Προτείνουν το Chemie Koch Green Star. Πολύ καλό APC χτυπιέται με το Bilt Hamber Surfex Hd (το έχω δουλέψει και είναι εξαιρετικό). Το πρώτο κάνει 8 ευρώ και το δεύτερο 18 ευρώ. Δεν το έχω δοκιμάσει σε κουβά με σαμπουάν να βάλω και APC.
            Διαβάζω για τα προϊόντα που έγραψα κριτικές. Άλλες είναι κοντά σε αυτά που γράφω και άλλες διαφέρουν. Είναι και υποκειμενικό αν καθαρίζει καλή ένα σαμπουάν αυτοκινήτου από το πόσο βρωμιά είχε, πόσο εύκολα έφυγε, αν γλιστρούσε καλά (αυτό είναι αρκετά υποκειμενικό εκτός αν μετρηθεί με βαράκι και ένα όργανο που μετράει τη δύναμη που χρειάζεται για να μετακινηθεί το βαράκι στο σαμπουάν με το νερό), το πόση ώρα έκανε για να πλύνει το αμάξι και να φύγει η βρωμιά, πόση ποσότητα από το σαμπουάν έβαλε σε πόσα λίτρα νερού.
            Κορυφαίο σε κριτικές βλέπω πως είναι της Meguiars το Ultimate Wash and Wax στο skroutz.gr και γενικά όσα σαμπουάν είναι με κερί. Δεν τα προτιμώ. Μόνο της Wurth έχω χρησιμοποιήσει με κερί. Τα άλλα μπορεί να είχαν κάποια συστατικά που δίνουν μία γυαλάδα, αλλά δεν ήταν καθαρά σαμπουάν με κερί. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει της Megs με κερί. Το πιστεύω πως είναι πολύ καλό γιατί η Megs τα προσέχει τα προιόντα της.
            Ξέχασα να γράψω και το Sonax Xtreme Σαμπουάν Πλούσιου Αφρού (Rich Foam) 1L που είναι για χρήση και ως σαμπουάν και ως αφρός πρόπλυσης. Είναι κοντά στα 16 ευρώ το ένα λίτρο. Σαν σαμπουάν που το χρησιμοποιήσα, έμεινα ευχαριστημένος και από τον αφρό που κάνει και από την λιπαντικότητα και από την καθαριστική του δράση.
            Τα γράφω γιατί φρεσκάρισα με διάβασμα και κάποια βίντεο που είδα τις γνώσεις μου, αν κανείς βοηθηθεί. Αυτά τα χρησιμοποιώ έτσι προσωπικά. Δεν είχα μέχρι τώρα θέμα. Δεν έχω ευθύνη για τους άλλους.

1 Reply Last reply Reply Quote 4
            • sarantism
              sarantism last edited by

Ξέρω πως κάποιοι αντί για APC βάζουν Degreaser στον κουβά με το σαμπουάν. Πολλοί τα APC λένε πως είναι και Degreaser. Δεν είναι. Το APC έχει δοσολογίες και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε πλαστικά και υφάσματα το Degreaser δεν έχει τέτοια εφαρμογή. Είναι για γράσα και έχει συστατικά που μπορούν να βλάψουν το πλαστικό ή το ύφασμα απ’ ότι ξέρω. Επίσης δεν είναι ούτε για το βερνίκι. Τα APC είναι ως PreaWash και δίνουν και αναλογίες για το Car Paint οι εταιρίες. Degreaser μέσα σε κουβά με σαμπουάν αυτοκινήτου, θα το απέφευγα. Και το ξαναγράφω. Άλλο είναι το APC και άλλο το Degreaser. Το Apc σε αναλογίες 1 προς 1, 1 προς 2, 1 προς 3, μπορεί να βγάλει το γράσσο όχι όμως όπως το Degreaser. Το Degreaser είναι από όσο γνωρίζω επικίνδυνο για το χρώμα και το βερνίκι γιατί έχει άλλα συστατικά.
              Και υπάρχουν και τα TFR (traffic film remover) που αφαιρούν από το βερνίκι λάδια από το δρόμο, λάσπες που έχουν μείνει και στεγνώσαν στο βερνίκι και έχουν μπει στους πόρους του, βρωμιά γενικά που το σαμπουάν και ο αφρός πρόπλυσης δεν έχει βγάλει. APC, TFR και Degreaser θέλουν σε ένα πράγμα προσοχή πολύ μεγάλη. Να ΜΗΝ στεγνώσουν στο βερνίκι. Ας μείνει 1 λεπτό και ας ξεπλυθεί νωρίτερα αντί να μείνει 2 λεπτά για να ξεπλυθεί. Ο κίνδυνος είναι στο να μην στεγνώσουν στο βερνίκι.
              Υπάρχουν και τα Citrus Pre Wash που και αυτά κάνουν καλή δουλειά στο βερνίκι. Το καλό με αυτά τα προιόντα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα ψεκαστήρα χειρός. Τα APC εκτός από τον κουβά με το σαμπουάν, μπαίνουν και σε αφρό πρόπλυση για να ενισχυθεί η δύναμη του αφρού. Δεν θα το έκανα γιατί ο αφρός πρόπλυσης, μένει για κανένα 3λεπτο στο βερνίκι.
              Πολύ δυνατά σε PH και καθαριστική δράση είναι και τα υγρά των πιάτων και πολλοί τα χρησιμοποιούν για το πλύσιμο. Έχουν συστατικά που είναι επικίνδυνα για το βερνίκι. Είναι για πλύσιμο πιάτων.
              Τα γράφω γιατί φρεσκάρισα με διάβασμα και κάποια βίντεο που είδα τις γνώσεις μου, αν κανείς βοηθηθεί. Αυτά τα χρησιμοποιώ έτσι προσωπικά. Δεν είχα μέχρι τώρα θέμα. Δεν έχω ευθύνη για τους άλλους.

1 Reply Last reply Reply Quote 4
              • alexandros-s
                alexandros-s last edited by

Συχνά σε αυτό το θέμα έρχεται κάποιος νέος και θέλοντας να πάρει μια απάντηση, παίρνει εκατό απαντήσεις, αναλύσεις κλπ και στο τέλος φεύγει χωρίς να έχει ιδέα τι να κάνει.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αμέτρητα υποπροϊόντα που κάνουν την εκλογή πολύ δύσκολη. Το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει κάποιος είναι να διαλλέξει σε πέντε-έξη προϊόντα που όντω χρησιμοποιεί και όντως έχουν αποτέλεσμα.
                Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με την φιλολογία την πολλή χάνουμε την ουσία: ο σκοπός είναι να έχουμε ένα καθαρό (κι ενίοτε γυαλιστερό) αυτοκίνητο, μέχρι εκεί.

Τι χρειάζεται λοιπόν κάποιος για όλα αυτά;

1. Σαμπουάν αυτοκινήτου.
                2. Ένα κερί.
                3. Ένα καθαριστικό τζαμιών.
                4. Και ότι θεωρεί απαραίτητο για το εσωτερικό.

Τα υπόλοιπα που μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας μας ίσως να μην είναι και χρήσιμα. Δεν είναι όμως σίγουρα απαραίτητα.

D 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • D
                  driver-m @alexandros-s last edited by

@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:

Συχνά σε αυτό το θέμα έρχεται κάποιος νέος και θέλοντας να πάρει μια απάντηση, παίρνει εκατό απαντήσεις, αναλύσεις κλπ και στο τέλος φεύγει χωρίς να έχει ιδέα τι να κάνει.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αμέτρητα υποπροϊόντα που κάνουν την εκλογή πολύ δύσκολη. Το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει κάποιος είναι να διαλλέξει σε πέντε-έξη προϊόντα που όντω χρησιμοποιεί και όντως έχουν αποτέλεσμα.
                  Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με την φιλολογία την πολλή χάνουμε την ουσία: ο σκοπός είναι να έχουμε ένα καθαρό (κι ενίοτε γυαλιστερό) αυτοκίνητο, μέχρι εκεί.

1. Σαμπουάν αυτοκινήτου.
                  2. Ένα κερί.

Τα υπόλοιπα που μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας μας ίσως να μην είναι και χρήσιμα. Δεν είναι όμως σίγουρα απαραίτητα.

Να συμπληρωσω κι ενα καλο σφουγγαρι μικροινων ή απο μαλλι προβατου και μια καλη και μεγαλη πετσετα μικροινων. Αν εχεις ολα αυτα και τα χρησιμοποιεις σωστα, τοτε εχεις πετυχει σιγουρα το 90% του ιδανικου αποτελεσματος.

Σχετικα με το μηνυμα του προηγουμενου φιλου για τα σαμπουαν, εχω χρησιμοποιησει σχεδον ολα οσα ανεφερε και με βρισκει συμφωνο εκτος απ'το gold class της meguairs που καθαριζει με φοβερη δυσκολια και ουτε λιπανση προσφερει καλη. Δεν το προτεινω με τιποτα εκτος κι αν εχει αλλαξει συνθεση (εχω να το χρησιμοποιησω 7-8 χρονια).
                  Πλεον το sonax (χωρις κερι) χρησιμοποιω εδω και χρονια και δεν βρισκω λογια για κατι ακριβοτερο, ειναι αψογο σε ολα, ιδιως για τα λεφτα του.

alexandros-s 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • alexandros-s
                    alexandros-s @driver-m last edited by

@driver-m said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:

@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:

1. Σαμπουάν αυτοκινήτου.
                    2. Ένα κερί.

Να συμπληρωσω κι ενα καλο σφουγγαρι μικροινων ή απο μαλλι προβατου και μια καλη και μεγαλη πετσετα μικροινων. Αν εχεις ολα αυτα και τα χρησιμοποιεις σωστα, τοτε εχεις πετυχει σιγουρα το 90% του ιδανικου αποτελεσματος.

Σχετικα με το μηνυμα του προηγουμενου φιλου για τα σαμπουαν, εχω χρησιμοποιησει σχεδον ολα οσα ανεφερε και με βρισκει συμφωνο εκτος απ'το gold class της meguairs που καθαριζει με φοβερη δυσκολια και ουτε λιπανση προσφερει καλη. Δεν το προτεινω με τιποτα εκτος κι αν εχει αλλαξει συνθεση (εχω να το χρησιμοποιησω 7-8 χρονια).
                    Πλεον το sonax (χωρις κερι) χρησιμοποιω εδω και χρονια και δεν βρισκω λογια για κατι ακριβοτερο, ειναι αψογο σε ολα, ιδιως για τα λεφτα του.

Εμένα πάντως το gold class με βόλεψε πολύ. Αλλά το χρησιμοποιώ πειστικό που κάνει το ξέπλυμα πιο εύκολο.

• First post
                      Last post
                    • 1
                    • 2
                    • 299
                    • 300
                    • 301
                    • 302
                    • 303
                    • 303 / 303
                    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ