-
Έπεσα το πρωί σε ενημερωτική εκπομπή όπου βγήκε ο δημοσιογράφος να υποδεχτεί ένα πλοίο που ερχόταν με Έλληνες τουρίστες.
Οι άνθρωποι γύριζαν από διακοπες. Οι περισσότεροι τρίτης ηλικίας εαν θυμάμαι καλά ή εκεί κοντά.
Όλοι έλεγαν 10-20 μέρες πως ήταν σε ένα νησί από όπου γύριζαν. "Μπράβο" λένε οι παρουσιαστές, "είδατε.... Πάνε διακοπές και κάνουν τουρισμό και οι Έλληνες."
Όταν συνέχισε ο δημοσιογράφος "πως και κάνατε τόσο μεγάλες διακοπές"", πέρα από το προφανές της ηλικίας (δεν εργαζόταν ως συνταξιούχοι) ...όλοι έλεγαν "Από εκεί είμαι. Σπίτι μου πήγα"..... χαχαχαχα
"Οκ οκ" είπαν οι παρουσιαστές και έκλεισαν την σύνδεση....
-
Το εξοχικό σε κάποιο νησί δλδ δεν είναι διακοπές;
Μόνο αν πληρώνουμε για την διαμονή, είναι διακοπές; -
Πατρικό του παππου; Ναι μπορεί να θεωρηθεί.
Αλλά δεν νομίζω να ονομάζεται ως τουρισμός όπως το θεωρούν οι ξένοι.
Εμείς ονομάζουμε τουρισμό το ότι πάμε στους γονείς μας.
Τουρισμός είναι, θεωρώ, το να πας σε μέρη που δεν έχεις πάει. Όμορφα, εξωτικά, κτλ να δεις νέα μέρη και παραστάσεις.
Το να πας στο σπίτι σου στη επαρχία δεν είναι τουρισμός.
Θα πρέπει να βρούμε μια άλλη λέξη για αυτό ώστε να το περιγράφει πιο σωστά.
-
Όχι στους γονείς μας.Δεν μένουν εκεί οι γονείς.
Έχει η οικογένεια εξοχικό, δεν μένει κανένας εκεί και πάμε στην άδεια μας.
Διακοπές είναι.
Και τουρίστας ή επισκέπτης αν θέλεις είσαι για τους ντόπιους. -
Για διακοπές μίλησα, διακοπές 2025 λέγεται το νήμα. Διακοπές για εμένα είναι «δεν πάω στη δουλειά μου». Bonus αν πάω κάπου αλλού εκτός από το σπίτι στο οποίο περνάω τον περισσότερο χρόνο μου.
Κάνεις δεν μίλησε για τουρισμό. -
Οκ αλλά έχεις με κάποιον τρόπο σπίτι της οικογένειας. Οπότε πας στο αλλο σου σπίτι.
Εάν έχεις δύο σπίτια ονομάζεται τουρισμός το να πηγαίνεις στο ένα ή στο άλλο;
Ή απλά διακοπές στο σπίτι μου, που τυγχάνει να είναι στο τάδε μέρος.Δεν κάνεις κάτι διαφορετικό. Πας σε ένα συγκεκριμένο μέρος που είναι ένα από τα σπίτια σου.
-
@dettol said in Διακοπές 2025:
Για διακοπές μίλησα, διακοπές 2025 λέγεται το νήμα. Διακοπές για εμένα είναι «δεν πάω στη δουλειά μου». Bonus αν πάω κάπου αλλού εκτός από το σπίτι στο οποίο περνάω τον περισσότερο χρόνο μου.
Κάνεις δεν μίλησε για τουρισμό.Οκ σωστό, οπότε θα πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς. Οι Έλληνες δεν μπορούν σε μεγάλο ποσοστό να κάνουν τουρισμό, να έχουν άδεια και να μεταβούν σε ένα σπίτι ( οικογενειακό/συγγενικό/ιδιόκτητο κτλ) κάποια χιλιόμετρα μακρυά το μπορούν.
Αυτό είναι πιο σωστή περιγραφή
-
@lap said in Διακοπές 2025:
Κάνεις δεν μίλησε για τουρισμό.Οκ σωστό, οπότε θα πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς. Οι Έλληνες δεν μπορούν σε μεγάλο ποσοστό να κάνουν τουρισμό, να έχουν άδεια και να μεταβούν σε ένα σπίτι ( οικογενειακό/συγγενικό/ιδιόκτητο κτλ) κάποια χιλιόμετρα μακρυά το μπορούν.
Και για αυτόν τον λόγο λαπ δεν μπλέκεται κανένας σε συζητήσεις μαζί σου, εκτός αν ξεχαστεί.
-
Γιατί; Που έχω άδικο;
Διαχωρισαμε τις έννοιες.
Άλλο τουρισμός και άλλο πάω στο σπίτι στο χωριό 100-200 χλμ πιο μακριά.
Το ένα περιγράφει και σχετική οικονομική άνεση το άλλο απλώς μια μετάβαση σε συγγενικό σπίτι
-
Στα 45 μου, δεν με ρώτησε ποτέ κανείς αν έκανα τουρισμό.
Αν πήγα διακοπές με ρωτούν.
Διακοπές είναι και σε ιδιόκτητο ή συγγενικό σπίτι.
-
Ναι αλλά περιγράφουμε δύο διαφορετικές εννοιες.
Οι ξενοι ονομάζονται τουρίστες, όχι διακόπτες.
Όπως επίσης λέμε υπουργείο τουρισμού και όχι διακοπών.
Οπότε υπάρχει διαφορά ερμηνείας
-
Τι σημαίνει τουρισμός;
Ο «τουρισμός» σημαίνει το ταξίδι ανθρώπων από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους σε άλλο μέρος, είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό, για λόγους αναψυχής, περιήγησης και ξεκούρασης, χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό.
-
Οπότε πως θα ορίσουμε αυτούς που κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα και ΟΧΙ στο σπιτι τους ή στο σπίτι των γονιών τους στην επαρχία λόγω καταγωγής;;;
Πείτε μου μια λέξη.
-
Οπότε πως θα ορίσουμε αυτούς που κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα και ΟΧΙ στο σπιτι τους ή στο σπίτι των γονιών τους στην επαρχία λόγω καταγωγής;;;
Πείτε μου μια λέξη.
Έλα τώρα. Την έχεις πάντα έτοιμη. «Κληρονόμους» φυσικά!!!!
-
Όχι ρε, στ αλήθεια...
Εντοπίσαμε τον λόγο που "μαλώνουμε"
Εγώ ως τουρισμό εννοώ το να πάω κάπου. Ας πούμε Γιάννενα. Όχι το να είμαι από τα Γιάννενα και να πάω στο σπίτι του παππού μου.
Οκ για αυτό έχω λεφτά για καύσιμα και να μένω στο σπίτι του παππού με την αυλή. Σαν εμένα πάρα πολλοί Έλληνες ιδιαίτερα όσοι έχουν καταγωγή από την επαρχία.
Το να γυρίζεις στο πατιρκο σου δεν είναι τουρισμός. Ελπίζω να συμφωνούμε.
Το να πάω όμως στα Γιάννενα για μια δυο εβδομάδες με τους ίδιους όρους που θα παει ένας ξένος τουρίστας. Δηλαδή ξενοδοχείο, ταβέρνες, κτλ μάλλον όχι δεν θα το μπορούν πολλοί Έλληνες.
Οπότε, καταληγω στο ότι το να μαλώνουμε για το αν είναι άδεια η Αθήνα ή όχι δεν έχει κάποιο νόημα. Δεν είναι ασφαλές κριτήριο.
Ας μαλώνουμε τουλάχιστον για το αν μπορούμε να κάνουμε ότι και οι ξένοι υπό τους ίδιους όρους και δη στη χώρα μας.
-
Η διατήρηση (κεφαλαιουχικό κόστος ανέγερσης ή αγοράς, αλλά και αγοράς οικοπέδου, φόροι) και συντήρηση (βλάβες, τρεχάματα, κήπος, λογαριαζμοί ΔΕΚΟ) ενός εξοχικού, ακόμη και αν το έχεις συνολικά κληρονομήσει έτοιμο, έχει κάποιο κόστος. Οπότε διακοπές είναι και αυτές, παραπλήσιες με των ξένοι σε όρους κόστους.
Προς επίρωσιν αυτού: προχτές είδα ότι η κεραμοσκεπή της βεράντας στο εξοχικό του πεθερού γέρνει επικίνδυνα. Καθήστε να δείτε πόσα τηλέφωνα και ραντεβού θα κάνουμε με τα μαστόρια για την επισκευή της, τι πηλαλητά πέρα δώθε για να ανοίγουμε και να κλείνουμε τις πόρτες κάθε φορά που θα έρχονται και τι κουστούμι θα βγει στο τέλος.Κάπου είχα δει πριν χρόνια ότι η χώρα μας είναι δεύτερη στον κόζμο στα εξοχικά. Το 40% των νοικοκυριών της χώρας έχουν από ένα τέτοιο, νούμερο ασύλληπτο για όλη την υφήλιο.
-
Σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη που έψαξα, οι Έλληνες δηλώνουν 20% ως εξοχικές κατοικίες χωρίς να ξεχωρίσουμε εαν από αυτά κάποια είναι το πατρικό τους σπίτι στο χωριό
Ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 15% και σε πολλές χώρες όπως Φιλανδία, Κύπρο κτλ κτλ είναι και αυτές στο 20%
Οπότε καταρρίπτεται και αυτός ο μύθος
Και αυτοί έχουν εξοχικα.
Οπότε καταλήγουμε στο εξής ερώτημα.
Μπορουν οι Έλληνες να κάνουν διακοπές όπως οι τουρίστες στη χώρα μας υπό ίσοις όροις;
Και δεύτερον είναι κριτήριο το ότι αδειάζει μια πόλη όταν κάποιοι ταξιδεύουν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στο εξοχικό ( για την μεσαία και ανώτερη τάξη) και στο σπιτάκι του παππού στο χωριό;
-
Λαπ όταν λες πατρικό, μένουν εκεί οι γονείς ή είναι ένα κλειστό σπίτι όλο το χρόνο που έμεναν παλιά;
-
Και κλειστό να ναι, ή να μένουν συγγενείς εχει κάποια διαφορά;
Πας σε ένα οικογενειακό σπίτι, δεν κάνεις τουρισμό όπως ο Βούλγαρος ο Ρουμάνος, ο Γερμανός στα διάφορα μέρη της χώρας σου.
Αυτοί και εξοχικό έχουν και ότι άλλο θες, σίγουρα και αμαξαρες όπως βλέπουμε συχνά, αλλά κάνουν ΚΑΙ τουρισμό
-
Τουρισμό έκανε ο @sette. Για την ακρίβεια εσωτερικό τουρισμό, έτσι ονομάζεται.
Εγώ που πήγα σε ένα συγγενικό σπιτάκι και έκατσα κάποιες μέρες όπως κάνω εδώ και χρόνια έκανα διακοπές
Ίσως το ξεχωρίσουμε έτσι
Διακοπές 2025