-
Οικογενειακή εξόρμηση στα ορεινά του νομού Βοιωτίας, πιο συγκεκριμένα στο όρος Ζαγαράς το οποίο ανήκει στα 200 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας με υψόμετρο 1.525m. Μη σας ξεγελάει το χαμηλό υψόμετρό του, πρόκειται για ένα πολύ σκληρό βουνό στο οποίο είχα ταλαιπωρηθεί αρκετά πριν κάποια χρόνια που ανέβηκα στην κορυφή του.
Η διαδρομή κλασσική και εύκολη μέχρι την Άσκρη Βοιωτίας. Από εκεί κινηθήκαμε προς τη θρυλική κοιλάδα των Μουσών όπου κάναμε μια 1η στάση στον μεσαιωνικό πύργο της Άσκρης.
Η χρονολογία κατασκευής δεν είναι γνωστή αλλά είναι φράγκικος και πρέπει να χτίστηκε κάποια στιγμή τον 13ο ή τον 14ο αιώνα. Ανατολικά του πύργου διακρίνονται ερείπια μεσαιωνικού οικισμού που ονομαζόταν «Παναγιά» και είναι γνωστό ότι τον 17ο αιώνα ήταν ήδη εγκαταλελειμμένος όπως προκύπτει από την αναφορά του Άγγλου περιηγητή Sir George Wheler από το 1676.
Μέσα από τον ερειπωμένο οικισμό ο οποίος είναι σχετικά δύσβατος για παιδάκια 5 χρονών φτάσαμε στη βραχώδη βάση του πύργου. Το αστείο είναι ότι της μικρής της άρεσε η φάση ''πατάμε σε κοτρώνια και περνάμε από αγκάθια κλπ'' και όχι μόνο δε φοβήθηκε μέχρι εκεί, ήθελε να σκαρφαλώσουμε κιόλας μέχρι πάνω! Τα γονίδια βλέπετε
Επιστροφή στο αυτοκίνητο. Έχε γούστο όταν μεγαλώσει να με βάλει να ξανανέβω τα 200 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας
Ο χωματόδρομος από την κοιλάδα των Μουσών ανεβαίνει τον Ζαγαρά και μετά πέφτει στο χωριό Ευαγγελίστρια. Στα μισά της διαδρομής σχεδόν υπάρχει ένας άλλος δρόμος που οδηγεί στο εκκλησάκι της Παναγίας της Πουρνάρας. Η διαδρομή έχει κάποια δύσκολα σημεία και με τόσες βροχές κρατάει πάντα λάσπες. Την είχα κάνει και στο παρελθόν όχι όμως μέχρι το εκκλησάκι. Απολαύστε την!
Παναγία Πουρνάρα. Σε απίθανη τοποθεσία και σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων.
Ένα κεράκι για το καλό.
Ο Ζαγαράς σε όλο του το μεγαλείο!
Επιστροφή στη διασταύρωση και κατάβαση στο χωριό Ευαγγελίστρια
Όπως ήταν λογικό η όρεξη είχε ανοίξει και ήταν ευκαιρία να φάμε κάτι στην τοπική ταβέρνα.
Το χωριό μέχρι το 1927 ονομαζόταν Ζαγαρά και έτσι μου λύθηκε και η απορία για την προέλευση της ονομασίας του βουνού! Αν πάμε βέβαια αρκετά παλιότερα η ονομασία Ζαγαράς προέρχεται από το μεσαιωνικό φέουδο Pzagaritxa που αναφέρεται σε αρχεία της Βαρκελώνης και αφορά την περίοδο της Καταλανικής κυριαρχίας στο Δουκάτο των Αθηνών/Θηβών το διάστημα 1311-1388.
Η ταβέρνα από άποψη ποιότητας ήταν οκ, από άποψη ποσότητας και τιμών δε θα το έλεγα καθώς πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την περιοχή που βρίσκεται. Αναμφίβολα όμως η διακόσμηση τραβάει το μάτι!
Μετά το φαγητό είχα σχεδιάσει ωραία διαδρομή η οποία αργότερα θα ανέβαινε αρκετά ψηλότερα για να θαυμάσει η μικρή τη θέα από την άλλη πλευρά του Ζαγαρά. Βέβαια πολλές φορές ξεχνάω πως ναι μεν τα παιδιά λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια και απορείς πως αντέχουν να κάνουν όλη μέρα σκανταλιές, όμως μια τέτοια βόλτα αν και σύντομη και χωρίς κάτι ιδιαίτερο σε άσκηση, είναι υπερβολή για ένα παιδάκι λίγο κάτω από 5 ετών. Κατά συνέπεια ήδη μετά από 5 λεπτά η μικρή είχε κοιμηθεί και εγώ συνέχιζα τον χωματόδρομο για την τοποθεσία Κεφαλόβρυσο με πολλή προσοχή και αργά για να μην ξυπνήσει.
Το Κεφαλόβρυσο μας εντυπωσίασε σαν τοποθεσία και ήταν κρίμα που δεν το είδε η μικρή. Δεν πειράζει ευκαιρία να επιστρέψουμε κάποια στιγμή!
Από εκεί συνεχίσαμε ασφάλτινα μέχρι την Αγία Τριάδα
Από την Αγία Τριάδα μέσα σε λίγα λεπτά βρισκόμασταν στον παλιό δρόμο για Θήβα. Όλα κύλησαν ομαλά και ευχάριστα, χωρίς γκρίνιες. Οι φθινοπωρινές εικόνες μας αποζημίωσαν!
Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
Μετά τις εξορμήσεις που έχουν και λάσπη, το πας άμεσα για πλύσιμο?
Αν ναι, σε βενζινάδικο ή κάτι πιο ειδικευμένο?
Κάποτε που έκανα κι εγώ αρκετές τέτοιες βόλτες, άκουγα συνέχεια γκρίνια για την λάσπη που θα λερώσει τον χώρο ή και κάμποσες φορές άρνηση...
-
Στην ευαγγελιστρια το μοναστηρι δεν το πηγες το κοριτσι
Στην ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ παλια μετα την εκκλησια ολα τα μαγαζια ειχαν κοκορετσι , ειχα υποσχεθει στην κορη μου πρωινο ζεστο κοκορετσι κυριακατικα , αλλά ολα αλλαζουν παει το ωραιο εθιμο .
Στην ευαγγελιστρια μονο για την γιορτη προβατινας -
@antoniokon said in Ζαγαράς- Παναγία Πουρνάρα -Ευαγγελίστρια 8-12-2024:
Μετά τις εξορμήσεις που έχουν και λάσπη, το πας άμεσα για πλύσιμο?
Αν ναι, σε βενζινάδικο ή κάτι πιο ειδικευμένο?
Κάποτε που έκανα κι εγώ αρκετές τέτοιες βόλτες, άκουγα συνέχεια γκρίνια για την λάσπη που θα λερώσει τον χώρο ή και κάμποσες φορές άρνηση...
Το πλένω την επόμενη μέρα με δικό μου πιεστικό, όχι σε κάτι εξειδικευμένο αν και κάπου κάπου χρειάζεται. Πάντως πρόσφατα που το αυτοκίνητο σηκώθηκε για σέρβις και μια αλλαγή βάσης κόντρα (ήταν ήδη ταλαιπωρημένη από τότε που το πήρα) ήταν μια χαρά από κάτω χωρίς να έχει πλυθεί από κάτω σε εξειδικευμένο πλυντήριο. Κάνω καλή δουλειά από ότι φαίνεται!
Πάνω στην τελευταία πρόταση που λες, η αλήθεια είναι πως η λάσπη είναι πρόβλημα ειδικά αν έχεις και ταβέρνα μετά. Πάντα προσπαθώ να σταματήσω σε σημείο που είναι οκ, αν δω ότι έχει λάσπες δε θα κατέβουμε και θα πάμε παραπέρα. Ένα προβληματάκι που υπάρχει είναι όταν χρειαστεί να κατέβει ο συνοδηγός για ελάφρωμα. Εγώ έχω έξτρα γαλότσες μαζί κλπ, θα πάρω και για τη γυναίκα μου
Μη νομίζεις πάντως και εγώ με τις λάσπες δεν τα πάω καλά, τις θεωρώ αναγκαίο κακό όταν και εφόσον μπλέκω!
@otso said in Ζαγαράς- Παναγία Πουρνάρα -Ευαγγελίστρια 8-12-2024:
Στην ευαγγελιστρια το μοναστηρι δεν το πηγες το κοριτσι
Στην ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ παλια μετα την εκκλησια ολα τα μαγαζια ειχαν κοκορετσι , ειχα υποσχεθει στην κορη μου πρωινο ζεστο κοκορετσι κυριακατικα , αλλά ολα αλλαζουν παει το ωραιο εθιμο .
Στην ευαγγελιστρια μονο για την γιορτη προβατιναςΔεν πήγαμε αλλά θα πάμε άλλη φορά, δίπλα είναι! Την Αγία Τριάδα και εγώ παλιότερα τη θυμόμουν πιο ζωντανή αλλά δυστυχώς τώρα την είδα ψιλοέρημη. Η Αγία Άννα νομίζω έχει πάρει όλο το χαρτί. Ωραία χωριά κοντινά!
-
απο το 2019, κοντα στην Ευαγγελιστρια
στο μοναστηρι που βλεπετε, εχει οπως μπαινουμε δεξια ενα γιαπι
απο το πολυ χιονι χωθηκαμε ολη η παρεα μεσα και ψησαμε στο γιαπι
πολυ τσιπουρο, παρα πολυ, επαθα κρυοπαγηματα στα ποδια απο την αναισθησια
καποια στιγμη ηρθε μια μιλφατη καλογρια απο διπλα να μας την πει για την καταληψη και φυγαμε τρεχωντας γιατι καλεσε την αστυνομια... δεν ειχα φερθει σωστα τοτες αν και δεν θυμαμαι... -
@gatoz said in Ζαγαράς- Παναγία Πουρνάρα -Ευαγγελίστρια 8-12-2024:
απο το 2019, κοντα στην Ευαγγελιστρια
στο μοναστηρι που βλεπετε, εχει οπως μπαινουμε δεξια ενα γιαπι
απο το πολυ χιονι χωθηκαμε ολη η παρεα μεσα και ψησαμε στο γιαπι
πολυ τσιπουρο, παρα πολυ, επαθα κρυοπαγηματα στα ποδια απο την αναισθησια
καποια στιγμη ηρθε μια μιλφατη καλογρια απο διπλα να μας την πει για την καταληψη και φυγαμε τρεχωντας γιατι καλεσε την αστυνομια... δεν ειχα φερθει σωστα τοτες αν και δεν θυμαμαι...Τρελό σκηνικό με σούπερ καιρό! Με lattitude Cross ήσουν εκεί?
-
Ναι
-
Εχουμε τις ανεμογεννητριες εχουμε και σας , να μην αφηνετε σε ησυχια τα ζλαπια .
Ενας φιλος φιλος ορειβατης (ηταν και σε αποστολη στο εβερεστ , οχι τελευταιος ) μου ελεγε πριν μερικα χρονια
ανεβαινε σε μια κορφη και ακουγε θορυβο , φτανει επιτελους επανω και βλεπει απ την αλλη μερια μπουλντοζα ανοιγε δρομο πρως τα πανω , και λεει ρε πουστη μου δεν θα μεινει ουτε ενα μερος απατητο , γιατι πρεπει και η τελευταια πλουσια γρια να εχει την δυνατοτητα να ανεβει σε ολες τις κορφες με πολυθρονα το κλιματιστικο και τα σκουπιδια της .
Ηταν πριν το κολπο γκροσο με τις ανεμογεννήτριες . -
@otso said in Ζαγαράς- Παναγία Πουρνάρα -Ευαγγελίστρια 8-12-2024:
Εχουμε τις ανεμογεννητριες εχουμε και σας , να μην αφηνετε σε ησυχια τα ζλαπια .
Ενας φιλος φιλος ορειβατης (ηταν και σε αποστολη στο εβερεστ , οχι τελευταιος ) μου ελεγε πριν μερικα χρονια
ανεβαινε σε μια κορφη και ακουγε θορυβο , φτανει επιτελους επανω και βλεπει απ την αλλη μερια μπουλντοζα ανοιγε δρομο πρως τα πανω , και λεει ρε πουστη μου δεν θα μεινει ουτε ενα μερος απατητο , γιατι πρεπει και η τελευταια πλουσια γρια να εχει την δυνατοτητα να ανεβει σε ολες τις κορφες με πολυθρονα το κλιματιστικο και τα σκουπιδια της .
Ηταν πριν το κολπο γκροσο με τις ανεμογεννήτριες .Ρε φίλε τι μου θύμισες με αυτήν την ιστορία, ακριβώς το ίδιο σκηνικό είχα πάθει και εγώ πριν κάποια χρόνια. Ήμουν στη νότια Εύβοια στα δρακόσπιτα των Στύρων και πήρα το μονοπάτι που ανεβαίνει πάνω στο βουνό όπου βρίσκεται το λεγόμενο κάστρο των Αρμένων. Άκουγα και εγώ έναν έντονο θόρυβο και δε μπορούσα να καταλάβω τι στο διάολο γίνεται, μόλις έφτασα στο κάστρο είδα από την άλλη πλευρά μπουλντόζες που άνοιγαν δρόμο. Τελικά μπήκαν ανεμογεννήτριες όχι στην περιοχή του κάστρου ευτυχώς αλλά παραπέρα. Πρακτικά βέβαια δημιουργήθηκε μια τρομερή διαδρομή την οποία έκανα μετά από 2-3 χρόνια η οποία ξεκινά από τον Ευβοϊκό κόλπο και καταλήγει στην παραλία των Βαρελαίων που βλέπει Αιγαίο. Ειδικά το νότιο κομμάτι της Εύβοιας πάντως το έχουν βιάσει...
Ζαγαράς- Παναγία Πουρνάρα -Ευαγγελίστρια 8-12-2024