-
Εγώ θα το απέδιδα σε φαινόμενα σχετικότητας, αλλά ως εξήγηση κάνει...
-
Μετά από 2 τελευταία ταξίδια στο Αθήνα -θεσσαλονίκη, μερικές εντυπώσεις για όσους το μελετούν.
-
Τα δρομολογια τηρούνται. 4 ώρες λέει, τόσο κάνει (συν./πλην 5 λεπτά, και έχω πετύχει και πλην)
-
Τα δρομολόγια, τουλάχιστον παρασκευής-δευτέρας που χρησιμοποίησα ήταν από αρκετά ως πολύ γεμάτα. Και όχι με αλλοδαπούς που μεταφέρουν πράγματα.
-
Υπάρχουν πρίζες σε όλες τις θέσεις. Βέβαια, χθες την τράβηξα από τον τοίχο (!) αλλά δούλευε, σχεδόν συνεχώς (έκανε κάτι ολιγόλεπτες διακοπές)
-
Τα καθίσματα στην β' θέση είναι άβολα (πως και δεν το είχα προσέξει, δεν άλλαξαν)
-
Ο έλεγχος εισιτηρίων είναι άμεσος και γρήγορος, σαρώνει κώδικα. Αλλά θα ήθελα να υπάρχει έλεγχος πριν φτάσεις στην αποβάθρα.
-
Το κυλικείο το έχει πάλι ο Χούτος. Καλύτερο από πριν, αλλά θέλει ακόμη βελτίωση (ο υπάλληλος δεν ήξερε να κάνει κρύο καπουτσίνο και έκανε ζεστό...)
-
Οι αποβάθρες 7-8 για Θεσσαλονίκη στο σταθμό της Αθήνας είναι άβολες όταν έχεις αποσκευές, ειδικά όταν έχει χαλάσει το ασανσερ... γενικά το να βάζεις ανθρώπους να κουβαλάνε βαλίτσες σε υπόγεια διάβαση πάνω-κάτω δεν είναι ο,τι καλύτερο
-
Τιμολογιακά μπορείς να βρείς αεροπλάνο και στην ίδια περίπου τιμή, ΑΝ κλείσεις αρκετά νωρίτερα και ΑΝ δεν είναι για ΠΣΚ που οι τιμές έιναι συνήθως στα ύψη.
Οπότε θεωρώ ότι πλέον είναι ανταγωνιστικό του αεροπλάνου, και αφήνει το ΚΤΕΛ πίσω χιλιόμετρα.
-
-
Ο ΟΣΕ στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη που είναι ηλεκτροκίνητη πια ανέβηκε θεαματικά, αφού με την ηλεκτροκίνηση πετυχαίνει τέτοιους χρόνους.
https://www.kathimerini.gr/1063974/article/epikairothta/ellada/pyraylos-to-a8hna---8essalonikh
Βέβαια, πάνω από τη Θεσσαλονίκη...........
-
Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο, Για Δράμα π.χ. νομίζω ότι θέλει σχεδόν 4 ώρες, ενώ το ΚΤΕΛ κάνει ούτε 2. Βέβαια, φταίει η χάραξη γιατί πάει από Κιλκίς, Σέρρες κ.λ.π. και οι στροφές κ.λ.π. είναι μάλλον απαγορευτικές από ο,τι θυμάμαι. Κάτι έλεγαν για σιδηροδρομική Εγνατία αλλά μιλάμε για πολύ απώτερο μέλλον.
Και είναι μεγάλο κρίμα γιατί με μια σωστή γραμμή θα μπορούσες να πιάσεις Ασπροβάλτα σε 1 ώρα και Καβάλα σε 1,5 το πολύ, σαν προαστιακός.
Ομοίως για Χαλκιδική, που θα μπορούσαν να γίνουν τα Ν. Μουδανιά κόμβος και το ΚΤΕΛ να ξεκινά από εκεί.
Για την ώρα, και όσο θα υπάρχει, ας χαρούμε το Αθήνα - Θεσσαλονίκη
-
Τελευταίο ταξίδι προχθές, εκτός από τους επαίτες στο σταθμό Λαρίσης, μόλις ξεκίνησε το τραίνο σηκώθηκε ένας τύπος και άρχισε να ζητιανεύει (!), είχε κανονικά εισιτήριο, Θεσσαλονίκη πήγαινε και μάλλον είπε να το εκμεταλλευτεί.
Τα δρομολόγια τηρούνται (είχα 2-3 λεπτά καθυστέρηση σε ένα δρομολόγιο αλλά έφτασα και 2-3 λεπτά νωρίτερα στο άλλο). Με βάση αυτά που είδα, θα μπορούσε χωρίς άλλο υλικό να πέσει κάτω από 4 ώρες με λίγες στάσεις. Αλλά εξυπηρετεί πολύ κόσμο από ενδιάμεσους. Και καθημερινές τα δρομολόγια γεμίζουν πολύ.
Παίρνω πίσω αυτό που είχα πει για τον υπάλληλο που δεν ήξερα να κάνει freddo. Αυτός που ήξερε έκανε ένα απαίσιο νερόπλυμα. Ο πρώτος ήταν καλύτερος. 2,70 ο καφές και βάζουν μια δόση στον κρύο...
-
Το τι διαβάζω στα σχετικά blogs δεν περιγράφεται. Με τον Ιανό καταστράφηκαν, λεέι, οι υποδομές και γυρίσαμε, αν κατάλαβα καλά, στο 6ωρο (παρα κάτι). Τελικά μαθαίνω ότι δεν έχει γίνει καλα καλά η παραλαβή, έχουν και εκκρεμότητες και τελικά 3,5 ώρες θα δούμε μέσα στο 2021 ; Αν και με τον κορονοϊο μάλλον ακαδημαϊκό το βλέπω. Μου κάνει εντύπωση όμως αυτή η προχειρότητα/ανικανότητα/δεν ξέρω πως να το πω. Κρίμα.
-
Με τον Ιανό πλημμύρισε ο Παλαιοφάρσαλος και ο υποσταθμός εκεί και δεν είχαν ρεύμα από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Παλαιοφάρσαλο . Υπάρχει και δεύτερος υποσταθμός στην Ανθήλη που είναι έτοιμος , αλλά προφανώς χρωστάνε στον εργολάβο και δεν τον παραδίδει .
Τώρα επισκευάστηκε ο πρώτος και επιστρέψαμε στις 4 ώρες , όταν δοθεί και ο δεύτερος και τελειώσει και το σύστημα επικοινωνίας , ώστε να πάνε από τα 160 χαω στα 200 χαω , τότε θα κατέβουν στις 3,30 ώρες ,
-
Μετά από 2 διαδοχικά ταξίδια μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης πολύ πρόσφατα, να σημειώσω τα ακόλουθα για όποιος σκοπεύει να πάρει το τρένο για τη διαδρομή αυτή. Το λευκό βέλος κάνει μια στάση μόνο και κοστίζει 10€ παραπάνω περίπου ανα διαδρομή.
- Για το λευκό βέλος, το ωράριο τηρείται, δηλαδή η καθυστέρηση που είχα ήταν (αν ήταν) της τάξης των 1-2 λεπτών. Ευτυχώς δεν έπεσα σε κακό καιρό ή διακοπή ρεύματος βέβαια, γιατί πολλά έγιναν και πολλοί ταλαιπωρήθηκαν σε παλιότερη κακοκαιρία
- Για το "αργό" , υπάρχει συστηματική καθυστέρηση περίπου 15 λεπτά. Καμία από τις 3 φορές που το πήρα δεν ήταν στην ώρα του.
Έχω την εντύπωση ότι το λευκό βέλος θα μπορούσε να πάει και πολύ πιο γρήγορα, αφού το αργό με πάρα πολλές στάσεις δεν κάνει και ιδιαίτερα περισσότερο χρόνο, και μάλιστα η ταχύτητα του γρήγορου σπάνια είναι πολύ μεγάλη (έχει μέσα στο βαγόνι χάρτη και ένδειξη ταχύτητας). Ειδικά στα τελευταία χιλιόμετρα πριν μπει Αθήνα πάει πολύ αργά (σχετικά), μάλλον λόγω χάραξης. - Σε μια χαρακτηριστική θέση της διαδρομής ο συρμός κάνει βίαιη πλευρική επιτάχυνση (και το γρήγορο και το αργό) σε σημείο που να αναρωτιέμαι αν υπάρχει πρόβλημα με τις ράγες.
- Πολύ άβολο το λευκό βέλος, αν δεν πας με παρέα, έχει άλλον απέναντί σου (όλες οι θέσεις είναι σε τραπεζάκια), και τον πατάς ή σε πατάει... Επίσης έχει κυλικείο από Μικελ και δεν είδα να δίνουν φαγητό. Αντίθετα το αργό έχει τον Χούτο και κανονικό γεύμα (δεν πήρα όμως)
- Γενικά το λευκό βέλος το προσέχουν περισσότερο και ποιός θα μπεί, στο άλλο μπαίνουν διάφοροι. Αλλά σαν βαγόνια προτιμώ το παλιό.
- Μερικές πρίζες δεν λειτουργούν, έχει να κάνει με το κάθε βαγόνι.
Τέλος, μου έκανε εντύπωση ότι σε όλες τις διαδρομές ο συρμός ήταν εντελώς γεμάτος. Που άλλα χρόνια που ήταν μισοάδειος. Μάλλον έχουν γίνει πολύ ακριβά τα αεροπορικά και η βενζίνη.
-
Αθήνα - Οινόη η γραμμή θέλει ανανέωση και δεν πάει πάνω από 80-100.
Η ταχύτητα θα μπορεί να πάει από 160 στα 200 και ο χρόνος στις 3,5 ώρες από το τέλος του έτους που θα ολοκληρωθούν οι δύο εργολαβίες για την σήμανση και την τηλεδιοίκηση.
Δεν έχω ταξιδέψει ακόμα με το βέλος.
Θα βάλουν και άλλο δρομολόγιο σε λίγο καιρό .
-
Αυτό που καθεσε αντικριστά είναι όντως κάπως. Μασουλας το κολατσιό σου και ο άλλος απέναντι σου, μετράει τις μπουκιες σου. Αν μάλιστα πέσουν και ψυχούλα πάνω σου αρχίζει τα απαξιωτικά βλέμματα.
Αλλά από την άλλη αν πέσεις σε καλούς άνθρωπος κάνεις ωραίες γνωριμίες και συζητήσεις.Θυμάμαι σε ταξίδι μου είχα δίπλα μου έναν καθηγητή ιατρικής. Μάλλον συνταξιούχο. Ο οποίος είχε απίστευτες γνώσεις και ευρύτητα πνεύματος. Το τι συζητήσεις κάναμε και πόσα έμαθα δεν λέγεται. Από εκεί έμαθα ότι η οδοντιατρική Αθηνών είναι μέσα στις 10 πρώτες του πλανήτη!
-
Ωραιο μεσο μεταφορας το τραινο..
Πολλες ιστοριες και γνωριμιες....
Μια αστεια.... ηταν μια κοπελα με το αγορι της ,αυτη εφευγε.....και ηταν αγκαλιες και φιλια στο σκαλοπατι επανω...οπου την εκανε παρατηρηση ο σταθμαρχης...ανεβαινει ...και φευγουμε....
ετυχε να κατεβουμε στην ιδια σταση....αλλο αγορι εκει...αγκαλιες και φιλια.....ηταν πολυ αστειο... -
@costasbab said in ΟΣΕ:
Ωραιο μεσο μεταφορας το τραινο..
Πολλες ιστοριες και γνωριμιες....
Μια αστεια.... ηταν μια κοπελα με το αγορι της ,αυτη εφευγε.....και ηταν αγκαλιες και φιλια στο σκαλοπατι επανω...οπου την εκανε παρατηρηση ο σταθμαρχης...ανεβαινει ...και φευγουμε....
ετυχε να κατεβουμε στην ιδια σταση....αλλο αγορι εκει...αγκαλιες και φιλια.....ηταν πολυ αστειο...Χαχαχα!
Μου έχει συμβεί και εμένα με Σαλονικιά αυτό! -
Τι ήθελα να γράψω ; Μια κακοκαιρία έκανε και αμέσως ο κακός χαμός με τα τρένα. Και το ήξεραν και τα έκαναν θάλασσα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις. Απαράδεκτο με τέτοιο καιρό να γίνεται αδιάβατος ο κεντρικός άξονας της χώρας. (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
Άσχετο : είδα φωτογραφία που έπεσε δέντρο στο λευκό βέλος και καρφώθηκε στην καμπίνα του οδηγού. Ήταν λέει από τα καμένα που δεν θα έκοψαν. -
Αμα πάνε όμως να καθαρίσουν τα δέντρα 5 μέτρα εκατέρωθεν της γραμμής, θα φώναζαν όλοι για τα δέντρα.
Αγιο είχε ο μηχανοδηγός...
-
Προαστιακός χθές Λάρισα- Θεσσαλονίκη, κανονικότατα το δρομολόγιο, ευτυχώς δεν επηρεάστηκε καθόλου από τα όσα γίνονταν πιο κάτω.
Μιάμιση ωρίτσα κ κάτι ψιλά, το τρένο προσπερνούσε τα Yaris Cross σαν σταματημένα.
-
Ωραία μας τα λέει ο Ζαραβλάκας που πουλάει λαζοπουλίαση.
Να του πω εγώ για τον κρατικό ΔΕΔΔΗΕ που προσπαθούν κάποιοι 2 μήνες να βάλουν ένα πρόσθετο ρολόι και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται με το αίτημα τους ?
Να του πω που οι πολεοδομίες δεν δουλεύουν και που για να ελέγξει ένα φάκελο αποτύπωσης για ανασύσταση αδείας, μας είπε 6 μήνες τουλάχιστον, ενώ ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να το πουλήσει και ο αγοραστής περιμένει προς το παρόν ?
Δημόσιοι λοιπόν, οεοεοεοε.
Ο,τι και να κάνουν οι ιδιώτες τους ξύστες θέλουν αιώνες για να τους φτάσουν.
-
Ο δημόσιος ΟΣΕ ήταν παρατημένος, δεν είχες καν στο μυαλό σου να πας με το τραίνο κάπου εκτός Αθηνών. Πλέον είναι ένα μέσο που σκέφτεσαι να το χρησιμοποιήσεις, μην πω ότι είναι και προτεραιότητα κάποιες φορές. Το βίντεο δεν το ανοίγω καν, έχουμε και προσωπική εμπειρία και κρίνουμε.
-
Για τα δέντρα εκατέρωθεν της γραμμής κανένας δεν θα έλεγε τίποτε αν κοβόταν, αφού είναι καμμένα. Πάντως επειδή έχω πετύχει ξανά και ξανά ανακοινώσεις για πτώση δέντρων που προκαλούν καθυστερήσεις, κάτι πρέπει να κάνουν. Ποτέ στο παρελθόν (προ ιδιωτικοποίησης αλλά και ηλεκτροκίνησης) δεν είχα πετύχει καθυστέρηση λόγω δέντρων. Μια φορά λόγω ζώων στις γραμμές. Όσο για την ανάπτυξη, αφού καταβαραθρώθηκε ο ΟΣΕ συστηματικά και για χρόνια, τώρα γίνονται κάποια βήματα, αλλά είμαστε πολύ πίσω σε πολλά, όπως το σχεδόν παρατημένο τμήμα Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, το εγκαταλελειμμένο δίκτυο Πελοποννήσου, η κατάργηση κλινάμαξας και μεταφοράς ΙΧ. Και μιλάνε για σιδηροδρομική Εγνατία...
Οι ξύστες στην Ελλάδα είναι ίδιοι, είτε ιδιώτες είτε δημόσιοι. Οι περισσότεροι θέλουν φοβέρα για να δουλέψουν. Θυμάμαι σε μια από τις πρώτες δουλειές που όταν το αφεντικό έλειπε όλοι έπιαναν συζητήσεις και τηλέφωνα, σε βαθμό να μην μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. -
Τα δέντρα που με το χιόνι πέφτουν και κόβουν το ρεύμα, είναι προφανές ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν.
Είναι παράλογο σε εκτός πόλεων περιοχές να διατηρούμε δένδρα δίπλα στις γραμμές.
Για το Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη, δεν έχει φράγκα ο κρατικός ΟΣΕ, να συντηρήσει την γραμμή και όταν δίνει 8 ώρες χρόνο διαδρομής για να πηγαίνει 30-50 το τρένο, προφανώς οι Ιταλοί δεν βάζουν τρένο, πέρα από αυτά της δημόσιας υπηρεσίας σε τοπικό επίπεδο.
Για την Πελοπόννησο τα ίδια ισχύουν, αν και εκεί οι τοπικές κοινωνίες της Αργολίδας, αν ήθελαν θα μπορούσαν έχουν τρένο Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο σε ανταγωνιστικούς χρόνους, αλλά τα τοπικά ΚΤΕΛ που έχουν προσβάσεις στην κοινωνία, δεν βάζουν αστικό από τον σταθμό Κορίνθου στο κέντρο της πόλης, ούτε νοιάζονται για το Ναύπλιο.
-
Το κράξιμο πάει στον Ζαραβλάκα που θεώρησε λογικό να μας πουλήσει την ιδιωτικοποίηση, για να αρέσει στους κρατιστές που τον ακούνε.
Επί της ουσίας βεβαίως να τους κράξουμε τους Ιταλούς, διαβάζω και ανάλογα στις ομάδες του ΦΒ που είμαι μέλος, αλλά δεν γράφω, γιατί έχει πολλά κομματόσκυλα που ψάχνουν το κοκκαλάκι τους.
Ας δούμε λοιπόν τι έχουν οι Ιταλοί στα χέρια τους.
Μια γραμμή Α-Θ που έχει ακόμα δύο εργολαβίες σε εξέλιξη, για να μπορέσουν τα τρένα που πιάνουν 250 χαω να τρέχουν με 200 και όχι με 160 που πάνε τώρα.
Με τα 5 τρένα που έχουν φέρει, που σιγά σιγά ξεπέρασαν τις όποιες παιδικές ασθένειες, καθότι πέρασαν ολική ανακατασκευή, μπορούν να έχουν 3 τρένα διαθέσιμα, που σημαίνει 3+3 δρομολόγια με αυτά και άλλα 3 με τα άλλα, όπου το τελευταίο δρομολόγιο θα μπορεί να φεύγει στις 9 το βράδυ.
Επίσης κάνουν 10 χρόνια να φτιάξουν την παράκαμψη στο Θ-Ειδομένη, αντίστοιχα χρόνια για το ρεύμα στο Θ-Προμαχώνας.
Για το Θ-Αλεξανδρούπολη το έγραψα.
Η Αντωνέλα έκανε το έγκλημα το 12 και έδιωξε κόσμο από τον ΟΣΕ όχι σπίτι του που θα γλύτωνε λεφτά, αλλά τους έκανε φύλακες στο μουσείο της Καλαμάτας και άλλα τέτοια. Ετσι τώρα δεν έχουμε κόσμο στους σταθμούς και μετά απορούμε γιατί Θ-Φλώρινα έχει μόνο ένα δρομολόγιο.
Για τα νότια, αν δεν τελειώσει ο ένας υπόγειος διάδρομος μέχρι τις 3 Γέφυρες, περισσότερα τρένα δεν μπορούμε να δούμε.
Τον ΣΚΑ τον έφτιαξαν και τον παράτησαν μισό και για όλα αυτά ΔΕΝ φταίνε οι Ιταλοί.
Να μην μιλήσουμε για τα χαιδέματα στους διάφορους πελετίδηδες αντί για τις κλωτσιές που τους χρειάζονται.
ΟΣΕ