Την τελευταία δεκαετία έχει τύχει να πέσουν στα χέρια μου διάφορα αυτοκίνητα με αυτόματο ή ημιαυτόματο κιβώτιο και παρότι 'ορκισμένος' οπαδός του 'manual' έχω αναθεωρήσει μερικές προτιμήσεις μου.
Οι πρώτες μου εμπειρίες ήταν επάνω σε αυτοκίνητα του συγγενικού ή φιλικού μου περιβάλλοντος - μια παμπάλαια εξακύλινδρη Mercedes με κινητήρα 2500 κ.εκ. (εκείνη με τα φτερά που έμοιαζε με το 'αυτοκίνητο' του Batman...) την οποία δεν ήμουν σίγουρος αν την οδηγούσα εγώ ή με πήγαινε μόνη της, ένα 3-τάχυτο Volvo 244 (2100 κ.εκ.) το οποίο λόγω των αραιών του σχέσεων και του μεγάλου βάρους του εκτός του ότι ήταν ψοφίμι έπινε βενζίνη σα μπεκρής, μια Jaguar XJS 4.2 (επίσης 'αλκοολική', και είχε και 2 ντεπόζιτα!), μια BMW 530i (εκεί τα πράγματα κάπως άρχισαν να βελτιώνονται σε αίσθηση και επιδόσεις, αλλά πάλι κυριαρχούσε το χασμουρητό), ένα ταπεινό Nissan Sunny (ψόφιο αλλά έκανε πολύ ξεκούραστες αλλαγές και για απλές μετακινήσεις στην πόλη ήταν - ντρέπομαι που το παραδέχομαι - απολαυστικό), για να καταλήξω στα πιο πρόσφατα Lexus IS200 (παρά το V6 κάθε άλλο παρά έβαζε φωτιά στο δρόμο αλλά ήταν τόσο όμορφη και ξεκούραστη η βόλτα Αθήνα-Ναύπλιο-Αθήνα και η καθημερινή μετακίνηση στην πόλη που αν μου το χάριζαν θα το σκεφτόμουν πολύ πριν το πουλήσω) και Audi Allroad (με 5-τάχυτο tiptronic) το οποίο αν το είχα για κάτι λιγότερο από μια μέρα μου χάρισε πραγματικά αυθεντική απόλαυση - και στην πόλη και έκτός, αφού και καλό τράβηγμα είχε και καλό έλεγχο με το κιβώτιο (πιο άμεσες αλλαγές συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα) αλλά και καλή κατανάλωση για αυτοκίνητο με βάρος κοντά στους 2 τόνους και 2700 κ.εκ. (biturbo).
Αυτό όμως που με έκανε να αναθεωρήσω κάποια πράγματα - και κυρίως τον παράγοντα 'οδηγική απόλαυση με αυτόματο' - ήταν η συμβίωσή μου με ένα ταλαίπωρο (αυτόματο πάντα) Hyundai Scoupe που μου άφησε ένας φίλος πρίν από 3 περίπου χρόνια αντί να το πουλήσει για εξευτελιστική τιμή, μια και ήταν μοντέλο '91 με μερικές εκατοντάδες χιλιάδων χιλιόμετρα στο οδόμετρο και διάφορα μικροπροβλήματα... Το χρησιμοποιούσα αρκετά συχνά πηγαίνοντας στη δουλειά στο κέντρο της Αθήνας και πραγματικά είχα βρει την υγεία μου, όση κίνηση και να είχε. Μειονέκτημα του παλιού 4-τάχυτου κιβωτίου [κλασικό P-R-N-D-2-1] ότι δεν 'κρατούσε' την 3η σχέση κατά την επιτάχυνση και περνούσε πολύ νωρίς στην 4η (εκτός κι αν έβαζες το δεξί πόδι στο πάτωμα) οπότε η κατανάλωση ήταν αρκετά αυξημένη (έπινε περί τα 14.5 lt/100 km, με κινητήρα 1500 κ.εκ). Άλλο μειονέκτημα ήταν ο χρόνος που έκανε στα χειροκίνητα κατεβάσματα σε 2α και 1η (μια και ήταν ο μόνος τρόπος να κινηθείς 'σωστά' σε κατηφορική διαδρομή με αλλεπάλληλες στροφές: Έπρεπε να κατεβάζεις αρκετά νωρίτερα από κει που χρειαζόσουν τη κοντύτερη σχέση! Χωρίς υπερβολή, ήθελε δύο περίπου δευτερόλεπτα από την αλλαγή στον επιλογέα από τη θέση 'D' στη θέση '2' ή από το '2' στο '1' για να αποφασίσει να κατεβάσει από 3η σε 2α (η ίδια η αλλαγή ήταν αρκετά γρήγορη) ή από 2α σε 1η. Η εναλλαγή του επιλογέα μεταξύ του 'D' (3η και 4η) και του '2' ήταν μονόδρομος για σβέλτες για τα όρια του αυτοκινήτου διαδρομές σε δρόμους με συνεχόμενες στροφές, είτε ανηφορικούς, είτε κατηφορικούς. Αλλιώς, στην ανηφόρα έπρεπε να θυσιάσεις είτε τράβηγμα είτε βενζίνη (μια και η επιλογή 'D' διατηρούσε τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές αν δεν έδινες τέρμα γκάζι) και στην κατηφόρα να θυσιάζεις ... τακάκια (αφού στο 'D' δε φρέναρε με το κιβώτιο). Συνήθως το άφηνα στο '2' (έβαζε μόνο του 1η ή 2α) μέχρι τα 70-80 χ.α.ω. και μετά το πήγαινα στο 'D', ώστε να έχει λίγη σπιρτάδα παραπάνω κατά την επιτάχυνση μέχρι τα 80.
Κατά τ' άλλα τίποτα το ιδιαίτερο - ένα ξεκούραστο ψοφίμι ήταν κι αυτό! Εκεί όμως που άρχισα να το συμπαθώ περισσότερο ήταν μετά τις πρώτες βόλτες στο βουνό με το αριστερό πόδι να ελέγχει το φρένο - μια και είχε βαρεθεί να κάθεται άπραγο! Tο Scoupe (με την κίνηση στους εμπρός τροχούς) είχε την τάση να υποστρέφει αρκετά με γρήγορη είσοδο σε κλειστές στροφές, οπότε έπρεπε να κόβεις περισσότερο και νωρίτερα απ' ότι θα ήθελες. Σε κατηφορικά στροφιλίκια με 'κλειδωμένη' 2α στο κιβώτιο και σβέλτους ρυθμούς ο έλεγχος του φρένου με το αριστερό την ίδια στιγμή που το δεξί πόδι αναλάμβανε (μέσω του κινητήρα) να εξουδετερώσει μέρος του φρεναρίσματος στους εμπρός τροχούς, σε άφηνε να το κινείς σα να ήταν πισωκίνητο, με την ουρά να ανοίγει γλυκά την τροχιά της και τη μούρη να κλείνει τη δικιά της, διαγράφοντας την επιθυμητή πορεία. Μπορούσε, μάλιστα, να γίνει και αρκετά προκλητικό με αυτό τον τρόπο εάν άγγιζες την υπερβολή (σε κατηφορική πάντα διαδρομή λόγω έλλειψης δύναμης!) αλλά το καλό ήταν ότι αν συνήθιζες το 'ένα πεντάλ ανά πόδι' είχες πολύ καλύτερο έλεγχο και γρηγορότερο φρενάρισμα 'πανικού' ώστε, μετά, το συμβατικό σου φαινόταν ξεπερασμένο!
Σοβαρό μειονέκτημα, πάντως, του παραδοσιακού αυτόματου (μου συνέβει) ότι αν μείνεις από μπαταρία ή μίζα... Τον ήπιες (=δεν παίρνει μπρος με σπρώξιμο). Δε γνωρίζω στα σημερινά νέας γενιάς ημι-αυτόματα αν υπάρχει τρόπος επίλυσης του συγκεκριμένου...
Όσο για την επιλογή μου, ελπίζω σύντομα να έχω την ευκαιρία να οδηγήσω ένα Audi εξοπλισμένο με ημι-αυτόματο κιβώτιο τύπου DSG που συνδιάζει - πιστεύω - κατά τον καλύτερο τρόπο την ξεκούραστη οδήγηση στην πόλη με τις σχεδόν αγωνιστικών προδιαγραφών αλλαγές ταχυτήτων στη γρήγορη βόλτα.
Αυτά - ζητώ ταπεινά συγνώμη αν σας κούρασα.