-
Απλά να ξεκαθαρίσουμε πως αμαρτωλή δεν είναι μόνο η Εύα με το μήλο, ή η πρώτη που εξασκησε το αρχαιότερο επάγγελμα, γιατί στις μέρες μας οι πουτ@νες της πολιτικής μας προτιμησεως τείνουν να αθωώνονται ως δηθεν μωρες παρθένες...
-
Tα'χουμε πει αυτά.
Από το 1950 και μετά ουδείς πραγματικά άξιος "ηγέτης" αναδείχθηκε.
Αλλά ενώ για όλους τονίζονται κι όλοι υπενθυμίζουν με την πρώτη ευκαιρία τις ανικανότητες τους και τα επίπονα λάθη τους, για τον ΑΓΠ επικρατεί μια "ομερτά" μην τυχόν και αποκαθηλώσουμε την "ιερή αγελάδα" της πολιτικής.. -
Γιατρέ μου με όλη τη συμπάθεια και την αγάπη που σου έχω, εμφανίζεις μια εμμονή.
Κανείς δεν είπε ότι ήταν ο καλύτερος ηγέτης. Ήταν όμως μεγάλη προσωπικότητα στην χρονική περίοδο που εμφανίστηκε σε μια Ελλάδα γεματη πολιτικά πάθη, φτώχεια, αποκλεισμένους τους μισούς Έλληνες από τον παραγωμενο πλούτο, τραγωδία της Κύπρου κτλ.
Έψαχναν έναν ηγέτη που να εκπροσωπεί και το άλλο μισό της Ελλάδας.Το ποσό άθλια και συντεχνιακά ήταν τα πραγματα στην οικονομία και πριν το 80 μπορείς να το διαπιστώσεις διαβάζοντας σχετικά βιβλία με οικονομικα στοιχεία από επιστήμονες και πανεπιστήμια που κάνουν σοβαρές έρευνες. Δεν ανακάλυψε κάτι ο Αντρέας ούτε και διόρθωσε.
Δεν είπε κανείς ότι ήταν δεύτερος Μεσσίας. Έχει και προσωπικά συμφέροντα, πάθη, εμμονές κτλ.
Δεν είπε κανείς ότι συμφωνεί με τον λαϊκισμό του, τις ακραιες δηλώσεις του κτλΑλλά εντάξει, πέρασε σχεδόν μισός αιώνας.... Φτάνει πια. Ούτε τα δάνεια του επηρεάζουν την σημερινή οικονομικη κατάσταση της χωρας, ούτε ζει και κανένας από εκείνη την εποχή που να είναι στην πολιτική ζωή της χώρας.
Και άλλοι διαφωνούμε με παλαιότερους πολιτικους αλλά δεν κάναμε και έτσι. Η ζωή συνεχίζεται, νέες γενιές εμφανίζονται με άλλα δεδομένα και ζητούμενα.
Είναι για παράδειγμα σαν να είσαι το 70-80 και να μιλάς για την οικονομία πριν τον Μεταξά και να αναφέρεις σε όλους πως αχ τι τραβάμε με αυτόν τον Ελ. Βενιζέλο.
Ελπίζω να μην παρεξηγηθείς. Απλά μου φαινονται τόσο παλιά όλα αυτά και η αναφορά συνεχώς σε εκείνη την περίοδο που μου κάνει εντύπωση.
Για να γέμιζε με 100 δες χιλιάδες ανθρώπους από κάτω τους δρόμους κάτι λογικά τους ενεργοποιούσε στο θυμικο, στην συλλογική τους μνήμη, που εσύ σήμερα από την σημερινή σου κατάσταση και ζωή δεν μπορείς να το κατανοήσεις. Εκπροσωπούσε κάτι που όσοι διαφωνουμε ή όχι μάλλον δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Οκ δεν είναι κακό αυτό. Μη κατηγορεις όμως και τη μισή Ελλάδα επειδή δεν συμφωνείς με έναν πολιτικό -
Έτσι κι αλλιώς μέλλον δεν έχει αυτή η χώρα, οπότε το να επικεντρωνομαστε στο παρελθόν για να ρίξει τα βάρη ο ένας στον άλλο, είναι μονόδρομος.
Αλλιώς θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να πάρουμε αυτούς που κυβερνούν τώρα με τις γκλίτσες και τα κοτρώνια... -
Το δυσάρεστο είναι πως έχουν δημιουργηθεί και πάλι συνθήκες όπου μεγάλο μέρος της Ελλάδος νιωθει για κάποιον λόγο αδικημένο. Έτσι στις συζητήσεις στις οικογένειες τους εμφανίζεται ξανά ο μύθος του ορθοδόξου ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος κάνει συγκρίσεις ανάμεσα σε φτώχεια εποχής. Άλλωστε και τότε και τώρα υπήρχαν μεγάλες ομοιότητες στην διεθνή σκηνή. Παγκόσμιες ενεργειακές κρίσεις, δυσκολία διαβίωσης κτλ. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως μέσα από το φίλτρο της λήθης και των δεκαετιών έχουν ωραιοποιηθει καταστάσεις και οι γονείς αναφέρουν στα παιδιά τους τα θετικότερα για αυτούς γεγονότα. Αναφέρουν τον τρόπο ζωής, την ποιότητα διαβίωσης που βλετιωθηκε στα χαμηλά εισοδήματα κτλ .Έτσι δημιουργείται και παλι ο μύθος που λέει και ο γιατρός. Γίνεται τάση, γίνεται τρεντ που λένε, από το χαβαλε και το αστείο σταδιακά αποκτά πολιτικό βάρος και να το πάλι το ορθόδοξο πασοκ στην επικαιρότητα.
Αν δεν υπήρχε ανάγκη των επόμενων γενεών να ζήσουν τουλαχισοτν φυσιολογικά θα είχε ξεχαστεί όπως τόσοι άλλοι πολιτικοί.
-
Lap, το είπες κι ο ίδιος.Δεν άλλαξε επί της ουσίας τίποτα,ούτε διορθωσε κάτι.Δηλαδή μηδέν από μηδέν.
Κι όμως τα τελευταία 40 χρόνια ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που απέκτησε τέτοια αποδοχή κι ανοχή από τον (εξαπατημένο) κόσμο.Κι αυτός στις δυο 4ετίες του,το μόνο που "ανέδειξε" ήταν τον τρόπο πως να κυβερνούν κοροϊδεύοντας πολλούς και για πολύ καιρό.Έγινε πολιτικό "ίνδαλμα" κι "όραμα" για αριστερούς και δεξιούς αρχηγούς,να του μοιάσουν για να σπάσουν το "ρεκόρ" διακυβέρνησής του.Κι αφού κι ο κόσμος μεταξύ σοβαρού κι αστείου νοσταλγεί κι έχει μυθοποιήσει αυτή την περίοδο,γιατί να του χαλάσουν χατήρι,μ@λ@κες είναι;
Ο 1ος λοιπόν που ενώ είχε τη δύναμη του λαού να αλλάξει πολλά -εσκεμμένα(;) δεν άλλαξε τίποτα- στον τρόπο λειτουργίας (ίσως τον χειροτέρεψε κιόλας) και να τον θαυμάζουμε κιόλας;Υ.Γ. Βλέπεις ότι πολλές φορές ακόμη και λάθη του -όπως με τον ρόλο του ΠτΔ- μας κυνηγάνε επ'αόριστο..Αν όμως ήταν άλλου πολιτικού μια χαρά θα θυμόμασταν πριν 40,50 και 60 χρονια πριν,θα τον αναφέραμε,θα βρίσκαμε γραπτά κι άλλα και θα τον κατακρίναμε.Οταν είναι ο ΑΓΠ όμως σιωπή,ποιος,που,ποτε,έλα μωρέ εχουν περάσει 40 χρόνια κ.τ.λ.
-
@piliourits said in Γελοιογραφία & Χιούμορ :
Έτσι κι αλλιώς μέλλον δεν έχει αυτή η χώρα,
Συν άπειρο.
Τελειωμένη ιστορία εδώ και 70 χρόνια. -
Εγώ πάλι πιστεύω το αντίθετο. Ότι μεγαλύτερη αρνητική κριτική και προσβολή στην νεότερη ιστορία δεν έχει υπάρξει αλλη από αυτην στον Αντρέα και το κόμμα του.
Νομίζω ο Τρικούπης είναι δεύτερος και μετά ο Ελ Βενιζέλος σε αρνητική κριτική και αρνητικό σχολιασμό. Μιλάμε ακόμα και σήμερα το όνομα του στους απογόνους των εχθρων του φέρνει ανατριχιλα και αφορμες να υποβιβάσουν και να κατηγορήσουν.
Αυτό συσπειρώνει και τους υποστηρικτές του κομματος και τους απογόνους τους και η Ελλάδα ξαναχωριζεται στη μέση.
Μια ζωή το ιδιο συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την επανίδρυση του ελληνικού κράτους κτλ
Αλλά είτε δίκαιη είτε άδικη κριτική το φαινόμενο αυτό του Αντρέα ως πολιτικού ηγέτη όπως λες δίδαξε το πως πρέπει να κυβερνήσουν τους Έλληνες. Όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν και τι έχει σημασία για την κοινωνία των Ελλήνων. Σε ποια πράγματα δίνει σημασία ο Έλληνας και ποια είναι αοριστίες που ναι μεν συμφωνεί σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά δεν δίνει βάση σε πρακτικό.
-
Το "δεν άλλαξε και τίποτα" το έχουμε σχολιάσει επίσης.
Κατάργηση πιστοποιητικων φρονηματων (έστω αντικατάστασης τους με πράσινα), λειτουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας, μοιχεια κι οικογενειακό δίκαιο, απώλεια εξουσίας απ τον παπά τον χωροφυλακα και το δάσκαλο (καλό ή κακό δεν ξέρω), τα πάντα άλλαζαν εκείνη την εποχή σε διεθνές επίπεδο, έζησαν παρακαιρα οι Έλληνες την "επανάσταση του 60" που τους στέρησε το μετεμφυλιακο κράτος κι ανέβηκε το βιοτικό τους επίπεδο, κι άσχετα αν οφειλόταν σε ικανότητες ή όχι ή σε δανεικά, αφού "έτυχε στη βάρδια του" έμεινε κι ο Αντρέας στην ιστορία. Κι ακόμη και οι εχθροί του παραδέχονται ότι όλοι οι επόμενοι πρωθυπουργοι μαζί μέχρι τώρα, δεν έχουν όσο ταλέντο Ηγέτη είχε, άσχετο αν θεωρούμε πως βγήκε σε καλό ή κακό. -
Έλεγε αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι Έλληνες. Και εγώ πιστεύω πως ναι μεν το πρόγραμμα διακυβέρνησης του έπεσε πάνω στο άνοιγμα της εσωτερική αγοράς λόγω συμφωνιών με την ευρώπη αλλά όποιος διαβάσει ευρωπαϊκή ιστορια και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, θα διαπιστώσει πως ότι είχε συμβεί σε όλη την Ευρώπη και σε πολύ καλό και σταθερο οικονομικό κλίμα με κλειστές αγορές κτλ, το έκανε και αυτός ως φυσικό επακόλουθο και στην Ελλάδα. Δηλαδή κάποιος έπρεπε να το κάνει για να ακολουθήσει η Ελλάδα έστω και αργά την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα σε πολλά θέματα αν το παρατηρήσετε.
Δηλαδή ναι μεν έκανε αυτές τις οποιες αλλαγές και την ενσωμάτωση της μισής Ελλάδας στον κέντρο του κράτους και της παραγωγής με μεγάλο δημοαιο όπως ειχε συμβεί πριν μια δεκαετία και στην Ευρώπη, αλλά ούτως ή άλλως αυτή ήταν η ευρωπαϊκή ταση της εποχής, ή περίπου εκείνης της εποχής.
Σε εμάς απλά έγιναν 15 έτη αργότερα όταν σε αυτούς ωρίμασαν οι αλλαγές και καταστασεις και ετοιμάστηκαν για την ενωμένη κοινή αγορά. -
Lap,αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του Αντρέα ήταν και τα χειρότερα απ'οσα αναφέρεις (μπορεί χειρότερα κι από τα οικονομικά γιατί όπως λες αυτά πέρασαν,αλλά αυτά τα δυο μας "ακολουθούν" συνεχώς) δηλ. 1. Ο διαχωρισμός/διχασμός των πολιτών 2) τρόπος διακυβένησης που "προμοτάρισε".
Όσον αφορά το 1ο, ενώ ο Βενιζέλος ή ο Τρικούπης "πέτυχαν" τον διχασμό χωρίς να το θέλουν,ο ΑΓΠ ήταν σα να το επεδίωξε να φανατίσει,να ανάψει τα πάθη,προς κομματικό και προσωπικό όφελος,χωρίς να ενδιαφέρεται και τόσο για τις διαχρονικές συνέπειες.
Στο 2ο, ακριβώς ο τρόπος αυτός διακυβέρνησης αποδικνύεται καταστροφικός μακροπρόθεσμα για την κοινωνία.Το να κυβερνάς λύνοντας αρπα-κόλλα τα προβλήματα για 2-3 χρονια μέχρι να γίνουν εκλογές για χάρη του πολιτικού κόστους,αντί να εφαρμόσεις ενα πρόγραμμα 7-10-15 ετων ώστε να εξασφαλίσεις και τις μελλοντικές γενιές και τη χώρα σου,είναι αυτό που κάνουν όλοι οι επόμενοι πολιτικοί -σαν υπνωτισμένοι-εδώ και 40 χρόνια με άσχημα αποτελέσματα.Και το ανάθεμα στον Αντρέα πεφτει γιατί ακριβώς με καλύτερες πολιτικές κι οικονομικές συνθήκες,με μια κοινωνία που τον στηριζε,προτιμησε τον εύκολο κι ανεξοδο για τον ίδιο δρόμο.Άλλωστε μου φάνηκε ότι ήταν ο τύπος,όσο ζήσουμε κι ότι προλάβουμε να χαρούμε τώρα,τι να το κάνω το μέλλον... -
Υπήρχε πολιτικός που να κυβερνησε χωρίς να δίνει λύσεις σε διάφορα ζητήματα και με ορίζοντα 15 ετίας ανεξάρτητως τις αντιδράσεις;
Ο κόσμος θεωρεις πως δεν ήταν διαχασμενος και περίμενε κάποιον να τον διχάσει;
Μετά την μεταπολίτευση, την Κύπρο, τις φυλακίσεις, θεωρεις ότι ο κόσμος δεν ήταν διχασμενος; Και πέρα από τους κόκκινους, ότι και ο κόσμος τους πολιτικού κέντρου δεν είχε δεχθεί διώξεις στην καριέρα του, στην κοινωνία και δεν ένιωθε μέσα του αδικημένος; Περίμενε κάποιον να τον διχάσει;Μετά έκαναν τα ίδια και οι πασοκοι, καμία αντίρρηση.
Όπως όλες οι παρατάξεις στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται κοινωνικα προβλήματα, τα αμβλύνουν με την ρητορικές τους για να κερδίσουν τις εκλογές. Έτσι και αυτός και οι υπόλοιποι της εποχής του. Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα αισθήματα στον λαό θα ήταν ένας από τους πολλούς που απλά μιλάνε. Και σήμερα πολλοί υπάρχουν με ακραίες απόψεις διχαμσου, γιατί δεν το εισπράττουν εκλογικά. Διότι τα πνεύματα με τις δεκαετίες ηρέμησαν, πέρασαν οι γενιές και ο κόσμος προχωρά με άλλα δεδομένα. Όλα τα εμφυλιακα και τα μεταπολιτευτικά είναι πλέον ιστορία που μαθαίνουν στο σχολείο και όσοι τα έζησαν είναι εδώ και πολλά έτη συνταξιούχοι.
-
@lap said in Γελοιογραφία & Χιούμορ :
Υπήρχε πολιτικός που να κυβερνησε χωρίς να δίνει λύσεις σε διάφορα ζητήματα και με ορίζοντα 15 ετίας ανεξάρτητα τις αντιδράσεις;
Ο κόσμος θεωρεις πως δεν ήταν διαχασμενος και περίμενε κάποιον να τον διχάσει;
Μετά την μεταπολίτευση, την Κύπρο, τις φυλακίσεις, θεωρεις ότι ο κόσμος δεν ήταν διχασμένος;1)Το θέμα είναι να ελέγχεις το παρόν (χωρίς να ταράζεις τα πάντα από τα ταμεία μόλις έρχονται εκλογές σε κανένα χρόνο), αλλά να δώσεις σταθερές και διαχρονικές λύσεις για το μέλλον της χώρας,ανεξαρτήτου αν θα είσαι στην κυβέρνηση μετά από 10-15 χρόνια.
2)Ήταν, αλλά όταν ο γέρος Καραμανλής -με τα λάθη κι αυτός- στη μεταπολίτευση έκανε μια προσπάθεια να συμφιλιώσει (όσο μπορούσε), κι ο άλλος πέταγε λάδι στη φωτιά για να ξανά ανάψει τη φλόγα του διαχωρισμού με τον διχαστικό λόγο του,ποιο το όφελος;
-
Συμφωνώ εν μέρη για τον Καραμανλή,ήταν σοβαρός πολιτικός αλλά έχω ακούσει αφηγήσεις από πολλούς ανθρώπους σε συζητήσεις που τότε ήταν στην παραγωγική ηλικία ότι τα πράγματα στα κατώτερα αξιώματα και γενικότερα στην κοινωνία δεν ήταν καθόλου έτσι όπως τα περιγράφεις. Δηλαδή έτη συμφιλίωσης. Μάλλον τα ακριβώς αντίθετα ήταν. Και σε ερώτηση μου μου ανέφεραν πως ούτε κόκκινοι ήταν ούτε τίποτα το αριστερό. Πιο πολύ κεντρωοκατι και δημοκράτες ηταν. Το κλίμα ήταν πολύ μακρυά από αυτό της συμφιλίωσης.
Δεν τα έχω ζήσει φυσικά αλλά πολλά πράγματα αν μιλήσεις με ανθρώπους θα δεις πως δεν ήταν όπως λέμε γενικά και αόριστα.
Προσωπικά, είμαι άνθρωπος της συμφιλίωσης και αν ζούσα τότε θα ήμουν από αυτούς της αποδοχής και του κοινού εδάφους, ίσως να μην με κέρδιζε καν ο λόγος που διαχώριζε τους Έλληνες στους μεν και δε, αλλά εγώ είμαι εγώ και απλά σήμερα λέω θεωρίες χωρίς να έχω ζήσει τίποτα από όλα αυτά.
Για το μέλλον που λες, η Ελλάδα από παρίας έγινε κέντρο των Βαλκανίων τα επόμενα 20 έτη και πλουσιότερη οικονομία της περιοχής. Δεν είναι και λίγα όλα αυτά. Το πρόβλημα του χρέους ξεκίνησε μια συγκεκριμένη περίοδο που μας βρίσκει τελείως απροστάτευτους στην παγκόσμια πιστωτική κρίση και θύμα λόγω του νομίσματος που είχαμε.
-
@lap said in Γελοιογραφία & Χιούμορ :
Διότι τα πνεύματα με τις δεκαετίες ηρέμησαν, πέρασαν οι γενιές και ο κόσμος προχωρά με άλλα δεδομένα. Όλα τα εμφυλιακα και τα μεταπολιτευτικά είναι πλέον ιστορία που μαθαίνουν στο σχολείο και όσοι τα έζησαν είναι εδώ και πολλά έτη συνταξιούχοι.
Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες.
Άλλωστε και στην κοινωνία κι εδώ μέσα βλέπεις,ότι με την πρώτη ευκαιρία όλοι βρίσκουν τι έκανε ο παππούς του τάδε στη χούντα,τι ήταν η προγιαγιά της τάδε στον εμφύλιο,αν ο θείος του άλλου ήταν με τον Βελουχιώτη ή με το Ζέρβα στην αντίσταση κ.τ.λ.
Lap, δύσκολο να φτάσεις ψηλά,αλλά δυσκολότερο να κρατηθείς εκεί.Το ότι γίναμε κέντρο των Βαλκανίων έγινε με την κατάρρευση του υπαρκτού που σε σχέση με όλες τις χώρες της βαλκ. χερσονήσου είμασταν σε καλύτερη μοίρα εκείνη τη στιγμή. Δηλ. στους τυφλούς ο μονόφθαλμος.
Εφήμερη κατάσταση,που με την κρίση τώρα ανέδειξε τη γύμνια μας και νομίζω πλέον ότι π.χ. μια Σλοβενία,μια Ρουμανία ή μια Κροατία θα πάρουν -αν δεν έχει γίνει ήδη- τα ηνία. -
Είπαμε να ξεφεύγουμε λίγο αλλά θα μου χαλάσετε το νήμα. Αν και αυτά που διαβάζω, όπως ότι στην Ελλάδα που η μισή κυβέρνηση το 2022 είναι χουντικοι αντικομμουνιστές αντιαριστεροί κατά δήλωσή τους, ήταν ο Αντρέας που δυναμίτιζε τα πάθη το 80, όταν οι μισοί Έλληνες προέβλεπαν τις αλλαγές του καιρού απ τους πόνους στα κόκκαλα των βασανισμένων.
Καλό, πετυχημένο, ταιριάζει στο ύφος του νήματος.
-
Να ένας βγαλμένος από εκείνες τις εποχές. Χαχαχα
Ζουν ανάμεσα μας.
-
Απλά οι άλλες χώρες είναι σε άλλη οικονομική φάση από εμάς. Εκμεταλλεύονται τα κονδύλια για την οικονομική σύγκλιση. Τελειώνει και αυτή η εποχή και σιγα σιγά θα δεις πως θα γυρίσει και σε αυτούς. Άλλωστε αυτές οι χώρες έχουν τεράστιες αποκλίσεις εισοδήματων στην κοινωνία τους. Κάποιοι ζουν σε σπιταρονες και αγοράζουν αμαξαρες και καποιοι σε αυτές τις άθλιες πολυκατοικίες χωρίς ικανότητα προσωπικής αναπτυξης παρά μόνο σε συγκεκριμένους κλαδους. Δεν υπάρχει η μεσαια τάξη της ελλαδας, ότι απέμεινε μετά την κρίση. Απαιτούνται δεκαετίες για να φτιαχτεί μια μεσαία ταξη σε μια χώρα. Όταν τελειώσουν μεγάλα κονδύλια σύγκλισης θα περασουν σε άλλη εποχή ανάπτυξης. Θέλει συζήτηση ξεχωριστή για αυτές τις οικονομίες. Αλλά οκ το δέχομαι πως σήμερα είναι σε καλη φαση. Το θετικό είναι ότι επωφελούνται πολύ από το χαμηλό χρέος και τις άμεσες ξένες επενδύσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη λόγω πολύ φθηνών εργατικών
-
το μαμήσατε το τοπικό , ας μπούμε σε μια σειρά
.
-
Και στα πλυμένα όλοι μαζί όλες τις κουτσουλιές.
Βρωμοπουλα
Γελοιογραφία & Χιούμορ