-
Θα ήθελα τις σκέψεις και τις απόψεις σας. Έχετε ένα ωραιότατο σπίτι εκτός πόλεως, περίπου 30 χλμ από την εργασία σας. Μιλάμε δλδ για τουλάχιστον 60 χλμ την ημέρα, κάποιες μέρες ακόμα και 120. Είναι προτιμότερο να κάνετε αυτά τα χιλιόμετρα ή απλά νοικιαζετε ένα σπίτι κοντά στην δουλειά σας και κρατάτε το σπίτι για Σ. Κ. και διακοπές?
-
Θα ήθελα τις σκέψεις και τις απόψεις σας. Έχετε ένα ωραιότατο σπίτι εκτός πόλεως, περίπου 30 χλμ από την εργασία σας. Μιλάμε δλδ για τουλάχιστον 60 χλμ την ημέρα, κάποιες μέρες ακόμα και 120. Είναι προτιμότερο να κάνετε αυτά τα χιλιόμετρα ή απλά νοικιαζετε ένα σπίτι κοντά στην δουλειά σας και κρατάτε το σπίτι για Σ. Κ. και διακοπές?
-
-
Εξαρτάται.
Πόση ώρα χρειάζονται τα 30 χιλιόμετρα;
Τι σπίτι έχεις; Καλό ή παλιατσούρα;
Τι σπίτι σκοπεύεις να νοικιάσεις; Ίσης αξίας με όσα θα έδινες στα καύσιμα; Τότε θα είναι χάλια σπίτι. Αν ακριβότερο, μπαίνει κι αυτό στη μέση.
Τι καύσιμο καις; Αν μιλάμε για φυσικό αέριο, σου έρχεται τσάμπα.
Τι 'χρήση' κάνεις στο σπίτι σου; Το χαίρεσαι ή γυρνάς στις 8 λιώμα; Εγώ γυρνάω νωρίς (εκπαιδευτικός γαρ), μένω στη Βουλιαγμένη και κάνω τρέξιμο, ποδήλατο, καγιάκ, κολύμπι, πεζοπορία στο βουνό, κούνιες τα μικρά. Καλοκαιράκι περατζάδα.
Αν επέστρεφα στις 8 στην Κυψέλη, τι ευχαρίστηση θα είχα;Παιδιά υπάρχουν; Πού έχουν χτίσει τη ζωή τους;
Πρέπει να δώσεις πιο πολλά στοιχεία.
-
Πολύ σωστά τα ερωτήματα που έθεσε ο dimsabas.
Megane98hp, για αρχή πες μας το κόστος των καυσίμων για το καθημερινό πηγαινέλα και το χρόνο που απαιτεί. Αυτά είναι τα βασικότερα στοιχεία. Σε αυτά τα λεφτά πρόσθεσε και ένα πεντακοσάρικο (μπορεί και παραπάνω, ανάλογα με το αυτοκίνητο) το χρόνο ως επιπλέον κόστος συντήρησης (σέρβις, ελαστικά, φρένα κτλ) και απαξίωσης λόγω των επιπλέον χιλιομέτρων που κάνεις για τη δουλειά.
-
Ολη η ιστορία είναι ο χρόνος και ο τρόπος μετακίνησης . Αν έχεις φτηνή μετακίνηση με ΜΜΜ ή με αμάξι χαμηλού κόστους τότε παίζουν πολλά . Ακόμα αν έχεις οικογένεια και πόσο την βολεύει ο χώρος του σπιτιού .
Πάντως μισή με μία ώρα κάνει σχεδόν όλος ο κόσμος για να πάει στην δουλειά του , οπότε η απόσταση δεν είναι πρόβλημα .
Τώρα αν μένεις Νέα Μάκρη ή Σαρωνίδα και δουλεύεις στο Σύνταγμα , τότε τα πράγματα είναι δύσκολα . -
Το σπίτι εκτός πόλης είναι τεράστιο. Άνετο να φιλοξενήσει οικογένεια με 3, ακόμα και 4 παιδιά, τα οποία δεν έχω, προς το παρόν βέβαια. Πότε δε ξέρεις, άλλωστε δεν με πήραν τα χρόνια. Προς το παρόν εάν νοικασω θα είναι σπίτι με 2 κρεββατοκαμερες, τα ενοίκια παίζουν περίπου στα 400-500 ευρώ. Αυτή τη στιγμή καίω στα πετρελαια το μήνα περίπου 70 - 85 ευρώ το μήνα και κάνω περίπου 600 - 700 χλμ πήγαινε έλα στη δουλειά κυρίως. Η δουλειά δυστυχώς έχει ωραρια.... λάθος η δουλειά ΔΕΝ έχει ωραρια, ξέρεις τι ώρα θα πας αλλά η ώρα που θα σχολασεις είναι πολλές φορές λίγο... Τζόκερ. Επίσης έχει πολλά ξενύχτια, δουλειά μετά τα μεσάνυχτα, έχει δουλειά 3,4 το πρωί. Η διαδρομή από το σπίτι εκτός πόλεως στη δουλειά είναι σε χαλαρός ρυθμούς χωρίς κίνηση περίπου 40 λεπτά.
-
Νομιζω οτι ειναι πολυ προσωπικη υποθεση το τι επιλεγει καποιος (περαν των οικονομικων) αλλα αν καποιος περναει πολλες ωρες στη δουλεια ισως δεν ειναι καλη ιδεα να εχει ΚΑΙ commute μετα
Εγω για 10 λεπτα υπνου παραπανω και λιγο χρονο ελευθερο παραπανω δινω κωλο αξυριστο,αλλα οπως ειπα ειναι προσωπικη υποθεση. -
Σε αυτές τις περιπτώσεις κάπου κερδίζεις,κάπου χάνεις. Πάντα όμως έχει να κάνει με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Εγώ πριν 17 χρόνια αποφάσισα ότι δεν αντέχω άλλο στην πόλη,παρότι υπήρχε σπίτι το οποίο τελικά πουλήθηκε το 2007. Αν υπάρχει οικογένεια πρέπει να υπολογίσεις και τις επιπλέον μετακινήσεις για τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Παρότι το κόστος μετακίνησης ειναι σημαντικός παράγοντας,δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στα δικά μου δεδομένα και δεν κάνω καμία σκέψη 'επιστροφής'. Από την άλλη,η όποια οικονομία πλήττεται από την καθημερινή αναζήτηση πάρκινγκ αν δεν υπάρχει ιδιόκτητο,συν την ψυχολογική φθορά. Και ένας ακόμα παράγοντας....τα σπίτια στα προάστια -τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης- είναι σημαντικότατα πιο οικονομικά τόσο στην ενοικίαση όσο και στην αγορά.
-
Άρα δεν είναι μόνο χρονικό το θέμα, είναι κι οικονομικό. Μιλάμε για 3-4 χιλιάρικα το χρόνο διαφορά, διόλου ασήμαντα.
Επίσης, τι δεν έχεις παιδιά; Θυμάμαι ακόμα την περιγραφή σου για την πρώτη μέρα της κορούλας σου στο δημοτικό σχολείο, μου έχει εντυπωθεί, τόσο λάθος κάνω;
-
Θυμάσαι ακόμα? Σ αγαπώ ρε φίλε.
Εγώ και η κόρη μου είμαστε. Γι αυτό θα νοικιασω, αν γίνει, με 2 κρεββατοκαμαρες. Έχουμε χωρίσει με τη μαμά της αλλά η μικρή είναι μαζί μου. Το θέμα είναι ότι έχει μάθει στη πόλη, εκεί είναι οι φίλες, τα φροντιστήρια, στο άλλο σπίτι δεν έχει τίποτα, θα πρέπει να κάνω πολλά χιλιόμετρα καθημερινά@Tiger απλά...
-
Δεν νομίζω να παίζει σημαντικό ρόλο η απόσταση ανάμεσα στο σπίτι και την δουλειά, πολλές φορές η μεγάλη κίνηση μέσα στην πόλη πολλαπλασιάζει τον χρόνο για την δουλειά ίσως και το κόστος.
Το καλύτερο θα ήταν να εξετάσεις όλες τις προτάσεις ανάλογα με την περίπτωση και να βρεις μια μέση λύση. -
Ο χρήστης Asep έγραψε:
Δεν νομίζω να παίζει σημαντικό ρόλο η απόσταση ανάμεσα στο σπίτι και την δουλειά, πολλές φορές η μεγάλη κίνηση μέσα στην πόλη πολλαπλασιάζει τον χρόνο για την δουλειά ίσως και το κόστος.
Το καλύτερο θα ήταν να εξετάσεις όλες τις προτάσεις ανάλογα με την περίπτωση και να βρεις μια μέση λύση.Η μέση λύση είναι αυτή που ζω τώρα. Μένω σε μια γκαρσονιέρα στη πόλη στην οποία δεν πληρώνω ενοίκιο είναι γκαρσονιέρα που ανοικει στους γονείς μου αλλά είναι προίκα της αδερφής μου. Δεν θα μπορώ να μένω εδώ για πάντα, άσε που με παιδί στην εφηβεία το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.
@johanndelta κι εσένα Σ αγαπώ ρε φίλε -
Με παιδί στην εφηβεία,ετοίμασου για αλλαγή επαγγέλματος...κάτι σε ταρίφας το βλέπω....
-
Αν μπορείς να μείνεις για λίγα χρόνια ακόμη στο σπίτι της αδελφής σου μέχρι να βγάλει η μικρή δίπλωμα δεν είναι απαγορευτικό ένα σπίτι λίγο πιο μακρυά. Σίγουρα ένα σπίτι μέσα στην πόλη σου προσφέρει μικρότερες αποστάσεις όχι όμως πάντα ταχύτερες, πρέπει να το δεις τοπικά στο δικό σου μέρος. Όμως ένα σπίτι λίγο πιο έξω σου προσφέρει περισσότερη ποιότητα ζωής. Καθαρός αέρας, κήπος, παρκινγκ μπροστά στο σπίτι σου (και ηλεκτρικό θα μπορούσες να αγόραζες που θα το φορτίζεις κάθε βράδυ σπίτι σου κι ας μην έχεις κλειστή θέση στάθμευσης στην δουλειά σου και να μείωνες κατά πολύ το κόστος μετακίνησής σου).
Αν τα ωράριά σου δεν σου επιτρέπουν να χαρείς όμως τα οφέλη του εκτός σπιτιού χρειάζεται να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητές σου. Επίσης σημαντικό είναι πόσες φορές την ημέρα κάνεις αυτό το πήγαινε - έλα; Αν είναι μια το πρωί και μια όταν σχολάσεις, ότι ώρα κι αν είναι αυτό, ίσως να ήθελες να πας να ξεκουραστείς σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Εάν όμως είναι περισσότερες από μία φορές καταντά κουραστικό σε βάθος χρόνου.
Βάλτα κάτω με χαρτί και μολύβι και υπολόγισε τα έξοδά σου, όμως να θυμάσαι ότι τα μαθηματικά είναι το ένα σκέλος της εξίσωσης, το άλλο πάντα είναι η προσωπική επιλογή. -
Εν τω μεταξύ, μιλάμε για Ηράκλειο τση Κρήτης. Ακόμα και μέσα στην πόλη να μένεις, ήδη είσαι σε πιο επαρχιώτικη κατάσταση από τους μισούς Αθηναίους που μένουν 30 χιλιόμετρα μακριά από την εργασία.
-
καποια στιγμη βρεθηκα σε παρομοια θεση με εσενα = σπιτια εκτος πολης και μεσα τπτ.
πολη = οχι κεντρο, αλλα προαστιο με ευκολες προσβασεις και σχετικα πληρη αγορα.
αποτελεσμα δανειον. που θα ποναει για χρονια ακομη.
η αποφαση επαρθηκε τοτε με κριτηριο το ενα παιδι και το ενα κοριτσι. που το κοριτσι γραφεται χωριστα λογω αδυναμιας - ουχι φυλου.
θα επρεπε να αναπτυχθουν οι δεξιοτητες για ενα πολυ ανταγωνιστικο περιβαλλον οπως ειναι το σημερον = χρειαζεται προσβαση σε απειρες παροχες που ειναι αδυνατον να τις ακολουθησεις αποτελεσματικα στη περιφερεια, οταν αυτη ειναι εξω απο την εννοια του οργανωμενου αστικου κεντρου. σκεψου οτι ειναι κατι σαν το ρευμα-νερο-τηλεφωνο.
ηρθε λοιπον η εφηβεια τους.
ενδεικτικα: ξενες γλωσσες, φροντιστηρια, αθλητισμος, κοινωνικες εκδηλωσεις, παρεες και ναι, ψιλοαλητεια.
απλα αδυνατον να τα ακολουθησεις αν δεν ειναι μερος τουλαχιστον αυτων σε αποσταση μερικων τετραγωνων.
και οκ, τα ακολουθησες, εφηβεια τελος, νεοτητα αρχη = φοιτητες = ακομη και το γεγονος οτι παρότι μεσα σε αστικο ιστο μπορει να υπαρχουν αποστασεις δημιουργει προβλημα. πολυ περισσοτερο αν ζεις εξω. το αποτελεσμα θα ειναι να χαθει καθε υποψια επισκοπισης της καθημερινοτητας τους.
ειδικα τα τελευταια χρονια της εφηβειας και τα πρωτα της νεοτητας μπορει να μας πληγωσουν πολυ εμας τους μπαμπαδες κορης. οποτε χρειαζεται να ριχνουμε ενα βλεφαρο. λογω του οτι μενεις σε φοιτητομανα σκεψου οτι αν μενεις μακρυα, θα βρει αιτια και αφορμη να μενει η ιδια στη πολη σε καποιο ή φιλοξενο σπιτι. θα κοιμασαι οταν θα σκεφτεσαι τα εισαγωγικα του γατου?
αρα μέγκανε, πολη απο εμενα, ειδικα αφου λειωνεις για τη κορακλα οπως ο γατοζ. -
Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Ε μην το κουράζουμε τότε, θα γίνει αυτό που θέλει η κόρη.Πολλά [emoji106] που την έχεις εσύ. Το να ζούμε κάθε μέρα τα παιδιά μας είναι το μεγαλύτερο δώρο της ζωής._
Τι συζηταμε? Θα πας στη πολη. Θα μεινει το παιδι στο χωριο? Τοτε γιατι δουλευεις? Για το παιδι δε τα κανεις ολα? Θα πας πολη και μαλιστα μπορεις να χτυπησεις κανα ξηροποταμο, αλικαρνασσο, μεσαμπελιες. Κεντρο αποκεντρο. Μπραβο που εχεις το παιδι
-
Θα επελεγα να ειμαι με το παιδι οσο πιο κοντα γινεται οσο ακομα θελει αυτο,γιατι καποια στιγμη δεν θα θελει
Μακροχρονια σχέδια συνηθως πανε στον καλαθο των αχρηστων οτι και αν αφορουν -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Θα επελεγα να ειμαι με το παιδι οσο πιο κοντα γινεται οσο ακομα θελει αυτο,γιατι καποια στιγμη δεν θα θελει
Μακροχρονια σχέδια συνηθως πανε στον καλαθο των αχρηστων οτι και αν αφορουνΣωστο
Επισης το παιδι θελει πολλα απο τα πραγματα της πολης φιλους φροντιστηρια σχολεια δραστηριοτητες
Σπίτι στη πόλη ή σπίτι εκτός πόλης?