-
Και κάτι ωραίο που βρήκα στο fb για ντιζελ vs ηλεκτρικό που περιγράφει με μια εικόνα όσα γράφω πιο πάνω.
-
Γιατί αυτή είναι η μοίρα των αλλαλάζοντων κυμβάλων, να τρέχουν αποπίσω από οποιονδήποτε τους τάζει, άρτον, θέαμα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καθρεπτάκια, ή όποιον θεσπίζει απαγορεύσεις 'για το καλό τους'.
Αυτό με τις απαγορεύσεις για το καλό τους ειναι μεγάλη κουβέντα που είπες. Ισχύει 100% και κολλάει στο ραγιαδικο dna του Έλληνα που πάντα περιμένει κάποιον να τον βάλει στον ισιο δρόμο γιατί αυτός είναι ανίκανος. Το γνωστό σφαξε πασά μου να αγιασω!
-
Κοιτα ειμαι υπερ στο να αλλαξουν στολο στα κρατικα αλλα πεειμενα να δωσουν το καλο παραδειγμα ειναι σαν να πηγαινεις στον πνευμονολογο να σου λεει το καπνισμα βλαπτει και να αναβει τσιγαρο μπροστα σου.
Έτσι έτσι τα κακα ντίζελ που σκοτώνουν και τα καλά ηλεκτρικά που είναι το μέλλον... Ο δολοφόνος καπνιστής το ντίζελ και ο φιτ δεκαθλητης το ηλεκτρικό! ...μολύνει μόνο ότι βλέπουμε ! Πώς παράγεται το ρεύμα που τραβάω κάθε μέρα με την μπαλαντεζαρα μου στα @#χιδια μου ! Άλλωστε εγώ μένω πολύ μακριά από την Πτολεμαΐδα και την Μεγαλοπολη! Αυτοί έτσι οι αλλιώς τον έχουν βγάλει τον καρκίνο ! Ας ζήσουμε εμείς εις βάρος τους!
Έχω λεφτά θα γίνω οικολόγος ηλεκτρικός για να ξεχωρίζω από την βρωμιαρικη πλεμπα...
Υγ: σόρρυ αν κατεβάζω κάποιους από το ροζ συννεφάκι της προοπτικής της ηλεκτροκίνησης....
-
Σορυ φιλε αν το λες για μενα αλλα και γω για diesel ψαχνω οσο για το ηλεκτρικο θεωρω οτι θελουμε (οχι η Ελλαδα) αλλα ολος κοσμος καμμια δεκαρια χρονια ακομα για να πουμε ναι αγοραζω ηλεκτρικο
-
Γενικά μιλάω όχι προσωπικά. Το πρώτο βήμα για την Ελλάδα είναι να απαλλαγούμε από την εξάρτηση του λιγνίτη . Όταν και αν ποτέ γίνει αυτό ας μιλήσουμε για την προοπτική της ηλεκτροκίνησης. Μέχρι τότε ότι και αν συμβεί στην Ελλάδα θα είναι απλά ένα καπελωμα από την ΕΕ που θα επιβάλει κανόνες οι οποίοι θα επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον.
Φυσικά οι πολιτικοί μας θα κοβουν κορδέλες εγκαινιάζοντας σταθμούς φόρτισης και τα κορόιδα που θα τους κουνούν τα καθρεφτακια θα τρέχουν να τα προμηθευτούν.
Αν έχετε λεφτά για πέταμα και αλά καρτ οικολογική συνείδηση πάρτε ηλεκτρικό αύριο απλά μην μας τα @#λιζετε ότι έτσι καθαρίζετε τον πλανήτη!
Όσο για την οικονομία τα είπαμε όταν θα πας να κάνεις απόσβεση στην δεκαετία του διτονου αμαξιού θα σας έρθει η λυπητερή για την αλλαγή των μπαταριών....και ως τότε είπαμε οδηγούμε με κλειστά παράθυρα χωρίς ράδιο και κλιματισμό προτιμούμε τις ευθείες διαβάζουμε καιρό και οδηγούμε με ούριο άνεμο μπας και επιβεβαιωθεί το μανιουαλ με τα 350 χλμ αυτονομία!
Όσο για αυτούς του 4ου που γκρινιάζουν για το πώς θα ρίξουν την μπαλαντεζα στην πυλωτη για να φορτίσουν , απλούστατα! Μετακομιζεις σε μονοκατοικία και όλα καλά! Έχεις 40000 για ηλεκτρικό αμάξι δεν έχεις 300000 για μια μονοκατοικία;
Η χαρά του γύφτου !!! Κάθε μέρα θα κλέβουν καλώδια! Και στο καπάκι επιτροπή πολυκατοικίας για πρόγραμμα περιφρούρησης των μπαλαντεζων!
Υγ: και το 2000 όταν είδαμε τα πρώτα ηλεκτρικά στις εκπομπές στην τηλεόραση οι μετρ του είδους μιλούσαν για 10 χρόνια που θα χρειαστεί η τεχνολογία για να περάσει μαζικά. Το 2020 τα ίδια λέμε και το 2040 άμα ζούμε τα ίδια....και το 1990 στο Πολυτεχνείο που ήμουν κάποιοι φτιαχναν ηλεκτρικά αμάξια για να τα περάσουν όπου ναναι στην παραγωγή ...
Φυσικά αν κάποιος ενημερώνετε από το οτοτριτι σπάει τον κουμπαρά του και τρέχει να αγοράσει το νισσαν λιφ χθες!
-
alex mix wrote:
Κοιτα ειμαι υπερ στο να αλλαξουν στολο στα κρατικα αλλα πεειμενα να δωσουν το καλο παραδειγμα ειναι σαν να πηγαινεις στον πνευμονολογο να σου λεει το καπνισμα βλαπτει και να αναβει τσιγαρο μπροστα σου.
Έτσι έτσι τα κακα ντίζελ που σκοτώνουν και τα καλά ηλεκτρικά που είναι το μέλλον... Ο δολοφόνος καπνιστής το ντίζελ και ο φιτ δεκαθλητης το ηλεκτρικό! ...μολύνει μόνο ότι βλέπουμε ! Πώς παράγεται το ρεύμα που τραβάω κάθε μέρα με την μπαλαντεζαρα μου στα @#χιδια μου ! Άλλωστε εγώ μένω πολύ μακριά από την Πτολεμαΐδα και την Μεγαλοπολη! Αυτοί έτσι οι αλλιώς τον έχουν βγάλει τον καρκίνο ! Ας ζήσουμε εμείς εις βάρος τους!
Έχω λεφτά θα γίνω οικολόγος ηλεκτρικός για να ξεχωρίζω από την βρωμιαρικη πλεμπα...
Υγ: σόρρυ αν κατεβάζω κάποιους από το ροζ συννεφάκι της προοπτικής της ηλεκτροκίνησης....
Δεν είμαι φαν των ηλεκτρικών αλλά σοβαρά τώρα θεωρείς ότι ντίζελ και πετρέλαια είναι το μέλλον και δεν είναι η σημαντικότερη αιτία μόλυνσης του αστικού αέρα?
-
Χαχαχαχαχα, καλό. Καταρχήν δεν έχει απαγορευτεί ακόμη. Όταν αυτό γίνει, είναι πιθανό τα κρατικά οχήματα να εξαιρεθούν και όχι μόνο τα αστυνομικά. Εδώ στις πόλεις αλωνίζουν ακόμη τα στρατιωτικά τζιπάκια και φορτηγά των σέβεντις χωρίς καταλύτες, τα σκουπιδιάρικα των δήμων που είναι Euro3, τα εκατοντάδες χιλιάδες μη καταλυτικών ιχ και μοτό, και τα δομικά μηχανήματα που είναι Euro 0, τα 100 πετρελαιοκίνητα Κασκάι της ΕΛΑΣ σε Euro6d temp. μας μάραναν?
Μήπως τρολάρεις?
Εχω γράψει και παλιότερα ότι στις ευρωπαϊκές πόλεις που απαγορεύτηκαν τα diesel (και τα παλιά ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ μη ξεχνιόμαστε) υπάρχει και μια εξαίρεση εκτός από τα περιπολικά ,ασθενοφόρα σκουπιδιάρικα, οι ΜΟΝΙΜΟΙ κάτοικοι που έχουν τα απαγορευμένα πετρελαιοκίνητα (και βενζινοκίνητα) στην κατοχή τους πριν την απαγόρευση .
Λογικό γιατί αν πχ μεθαύριο αποφασίσει ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει το euro 5 yaris μου που το έχω 6 χρόνια στην κατοχή μου με διεύθυνση στην άδεια κυκλοφορίας εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης μάλλον το σοβαρό πρόβλημα (νομικό , αποζημιώσεων κλπ) θα το έχει αυτός και όχι εγώ.
Αρα θα με εξαιρέσει και όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη η απαγόρευση θα αφορά την διερχόμενη κυκλοφορία , εκτός και αν σε καμιά 10αρια χρόνια που πιστεύω ότι τελικά θα εφαρμοστεί κάποιο μέτρο πάρω επιδότηση κανα 5 χιλιάρο για αντικατάσταση με κάποιο καθαρό αλλά και πάλι τόσο θα πιάνει στην επαρχία, 200-250000 χλμ θα εχει τότε ...κελεπούρι
-
Είναι απίστευτο ότι υπάρχει ένα 5% 'πεφωτισμένων' που παράγουν το 50% των σχολίων αναφορικά με όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας, είτε πρόκειται για κινητά, δίκτυα 5G, Internet of Things κτλ, είτε, όπως εδώ, για τα ηλεκτροκίνητα.
Και φυσικά όλα τα σχόλιά τους είναι αρνητικά, επειδή, όπως είπα, τους έχει χαριστεί η Θεία Φώτιση και κατέχουν όλη τη γνώση. Με μηδενικές φυσικά σπουδές επί του ζητήματος, μόνο με τρία πράγματα που διαβάζουν μέσα σε μισή ωρίτσα δεξιά και αριστερά.
Πάμε λίγο να δούμε αντικειμενικά το θέμα των ηλεκτροκίνητων:
Ναι, αυτήν τη στιγμή (για το έτος 2018 που βρήκα επίσημα στοιχεία), το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από υδρογονάνθρακες. Προσοχή, όχι μόνο από λιγνίτη, αλλά κυρίως από λιγνίτη και φυσικό αέριο και δευτερευόντως πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές είναι το 1/3 της παραγωγής. Συγκεκριμένα:
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 32%
- Φυσικό αέριο 30%
- Λιγνίτης 29%
- Πετρέλαιο 9%
πηγή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ
( http://www.lagie.gr/fileadmin/groups/EDSHE/2018_YPOLEIPOMENO_ENERGEIAKO_MEIGMA.pdf - σελίδα 8 )
Στους υδρογονάνθρακες λοιπόν, η καύση γίνεται σε σύγχρονα εργοστάσια που έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από μία ΜΕΚ καθώς και πολύ καλύτερη συγκράτηση των ρύπων.
(πηγή: https://www.bookstation.gr/Product.asp?ID=29276 - βιβλίο που δίνεται στο αντίστοιχο μάθημα της σχολής μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ).Ακόμα σημαντικότερο, οι ΑΠΕ όλο και ανεβαίνουν σε ποσοστό και αυτή η τάση είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί, καθώς γίνονται όλο και φθηνότερες. Όσο για τους ισχυρισμούς περί επιβάρυνσης χλωρίδας και πανίδας, αυτοί που το υποστηρίζουν παρακαλώ να το κάνουν παραθέτοντας σοβαρές πηγές (και προς θεού, όχι blogs).
ΣΥΝΕΠΩΣ: Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση των αυτοκινήτων (και για οποιαδήποτε χρήση αντικαθιστά καύση - βλέπε τζάκια, καυστήρες, κινητήρες πλοίων κτλ) είναι μακράν καθαρότερη και, κατά συνέπεια, προτιμότερη.
Τέλος, για αυτό που ακούμε για τις μπαταρίες και πόσο βλαβερές είναι για το περιβάλλον. Ναι, δεν είναι καθαρή η παραγωγή τους, αλλά από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί η μπαταρία, η ανακύκλωσή της (όταν χρειαστεί - ύστερα από τουλάχιστον 150.000χλμ, πιθανόν περισσότερα) είναι απλή διαδικασία και απαιτεί ελάχιστους πόρους. Επίσης, πάντα θα υπάρχει έρευνα για εύρεση ακόμα καλύτερων λύσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο ενεργειακά όσο και περιβαλλοντικά. Αντίθετα, αν μείνουμε στη λογική των ΜΕΚ, πάντα θα χρειαζόμαστε υδρογονάνθρακες.
-
Tkin73 wrote:
alex mix wrote:
Δεν είμαι φαν των ηλεκτρικών αλλά σοβαρά τώρα θεωρείς ότι ντίζελ και πετρέλαια είναι το μέλλον και δεν είναι η σημαντικότερη αιτία μόλυνσης του αστικού αέρα?
Από τα σχόλια μου προκύπτει κάπου να μιλάω για το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι τα ντίζελ;
Απλά προσπαθώ να χαλάσω λίγο την προπαγάνδα ότι το ντίζελ μολύνει γιατί βλέπουμε την εξάτμιση του ενώ το ηλεκτρικό δεν μολύνει γιατί δεν έχει απόβλητα στην εξάτμιση. Αυτά είναι επιχειρήματα δημοτικού.
Οι ανάγκες για ρεύμα θα πολλαπλασιαστούν απίστευτα αν εξαπλωθούν κάποια στιγμή τα ηλεκτρικά.
Σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι μας λένε λογική χρήση στους καύσωνες των κλιματιστικών των 0.7 kw για να μην πέφτουμε σε black out. Τι θα γινει αν πχ έχουμε 2 εκατομμύρια αμάξια (λέμε τώρα) τα οποία κάθε 2 -3 μέρες θα θέλουν φόρτωση το βράδυ φυσικά με 45kw το καθένα; Υπάρχει κάποιο σύστημα που υποστηρίζει αυτές τις ανάγκες; 45 Χ 15 = 675 kw το μήνα , ένα νοικοκυριό θέλει 400 τώρα τον χειμώνα οι 400 θα γίνουν 1000 κάθε μήνα δλδ 250% τον χειμωνα και 400% το καλοκαίρι! Ποιες υποδομές θα σηκώσουν αυτά τα φορτία;
Ρίξε κάρβουνο.....για να κινούμαστε οικολογικά!!!
Ας μας απαντησουν σε αυτα οι υπερμαχοι της ηλεκτροκινησης. Και οχι με επιχειρηματα του τύπου η αυτονομια ειναι 400χλμ εγω κανω 30 αρα θα φορτίζω καθε 15 μέρες, γιατί όπως γνωρίζουμε αυτες οι αυτονομίες είναι μουφα όσο μουφα είναι και οτι ενα αμαξι 1.5 τονου με τουρμπο βενζίνης καίει 5.1! και αντε το 5.1 να γίνει 7 θέλω να τα μουτρα των ηλεκτροκινητων γκατζεταδων οταν τα 400 χλμ γίνουν 150 γιατι θα εχει ζεστη γιατι θα ανοιξεις το παραθυρο γιατι θα πας σε μια ανηφόρα.
Και μην μου πειτε οτι θα φευγετε το πρωι να οδηγείσετε πχ αττικη οδο με 25-30% ρισκάροντας να μεινετε στο δρόμο? το αμαξι δεν είναι κινητο που λες εντάξει και με 20% θα με βγαλει καπόυ θα φορτίσω και ας κλείσει δεν πειράζει. Στο αμάξι θα ξεκινάς χωρίς να είσαι τουλάχιστον στο 60% φορτισμένος?
Αρα ο βραχνας της φορτισης ειναι καθημερινο θεμα.
Οπως να μας πειτε ποσο κοστιζουν οι ταχυφορτιστες για να μην είσαι αναγκασμένος να φορτίζεις 8 ώρες , τι θα γινει με τα καλωδια που θα κρέμονται εκτεθιμένα καθώς το 99% των οικοδομών δεν έχουν υποδομες στις πυλωτες τους και χίλια δυο άλλα...
Ως τότε τα ηλεκτρικά είναι για αυτους με λογική δημοτικού δεν βγαζει καυσαεριο η εξατμιση αρα δεν μολύνω, και για τους κατοικους τις Εκαλης και του Πανοραματος που εχουν τις 50αρες για τον νεο γκατζετ δεν τους ενδιαφερει αν θα αποσβεσουν και εχουν υποδομες για ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης δλδ το 1-2% του πληθυσμού...
-
Ακόμα και τώρα που είμαστε στην πρώιμη εποχή των αμιγώς ηλεκτρικών, θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε τάχιστα σε αντικατάσταση όλων των αυτοκινήτων πόλης με αμιγώς ηλεκτρικά, με κύριο εμπόδιο το οικονομικό. Η αυτονομία είναι ψιλά γράμματα σε αυτό το προφίλ χρήσης.
Αυτομάτως, θα έχουμε μια καταπληκτική ευκαιρία σε πρώτη φάση να αναπνέουμε καθαρότερο αέρα στις πόλεις.
-
δεν ειμαι φαν των ηλεκτρικων αλλα ειναι προφανες οτι το μελλον δεν ειναι οι υδρογονανθρακες
-
Ακόμα και τώρα που είμαστε στην πρώιμη εποχή των αμιγώς ηλεκτρικών, θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε τάχιστα σε αντικατάσταση όλων των αυτοκινήτων πόλης με αμιγώς ηλεκτρικά, με κύριο εμπόδιο το οικονομικό. Η αυτονομία είναι ψιλά γράμματα σε αυτό το προφίλ χρήσης.
Αυτομάτως, θα έχουμε μια καταπληκτική ευκαιρία σε πρώτη φάση να αναπνέουμε καθαρότερο αέρα στις πόλεις.
Να σου πω ο εξτρα λιγνιτης που θα απαιτηθει για να υλοποιήσουμε αυτην την καταπληκτικη ευκαιρία και θα μολύνει έξτρα την πτολεμαιδα και την Μεγαλοπολη σε απασχολεί ? ή zpoutsam εγώ μένω αθηνα?
Οσο για το οικονομικο εμπόδιο εντάξει μωρέ ...τι κι αν το φθηνοτερο ηλεκτρικο έχει 35000 θα την βγάλουμε την άκρη....θα αιτηθούμε αύξηση στα αφεντικα 200% και θα τα βολέψουμε δεν είναι εκει το πρόβλημα.
Μετα οι υποδομές για φόρτιση στο σπίτι πόσο να κοστίζει θα μπει στα κοινόχρηστα και σε ενα δυο μηνες ξοφλάμε!
τι δεν έχετε όλοι πυλωτη με μόνιμη θεση? καλά υπάρχουν ακόμα τόσο φτωχοί στην ελλάδα χωρίς κλειστη θεση παρκινγκ ? ω μοντιε τι ντεκαντανς....
-
Ακόμα και τώρα που είμαστε στην πρώιμη εποχή των αμιγώς ηλεκτρικών, θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε τάχιστα σε αντικατάσταση όλων των αυτοκινήτων πόλης με αμιγώς ηλεκτρικά, με κύριο εμπόδιο το οικονομικό.
Όχι, δεν μπορούμε. Τα σύγχρονα ηλεκτρικά πόλης έλυσαν μόνο δύο προβλήματα της τεχνολογίας τους : το γεγονός ότι είναι ικανά να παρακολουθήσουν σε κίνηση τον υπόλοιπο στόλο (πριν από 15 χρόνια είχαν 25'' στα 0-100χαω), και έχουν πλέον επαρκή ισχύ στις μπαταρίες τους για να κάνουν τα 10-20-30-50 χλμ. που κάνει συνήθως ο κοζμάκης τις καθημερινές.
Μένει να λύσουν ΚΑΙ τα κάτωθι :
-Να γίνουν οικονομικά προσιτά σε όρους κόστους κύκλου ζωής
-Να μπορεί να τα φορτίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο κοζμάκης
-Να είναι λυμένα τα περιβαντολλογικά θέματα που σχετίζονται με ευρείας κλίμακας κατασκευή (και απόσυρση-αποδόμηση) μπαταριών, σπανίων γαιών κ.α. από τα οποία απαρτίζονται
-Να είναι λυμένα τα προβλήματα ηλεκτρικής επάρκειας του δικτύου με όσο το δυνατό ανανεώσιμες και ήπιες μορφές ενέργειας
Τότε θα μπορούμε. Άρα, επανερχόμαστε σε αυτό που έχω γράψει πολλάκις: ότι πρέπει να φάνε αρκετά καρβέλια ακόμη για να γίνουν βιώσιμη εναλλακτική πρόταση για τον κοζμάκη.
-
Ακριβως...
-
Οικονομικά θα γίνουν τα ηλεκτρικά πόλης (και σε κύκλο ζωής), μόλις αυξηθούν οι πωλήσεις στις πιο πλούσιες χώρες. Ήδη έχουν δρομολογηθεί αυτά και δεν είμαστε μακριά.
Σχετικά με το πρόβλημα της φόρτισης σε πολυκατοικίες, επιλογές είναι αυτά. Έμεινα στην Αθήνα χρόνια και έφυγα γιατί ήταν όλοι σε ποντικοκούτια.
Σε πιο επαρχιακές περιοχές, έχεις τη δυνατότητα να πας παραέξω σε μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες, χωρίς να κάνεις αποστάσεις απαγορευτικές. Επίσης, με προσιτό ηλεκτρικό πόλης, έχεις τεράστιο κίνητρο να βάλεις φωτοβολταϊκό με net metering.
Εν ολίγοις, υπάρχουν επιλογές, αρκεί κάποιος να μη βλέπει όλα τα πράγματα ως δεδομένα.
Και σίγουρα στο στρατηγικό σχεδιασμό των βιομηχανιών, δεν θα ασχοληθούν με τον εγκληματικό πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας. Εδώ και στην πορεία, πληρώνονται όλα αυτά που έχουμε πράξει.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι και σε κάποιες πολυκατοικίες σοβαρών μηχανικών, έχουν προβλεφθεί από χρόνια δυνατότητες για γρήγορες τοποθετήσεις υποδομών, χωρίς πολλές φασαρίες. Να αναλύσω εδώ και γι' αυτούς που πήγαν και αγόρασαν χρυσά ποντικοκούτια άσχετων μηχανικών και τώρα θα διαμαρτύρονται για την αδυναμία να βάλουμε παντούς φορτιστές αυτοκινήτων; Κάποιοι ήδη μπορούν σε ελληνικές πολυκατοικίες.
Ας βγούμε από τη γυάλα και θα δούμε πιο καθαρά. Εννοείται ότι όσο πιο αχταρμά πολεοδομικό έχεις φτιάξει, τόσο πιο δύσκολα θα κάνεις επεμβάσεις σε κάθε επόμενη καινοτομία υποδομών. Αν μάς διαβάζουν από το εξωτερικό, θα γελάνε, γιατί ήδη είναι εφικτό να έχουν φορτιστή και στα γκαράζ των πολυκατοικιών σε πολλές χώρες.
Αυτό είναι αποκλειστικά δικό μας πρόβλημα να λύσουμε.
-
Ωραία θα τα φτιάξουμε αυτά θα φύγουμε από τις πόλεις και θα κάνουμε αγροτουρισμό για να έχουμε ηλεκτρικά αμάξια μαζί σου! Λεφτά υπάρχουν!
Για την μόλυνση λόγω του τετραπλασιασμου των αναγκών σε kWh που θα προκληθεί στις δύο παραγωγές πόλεις και στους ομορους νόμους δεν άκουσα τπτ. Θα απαλλαγούμε από τον λιγνίτη από την μια μέρα στην άλλη ενώ θα 4πλασιαστει η ζήτηση;
-
Δεν είπα αυτό. Είπα επί της ουσίας ότι κάθε επιλογή έχει το τίμημά της. Προφανώς οι κάτοικοι πολυκατοικιών χωρίς προδιαγραφές, θα έχουν σοβαρά προβλήματα υλοποίησης υποδομών φορτιστών για όλους. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα κοινόχρηστα θέματα πολυκατοικιών.
Ας βγούμε από τη γυάλα. Κανένας δεν θα ασχοληθεί με τα μικροπροβλήματα αυτού που χτίσαμε στη χώρα. Η πρόοδος καθορίζεται από ένα σύνολο επιλογών.
Σχετικά με το λιγνίτη, έχουμε πέσει μονίμως να κάνουμε τον ίδιο κύκλο συζήτησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι βάσει ΕΕ, θα αυξάνονται οι ΑΠΕ, θέλουμε δεν θέλουμε και σταδιακά.
Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της ηλεκτροκίνησης όταν το ρεύμα έχει προέρθει από ΑΠΕ. Μόλις γίνουν πιο προσιτά, θα πετάξω φωτοβολταϊκό στη στέγη και θα αντικαταστήσω το αυτοκίνητο πόλης.
Αυτή η δυνατότητα είναι το τεράστιο πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης, σε σχέση με ένα συμβατικό που μόλις πάτησες το γκάζι, τελείωσε. Εξέπεμψες τα πάντα και δεν μαζεύονται. Έχεις τη δυνατότητα μέσω κάποιων λύσεων, να κινείσαι πιο οικολογικά από το φίλο που έχει το ίδιο ηλεκτρικό, αλλά φορτίζει από την πρίζα του παρόχου που έχει παράξει το ρεύμα με λιγνίτη, όπως είπαμε.
-
Τώρα μιλάς σωστά. Τα ηλεκτρικά για την ώρα είναι για Σουηδία Φιλανδία και λοιπές χώρες όπου η παραγωγή ρεύματος είναι σε μεγάλο βαθμό καθαρή. Στην Ελλάδα ακόμα και για αρκετά χρόνια , δεν θα είναι.
Φυσικά το πρόβλημα της αστειας αυτονομίας , των δεκάδων περιορισμών κίνησης , της κατάληψης του 1/3 του χώρου αποσκευών , της ζωής μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των συστοιχιών παραμένει και στις χώρες που αναφερα.
Όταν στην Ελλάδα το οικολογικό αποτύπωμα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου από την παραγωγή της μπαταρίας , την παραγωγή ρεύματος , της ανακύκλωσης των μπαταριών γίνει ανωδυνο και όταν λύσουμε τα θέματα όλοι της φόρτισης , όλοι όμως όχι μόνο οι κάτοικοι της Εκάλης!, και της αυτονομίας τότε να πάμε όλοι στην ηλεκτροκινηση.
Και φυσικά όταν το αμάξι δεν θα κοστίζει +30 ως +50 % από τα συμβατικά για μην κάνουμε απόσβεση στα 10 χρόνια!
-
Να ξεκαθαρίσουμε πάντως, ότι υπάρχουν πολυκατοικίες πανέτοιμες για φορτιστές, και στην Αθήνα και αλλού.
Να πούμε επίσης, ότι επαρχία δεν σημαίνει αγροτουρισμός για να έχεις ηλεκτρικό αμάξι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φύγει από την Αθήνα, δουλεύουν εξ΄ αποστάσεως σε υψηλής εξειδίκευσης αντικείμενα, αναπνέουν καθαρό αέρα και είναι πανέτοιμοι για net metering στη στέγη, χωρίς να έχουν να τσακωθούν με ανθρώπους που συζητάνε ακόμα για το πόσο έκαψε το ασανσέρ.
Ας μη παγιδευόμαστε στα ίδια και στα ίδια. Υπάρχουν λύσεις και με τον καιρό ανοίγονται ευκαιρίες για όσους θέλουν να διερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές.
-
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης