-
αν βγει περι τα 25Κ, θα αρχισει να ενδιαφερει πολυ κοσμο, οσοι τουλαχιστον μπορουν να το φορτισουν στο σπιτι τους και δεν κανουν μεγαλα ταξιδια. Υποψην πως το συγκεκριμενο θα φορτιζει με 100KW.
-
Aπό εχθές μέχρι σήμερα είδα νεα id3 παρακρισμένο και τρία Tesla model 3 εν κινήσει. Ζούν ανάμεσα μας..
Α είχα δεί και νταλίκα να μεταφέρει μερικά tesla πρίν μια βδομάδα.
-
αν βγει περι τα 25Κ, θα αρχισει να ενδιαφερει πολυ κοσμο, οσοι τουλαχιστον μπορουν να το φορτισουν στο σπιτι τους και δεν κανουν μεγαλα ταξιδια. Υποψην πως το συγκεκριμενο θα φορτιζει με 100KW.
Μια χαρά κάνει για μεγάλα ταξίδια. Με δύο 20λεπτες στάσεις πάει Θεσσαλονίκη ταξιδεύοντας με 110. Δε λέμε ότι είναι ο βασιλιάς στον αυτοκινητόδρομο, έτσι κι αλλιώς κανένα ηλεκτρικό δεν είναι. Αλλά είναι αξιοπρεπές και δε χρειάζεται να δώσεις τα 9 επιπλέον χιλιάρικα για την έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία. Που είναι όμως και με 60 άλογα πάνω.
-
Η λογικη πισω απο το ταξιδι με ηλεκτρικο, δεν ειναι 'παω αργα για να μην μεινω απο μπαταρια', αλλα 'παω κανονικα και φορτιζω οταν πεσει η μπαταρια σε χαμηλο ποσοστο για να εχω μεγαλυτερη ταχυτητα φορτισης'.
Επισης σε ταξιδι δεν περιμενουμε να φορτισει η μπαταρια πληρως, απλα χανουμε χρονο ετσι. Ενα 60-75% ειναι αρκετο.
Τα παραπανω βεβαια για χωρες που υπαρχουν διαθεσιμοι ταχυφορτιστες. Ελλαδα σε 2-3 χρονια ισως.
-
Έβλεπα το βιντεοτεστ με το Τεσλα Μ3 και μου έκανε εντύπωση ότι στους ταχυφορτιστές της Τέσλα (θα βάλει αρκετούς) φορτίζει στο 80% σε 20' (απόλυτα αποδεκτή στάση, ειδικά εγώ με 6χρονο παιδί, κάνω και μεγαλύτερη συνήθως) και σε 1' δίνει 70χλμ αυτονομία! Άρα σε μια 5ετία τα νούμερα θα είναι ακόμα καλύτερα και θα είμαι έτοιμος για ηελκτρικό με 400 άλογα...φανταστικό θα είναι. Άσε που τα Μ3 τότε θα τα πουλάνε μισά λεφτά!
-
Άρα σε μια 5ετία τα νούμερα θα είναι ακόμα καλύτερα και θα είμαι έτοιμος για ηελκτρικό με 400 άλογα...φανταστικό θα είναι. Άσε που τα Μ3 τότε θα τα πουλάνε μισά λεφτά!
χαχα το ακουσαμε κ αυτό!!! Φανη σε βλέπω φανατικό της ηλεκτροκίνησης στο τέλος!!! Περα από την πλάκα, τα m3 δεν θα έχουν αξία, το κόστος συντήρησης - κατοχής θα ειναι στα ύψη, θα τα δίνουν τσάμπα αρκεί μετά να μπορείς να τα συντηρείς, που αν βάλει τέλη, σωστή συντήρηση (ο δίσκος νομίζω πάει κανα 3χιλιαρο κ θέλει γρηγορότερα αλλαγή από ένα συμβατικό) ασφάλειας, τεκμήρια κτλ...αντιλαμβάνεσαι οτι οι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να τα κρατήσουν ακόμα κ να τους τα χαρίσουν. Βέβαια κ ηλεκτρικό επιδώσεων δν θα ειναι φτηνό, συν οτι οι μπαταρίες καταπονιούνται πάρα πολύ στην απαιτητική χρήση, άρα κοινώς δεν ειναι για μπάντες
-
χαχα το ακουσαμε κ αυτό!!! Φανη σε βλέπω φανατικό της ηλεκτροκίνησης στο τέλος!!! Περα από την πλάκα, τα m3 δεν θα έχουν αξία, το κόστος συντήρησης - κατοχής θα ειναι στα ύψη, θα τα δίνουν τσάμπα αρκεί μετά να μπορείς να τα συντηρείς, που αν βάλει τέλη, σωστή συντήρηση (ο δίσκος νομίζω πάει κανα 3χιλιαρο κ θέλει γρηγορότερα αλλαγή από ένα συμβατικό)
-
Μα έχω γράψει πολλές φορές ότι γουστάρω τα ηλεκτρικά (ειδικά Τέσλα, Mach-E) και όποτε έχω οδηγήσει έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εφόσον θα μπορέσω να έχω και σπίτι που να μπορώ να φορτίζω, δεν θα έχω λόγο να μην πάρω ηελκτρικό σε 4-5 χρόνια που θα έχουμε και καλύτερες υποδομές και καλύτερη τεχνολογία και περισσότερες επιλογές.
-
Η αντιρρήσεις μου είναι απλές: δεν είναι η Ελλάδα έτοιμη (και κάποιες περιοχές δεν θα είναι ποτέ) και ότι σήμερα είναι παράλογο να αγοράζεις ηλεκτρικό για οικονομία, δεν στέκει ως επιχείρημα. Στέκουν 10άδες άλλα επειχειρήματα όμως. Όμως όταν διαβάζω ότι κάποιος αγόρασε ηλεκτρικό για οικονομικούς λόγους τραβάω τα μαλλιά μου (που δεν έχω)...είναι εντελώς παράλογο να δίνεις 30-40-50.000€ για να κάνεις οικονομία!
-
Ποιός δίσκος είναι αυτός που χαλάει και έχει τόσα πολλά χρήματα? Δίσκος για που?
-
-
-
Η αντιρρήσεις μου είναι απλές: δεν είναι η Ελλάδα έτοιμη (και κάποιες περιοχές δεν θα είναι ποτέ) και ότι σήμερα είναι παράλογο να αγοράζεις ηλεκτρικό για οικονομία, δεν στέκει ως επιχείρημα.
-
Ποιός δίσκος είναι αυτός που χαλάει και έχει τόσα πολλά χρήματα? Δίσκος για που?
Η Ελλάδα επειδή υστερεί σε αρκετά πράγματα, δεν θα είναι ποτέ έτοιμη για την ηλεκτροκίνηση, βλέπωντας κ κάνωντας θα πάει εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά αυτή ειναι η μέθοδος που δουλευει ανέκαθεν στην χώρα μας.
- δίσκος πλατώ για το αυτόματο κιβώτιο. Ο συγκεκριμένος δίσκος από ότι είχα ακουσει στην αντιπροσωπεία που πηγαινα το δικό μου bmw για service ειναι αγωνιστικού τύπου, πανάκριβος κ βγάλει τα μισά χιλιόμετρα από ένα συμβατικό.
-
-
δίσκος πλατώ για το αυτόματο κιβώτιο. Ο συγκεκριμένος δίσκος από ότι είχα ακουσει στην αντιπροσωπεία που πηγαινα το δικό μου bmw για service ειναι αγωνιστικού τύπου, πανάκριβος κ βγάλει τα μισά χιλιόμετρα από ένα συμβατικό.
Εντύπωση μου κάνει γιατί υποτίθεται ότι τα ηλεκτρικά δεν έχουν κιβώτιο (έχουν μόνο μία σχέση) αλλά ακόμα και να έχουν, τα αυτόματα κιβώτι δεν έχουν δίσκο, ούτε πλατό. Βέβαια δεν ξέρω ακριβώς τις λεπτομέρειες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
-
Σπύρο, η λογική στο ηλεκτρικό ταξίδι είναι να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ ταχύτητας και στάσεων. Αν έχεις σκοπό να σταματήσεις έτσι κι αλλιώς (επειδή έχεις μικρό παιδί ας πούμε), τότε θα βρεις με ποια ταχύτητα θα σου αρκέσει το 20λεπτο διάλειμμα ώστε να φορτίσεις επαρκώς για να φτάσεις εκεί που θες (υποθέτουμε ότι θα έχεις να φορτίσεις εκεί, αλλιώς κάνεις άλλο υπολογισμό). Αν δεν έχεις ανάγκη να φορτίσεις (γιατί πας Αθήνα-Λαμία ας πούμε), πάλι υπολογίζεις με τι ταχύτητα θα μπορέσεις να φτάσεις. Αν πας μακριά και δεν έχεις ανάγκη να σταματήσεις (μερικοί βγάζουν εξάωρα μονοκοπανιά), τότε υπολογίζεις με πόσα πρέπει να πας για να σε φτάσει. Γιατί δεν έχει νόημα να πάω με 130 αντί για 110 και να γλιτώσω μισή ώρα, που θα τη διαθέσω για να φορτίσω πανάκριβα. Εκτός αν πεις ότι τα 110 σού σπάνε τα νεύρα και προτιμάς να δώσεις ένα 10άρικο κερατιάτικα σε φόρτιση (κι άλλα 5 για να φας/πιεις κάτι) αλλά να έχεις ένα πιο συμβατικό ταξίδι από το να σέρνεσαι. Προσωπικά (και θεωρώντας πως ένα σωστό ηλεκτρικό θα έχει όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού), ένα ταξίδι με 110 δε θα είναι κουραστικό και θα προτιμούσα να το κάνω σερί (αν ήμουν μόνος μου).
Φάνη, αυτό για τα 70χλμ στο λεπτό ΔΕΝ ισχύουν. Μου έκανε εντύπωση και ρώτησα τους κατόχους. Γελάγανε όλοι. Μεγάλη μπαρούφα. Αλλά γενικώς, όπως έλεγε κι εδώ το μανάρι, το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 120-130 κι ένα 20λεπτο είναι απόλυτα εφικτό: https://www.youtube.com/watch?v=tLcCPsnLlaE
Δεν έχω ξανακούσει για πανάκριβη συντήρηση της μετάδοσης των Tesla, ούτε για σκοτωμένα αμάξια στην τετραετία που τα χαρίζουν. Χάζεψε λίγο τις αγγελίες στο Autoscout24 και βρες μου ΕΝΑ θερμικό μοντέλο αντίστοιχων ετών και χιλιομέτρων που να κρατάει τόσο υψηλή μεταπωλητική αξία. Μιλάω για καθημερινά αμάξια, όχι συλλεκτικά ή supercars με 1.000 χλμ. Τώρα, πως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα έχουν τεκμήρια και πανάκριβο κόστος συντήρησης, το αγνοώ. Όσο για τις μπαταρίες, μια χαρά είναι για σκληρή χρήση. Αν ΔΕ μιλάμε για συνεχόμενους γύρους στο Ring αλλά για λίγη γρήγορη οδήγηση πού και πού, τότε όχι μόνο δεν καταπονούνται, αλλά ζορίζονται πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο θερμικό που θα το πλακώνει κάποιος αντίστοιχα. (Και στο Ring, το αυτοκίνητο μειώνει την ιπποδύναμη όταν διαπιστώνει ανέβασμα της θερμοκρασίας. Και να θες να το καταστρέψεις, δε σε αφήνει.)
-
- Η αντιρρήσεις μου είναι απλές: δεν είναι η Ελλάδα έτοιμη (και κάποιες περιοχές δεν θα είναι ποτέ) και ότι σήμερα είναι παράλογο να αγοράζεις ηλεκτρικό για οικονομία, δεν στέκει ως επιχείρημα. Στέκουν 10άδες άλλα επειχειρήματα όμως. Όμως όταν διαβάζω ότι κάποιος αγόρασε ηλεκτρικό για οικονομικούς λόγους τραβάω τα μαλλιά μου (που δεν έχω)...είναι εντελώς παράλογο να δίνεις 30-40-50.000€ για να κάνεις οικονομία!
Γιατι δεν το παιρνεις για οικονομια; Αυτος που παιρνει ενα ηλεκτρικο 30-50Κ δεν ειχε σαν εναλλακτικη ενα θερμικο των 20Κ, αλλα ενα αντιστοιχου κοστους. Στο ηλεκτρικο αν κανεις πολλα χλμ η οικονομια ειναι σημαντικη.
Η εναλλακτικη δηλαδη σε ενα tesla δεν ειναι το ...i30.
-
Γιατι δεν το παιρνεις για οικονομια; Αυτος που παιρνει ενα ηλεκτρικο 30-50Κ δεν ειχε σαν εναλλακτικη ενα θερμικο των 20Κ, αλλα ενα αντιστοιχου κοστους. Στο ηλεκτρικο αν κανεις πολλα χλμ η οικονομια ειναι σημαντικη.
Βασικά όπως το λέτε κ οι δύο έχετε δίκιο...η οικονομία όντως ειναι σημαντική σε καθημερινή βάση (εφόσον έχεις την εγκατάσταση κ κάνεις πάνω από 60 χιλιόμετρα τη μέρα, ιδανικά πάνω απο 100 κ ταυτόχρονα είσαι εντός πόλεως) αλλά το κόστος αγοράς ειναι υψηλό. Η απόσβεση έρχεται (με επιδότηση) μετά από 4 - 5 χρόνια κ μετά έχεις ουσιαστικό κέρδος αλλά εκεί μπαίνει η παράμετρος συντήρηση- κατάσταση μπαταρίας, δηλαδή αν ειναι στα 8 χρόνια η μπαταρία να έχει πέσει πολύ με αντίστοιχη πτώση της αυτονομίας, το κόστος αντικαστάστασης ειναι πολύ υψηλό. Γενικά υπάρχουν απροσδιόριστοι παράγοντες όωπς πχ κόστος συντήρησης ηλεκτρικού -φθορές σε αντίστοιχια με έναν θερμικό (σε διάρκεια πάνω από 5 χρόνια) καθώς κ η διάρκεια ζωής των μπαταριών εφόσον κάνεις ορθή χρήση καθημερινά κ σωστή φόρτιση (σημαντικότατος παράγοντας)
-
Fanis75 wrote:
- Η αντιρρήσεις μου είναι απλές: δεν είναι η Ελλάδα έτοιμη (και κάποιες περιοχές δεν θα είναι ποτέ) και ότι σήμερα είναι παράλογο να αγοράζεις ηλεκτρικό για οικονομία, δεν στέκει ως επιχείρημα. Στέκουν 10άδες άλλα επειχειρήματα όμως. Όμως όταν διαβάζω ότι κάποιος αγόρασε ηλεκτρικό για οικονομικούς λόγους τραβάω τα μαλλιά μου (που δεν έχω)...είναι εντελώς παράλογο να δίνεις 30-40-50.000€ για να κάνεις οικονομία!
Εδω έρχεται το φιλοσοφικό ερωτημα - κατά πόσο ενδιαφέρεται κάποιος που προτίθεται να δώσει 30-40-50κ για 4 ρόδες για οικονομία ? Η απάντηση νομίζω είναι προφανής
-
Σπύρο, η λογική στο ηλεκτρικό ταξίδι είναι να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ ταχύτητας και στάσεων. Αν έχεις σκοπό να σταματήσεις έτσι κι αλλιώς (επειδή έχεις μικρό παιδί ας πούμε), τότε θα βρεις με ποια ταχύτητα θα σου αρκέσει το 20λεπτο διάλειμμα ώστε να φορτίσεις επαρκώς για να φτάσεις εκεί που θες (υποθέτουμε ότι θα έχεις να φορτίσεις εκεί, αλλιώς κάνεις άλλο υπολογισμό). Αν δεν έχεις ανάγκη να φορτίσεις (γιατί πας Αθήνα-Λαμία ας πούμε), πάλι υπολογίζεις με τι ταχύτητα θα μπορέσεις να φτάσεις. Αν πας μακριά και δεν έχεις ανάγκη να σταματήσεις (μερικοί βγάζουν εξάωρα μονοκοπανιά), τότε υπολογίζεις με πόσα πρέπει να πας για να σε φτάσει. Γιατί δεν έχει νόημα να πάω με 130 αντί για 110 και να γλιτώσω μισή ώρα, που θα τη διαθέσω για να φορτίσω πανάκριβα. Εκτός αν πεις ότι τα 110 σού σπάνε τα νεύρα και προτιμάς να δώσεις ένα 10άρικο κερατιάτικα σε φόρτιση (κι άλλα 5 για να φας/πιεις κάτι) αλλά να έχεις ένα πιο συμβατικό ταξίδι από το να σέρνεσαι. Προσωπικά (και θεωρώντας πως ένα σωστό ηλεκτρικό θα έχει όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού), ένα ταξίδι με 110 δε θα είναι κουραστικό και θα προτιμούσα να το κάνω σερί (αν ήμουν μόνος μου).
Δεν διαφωνουμε. Εγω αναφερομαι στα μεγαλα ταξιδια που αναγκαστικα θα πρεπει να φορτισεις για να φθασεις στον προορισμο σου. Αλλωστε μπορει να προκειται για ταξιδι με επιστροφη χωρις να μπορεις να φορτισεις στον προορισμο σου.
Το κοστος ταχυφορτισης θα πεφτει συνεχως, δεν θα φθασει το οικιακο κοστος, αλλα θα πεφτει οσο αυξανονται τα ηλεκτρικα.
-
.SPIROS. wrote:
Fanis75 wrote:
Εδω έρχεται το φιλοσοφικό ερωτημα - κατά πόσο ενδιαφέρεται κάποιος που προτίθεται να δώσει 30-40-50κ για 4 ρόδες για οικονομία ? Η απάντηση νομίζω είναι προφανής
Μιλαω για οικονομια στη χρηση, οχι γενικα. Οταν με ενα ηλεκτρικο γλυτωνεις 2-4Κ/χρονο απο καυσιμα και τελη, ναι κανεις οικονομια.
Αν μιλαμε γενικα για οικονομια, κανενα καινουργιο δεν συμφερει. Παιρνεις ενα octavia 15ετων με 3Κ και εισαι οκ ή κρατας οτι εχεις μεχρι να λιωσει στα χερια σου. Αυτο ομως δεν εχει να κανει με τα ηλεκτρικα, το ιδιο συμβαινει και με τα θερμικα.
-
Γιατί συγκρίνω αντίστοιχα αυτοκίνητα (το Τεσλα είναι εξαίρεση σε όλα του και στην τιμή), δηλαδή ένα 208 ηλεκτρικό με θερμικό, ένα ID με ένα golf, ένα Κόνα κλπ. Οπότε όταν π.χ. στο 208 ή στο Κόνα η διαφορά τιμής είναι περί τα €10.000 το θερμικό με το ηλεκτρικό, τοτε δεν έχει νόημα η οικονομία, αυτό εννοώ.
Για τα πολύ ακριβά, γνώμη μου (δεν λέω ότι είναι σωστό) ότι όποιος δίνει €50Κ+ για αυτοκίνητο δεν ασχολείται με το κόστος μετακίνησης. Δεν αγοράζει δηλαδή κάποιος Τέσλα με €60.000 επειδή μετακινείται φτηνά...δε νομίζω ότι τον απασχολεί.
-
.SPIROS. wrote:
Γιατί συγκρίνω αντίστοιχα αυτοκίνητα (το Τεσλα είναι εξαίρεση σε όλα του και στην τιμή), δηλαδή ένα 208 ηλεκτρικό με θερμικό, ένα ID με ένα golf, ένα Κόνα κλπ. Οπότε όταν π.χ. στο 208 ή στο Κόνα η διαφορά τιμής είναι περί τα €10.000 το θερμικό με το ηλεκτρικό, τοτε δεν έχει νόημα η οικονομία, αυτό εννοώ.
Για τα πολύ ακριβά, γνώμη μου (δεν λέω ότι είναι σωστό) ότι όποιος δίνει €50Κ+ για αυτοκίνητο δεν ασχολείται με το κόστος μετακίνησης. Δεν αγοράζει δηλαδή κάποιος Τέσλα με €60.000 επειδή μετακινείται φτηνά...δε νομίζω ότι τον απασχολεί.
Νομιζω οτι η σωστη συγκριση ειναι βαση τιμης περισσοτερο και λιγοτερο βαση μοντελου. Απλα το προβλημα αυτη τη στιγμη ειναι οτι δεν υπαρχουν ηλεκτρικα στις τιμες που οι περισσοτεροι αγοραζουν θερμικα, 15-25Κ. Βεβαια αυτη η ψαλιδα θα μικραινει συνεχως.
Και παλι ομως καποιος που γλυτωνει 2-4Κ/χρονο, τα 10Κ επιπλεον στην τιμη θα τα αποσβεσει σε λιγα χρονια.
Δεν μπορω να μιλησω για ολους οσους αγοραζουν αυτοκινητα με 60Κ, αλλα θα πω πως τα 3Κ/χρονο εξοικονομιση, ειναι 30Κ στη 10ετια, δηλαδη το κοστος του μισου αυτοκινητου ή η αγορα ενος καλου με 30Κ. Δεν ειναι λιγα λεφτα!
Ολα αυτα ομως ειναι ανα περιπτωση, αλλος δινει 60Κ απο τα 600Κ που μπορει να εχει στη τραπεζα, αλλος να δινει 60Κ και να το αγοραζει με 10Κ προκαταβολη και 96 δοσεις αδειαζοντας τον τραπεζικο του λογαριασμο. Αλλος μπορει να το εχει σαν 2ο αυτοκινητο, αλλος να κανει ελαχιστα χλμ, ειναι παρα πολλα τα σεναρια καθε αγοραστη.
-
Νομιζω οτι η σωστη συγκριση ειναι βαση τιμης περισσοτερο και λιγοτερο βαση μοντελου. Απλα το προβλημα αυτη τη στιγμη ειναι οτι δεν υπαρχουν ηλεκτρικα στις τιμες που οι περισσοτεροι αγοραζουν θερμικα, 15-25Κ. Βεβαια αυτη η ψαλιδα θα μικραινει συνεχως.
Και παλι ομως καποιος που γλυτωνει 2-4Κ/χρονο, τα 10Κ επιπλεον στην τιμη θα τα αποσβεσει σε λιγα χρονια.
ειναι παρα πολλα τα σεναρια καθε αγοραστη.
-
Συμφωνώ ότι υπάρχουν λίγα ηλεκτρικά γενικά και ακόμα λιγότερα (εως και κανένα) στις τιμές των θερμικών που έχουν την πλειοψηφία των πωλήσεων.
-
Ακόμα και με βάση την τιμή να συγκρίνουμε, είναι 'περιέργη' η σύγκριση, γιατι υπάρχει τεράστια ψαλίδα μεταξύ των διάφορων ηλεκτρικών. Για παράδειγμα εαν πάρω ένα 208 των €35.000, τότε υπάρχουν 10δες θερμικά στα ίδια λεφτά που είναι πολύ καλύτερα αυτοκίνητα σε όλα. Από την άλλη, στα €50Κ του Τέσλα, ελάχιστα θερμικά μπορούν να συγκριθούν.
-
Δύσκολα κάποιος να γλυτώσει 2-4Κ με το ηλεκτρικό, εκτός εαν συγκρίνουμε με τίποτα 3λιτρα θερμικά. Γιατί π.χ. ένα 208 diesel για 15.000χλμ έχει κόστος καυσίμου περί τα €1.000. Ακόμα και δωρεάν να μετακινείται το αντίστοιχο 208 ηλεκτρικό, πάλι το κέρδος είναι €1.000 μαξ (στην πράξη είναι περί €800 το κέρδος σε ιδανικές συνθήκες), άρα η απόσβεση θα έρθει σε 10-12 χρόνια.
-
100% συμφωνώ ότι τα σενάρια είναι άπειρα, ανάλογα με τον αγοραστή, την χρήση, τις συνθήκες φόρτισης κλπ.
-
-
-
Αυτό θα μπορούσε να δημοσιευτεί στο θέμα μου (μαζούτ, μπαλαντέζες ή πορδές) και να κλειδωθεί για τα επόμενα δύο χρόνια. Και να ξεμπερδεύουμε πια με τις εμμονές μου,ώχου...
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης