-
Επίσης μιλάς για πάνω από 3μυρια τέτοιες θέσεις.
Η βασική προϋπόθεση για πλήρη επικράτηση των ηλεκτρικών είναι να λυθεί το θέμα φόρτιση για όλους. Αυτό γίνεται με έναν τρόπο μόνο. Να γκρεμιστούν όλα τα κτήρια που δεν έχουν όσες θέσεις πάρκινγκ όσες οι χρήστες τους, ώστε εκεί να τοποθετηθούν wallbox που θα φορτίζουν τα αμάξια.
Είπα είναι κοστοβόρο! Αλλά δεν μιλάω για τόσες θέσεις, μιλάω για κάποιους χιλιάδες φορτιστές (όλο και κάποιος δνε θα θέλει να φάει να αναλάβει το έργο...αχαχα) σε βασικά σημεία, π.χ. στο κέντρο που έχει ειδικές θέσεις στάθμευσης για κατοίκους. Στον Διόνυσο, στην Παιανία, Στο Κορωπί, στην Βούλα π.χ (και πολλά άλλα μέρη) δεν χρειάζονται. Αλλά όλο το κέντρο έχει ειδικές θέσης μόνο για κατοίκους, εκεί μπορούν να μπούν.
Και είναι σαφώς πολύ πιο φτηνό από αυτό που λές, να γκρεμιστούν κτήρια! Αυτό απαιτεί τα 10πλάσια χρήματα! Οι φορτιστές στον δρόμο είναι απείρως φτηνότερη λύση και είναι κάτι που σκέφτονται αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες (π.χ. Νορβηγία) δε το εφαρμόζουν ήδη.
-
nickthetrib wrote:
Επίσης μιλάς για πάνω από 3μυρια τέτοιες θέσεις.
Η βασική προϋπόθεση για πλήρη επικράτηση των ηλεκτρικών είναι να λυθεί το θέμα φόρτιση για όλους. Αυτό γίνεται με έναν τρόπο μόνο. Να γκρεμιστούν όλα τα κτήρια που δεν έχουν όσες θέσεις πάρκινγκ όσες οι χρήστες τους, ώστε εκεί να τοποθετηθούν wallbox που θα φορτίζουν τα αμάξια.
Είπα είναι κοστοβόρο! Αλλά δεν μιλάω για τόσες θέσεις, μιλάω για κάποιους χιλιάδες φορτιστές (όλο και κάποιος δνε θα θέλει να φάει να αναλάβει το έργο...αχαχα) σε βασικά σημεία, π.χ. στο κέντρο που έχει ειδικές θέσεις στάθμευσης για κατοίκους. Στον Διόνυσο, στην Παιανία, Στο Κορωπί, στην Βούλα π.χ (και πολλά άλλα μέρη) δεν χρειάζονται. Αλλά όλο το κέντρο έχει ειδικές θέσης μόνο για κατοίκους, εκεί μπορούν να μπούν.
Και είναι σαφώς πολύ πιο φτηνό από αυτό που λές, να γκρεμιστούν κτήρια! Αυτό απαιτεί τα 10πλάσια χρήματα! Οι φορτιστές στον δρόμο είναι απείρως φτηνότερη λύση και είναι κάτι που σκέφτονται αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες (π.χ. Νορβηγία) δε το εφαρμόζουν ήδη.
Απ όσο έχω καταλάβει πως δουλεύει η τεχνολογία τους, για να έχεις ταχυφόρτιση ικανή μέσα σε μια-δυο ώρες να φορτίσει ένα όχημα, για να χουν νόημα οι φορτσιτές Δ/Χ, θα απαιτείται η ικανότητα φορτίου ενός μικρού υποσταθμού για μερικές θέσεις η μία δίπλα στην άλλη που θα μπορούν να δώσουν πολλά αμπερ εναλλασομένου ή και συνεχούς ρεύματος. Δηλαδή ανα κάποιες θέσεις απαιτούνται μεγάλοι μετασχηματιστές και πολύ χοντρές καλωδιώσεις. Τέτοια ικανότητα του δικτύου υπάρχει συνήθως σε βιομηχανικές-βιοτεχνικές περιοχές, δεν σημαίνει πως είναι ικανό το δίκτυο και υπάρχει ο χώρος για τέτοια εγκατάσταση σε κάθε πυκνοκατοικημένη γειτονιά κάθε ελληνικής πόλης. Γι αυτό μπορεί να είναι από 'εύκολο' να δεις π.χ.τέτοια εγκατάσταση στο πάρκινγκ ενός μεγάλου μάρκετ που έχει τις προδιαγραφές βιομηχανικού κτιρίου (υπάρχει ήδη υποσταθμός του οποίου η δυναμικότητα δεν έχει εξαντληθεί), έως αδύνατον σε μια οικιστική περιοχή που τροφοδοτείται από χαμηλή τάση με μικρούς μετασχηματιστές που βλέπουμε πάνω σε στύλους της ΔΕΗ ή ερμάρια στο πεζοδρόμιο. Και δεν αναφέρομαι καθόλου στις προδιαγραφές ασφαλείας και κόστος τέτοιων εγκαταστάσεων ανά εκατοντάδες χιλιάδες... κι ενώ κάποιοι φίλοι εδώ, πιστεύουν πως είναι θέμα μηνών να ξεφυτρώσουν παντού φορτιστές της Tesla.
-
Για τη διαχείριση αυτών των θέσεων δεν κάνω καθόλου λόγο. Πως θα πρέπει να μην παρκάρει ο άλλος το βανάκι όταν κλείσει το μαγαζί, να μην παρατήσει κάποιος το ηλεκτρικό του μέχρι να τελειώσει τη δουλειά του αλλά μόνο για όσο διαρκεί η φόρτσιη κλπ.
-
Ειπαμε, ειναι απο τους τυχερούς που δουλευουν σε γραφείο και μπορεί να φορτισει στη δουλειά του. Δεν ξέρω αν έχει και παρκινγκ στο σπίτι του.
Ναί έχω κλειστή θέση στάθμευσης στην οποία έβαλα νέα τριφασική παροχή ρεύματος με nrg γιατί έδινε wallbox πολύ φθηνό. Το συγκεκριμένο πάργκινγ δεν είναι στο ίδιο κτίριο με το σπίτ μου, οπότε αναγκαστικά κ για άλλους λόγους εδώ κ καιρό πλήρωσα ηλεκτρολόγο κ δεη
-
Η ίδια η Tesla έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει ταχυφορτιστές σε κομβικά σημεία και μιλάμε για μία ιδιοφυΐα πίσω της και γενικώς, μιλάμε για μία εταιρεία που ήρθε από το πουθενά και τα πήρε όλα παραμάζωμα. Είναι ο Αντετοκούνμπο της αυτοκίνησης!
Οι φορτιστές στα πεζοδρόμια, που θα είναι για να αφήνεις το αυτοκίνητο όλη τη νύχτα και να το βρίσκεις στο 80% το πρωί, πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά ταχυφορτιστή αυτοκινητόδρομου, για να το γεμίζουν από άδειο στο δίωρο. Οι φορτιστές στα πεζοδρόμια θα μπορούσαν αν είναι απλές οικιακές πρίζες, τίποτα παραπάνω. Δίνουν 15 χιλιόμετρα την ώρα, αυτό χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση. Να το αφήνεις πάνω ένα δεκάωρο και να το ξαναβάζεις μετά από τρεις μέρες.
-
Όταν μιλάμε για δίκτυο ταχυφορτιστών της Τέζλα, ας το συγκεκριμενοποιήσουμε ολίγο για να μην ψάχνουμε να νοικιάσουμε αλεξίπτωτα άμα έρθει η ώρα να πέσουμε από τα σύννεφα.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία, έχει περί τους 12.000 φορτιστές σε περίπου 1.000 σταθμούς φόρτισης στα στέιτς, ήγουν περί τους 12 ανά σημείο. Γιατί δεν βάζει από έναν φορτιστή σε κάθε σημείο, άντε δύο, και να τους διασπείρει περισσότερο? Γιατί είναι μεγάλης ισχύος, και άμα είναι να βάλει υποσταθμό για να τραβάει το ρεύμα που θέλει από το δίκτυο σε κάθε σημείο, τότε βάζει πολλούς φορτιστές για να καλύψει όλη την εγκατεστημένη ισχύ, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα.
Η αμερική είναι περί τις 75 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από εμάς, άρα εμάς μας πέφτουν αναλογικά 160 φορτιστές με αυτή την αναλογία που ισχύει ΤΩΡΑ (γιατί 'αύριο' θα παίζει κάποιο άλλο νούμερο), ήγουν εμείς θέλουμε καμιά 15αριά σημεία φόρτισης. Με κάποιες λεπτομέρειες όμως:
α. εμείς έχουμε καμιά 200αριά κατοικούμενα νησιά, τα οποία 'βουλιάζουν' από κόζμο για 2 μηνάκια και μόνο, μετά είναι 3 και ο κούκος. Θα κάνει κάτι και εκεί?
βου. Η αμερική είναι πολύ μπροστά στην ηλεκτροκίνηση, εμείς πολύ πίσω. Η Τέζλα έκανε περί τα 10 χρόνια για να φτάσει τα 1.000 σημεία φόρτισης. Άρα και εμείς μάλλον δεν θα ξεκινήσουμε με 15 σημεία και 160 φορτιστές, αλλά πιθανόν με λιγότερα.
γου. Η Τέζλα εκεί όχι απλώς έπαιζε εντός έδρας, αλλά για κάποια περίοδο έπαιζε μόνη της. Εδώ υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές, παρόλο που η πίτα είναι μικρή.
Με άλλα λόγια: Κάπου κοντά σας σίγουρα θα έχει κάποιο σούπερμάρκετ. Πάρτε ρύζι καρολίνα, θα σας χρειαστεί για βράσιμο. Και ψάξτε να τοποθετήσετε υποδομές καλωδίων στο δικό σας πάρκινγκ ή αγοράστε ένα αν δεν έχετε, γιατί αλλιώς θα μείνετε ξεφόρτιστοι για καιρό άμα περιμένετε από αλλού.
-
Χαζή ερώτηση:
Γίνεται διακοπή ρεύματος και μετά το ρεύμα επανέρχεται. Ο φορτιστής ξαναπαίρνει μπροστά αυτόματα, ή περιμένει να τον βάλεις ξανά μπροστά όπως γίνεται πχ με τον φούρνο της κουζίνας;
-
το 2018 ήταν 2.2%.Οι ίδιοι που τα φτιάχνουν δεν τα αγοράζουν....
-
Την ηλεκτροκίνηση την παρακολουθώ καθώς είμαι εραστής της αυτοκίνησης πάνω από 40 χρόνια. Πρώτο αμάξι χωρίς υδρ. τιμόνι, χωρίς a/c, χωρίς ABS, χωρίς χωρίς ... και τώρα έχουμε ηλεκτρικίνηση, αυτόνομη οδήγηση κλπ
Οι δικοί μου προβληματισμοί έχουν να κάνουν με το χρόνο φόρτισης, τη δυνατότητα χώρου φόρτισης ( στο σπίτι, σε δημόσιο χώρο, στη δουλειά ?/?? ), το κόστος που πρέπει να δαπανηθεί για το σπίτι (αν μπορώ εκεί) για να μη θέλω 15-20 ώρες για τη φόρτιση, επίσης μου αρέσει η ταχύτητα και ειδικά σε 'δύσκολους' δρόμους, οπότε δε ξέρω πόσο γρήγορα θα αδειάσει η μπαταρία σε μια ζόρικη ορεινή διαδρομή ( έχει πολλές η χώρα μας, ορεινή γαρ ), σε θερμοκρασίες με 40άρια ή με 0c πως τα πάει η μπαταρία ??? (έχουμε απ’ όλα στην Ελλάδα), για να μην πω πως ως κάτοχος SUV 4χ4, βρεθώ σε δύσκολες συνθήκες, όπως λάσπη, χιόνι κλπ και κολλήσω, η μπαταρία θα πάει για βρούβες ...
Απ την άλλη σκέφτομαι ότι σήμερα εισάγουμε ρεύμα, πολλές φορές με καύσωνα έχουμε τα θεματάκια μας τί θα γίνει με τις αυξημένες ανάγκες για ρεύμα ?
Στη Γερμανία που ζω έχει πάρα πάρα πολλά φορτηγά όλων των ειδών που εκτελούν μεταφορές. Αυτά καίνε πετρέλαιο, εκεί τί θα γίνει ?Δεν αναφέρομαι καθόλου στο κόστος απόκτησης του αυτοκινήτου, στο κόστος του ρεύματος αν και σ' αυτό φαντάζομαι θα δούμε δυσάρεστες εκπλήξεις, οψόμεθα, στο τι θα γίνει με τις μπαταρίες στο τέλος της ζωής τους, ή το πόσο οικολογικά επιβαρυντικό είναι για την κατασκευή τους.
Όλα αυτά με προβλημάτιζαν στην Ελλάδα που όσο να 'ναι είμαστε και πίσω αρκετά.
Προς το παρόν έχω σωθεί με το Euro 6 diesel και βλέπουμε . -
Κάτσε με το πετρέλαιό σου μέχρι νεωτέρας, και μην το κουνάς ρούπι! Σε λίγα χρόνια θα φανεί που θα κάτσει η μπίλια.
-
Δεν αναφέρομαι καθόλου στο κόστος απόκτησης του αυτοκινήτου, στο κόστος του ρεύματος αν και σ' αυτό φαντάζομαι θα δούμε δυσάρεστες εκπλήξεις, οψόμεθα, στο τι θα γίνει με τις μπαταρίες στο τέλος της ζωής τους, ή το πόσο οικολογικά επιβαρυντικό είναι για την κατασκευή τους.
Οι εταιρίες τα μασάνε λίγο κ για την παραγωγή των μπαταριών κ για την ανακύκλωση τους... είναι ένα στοίχημα που μάλλον μποτάρουν στο μέλλον σε οικολογικότερα υλικά. Επειδή πολύ ντόρος γίνεται για το κόστος του ρεύματος, στην Ελλαδα μέχρι το 25 δεν νομίζω να έχουμε θέμα. Αλλά αναλογικά έχει κανένας καμία εκτίμηση για το κόστος της βενζίνης/πετρελαίου αντίστοιχα? μην καταδικάζουμε την μία μεριά οταν δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα γίνει με την άλλη. Κ οι δυο νομιζω καταστάσεις ειναι ρευστές, βλέπωντας κ κάνοντας.
Κάτσε με το πετρέλαιό σου μέχρι νεωτέρας, και μην το κουνάς ρούπι! Σε λίγα χρόνια θα φανεί που θα κάτσει η μπίλια.
Η μπίλια έχει κάτσει φίλε μου, κ έχει καρα-κλειδώσει για μια δεκαετία τουλάχιστον. Μην βιαστείς να απαντήσεις, κρατάω φώτο το post μου/σου, Κ θα στο ξανα προωθήσω την κατάλληλη στιγμή.
-
Την ηλεκτροκίνηση την παρακολουθώ καθώς είμαι εραστής της αυτοκίνησης πάνω από 40 χρόνια. Πρώτο αμάξι χωρίς υδρ. τιμόνι, χωρίς a/c, χωρίς ABS, χωρίς χωρίς ... και τώρα έχουμε ηλεκτρικίνηση, αυτόνομη οδήγηση κλπ
Οι δικοί μου προβληματισμοί έχουν να κάνουν με το χρόνο φόρτισης, τη δυνατότητα χώρου φόρτισης ( στο σπίτι, σε δημόσιο χώρο, στη δουλειά ?/?? ), το κόστος που πρέπει να δαπανηθεί για το σπίτι (αν μπορώ εκεί) για να μη θέλω 15-20 ώρες για τη φόρτιση, επίσης μου αρέσει η ταχύτητα και ειδικά σε 'δύσκολους' δρόμους, οπότε δε ξέρω πόσο γρήγορα θα αδειάσει η μπαταρία σε μια ζόρικη ορεινή διαδρομή ( έχει πολλές η χώρα μας, ορεινή γαρ ), σε θερμοκρασίες με 40άρια ή με 0c πως τα πάει η μπαταρία ??? (έχουμε απ’ όλα στην Ελλάδα), για να μην πω πως ως κάτοχος SUV 4χ4, βρεθώ σε δύσκολες συνθήκες, όπως λάσπη, χιόνι κλπ και κολλήσω, η μπαταρία θα πάει για βρούβες ...
Απ την άλλη σκέφτομαι ότι σήμερα εισάγουμε ρεύμα, πολλές φορές με καύσωνα έχουμε τα θεματάκια μας τί θα γίνει με τις αυξημένες ανάγκες για ρεύμα ?
Στη Γερμανία που ζω έχει πάρα πάρα πολλά φορτηγά όλων των ειδών που εκτελούν μεταφορές. Αυτά καίνε πετρέλαιο, εκεί τί θα γίνει ?Δεν αναφέρομαι καθόλου στο κόστος απόκτησης του αυτοκινήτου, στο κόστος του ρεύματος αν και σ' αυτό φαντάζομαι θα δούμε δυσάρεστες εκπλήξεις, οψόμεθα, στο τι θα γίνει με τις μπαταρίες στο τέλος της ζωής τους, ή το πόσο οικολογικά επιβαρυντικό είναι για την κατασκευή τους.
Όλα αυτά με προβλημάτιζαν στην Ελλάδα που όσο να 'ναι είμαστε και πίσω αρκετά.
Προς το παρόν έχω σωθεί με το Euro 6 diesel και βλέπουμε .Σε όλα σχεδόν τα ερωτήματα σου έχουν δοθεί απαντήσεις εδώ και σε άρθρα του ειδικού τύπου.
Θα πρέπει να περιμένεις αλλαγές τουλάχιστον τώρα, αλλά όχι τόσο δραματικά όσο τα γράφεις.
Σε 2-3 χρόνια οι τιμές και η τεχνολογία θα έχει αλλάξει πάρα πολύ το τοπίο προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, η ισοτιμία τιμής θερμικών-ηλεκτρικών αναμένεται στην επόμενη διετία.Εάν ζεις Γερμανία δεν έχεις δει σίγουρα πολλά ηλεκτρικά. Τι λένε για αυτά οι ιδιοκτήτες;
Για τα φορτηγά είναι 100% σίγουρο ότι θα πάνε για ηλεκτρικά. Είτε EV είτε κάποια ανάλογη τεχνολογία κυψελών καυσίμου, όπως αυτή που ετοιμάζουν Daimler-Volvo. Με την δεύτερη ήδη να βγάζει ηλεκτρικά από το '21, όπως έκανε λινκ κάποιος φίλος σε προηγούμενη σελίδα.
-
Στο ενδιάμεσο υπάρχουν και τα φορτηγά που καίνε φυσικό αέριο. Βγάζουν όλοι οι μεγάλοι, Σκάνια, Νταφ, Μερσεντέ, ΜΑΝ, Βόλβο, κ.ο.κ., και σε λεωφορεία. Μέχρι και εδώ έχουν φτάσει.
-
Σήμερα επισκέφθηκα την αντιπροσωπεία της Mazda στη Γλυφάδα και περιεργάστηκα το ΜΧ-30. Έχω διαβάσει πάρα πολύ καλά λόγια κι ανυπομονώ να το οδηγήσω. Μέχρι τότε, θα σας αναφέρω τις στατικές εντυπώσεις μου και θα τις αντιπαραβάλω με το ηλεκτρικό Kona. Και τα δύο κοστίζουν παραπλήσια χρήματα, αλλά το Κόνα υπερέχει σαφώς σε μπαταρία κι αυτονομία.
Το λοιπόν, το ΜΧ είναι ίσως το πιο προσεγμένο αυτοκίνητο στο οποίο έχω κάτσει μέσα. Τουλάχιστον από αυτά που έχουν μια λογική τιμή, γιατί προ μηνός είχα κάτσει σε μια καινούρια Χ5 45e και χάζεψα λίγο. Απίστευτα δέρματα, αλουμίνια, φελλοί (ναι, έτσι με πληροφόρησε ο πωλητής). Ακόμα κι ο κεντρικός καθρέπτης ήταν ποιοτικότατος, καμία σχέση με τους κλασικούς, όπου το πλαστικό αγκαλιάζει το γυαλί. Εδώ θύμιζε τις κυρτές οθόνες των πιο ακριβών Samsung. Ήταν ένα πραγματικά απίστευτο εσωτερικό για να βρίσκεσαι μέσα του. Από την άλλη, το Kona ήταν ένα πολύ πιο μέτριο και ήπιο σχεδιαστικά μοντέλο. Με φυσιολογικά σκληρά πλαστικά, γενικώς σού δίνει την εικόνα ένος Β-σουβλακιού της σειράς. Ξέρετε, Juke, Stonic, 500X, ένα ακόμα βρε αδερφέ.
Βέβαια, στα ηλεκτρικά οχήματα, η ουσία βρίσκεται από κάτω, οπότε πρέπει να αξιολογήσουμε τα δύο αυτοκίνητα αναφορικά με τις ανάγκες του καθενός.
Το ένα προορίζεται για πρώτο οικογενειακό (ειδικά το 64άρι Kona, με την αυτονομία που αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα, μπορεί άνετα να παίξει τον ρόλο του βασικού αυτοκινήτου μιας τετραμελούς οικογένειας). Το άλλο είναι αυστηρά δεύτερο. Στο λέει κι ο πωλητής για να μην τον πρήξεις με την αυτονομία που είναι για γέλια (για πρώτο). 200 χιλιόμετρα, ναι, καλά το διαβάσατε! Και τι; Αν βγεις στην εθνική και πηγαίνεις με 120, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα πρέπει να σταματήσεις. Είναι λοιπόν αυστηρά για πόλη. Ο κύριος να έχει την EQC/E-tron/Model X και να πάρει το ΜΧ για την κυρία, να πηγαίνει στο τζακούζι και στα αγγλικά των μικρών (άκυρο, θα κάνουν ιδιαίτερο στο σπίτι). Ναι, αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο για τη Mazda αν δεν ήταν ΤΟΣΟ στριμωγμένο στο εσωτερικό του. Νομίζω ότι δεν έχω μπει σε αυτοκίνητο με χειρότερη εκμετάλλευση χώρων. Καταρχάς, έχεις ένα τέραστιο καπό (που ακριβώς επειδή είναι ηλεκτρικό, λογικά δεν έχει τίποτα μέσα του), λες και βρίσκεσαι σε roadster (Ζ3 εσύ?). Το μισό αυτοκίνητο πάει στο καπό. Στο άλλο μισό, έχεις μια γενικώς στριμωγμένη καμπίνα για τους δύο μπροστινούς, με το πιο δύσκολο μπες-βγες που θυμάμαι σε αντίστοιχης κατηγορίας αυτοκίνητο. Είμαι και μεγαλόσωμο αγόρι βέβαια (1.94, 100+ κιλά). Αλλά το μεγάλο δράμα είναι πίσω. Οι πόρτες ανοίγουν ανάποδα κι εντυπωσιάζουν αλλά μόνο τους έξω. Γιατί στους μέσα, μάλλον θα τους απογοητεύσει το φινιστρίνι που θυμίζει RΧ-8. Κι αν εκείνο ήταν ένα σπορ μοντέλο με μια οικογενειακή επίφαση, εδώ μιλάμε για ένα οικογενειακό σουβλάκι πόλης, που τελικά δεν είναι τόσο σουβλάκι, σίγουρα όχι οικογενειακό, σίγουρα πόλης, αλλά λογικά πολύ σπορ σε αίσθηση. Ας υποθέσουμε ότι καταφέρνεις να μπεις πίσω, κλείνεις και την πόρτα. Το πλάτος είναι αυστηρά για δύο, το κεφάλι βρίσκει στην οροφή χωρίς να έχει ηλιοροφή, ο χώρος για τα πόδια είναι χειρότερος από του ηλεκτρικού 208 που δοκίμασα πριν κάνα μήνα. Η δε ορατότητα προς τα έξω θυμίζει πολεμίστρα.
Πού απευθύνεται λοιπόν το ΜΧ-30; Σε εργένη ή τέλος πάντων σε ζευγάρι που δεν το νοιάζουν και πολύ το τι βλέπουν ή νιώθουν τα παιδιά τους (εμπρός στο δρόμο που χάραξε το CHR!). Που κινείται κυρίως εντός πόλης κι είτε έχει άλλο για τα ταξίδια, είτε έχει κοντινά εξοχικά. Καθόμουν κι υπολόγιζα τι θα χρειαζόταν για να πάω στα δύο δικά μου εξοχικά, χοντρικά υπολογίστε 300-350 χιλιόμετρα. Σίγουρα μία βαρβάτη στάση (εκεί που όλα θα χρειάζονται μια μικρότερη και τα Tesla long range θα πηγαίνουν σερί). Κι αν μετά από κάποια χρόνια υπάρξει μια μικρή πτώση της αυτονομίας, τότε ίσως θα χρειάζεται και μια δεύτερη μικρή. Κι όλα αυτά ταξιδεύοντας με 90-100, όχι παραπάνω.
Το θέμα είναι ότι οι εξελίξεις στα ηλεκτρικά καπλάζουν. Οι μπαταρίες θα βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο. Στα αυτοκίνητα πόλης, που θα τα φορτίζεις κάθε βράδυ σπίτι σου, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Δηλαδή αν αγοράσω σήμερα ένα Citigo, μου είναι αδιάφορο αν σε 5 χρόνια οι μπαταρίες φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα/αντέχουν πολύ περισσότερο πριν χάσουν αυτονομία/είναι πιο ελαφριές. Τα 260 χιλιόμετρα φτάνουν και περισσεύουν για την καθημερινή αστική χρήση, ακόμα κι αν χάσουν ένα 10-20% μετά από 10 χρόνια. Κάθε βράδυ θα το πριζώνω έτσι κι αλλιώς, ας βγάλει 300.000 χιλιόμετρα σε 20 χρόνια και μετά πάμε για άλλα. Λέμε τώρα.
Στην περίπτωση όμως ενός ΜΧ-30, που κοστίζει 33 χιλιάρικα, οι εξελίξεις θα το φέρουν αντιμέτωπο με μια δραματική απαξίωση. Σε 5 χρόνια, μπορεί να μην το αγοράζει κανείς και να πρέπει να ρίξεις την τιμή στα 10 χιλιάρικα. Όπως ακριβώς σήμερα στέκονται όλοι σκεπτικοί στο Leaf πρώτης γενιάς. Ποιος θα πάρει αμάξι με οικογενειακές διαστάσεις και 100 χιλιόμετρα αυτονομίας; Μόνο κάποιος που μένει σε προάστιο, που δεν τον νοιάζουν οι μικρές διαστάσεις, ίσα-ίσα που επιζητά την περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τα κουβαδάκια, αλλά δεν κάνει και πάρα πολλά χιλιόμετρα καθημερινά. Μικρό κοινό.
Την ίδια στιγμή, το πιο φτωχικό κι άσχημο και προσγειωμένο Kona δεν πρόκειται να σε κερδίσει στην έκθεση. Όμως, θα μπεις και θα βγεις σαν άνθρωπος. Το παιδί σου θα κάτσει πίσω σου κανονικά κι όχι σαν τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή του Ναυπλίου. Θα βγάλει άνετα τα χιλιόμετρα που πρέπει, ακόμα κι αν πρόκειται για την έκδοση με τη μικρή μπαταρία. Θα το πάρεις για πρώτο και δε θα σε προδώσει.
Το λύσαμε λοιπόν; Χμμμ, σχεδόν! Γιατί μπαίνει κι ο παράγοντας της τιμής. Για 32 και 33 χιλιάρικα, η ποιότητα του ΜΧ-30 είναι ασύγκριτη. Και σκέφτεσαι ότι κοστίζει λίγο παραπάνω από τα Honda e/Mini/Nissan Leaf/e-208/Corsa. Δηλαδή αν κάποιος έχει σκοπό να δώσει 30 για αυτοκίνητο πόλης, ας δώσει 33 να πάρει αμαξάρα. Όμως, να είναι συνειδητοποιημένος ότι είναι το δεύτερο, το αστικής χρήσης. Και να μη ζητά πολλά σε θέματα χώρων. Ενδεχομένως, η τελευταία μου ένσταση να αφορά τον δικό μου σωματότυπο και μια καλλίγραμμη κοκόνα να μην εκφράσει το παραμικρό παράπονο.
Εις αναμονή της οδήγησης, έχω αφήσει τα στοιχεία μου και για τα δύο μοντέλα.
-
Το παιδί σου θα κάτσει πίσω σου κανονικά κι όχι σαν τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή του Ναυπλίου.
Εντάξει κλαίω από τα γέλια!! Όλο το κέιμενο πολύ καλό βέβαια...κέφια το sabas!!
Το είδα και εγώ στο περιοδικό αλλά μου έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση η αυτομία. Εν έτη 2021 έχει αυτονομία i3 του 2015. Απαράδεκτη υλοποίηση από την Μάζντα σε αυτό το θέμα. Κατά τα άλλα σίγουρ ακαλοφτιαγμένο και αρκετά όμορφο.
-
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπούν σε αυτά τα λεφτά με τόσο χαμηλή αυτονομία...αν κ από εμφάνιση εμένα μου αρέσει .
-
To ηλεκτροκίνητο CX-30 δεν έχει σχεδιαστεί για μεγάλες αποστάσεις, αλλά γι' αυτούς που έχουν ήδη ένα συμβατικό ιχ και θέλουν ένα άλλο, ηλεκτρικό, είτε για την πόλη είτε για λίγο παραέξω διαδρομές κατά κύριο λόγο κυκλικές.
Έτσι έχει σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα το βάρος να κρατιέται σε λογικά επίπεδα και να μην ανεβαίνει πολύ το κοστολόγιο, αλλά και εξόχως, για να αφήσει χώρο στο επερχόμενο CX-30 REX να αναλάβει αυτό το ρόλο των μεγάλων διαδρομών.
-
To ηλεκτροκίνητο CX-30 δεν έχει σχεδιαστεί για μεγάλες αποστάσεις, αλλά γι' αυτούς που έχουν ήδη ένα συμβατικό ιχ και θέλουν ένα άλλο, ηλεκτρικό, είτε για την πόλη είτε για λίγο παραέξω διαδρομές κατά κύριο λόγο κυκλικές.
Νομίζω το mazda κάνει χωρίς την επιδότηση 37.000. Λίγο πιο ακριβό (κανά χιλιάρικο) πρέπει να ειναι το peugeut e 2008 με αυτονομία 320 χιλιόμετρα. Δεν είμαι σίγουρος για τις τιμές, νομίζω ομως οτι κινούνται στα ίδια επίπεδα... γιατι να μην πάρει κάποιος το e 2008 που ειναι ακόμα πιο ωραίο, μεγαλύτερη αυτονομια?
-
Δεν έχουν σχέση στην ποιότητα και δε μιλάω μόνο για την απτή (που κι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά). Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Mazda, έχοντας λιώσει οικογενειακώς ένα 121 (από καινούριο μέχρι την απόσυρση μετά από 25 χρόνια κι άπειρα χιλιόμετρα), ένα 323 GTX (τετρακίνητο τούρμπο) και τρία Miata για την αφεντιά μου. Όλα έτρωγαν τρελό ξύλο, με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση και δεν έκαναν τσικ. Ο πωλητής επέμενε ότι και τα σημερινά Mazda φτιάχνονται στην Ιαπωνία.
Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο μοντέλο θέτει πολλούς περιορισμούς στον αγοραστή του, αυτούς που ανέφερα, μειώνοντας πολύ το αγοραστικό του κοινό.
-
Δεν έχουν σχέση στην ποιότητα και δε μιλάω μόνο για την απτή (που κι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά). Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Mazda,
Δεν διαφωνώ. Οτι κ να ισχύει όμως, σε αυτά τα χρήματα με αυτή την αυτονομία δνε νομιζω τουλάχιστον στην Ελλάδα να τα καταφέρει...ακόμα κ με τους παράγοντες που αναφέρεις, εγώ θα αγόραζα το e 2008, ειναι ωραίο κ η αυτονομία στα ηλεκτρικά ειναι το άλφα κ το ωμέγα, διότι είναι οχήματα με πολλούς περιορισμούς. Να είμαι ειλικρινής, ήδη σκέφτομαι να προτεινω στην εταιρία που εχω το leasing (leaf) αν γίνεται κ με ποιους όρους αντικατάσταση στο πεζάκι.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης