-
Το Lean με τελική 140 km/h θα πήγαινε άνετα με τέτοια ταχύτητα;
-
Πώς θα το σκεφτόμουν αν ήμουν στη θέση σου:
έχω ήδη 310.000 χιλιόμετρα και μπορώ να περιμένω 2-3 χρόνια πριν αλλάξω αυτοκίνητο.
Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, βλέπω ότι το καινούριο Scenic πετρέλαιο κοστίζει 20κάτι χιλιάρικα. Το Leaf κοστίζει 33 και 36 η πλούσια έκδοση, με ημιαυτόνομη οδήγηση. Ας πούμε 10 χιλιάρικα πάνω. (Όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια, γιατί σε 3 χρόνια μπορεί να υπάρχουν άλλα 10 ηλεκτρικά μοντέλα ώστε να επιλέξεις).
Πότε θα αποσβέσεις αυτά τα επιπλέον χρήματα; 120 χιλιόμετρα την ημέρα ισούνται με 1,5 ευρώ ρεύματος με νυχτερινή φόρτιση στο σπίτι. Με πετρέλαιο που καίει 5 λίτρα στα 100, είναι 8,5 ευρώ. Κέρδος 35 ευρώ την εβδομάδα, 140 ευρώ μηνιαίως μόνο από το κομιούτ της δουλειάς. Ας πούμε ότι μαζί με τη διαφορά σε τέλη κυκλοφορίας και τα σέρβις που δε χρειάζεται το ηλεκτρικό, βγαίνει ένα διχίλιαρο το χρόνο.
Θες 5 χρόνια δηλαδή για να κάνεις απόσβεση.Αν το 2020-2021, η ΔΕΔΔΗΕ έχει όντως εγκαταστήσει ένα επαρκές δίκτυο φορτιστών (δε χρειάζεται να είναι τετραψήφιο νούμερο, όπως δήλωσε η ίδια. Ας είναι 100 φορτιστές σε σωστά σημεία), τότε το Leaf μπορεί να παίξει τον ρόλο του οικογενειακού. Που σημαίνει ότι θα κάνει αρκετά χιλιόμετρα επιπλέον και θα αποσβεστεί νωρίτερα από τα 5 χρόνια.
Βέβαια, με τόσα χιλιόμετρα, τίθεται θέμα κατάστασης μπαταριών. Σύμφωνα με όσα διαβάζω σε ξένα φόρουμ, μέτρησαν Tesla με 150Κ χιλιόμετρα κι είχε χάσει μόνο 5% χωρητικότητας. Εν τω μεταξύ, αυτά τρώνε πολύ ζόρι γιατί φορτίζουν συνέχεια σε ταχυφορτιστές. Αν εσύ το φορτίζεις το βράδυ με χαμηλή παροχή, θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Όπως και να έχει, η αντοχή στο χρόνο μένει να αποδειχθεί κι ευτυχώς θα έχουμε πολλά δεδομένα στα επόμενα χρόνια από τους φίλους Ευρωπαίους, που τόσο καιρό γράφουν χιλιόμετρα με το τσουβάλι. Στο εξωτερικό υπάρχουν ηλεκτρικά ως ταξί (μόλις φτάνει στην πιάτσα, το πριζώνει), ως αυτοκίνητα πωλητών που γυρνούν την επαρχία. Όταν στη Νορβηγία (με τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που είναι ο μεγάλος αντίπαλος των μπαταριών), οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι στο 25-30%, στη χώρα μας θα έκαναν πάρτι. Μας λείπουν οι υποδομές και τα φράγκα για να τα αγοράσουμε, ψιλοπράγματα χαχαχα! -
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Το Lean με τελική 140 km/h θα πήγαινε άνετα με τέτοια ταχύτητα;145 ηλεκτρονικά περιορισμένη. Σαφώς κι έχει πολλή δύναμη μέχρι εκεί, άλλωστε η Nissan ανακοινώνει ότι φτάνει την τελική του σε 18,6'.
-
Αν το 2020-2021, η ΔΕΔΔΗΕ έχει όντως εγκαταστήσει ένα επαρκές δίκτυο φορτιστών (δε χρειάζεται να είναι τετραψήφιο νούμερο, όπως δήλωσε η ίδια.
Xρειάζεται. Γιατί αλλιώς θα παρουσιάζεται το φαινόμενο του συνωστισμού, που ήδη γίνεται στην πιο πολυσύχναστη διαδρομή των ηλεκτρικών, Λος Άντζελες - Σαν Φραντσίσκο (600 χλμ.). Εκεί πας στο σταθμό για μπρίζωμα, καφέ, ψιλό/χοντρό , και βρίσκεις ουρά μπροστά σου από άλλους που θέλουν να φορτίσουν.
Αποτέλεσμα, το ταξίδι με ηλεκτρικό παίρνει μερικές φορές ακόμη και τον ...διπλό χρόνο από ένα κοινό ΙΧ.Κάτι άλλο, είναι ανώριμο ακόμη το Ληφ για τέτοια χρήση, σε 5-6 χρονάκια θα θες μπαταρίες, οι οποίες κοστίζουν ένα τσουβάλι λεφτά.
-
μου αρέσει η παραπάνω ανάλυση σου... απλά θέλω να σημειώσεις ότι το Scenic (10500 € με 120000 χλμ) και όλα τα προηγούμενα diesel μου τα αγόρασα μτχ.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Προσομοιάζω την κατάσταση με αυτή το 1991-92, την πρώτη και μεγάλη απόσυρση. Όπου μέσα σε δύο χρόνια μάθαμε τι θα πει αμόλυβδη, ψεκασμός μονού ή πολλαπλού σημείου, καταλύτες, ελεύθερα πετρέλαια για επαρχία μόνο, τεράστια αύξηση στα καύσιμα, εισαγωγή τελών κυκλοφορίας και τα τοιαύτα. Θα ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο, θα γίνει χαμός.
Και στα μετάχειρα. Τα οποία δεν κρατάνε τιμή έτσι κι αλλιώς, σε λίγο θα τα δίνουνε έναντι πινακίου φακής για να πάρουνε τα 'καινούργια που δεν καίνε και δεν ρυπαίνουν' . Η χαρά του μεταχειρολάγνου.Οι αλλαγές θα είναι μεγαλύτερες από το 1991-92! Τα καταλυτικά ήταν απλώς μια ομαλή εξέλιξη της υπάρχουσας κατάστασης. Τώρα πάμε σε 'νέες' (ως προς τη μαζικότητα τους) μορφές ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) που δημιουργούν απαιτήσεις σε υποδομές, οι οποίες και δεν υπάρχουν και θέλουν χρόνο και χρήμα για να δημιουργηθούν.
Από την άλλη, τα περί 'πινακίου φακής' τα θεωρώ υπερβολικά, όπως και ότι τα μεταχειρισμένα ήδη δεν πιάνουν τιμή. Μέσα στο 2018 πούλησα diesel 3,5 ετών στο 71% της τιμής του καινούριου. Δεν το λες κι άσχημο...
-
Θες να σου δώσω να πουλήσεις και το Grand Vitara του πατέρα μου; Και μη μου πεις ότι είναι 'δεινόσαυρος' γιατί 4 χρόνια μετά την αγορά του ΔΕΝ ήταν.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα είναι σε δέκα χρόνια ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο σημερινό μοντέλο των 32 χιλιάδων, όπως ήταν τότε το Vitara. Ποιος μας λέει ότι σε 10 χρόνια, δεν αποκλείεται τα ηλεκτρικά να κινούνται τσάμπα και τα φυσικά αέρια σχεδόν τσάμπα και τότε να είναι παράλογο να πάρεις ένα σημερινό βενζίνης των 7-8 λίτρων; Ένα 3008 βενζίνης των 32 χιλιάδων, ας πούμε.Το γεγονός ότι πούλησες ΣΗΜΕΡΑ, που ΔΕΝ έχουν κυνηγήσει τα πετρέλαια όσο πρόκειται, ένα μοντέλο 3,5 ετών ΔΕ λέει τίποτα. Κι εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε πουλήσει το 2008 το Vitara και να πιάσουμε καλά λεφτά. Στο παραπάνω παράδειγμα φαίνεται ένα κοιμόταν λογικοφανές μέλλον, όπου ακόμα κι η βενζίνη 'δεινοσαυρίζει'. Σκέψου το πετρέλαιο...
-
Ο χρήστης dgrgtc έγραψε:
@dimsabasμου αρέσει η παραπάνω ανάλυση σου... απλά θέλω να σημειώσεις ότι το Scenic (10500 € με 120000 χλμ) και όλα τα προηγούμενα diesel μου τα αγόρασα μτχ.
Δικός μου είσαι! Κι εγώ αγοράζω πάντα μεταχειρισμένο. Έχε κατά νου ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισάγονται χωρίς δασμούς.
Θα καλοέβλεπα πολύ ένα Renault Zoe (είσαι και Ρενάκιας) για τη σύζυγό μου. Μοντέλα με 40 Κ χιλιόμετρα πωλούνται 6-7-8 χιλιάρικα, ενώ το Fluence πάει 1-2 χιλιάρικα κάτω. Ένα τέτοιο θα μπορούσε να τραβήξει όλα τα αστικά χιλιόμετρα της οικογένειας και να μείνει το Verso υγραέριο για τα μακρινά. Πολύ προτιμότερο σενάριο από το να αντικατασταθεί το Verso από το Arona CNG που σκεφτόμουν τις προάλλες. -
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
...Ποιος μας λέει ότι σε 10 χρόνια, δεν αποκλείεται τα ηλεκτρικά να κινούνται τσάμπα και τα φυσικά αέρια σχεδόν τσάμπα και τότε να είναι παράλογο να πάρεις ένα σημερινό βενζίνης των 7-8 λίτρων; Ένα 3008 βενζίνης των 32 χιλιάδων, ας πούμε....
Η ελληνική λογική. Αν μεταφερθεί μεγάλη μάζα στα ηλεκτρικά και στα αέρια, απλά θα ανέβει η τιμή του καυσίμου για να βγάλει τα σπασμένα το κράτος.
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
...Ποιος μας λέει ότι σε 10 χρόνια, δεν αποκλείεται τα ηλεκτρικά να κινούνται τσάμπα και τα φυσικά αέρια σχεδόν τσάμπα και τότε να είναι παράλογο να πάρεις ένα σημερινό βενζίνης των 7-8 λίτρων; Ένα 3008 βενζίνης των 32 χιλιάδων, ας πούμε.
...
Η ελληνική λογική. Αν μεταφερθεί μεγάλη μάζα στα ηλεκτρικά και στα αέρια, απλά θα ανέβει η τιμή του καυσίμου για να βγάλει τα σπασμένα το κράτος.
Οποτε σε 15 χρονακια το να οδηγας ντιζελακι παλι θα συμφερει αφου θα ειναι ενας μικρος αριθμος στην επαρχια, καθως το βαρος της φορολογησης θα πεσει στα οικολογικα ωπου θα υπαρχει και ψωμι....χαχαχαχαχα αρα βλεπουμε μελλοντικα με βαση τον ελληνοκρατικο τροπος σκεψης...οποτε επενδυστε αφοβα σε ντιζελ καρντασια....και μην μου πητε οτι δεν ειναι σοβαρες αποψεις και τοποθετησεις αυτες γιατι αμα σκεφτειτε τη πολιτικα ανθρωπακια μας κυβερνανε εδω και 60 χρονακια λοιπον και ποσο ωφελιμιστικος και ξεδιαντροπος ειναι ο τροπος σκεψης τους τοτε θα κατανοησετε οτι αυτην η αλουκατη τοοοθετηση μου, μαλλον ειναι η πιο πιθανη (μην πω σιγουρακι) να αποτελει τετελεσμενο των μελλοντικων χρονων στην χωρα μας....
Στάλθηκε από το HUAWEI Y625-U51 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Η άνοδος στην τιμή του φ.α. ή της κιλοβατώρας πιθανολογώ ότι θα είναι αστεία για αρκετά χρόνια.
Διότι μπορεί στο λίτρο βενζίνας το 1 ευρώ να είναι φόροι, άρα αυτός που θα πάει στο φ.α. ή το ηλεκτρικό να γλιτώσει πολλά φράγκα και το κράτος να τον αρμέξει λιγότερο, αλλά θα κάνει κάτι άλλο:
Επειδή η κατανάλωση φ.α. ή ηλεκτρικού ρεύματος για κίνηση οχημάτων αυτή τη στιγμή αλλά και μετά από αρκετά χρονάκια είναι ΑΣΤΕΙΑ σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή φ.α., θα ανεβάσει την τιμή του καυσίμου για πάρα πολύ λίγο, π.χ. θα βάλει την κιλοβατώρα 1 λεπτό του ευρώ πιο ακριβή ή π.χ. το φ.α. αντίστοιχα λίγο επάνω.
Η διαφορά θα είναι ότι το παραπάνω λεπτό του ευρώ θα το πληρώνουν όλοι, όχι μόνο αυτοί που θα αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή φ.α.. Έτσι το κράτος βάζοντας όλους στο λογαριασμό, όπως άλλωστε κάνει με το τέλος υπέρ των πράσινων ΑΠΕ,θα μαζέψει σιγά σιγά το κάθε ευρώ που χάνει από κάθε λίτρο βενζίνας χωρίς να ανοίξει μύτη.Τα προβλήματα που έχει είναι άλλα, το γεγονός ότι αν πάρει πελάτες από τη βενζίνη ή το πετρέλαιο, θα τους χάσει το πανίσχυρο λόμπυ των διυλιστηρίων/βυτίων/βενζινάδων το οποίο δε σηκώνει χωρατά.
Επίσης σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί να προγραμματίσει νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί αλλιώς η ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να σηκώσει όγκους.
Σαν σύμμαχό του θα έχει τον σεαα, ο οποίος βλέπει πωλήσεις πίσω από όλη αυτή την ιστορία, και μάλιστα πολλές. -
Dstou, έχεις το Prius κι ένα πετρέλαιο. Ποιο; Τι διαδρομές κάνεις;
-
Nτάστερ 1.5, εθνική, επαρχιακές οδοί, εργοταξιακή χρήση, κουβαλήματα διάφορα. 190.000 χλμ. , 4 χρόνια.
-
Τετρακίνητο; Έχει τέτοιο εταιρικό ένας κουμπάρος που δουλεύει σε εταιρία με ανεμογεννήτριες κι έχω οδηγήσει όλες τις γενιές. Σκυλί κι εργαλείο!
Στην τελευταία ανανέωση του στόλου, σκεφτόμουν να το πάρει στην έκδοση 1.6 με εργοστασιακή εγκατάσταση υγραερίου αλλά δεν έβγαινε τετρακίνητο. -
@ dimsabas: Ηρέμησε λίγο και μην τρελαίνεσαι με το πόσο απαξιώθηκε το Grand Vitara σας.
Σε 10 χρόνια, το πόσο θα πωλείται ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο, είναι σχεδόν αδιάφορο! Πρώτα από όλα γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη τα αντίστοιχα μεταχειρισμένα έχουν πολύ μικρή αξία και προς τα εκεί πάνε τα πράγματα και εδώ. Και επιπλέον, επειδή αν το καινούριο αυτοκίνητο που θα πάρεις τώρα, σου κάνει μια οικονομία της τάξης των 1.000 - 1.500 Ευρώ το χρόνο σε καύσιμα σε σχέση με το παλιό σου, σε 10 χρόνια θα έχει πολύ μικρή σημασία το αν θα το πουλήσεις ένα χιλιάρικο παραπάνω ή λιγότερο.
Τέλος, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να υπολογίζουμε τι μας συμφέρει με τα τωρινά δεδομένα. Εδώ βεβαίως ισχύει το 'κάνε με μάντη, να σε κάνω πλούσιο'. Είσαι μάντης;
-
Δεν είμαι μάντης, προσπαθώ όμως να μαθαίνω από τα λάθη του παρελθόντος. Αν έχεις πουλήσει το 3,5 ετών πετρέλαιό σου στο 71% της αξίας του, μπορείς άνετα να μιλάς εκ του ασφαλούς. Έλα μωρέ, τι είναι ένα χιλιάρικο πάνω ή κάτω σε δέκα χρόνια, έτσι κι αλλιώς δεν πιάνουν τίποτα τότε, θα το έχεις γλιτώσει επί δέκα τόσα χρόνια...
Αν είχες πάρει στα 61 σου ένα τζιπάκι που γούσταρες και μετά ζούσες την απόλυτη παράνοια, τι θα έλεγες;
Απόλυτη παράνοια = τέλη κυκλοφορίας στα 880 ευρώ.
Φόρος πολυτελείας στα 440 ευρώ (ευτυχώς είχε περάσει την πενταετία).
Βενζίνη από το 0,70 να φτάνει και στο 1,70 για ένα βενζινοβόρο όχημα που θέλει μπόλικη από δαύτη.
Η απαξίωση να είναι σκανδαλώδης, να μην πιάνει τίποτα αν το πουλήσεις.Έχεις δώσει 32 χιλιάρικα, δεν μπορείς ούτε να το χρησιμοποιήσεις ούτε να το πουλήσεις. Μόνη λύση η παράδοση πινακίδων, πόσο λογικό;
Αν τα είχες ζήσει αυτά, θα αποκτούσες μια επιφυλακτικότητα. Όποιος αθηναίος μού προτείνει να πάρει πετρέλαιο, τον αποθαρρύνω. Ήδη η τιμή έχει ξεπεράσει το 1,40. Τι θα γίνει αν στην πενταετία απαγορευτεί η κυκλοφορία; Αν πολλαπλασιαστούν τα τέλη; Αν δεν μπορεί ούτε να το πουλήσει ούτε να το χρησιμοποιήσει;
Ναι, πιάνω το χειρότερο σενάριο αλλά επειδή ζούμε σε ένα κράτος μπουρδέλο, πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον που πλέον βλέπουμε αυτή την κίνηση να γίνεται σε πολιτισμένα κράτη, που έχουν μια συνέπεια στις κινήσεις τους.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν είναι για το ένα χιλιάρικο πάνω στη δεκαετία αλλά μπορεί άνετα να διαμορφωθεί μια κατάσταση αντίστοιχη με τα μεγάλου κυβισμού, αφόρητη και παράλογη. Κι επειδή σού αρέσουν οι παροιμίες, εδώ ταιριάζει το 'κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε'.
-
Να ρωτησω κατι, αφελως
Το ανεφερε ο dstou απ εξω απ εξω, αλλά για την τοπικη αγορα
Ολο αυτο το πετρέλαιο και η βενζινη, πού θα καταναλωθει , αν παμε σε ηλεκτροκινητα μεσα μετακινησης?
Δλδ οι μεγαλες πετρελαϊκές τι θα το κανουν τοσο εμπορευμα? Γιατι το να σταματησουν τις εξορύξεις, δεν προκειται
Ουτε να παει ολος αυτος ο ογκος πετρελαιου, για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας -
Tα τελευταία χρόνια, και λόγω της κρίσης, οι τιμές των μετάχειρων δεν πέφτουν με το ρυθμό που θα περίμενε κάποιος αφού λόγω αφραγκίας ο κοζμάκης έχει πέσει σε αυτά με τα μούτρα. Εξαίρεση τα χαροκαμμένα δίλιτρα, τζιπούρες, κάμπριο και τα τοιαύτα. Νομίζω θα είναι παροδικό το φαινόμενο.
Θυμάμαι μετά την πρώτη απόσυρση, οι τιμές των παλαιών μη καταλυτικών ΙΧ πήραν την κατιούσα και μετά από μερικά χρονάκια δεν μπορούσες να τα ξεφορτωθείς με τίποτα, δεν τα έπαιρνε κανένας από τα χέρια σου. Γεγονός που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι αντιπροσωπείες κάνοντας ιδιωτικές 'αποσύρσεις' για να πείσουν τον κοζμάκη να αγοράσει την πραμάτεια τους, 'αποσύροντας΄το παλιό ιχ, το οποίο είτε πωλείτο από κάποια συνεργαζόμενη μάντρα, ή γινόταν ανταλλακτικά.
Πιστεύω θα δούμε σε ριπλέι το έργο. -
Ο χρήστης harisma23 έγραψε:
@ dimsabas: Ηρέμησε λίγο και μην τρελαίνεσαι με το πόσο απαξιώθηκε το Grand Vitara σας.Σε 10 χρόνια, το πόσο θα πωλείται ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο, είναι σχεδόν αδιάφορο! Πρώτα από όλα γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη τα αντίστοιχα μεταχειρισμένα έχουν πολύ μικρή αξία και προς τα εκεί πάνε τα πράγματα και εδώ. Και επιπλέον, επειδή αν το καινούριο αυτοκίνητο που θα πάρεις τώρα, σου κάνει μια οικονομία της τάξης των 1.000 - 1.500 Ευρώ το χρόνο σε καύσιμα σε σχέση με το παλιό σου, σε 10 χρόνια θα έχει πολύ μικρή σημασία το αν θα το πουλήσεις ένα χιλιάρικο παραπάνω ή λιγότερο.
Τέλος, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να υπολογίζουμε τι μας συμφέρει με τα τωρινά δεδομένα. Εδώ βεβαίως ισχύει το 'κάνε με μάντη, να σε κάνω πλούσιο'. Είσαι μάντης;
Ωραιος!!!
Στάλθηκε από το HUAWEI Y625-U51 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης alexandros.K έγραψε:
Να ρωτησω κατι, αφελως
Το ανεφερε ο dstou απ εξω απ εξω, αλλά για την τοπικη αγορα
Ολο αυτο το πετρέλαιο και η βενζινη, πού θα καταναλωθει , αν παμε σε ηλεκτροκινητα μεσα μετακινησης?
Δλδ οι μεγαλες πετρελαϊκές τι θα το κανουν τοσο εμπορευμα? Γιατι το να σταματησουν τις εξορύξεις, δεν προκειται
Ουτε να παει ολος αυτος ο ογκος πετρελαιου, για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειαςΑν δεις παρουσιάσεις της Saudi Aramco (βέβαια θα μου πεις είναι biased) λένε ότι σε μερικά χρόνια δεν θα φτάνει η παραγωγή του diesel γιατί θα το ζητάνε οι μεταφορές και οι μεγάλοι κινητήρες. Ή κάτι τέτοιο.
Βενζίνη ή diesel