-
Ο χρήστης dettol έγραψε:
Δεν έκανες πλάκα μιλώντας για συχνό ουρία
Για φαγητό δεν σταματησες πουθενά;ενα τοστ για πρωινο & μια τυροπιτα εφαγα μονο (burek)... δεν πειναγα
πρεπει να ηπια ομως 3 λιτρα νερο και 4-5 καφεδες , εξου και η συχνουρια -
Εξαιρετικό το σχόλιο και ωραία η διαδρομή . Κάποια στιγμή θα την κάνω . Διάβασα ότι από τον Σεπτέμβριο τα σύνορα Σκόπια - Σερβία ενοποιήθηκαν και θα γίνονται μία φορά . Ισως ο Οκτώβριος-Νοέμβριος να είναι η καλύτερη περίοδος για τέτοιες διαδρομές , όπως και από Μάρτιο μέχρι Μάιο .
Το κακό είναι ότι ορισμένες φορές με πονάει λίγο το νεύρο στο πόδι , κάτι που στις παλιές εποχές της περασμένης δεκαετίες δεν με ενοχλούσε . Αλλά τότε ήταν αλλιώς και η ηλικία .
Τότε έκανα 800 χλμ σε ένα απόγευμα . Ανκόνα - Μόναχο ή Ανκόνα - Λυών .
-
Εντυπώσεις απο τα πρώτα 1300 χιλιόμετρα ιδιαίτερα ικανοποιητικες πιστεύω πως το αυτοκίνητο είναι πολύ κοντά στην premium κατηγορία και σαφώς ανώτερο από το χτραιλ σε εσωτερικό , οδηγική συμπεριφορά, τιμόνι , κιβώτιο και στήσιμο αυτοκίνητου.
Συμπαγές χωρίς τριγμούς ,το acc λειτουργεί άψογα χρειάστηκε όταν μπήκα αττική οδό από ολύμπια και ρυθμισμένο στα 120 και κοντινή απόσταση , ακινητοποιήθηκε το μπροστινό αυτοκίνητο και με κράτησε μια χαρά.
Tα χιλιόμετρα έγιναν 2 φόρες αθηνα - γαλατάς με επιστροφή και μια αθηνα -κυμη με επιστροφή,μέσος όρος 5,5 l/100km , εθνική 125-130. -
Kilomeater,εχει 2 βδομαδες που εκανα αυτη τη διαδρομη...
Εγω πηγα μεσω Βουλγαριας-Καλοτινα και βγηκα για Νις απο εκει.....Σκοπια δεν μπηκα,δε μπορω να βλεπω τη σημαια τους,καθαρα προσωπικο το θεμα.Σερβια ειναι Χ Α Λ Ι Α ο δρομος.....Νις Βελιγραδι ολο κρουκ κουκ ο δρομος με ανεβοκατεβασματα....εκει αδερφε πρεπει να εχασα ενα 10% στα αμορτισερ ΣΤΑΝΤΑΡ.
Απο Βελιγραδι για Νοβισαντ ο δρομος καλυτερος,βασικα μια απεραντη ευθεια και καλοστρωμενος.
Τα αναποδα ισχυουν Ουγγαρια Σερβια.....Νοβισαντ-Βελιγραδι χαααααλια ο δρομος, Βελιγραδι Καλοτινα φοβερα καλυτερος.
Το λυπηθηκα το αμαξι ....οχι οτι εβγαλε προβλημα αλλα σε τετοιους δρομους (υποψην Βουλγαρια στρωσανε πολυ οι δρομοι), σκοτωνεις ζαμφορ μπροστα,αμορτισερ ψαλιδια και τα ταλαιπωρεις...
Την αλλη φορα εγω προσωπικα καραβι Ιταλια και βουρ κεντρο ευρωπης....δεν ξαναπαταω σερβια.
-
Που να έκανες και Βελιγράδι-Ζάγκρεμπ που έκανα πέρυσι.....Παρίσι-Ντακάρ η φάση,τόσο χάλια που το Βελιγράδι-Νις το θεωρείς και καλοστρωμένο....
-
Απαραδεκτοι Κωστα....να φανταστεις σταματησα σε βενζιναδικο να αφαιρεσω αερα απο τα λαστιχα για να τσιμπανε και αυτα φορτιο απο τις λακουβες...
Ακομα και η υδροπνευματικη της Σιτροεν θα ειχε προβλημα σε τετοιους δρομους....απατη κατασταση.
-
Εγώ πάντως με το C4 δεν κατάλαβα τίποτα.....
-
ενταξει , ειναι καποια κομματια που δεν ειναι οπως θα περιμενες στη Σερβια σε αυτοκινητοδρομο αλλα δεν θυμαμαι σε καποιο σημειο να με προβληματισαν ... ηταν και αδειοι οι δρομοι και μπορουσα να αλλαξω λορίδα αμεσα αν εβλεπα κανα τραχυ κομματι
με τι αυτοκινητο πηγες; εγω δυο φορες που εχω περασει, με το C5-υδρο πριν δυο χρονια και με το 5008 τωρα , δεν με ενοχλησε -
Επειδή και εγώ έχω κάνει την διαδρομή αθηνα- ζαγκρεμπ αρκετές φόρες δεν αντιμετώπισα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα , πάντα από σκοπια εάν πας καλοτινα είναι κανένα 2ωρο παραπάνω.Στις αρχές το μήνα θα κάνω πάλι την διαδρομή αθηνα-ζαγκρεμπ-σπλιτ και ζαγκρεμπ-σαλτσμπουργκ.
-
Η διαδρομή της Βουλγαρίας είναι αυτοκινητόδρομος παντού ? Γιατί μέχρι πριν 5-6 χρόνια δεν ήταν .
-
Ναι ,cruiser,ακομα και εξω απο Sandanski ειναι αυτοκινητοδρομος. Υπαρχει ενα κομματι ακομα εκτος,αυτο μεσα στα βουνα που θυμιζει τα δικα μας Τεμπη.
Kilomeater,με ενα απλο vitara πηγα! Η αυτο εχει σκληρη αναρτηση η εγω το φοβηθηκα περισσοτερο απο οτι επρεπε.
Καλοτινα στο τελος,εχει 3 χιλιομετρα πλακοστρωτο.....αστο εκει βγαζεις μαντηλια και κλαις.
-
Πριν από 6 μήνες που πέρασα είχε μείνει μετά το Σαντάνσκι εως το Μπλαγκόεβγκραντ που δεν ήταν αυτοκινητοδρομος.
-
Βάζοντας δύο τυχαία σημεία σε Αθήνα και Νίς μου δίνει τις δύο διαδρομές κοντινές
https://www.google.gr/maps/dir/38.00478 ... !5i1?hl=el877 από Σκόπια , 930 από Προμαχώνα . Δίνει όμως 1 ώρα διαφορά στον χρόνο για το δεύτερο , βέβαια δεν έχεις σύνορα με την Βουλγαρία .
Αλλά βλέπω πολύ λίγο Α/Δ στην Βουλγαρία , αλλά και στην Σερβία στην δεύτερη διαδρομή .
-
Στη Σερβία έχει ένα κομμάτι 50-60 χλμ παλιού δρόμου στην κοιλάδα του Πρέσεβο, λίγα χλμ αφού μπεις από τα Σκόπια. Τον φτιάχνουν αλλά θέλει ακόμα χρόνο. Μετά είναι όλο αυτοκινητόδρομος.
-
Σωστά Κωστή έτσι είναι.
-
παιδια Σερβια το κομματι εχει κλεισει και ειναι 100% αυτοκινητοδρομος πλεον
ουτε τα GPS δεν τον εχουν ομως
(και εφαγα ενα ψιλο πακετο στο κατεβασμα) -
Kilomeater,αυτα τα 60χλμ που λες,ο Θεος να τα κανει αυτοκινητοδρομο.....ειναι τοσο δυνατα τα σκαμπανεβσσματα που σου κοβουν ταχυτητα αν πηγαινεις π.χ με 130.
Κατι αλλο για τα παιδια που μας διαβαζουν: καυσιμα και μικροφαγωσιμα σερβια,ΠΟΤΕ.....1.60 εχουν το diesel.
Φορτωνεις απο βουλγαρια και εισαι ετοιμος με 1.15.
Ουγγαρια το ιδιο,παμφθηνο πετρελαιο και βενζινη. -
Πέρυσι τέτοια εποχή ακόμα στα χωματουργικά ήταν...μπράβο οι Σέρβοι....
ΥΓ: Ηλία,χρόνια πολλά για προχθές....
-
Κλείνω ένα έτος με το 5008, οπότε παρακάτω ένα mini review μακράς χρήσης .
Με την επιστροφή αυριο από το προσφατο ταξιδάκι ουγγαρία , θα συμπληρώσω κοντά τα 19.000. Εγινε και το πρώτο ετησιο σερβις , κατι άλλο εκτος από βενζινουλα δε χρειαστηκε. Το μοντέλο που εχω ειναι με κινητήρα βενζίνης (1.6 165 ΕΑΤ6), GT Line + ολο τον διαθέσιμο εξοπλιστικό κατάλογο που διεθετε η πεζω στην Βιέννη. .
Μιας και εβγαινε στα ιδια χρηματα με το GT ειχα εξετάσει και την ιδεα του diesel αλλα τελικά προτίμησα τη βενζίνη… από τότε δεν ξανα ασχολήθηκα με τον κινητηρα , καύσιμα κτλ . Αντίθετα ασχολήθηκα αρκετα με τα διαφορα εξτρα τα οποια ζουμε κάθε μερα και τα οποια τελικα διαμορφώνουν ένα ιδιαιτερα ευχαριστο περιβαλλον που σου αρεσει κάθε φορα που το χρησιμοποιεις. Ως highlights λοιπον θα ανεφερα-η πανοραμική οροφη
από την πρώτη στιγμή και κάθε μέρα ειναι κατι που μου φτιάχνει τη διάθεση. Το καλοκαιρι που κατεβασα το αμαξι Ελλαδα την σφράγισα (εχω παρει ηλιοπροστασια με βεντουζες που την κλεινει ενώ μπορει να κανεις deplοy και το εσωτερικο σκιαστρο να μη φαινεται) .. εζησα το αμαξι ετσι για σχεδον ένα μηνα και είναι τελειως διαφορετική η εμπειρια . Στο ‘δικο’ μας κλίμα εδώ πανω μενει ανοιχτη ολο το χρονο σχεδον , και ειδικα με βροχη , συννεφοα και τιποτα χιονια είναι απολαυση. Για το σκοτεινο εσωτερικο (το αμαξι μεσα είναι ολο μαυρο ακομα και τα pillars και ο ουρανος) είναι απαραιτητη ώστε να είναι αρκετα φωτεινο.-η αυτοματοποιηση
και εδώ συμπεριλαμβανω και το αυτοματο κιβωτιο που είναι απαραιτητο για να επιτευχθουν καποιες λειτουργιες . Εκ των υστερων υποστηριζω ότι από μονο του είναι αρκετος λογος για να αλλαξεις αμαξι και να πας σε ένα συγχρονο. Σε ταξιδια οι λειτουργιες adaptive cruise control , lane assist , android auto (να εχεις μαζι σου τη μουσικη σου από το cloud) είναι κατι που δεν μπορω να οδηγήσω χωρις πλεον , αλλαζουν τελειως την εμπειρια χρήσης.Καποια πραγματακια είναι πιθανώς περιττά (πχ το αυτοματο parking , το οποιο λιγες φορες μονο βρήκα χρήσιμο) , ενώ καποι αλλα είναι παιχνίδια (πχ με τις καμερες στο παρκαρισμα μπορω να παρκαρω παντα στο κεντρο των διαγραμμίσεων, σημαντικό για ψυχαναγκαστικούς τύπους σαν εμένα ..:-)-τα καθίσματα
η πιο απλή ευκολία, η θέρμανση , επαιζε κάθε πρωι από Οκτώβρη εως Απρίλιο… κάθε μερα μια ανεση που μου έλειπε. Σε μεγαλα ταξιδια το μασαζ επισης βοηθαει, στο τελευταιο μεγαλο ταξιδι από Ελλαδα το ‘δουλεμα’ στη μεση που μου εκανε το καθισμα για τις τελευταιες 2-3 ωρες οδηγηματος εκανε τη διαφορα . επισης το napa leather είναι εξαιρετικο στην αφη και την αισθηση , και δεν το βρηκα προβλημα ουτε τον καιρο που ήμουνα Ελλαδα . Η 3η σειρα (η οποια είναι και αυτή κανονικα με napa leather ) εχει δοκιμαστει αρκετες φορες και με ενηλικες και είναι αξιοπρεπεστατη ενώ η αγαπημένη διαμόρφωση είναι των 6 θέσεων (2+2+2) . Φετος το καλοκαιρι καταφερα να παμε και με τις 3 σειρες ανοιχτες ολιγοημερες διακοπες και να χωρεσουμε τα πραγματα , πραγμα που μου φαινόταν αδύνατο, αλλα με λιγο προσοχη στους ογκους όλα γινονται-το focal
μπήκε για την εξτρα ηχομονωση αλλα τελικα σαν ηχοσυστημα κανει τη διαφορά καθως σαν πακετο δινει ευχάριστο ακουστικά περιβάλλον με εξαιρετικό ήχο. Δεν ειχα ασχοληθει ποτε ουτε προκειται με custom εγκαταστασεις ηχου σε αυτοκινητο , οποτε ετσι υπαρχει μια εργοστασιακη λυση και για το πολύ κοσμο να εχει μια τετοια εμπειρια. Επειτα από αυτό θα προτεινα σιγουρα τις αναβαθμισμενες εκδοσεις ηχου σε κάθε εταιρια/αμαξι αντιστοιχως.-τα led φωτα
δε με ειχε απασχολήσει το θεμα σοβαρα, και οι απλες λαμπες που ειχε το C5 πιστευα ότι είναι οκ. Τα φωτα ηρθαν ως πακετο μαζι με όλα τα άλλα.
Το πρώτο βράδυ που οδήγησα κατάλαβα ότι εχει μεγάλη διαφορά, ειδικα σε σκοτεινα μερη εξω από την πολη καμια επαρχια , αυξανουν κατά πολύ την ικανοτητα να δεις τι συμβαινει γυρω γυρω. Δεν χρειαζεται να αναψεις καν τη μεγαλη σκαλα , το κανει μονο του στα σκοταδια, εγω βρισκω όμως και την απλη δεσμη υπεραρκετη για τις περισσότερες περιπτώσεις . Σε ερημικό δρόμο επαρχία με τη μεγάλη ενταξει, γινεται μέρα .Άλλο χαρακτηριστικο που εχει εκτιμηθεί είναι ο χώρος , κατι που μας πόναγε με το C5, ειδικα για ογκώδη αντικείμενα όπως επιπλα κτλ που αγοραζουμε για το σπιτι (εδώ τα ηθη είναι DIY, τα μεταφέρεις όλα μονος σου… υπαρχει delivery service αλλα είναι συχνά εξωφρενικά ακριβο). Εχω καταφερει να μεταφερω πραγματα που παλαια ηταν no-go ενώ ακομα και σε ένα απλο τριημερο το ότι μπορεις να πεταξει πισω ότι θες , είναι μια ανακούφιση. Κοντα σε αυτό το θεμα και
Μερικά από τα πράγματα δεν εχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς οποτε επιφυλάσσομαι για μελλοντική περιγραφή. Πχ τον κοτσαδόρο δεν τον εχω βαλει ουτε μια φορα – δεν εχω τραβηξει κατι, το grip control το επαιξα μονο λιγες μερες με τα χιόνια αλλα τα λαστιχα δεν είναι τα καταλληλα για ασφαλή συμπεράσματα (είδα όμως διαφορα με και χωρις).
Εκτίμηση 1 χρόνο μετά σε σχεση με τις προσδοκίες : bασικά είναι ότι περίμενα, δεν υπήρχε κάποια έκπληξη.
Είναι σε όλα μια αναβάθμιση από το προηγούμενο αμάξι, με εξαίρεση την υδρο του C5 που δεν την φτάνει. Δεν έχει να κάνει με ημιάκαμπτο (τον οποιο συνεχίζω να βρισκω πολύ καλα ρυθμισμένο σε σημειο που να μου είναι αδιάφορη η ύπαρξη του) , αλλά το ότι η ανάρτηση ακουμπά σε ελατήρια και όχι στις μπουκάλες που ειχε το C5 , δεν συγκρίνεται… όμως το ηξερα από πριν , περιμενα ότι δεν θα ξαναβρω την ιδια συμπεριφορα και ηταν ενας αποδεκτός συμβιβασμός.
Κάτι που εμαθα με αυτό το αυτοκίνητο κάτι είναι ότι το επιπεδο εξοπλισμού αλλάζει τελείως την εμπειρία που αποκομίζεις χρησιμοποιώντας το. Εχει τυχει να μπω σε δυο ακόμα (ένα 3008 και ένα 5008) με διαφορετικό config , κατέληξα ότι η οποια αίσθηση είναι τελείως υποκειμενική και βασισμενη στην εικονα που παιρνεις όταν οδηγας το συγκεκριμενο επιπεδο εξοπλισμου, μπορει να διαφέρει σημαντικά προς το καλύτερο η χειρότερο από την εντύπωση κάποιου άλλου με διαφορετικό configuration. Σημείωση για το μέλλον λοιπόν, αναμεσα στην επιλογη μετριος εξοπλισμός και μεγαλύτερο αμαξι ή φουλ εξοπλισμο και μικροτερο, πάντα στη δευτερη .Στα μείον
το παρμπρίζ το οποιο θα μπορούσε να είναι αθερμικο (δεν υπήρχε σαν επιλογή) ενω και το θερμαινόμενο παρμπριζ που εβαλα ως επιλογη το χειμώνα θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικο… σε ένα mondeo ταξι που ειχα μπει περυσι δουλευε καλυτερα . Επίσης θα ηθελα να εχει επιλογη για θερμαινομενο τιμονι η Peugeot ή θερμαινόμενα πίσω καθίσματα .. δεν ειχε κανένα από τα δυο στον κατάλογο .
Σε καποιους δρομους που είναι μοιαζουν με τσιμεντένιοί, τα εργοστασιακά λαστιχα κανουν πολύ θορυβο, ενώ σε γενικες γραμμες είναι αθορυβο, εκει κατι γινεται και βροντανε. Ευτυχως σπανια πετυχαινειες τετοιο δρομο και ελπιζω με την αλλαγη ελαστικων σε Michelin καποια στιγμη την επομενη χρονια να έχει βελτιωση και εκει.
Τέλος για να γκρινίαξω, το ambient light εσωτερικα θα μπορούσε να αλλάζει και χρώματα, όχι μονο ενταση.Μπόνους η εμπειρία οδήγησης στην Ελλάδα
Γενικα ηταν θετικη η συνεισφορά του αμαξιου, βοηθησε τις διακοπες μας να γινουν ανετα και ξεκουραστα, ισοπέδωσε αποστάσεις . Μεσα στην πολη ηταν η πρωτη φορα που μου φανηκε μεγαλο το αυτοκινητο και ότι ασφυκτιούσε.. μαλλον ψυχολογικο θα ηταν γιατι το C5 ηταν μεγαλυτερο και δεν ειχα θεμα στου ιδιους δρομους. Σε κατι παραλιες στυλ πορτο κατσικι κτλ, αντικειμενικα υπαρχει προβλημα αλλα ευτυχως δεν ειχαμε καποια αβαρία.
Το μονο που δεν ξερω αν αξιζει για ελλαδα είναι η πανοραμικη λογω ηλιου… αν το αμαξι είναι συνεχεια παρκαρισμενο σε σκια την ημερα, δεν θα είναι προβλημα , εν κινησει δε ζεσταινεται .
Με αφορμη αυτό να πω ότι το A/C εχει δυσκολη δουλειά να κανει γιατι ο χωρος του αμαξιού είναι μεγάλος μεσα, εχει πολύ ογκο να καλυψει . Επιπλέον εχει πολλές γυάλινες επιφάνειες και με ντάλα ηλιο πρέπει να δουλεύει στο φουλ για να κρατήσει το αμάξι δροσερό. -
Ολα οσα γραφεις ειναι απολυτως λογικα. Εχω μπει σε ταξιδι εκτος ελλαδος σε ταξι με ηλιοροφη και ηταν πραγματικα πολυ ωραια εμπειρια. Στην ελλαδα ομως, δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι καλη επιλογη.
Προσωπικα αυτο που θα ηθελα σε αυτοκινητο για χρηση στην ελλαδα ειναι αεριζομενα καθισματα (κυριως του οδηγου που με ενδιαφερει ). Ειναι κατι που υπαρχει σε συγκεκριμενα ακριβα μοντελα και ελπιζω με την παροδο των χρονων να φτασει και σε πιο οικονομικα οικογενειακα αυτοκινητα
Για τα ηλεκτρονια, συμφωνω απολυτα και ας βγουν καποιοι να πουν 'και με αυτοματο κιβωτιο, χωρις χαρτες και χωρις cruise control, μια χαρα οδηγουσαμε'. Η απαντηση ειναι οτι 'και χωρις ρευμα, αποχετευση και τρεχουμενο νερο μια χαρα ζουσε ο ανθρωπος'
Peugeot 5008 (SUV)