-
Πέρα από την πλάκα, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ούτε που θα καταλάβουν τη διαφορά και ούτε που θα τους ενδιαφέρει. Για εμάς που ενδιαφερόμαστε, το Drive είχε μια συγκριτική δοκιμή μεταξύ ενός Focus 1.0 με ημιάκαμπτο και ενός Focus 1.5 με πολλαπλούς συνδέσμους, όπου πρακτικά η διαφορά σε χρόνους ήταν αδιόρατη. Η διαφορά σε αίσθηση υπάρχει βεβαίως για όποιον ψάχνεται (λίγοι είναι αυτοί) αλλά σίγουρα δεν είναι τεράστια, όπως αναφέρθηκε από κάποιον.
Αν σας ενδιαφέρει: https://www.drive.gr/test-drives/dokimi/pollaploi-syndesmoi-vs-imiakamptoy-oli-i-alitheia
Ακριβώς όπως το λες. Η αίσθηση δεν μπορεί να αποδοθεί με χρόνους.
Ούτε και η υποκειμενική αντίληψη του εκάστοτε οδηγού για το πως συμπεριφέρεται ένα μηχανικό σύνολο συγκριτικά με κάποιο άλλο. -
Αυτή η ελαφρώς tail-happiness συμπεριφορά ήταν πάντα στοιχείο της οδικής συμπεριφοράς όλων των γενιών του Focus. Και ήταν ένα από τα στοιχεία που το έκανε πιο ενδιαφέρον οδηγικά, καθώς ελάττωνε την φυσική υποστροφή που έχουν λίγο - πολύ όλα τα μπροσθοκίνητα. Ποτέ δεν την βρήκα ανησυχητική (είχα Focus mk1, mk2 και έχω mk3.5), αλλά αντιθέτως ήταν πάντα διασκεδαστική. Πολύ δε παραπάνω με τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που περιορίζουν την υπερστροφή εν τη γενέση της. Εγώ μάλιστα θα ήθελα να αφήνουν λίγο παιχνίδι παραπάνω.
Να ρωτήσω με ποια άλλα αυτοκίνητα, εκτός των Focus, έχεις ζήσει;
-
Αλλά αυτοκίνητα; Θα γράψω μόνο όσα είχα εντός οικογενείας ιδιόκτητα, γιατί αν προσθέσω και αυτά με τα οποία έχω κάνει από 100 χιλιόμετρα και πάνω, θα βγει ολόκληρο σεντόνι.
Πάμε λοιπόν:
Seat Ibiza mk1 900, μετατροπή σε 1500.
Mazda 3 (1989) 1300.
Renault Clio mk1 1.4.
Ford Fiesta mk5 1.25.
Citroen Saxo 1.6 VTS (αυτό κι αν ήταν tail happy).
Focus mk1 και mk2 1.6.
C-Max mk1 1.8.
Fiesta mk6 1.4 και 1.6.
Hyundai Atos.
Mercedes A150 mk2 1.5.
Audi A3 8P 2.0T.
Peugeot 308 mk1 1.6T.
Skoda Rapid 1.6 TDi.
Focus mk3.5 1.5 TDCi.
-
Χμ... Βλέπω ποικίλες υλοποιήσεις πίσω ανάρτησης. Εξακολουθεί να με εκπλήσσει η άποψη σου για τη συμπεριφορά του Focus.
Skoda Rapid 1.6 TDi, αυτοκινητιστής στο επάγγελμα να υποθέσω;
-
Όχι, αρχιτέκτονας εν μέσω κρίσης. Το Rapid ήταν μια έξυπνη αγορά ανάγκης, σε μια εποχή που έπρεπε να περιορίσω τα έξοδα μου. Έκανα με αυτό 48.500 Km σε 3,5 χρόνια με χαμηλό κόστος καυσίμων και ακόμη χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Για την ακρίβεια, πέρα από τα σέρβις και τις αλλαγές λαδιών που στοίχισαν στο σύνολο 400 Ευρώ, δεν έριξα ούτε μια δεκάρα παραπάνω (σε φρένα, λάστιχα κτλ). Και μετά από 3,5 χρόνια έπιασε πάνω από το 70% της αρχικής τιμής του.
Κατά τ' αλλά, όπως βλέπεις από την ποικιλία των εταιριών δεν έχω κόλλημα με καμία μάρκα. Επίσης, όπως καταλαβαίνεις υπήρξαν αυτοκίνητα που μου έκαναν το κέφι, καθώς και άλλα που ήταν απλώς εργαλεία.
Πραγματικά όμως κι εμένα με εκπλήσσει η δική σου άποψη για τη συμπεριφορά της πίσω ανάρτησης του Focus. Μιας ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσμων) που θεωρείται ένα από τα βασικά ατού του αυτοκινήτου από τους ειδικούς και όχι μόνο.
-
Πουλακι μου, ησουν καγκουρακι και εσυ;;;...saxo vts, τετραπεταλουδο, ελευθερη ροη;;;;
Περα απο παρενθεσεις ολο με ford εισαι...fordakia
-
Στην τρυφερή ηλικία των 31 ετών μπόρεσα να αγοράσω το πρώτο μου 'σβέλτο' αυτοκίνητο, ένα Saxo VTS 1.6 16v. Κάγκουρας δεν ήμουν ποτέ. Μια σκούπα κι ένα σπέσιαλ πρόγραμμα είχε, που όμως έφταναν για να αγγίξει τα 140 άλογα. Στις ακριβές μετατροπές δεν πιστεύω. Αν χώσεις 3-5-10 χιλιάρικα σε ένα αυτοκίνητο, πιστεύω ότι αυτό απλώς σημαίνει ότι εξ αρχής αγόρασες λάθος αυτοκίνητο.
Κατά τ' αλλά το ειδικό βάρος της Ford στο σύνολο των αυτοκινήτων που είχα οφείλεται σε ένα τυχαίο γεγονός. Συγκεκριμένα το ότι κάποια στιγμή απέκτησα κάποιες χρήσιμες γνωριμίες μέσα στη Ford. Μέσω αυτών μπορούσα να αγοράζω σε εξαιρετικές τιμές κάποια ελάχιστα χρησιμοποιημένα εταιρικά αυτοκίνητα. Αν οι γνωριμίες μου ήταν π.χ. στην Opel, θα είχα πολύ περισσότερα Opel αντί για Ford, καθώς για μένα σε οποιαδήποτε αγορά μου το σημαντικότερο στοιχείο που αναζητώ είναι το VFM.
-
Νομιζω στο audi με dsg το ειχες, σωστα;;;
Δεν ειχες καποιο θεμα εσυ.
Διαβαζω τωρα για το dsg (direkt schalt getriebe....τωρα το μαθα αυτο...το ξερες;;)
-
Αν δεν είχε βάλει νερά πίσω από την κολώνα του τιμονιού το A3 μάλλον είχε paddles και όχι puddles. Το βλέπω συνέχεια να γράφεται από πολλούς και είπα να καταθέσω τη φιλολογική μου πινελιά...
-
Ναι, το Α3 μου είχε το 6άρι DSG υγρού τύπου πρώτης γενιάς. Τελείως απροβλημάτιστο στα 55.000 Km που το είχα και πολύ ευχάριστο. Είχε και paddles πίσω από το τιμόνι για χειροκίνητη λειτουργία. Άχρηστο στο 98% του χρόνου σε ένα τόσο δυνατό αυτοκίνητο (με πρόγραμμα περί τα 250 άλογα και 35 κιλά ροπής) αλλά πολύ ευχάριστο όταν αποφάσιζες να γυρίσεις σε manual.
-
Mea culpa! Το διορθώνω, καθώς εκ παραδρομης έγινε το λάθος.
Εξάλλου όποιος τα έχει (είχε), ξέρει και να τα προφέρει!
-
Πραγματικά όμως κι εμένα με εκπλήσσει η δική σου άποψη για τη συμπεριφορά της πίσω ανάρτησης του Focus. Μιας ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσμων) που θεωρείται ένα από τα βασικά ατού του αυτοκινήτου από τους ειδικούς και όχι μόνο.
Μα ακριβώς αυτό λέω. Το πάτωμα του Focus αποτέλεσε σχολή στην κατηγορία του. Αν και εραστής της ιταλικής σχολής έβγαλα το καπέλο στην Ford από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί του.
Έπεσε πολύ δάκρυ την μέρα που έμπαινε η παραγγελία του Ecoboost και μας ανακοινώθηκε η εγκύκλειος με τον ημιάκαμπτο. -
Σήμερα κάναμε ένα ταξιδακι Ηράκλειο Χανιά. Είδα ένα νούμερο κατανάλωσης που μέχρι σήμερα δεν είχα αντικρίσει! 6.4 στα 100
Νορμάλ οδήγηση με ταχύτητες κοντά στα όρια του ΒΟΑΚ, ο οποίος οκ είναι τραγικός... Το πολύ δηλαδή 120 με πιο συχνή ταχύτητα τα 100 με 110. Πάντως και τις προσπεράσεις μας κάναμε και ανηφορικό δρόμο είχε κ απ' όλα.
Η αλήθεια είναι πως είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουμε με την κοπέλα χωρίς έξτρα φορτίο... Μια βαλιτσουλα μόνο για 2ημερο.
Πάντως καταλαβαίνω πως με καλά στρωμένο πλέον μοτέρ έχει πέσει αρκετά η κατανάλωση.
Περιμένω με αγωνία να δω το νούμερο μόλις γυρίσουμε Ηράκλειο
-
Υπαρχει καποιος μπουσουλας για το ποια μοντελα ηρθαν με πολλαπλους πισω μιας και κοιταζω για μεταχειρισμενο;
Ερχονταν αρχικα τα St-line με τον 1.0 125Hp με πολλαπλους ή οχι; Οποιαδηποτε βοηθεια για εκδοσεις/κινητηρες/χρονολογιες που βγηκαν με πολλαπλους πισω θα ηταν πολυτιμη!
Επισης ποσο πανω σε καταναλωση ειναι ο 1.5 με 150Hp σε σχεση με τον 1.0 125Hp?
-
Αρχικά με πολλαπλούς έρχονταν μόνον τα 1500 βενζίνης και τα 2000 ντίζελ (νομίζω και όλα τα Vignale). Μετά έγινε μύλος η υπόθεση...
-
Τα 1000αρια δεν είχαν ποτέ πολλαπλούς
-
Πολλαπλών συνδέσμων ανάρτηση είχαν μόνο τα Active, Vignale, και στις υπόλοιπες εκδόσεις μόνο τα 1.5 ecoboost. Ο χιλιάρης και όλα τα diesel ειχαν ημιάκαμπτο. Αυτό μέχρι τον Απρίλιο του '19. Από κει και μετά το Active διατήρησε τους πολλαπλούς συνδέσμους, για το Vignale δεν παίρνω όρκο.
-
Πολλαπλών συνδέσμων ανάρτηση είχαν μόνο τα Active, Vignale, και στις υπόλοιπες εκδόσεις μόνο τα 1.5 ecoboost. Ο χιλιάρης και όλα τα diesel ειχαν ημιάκαμπτο. Αυτό μέχρι τον Απρίλιο του '19. Από κει και μετά το Active διατήρησε τους πολλαπλούς συνδέσμους, για το Vignale δεν παίρνω όρκο.
Σίγουρα είχαν πολλαπλούς και τα δίλιτρα ντίζελ.
-
milt wrote:
Σίγουρα είχαν πολλαπλούς και τα δίλιτρα ντίζελ.
και 1500 ντίζελ είχαν ή έχουν πολλαπλούς. Έτσι μου είχαν πει τον οκτωβριο
-
Άραγε αγόρασε κάνεις στην Ελλάδα 2λιτρο diesel?
Ford Focus MK4