-
Ωρε φιλε Ηλια,
Το αυτοκινητο μου το εχεις δει... απο τη βαφη στη λαμαρινα αν θυμηθεις, λες να μην εχει φυγει με τα μουτρα, με τον κωλο και με ολους τους τροπους?
Μη κοιτας που τωρα παω 'κο, κο, κο' και βγαζω αυγα απο πισω.Εχω κανει τετακε στην Πεντελη ξημερωματα... κατεβαινοντας απο το βουνο, με κρυα λαστιχα, αποφασισα να κανω το κομματι μου. Βρεθηκε ενας μοναχικος τυπος που ανεβαινε... κατηφορα, κρυα λαστιχα, λιγο τιμονια, λιγο τσικ τα φρενα, και γυρισα προς την κατευθυνση που ερχομουνα. Το μονο που εκανα συνειδητα ηταν να συνεχισω να παταω φρενο γιατι ενοιωθα πως επιανε, ΑΦΟΥ ομως ειχαμε περασει τη φαση 'το φερνω'.
Οσες φορες ομως πηγαινοντας στο δρομο προς Επιδαυρο και προς Κρανιδι Πορτο Χελι που πηγαινα μαλλιοκουβαρα (για εμενα τουλαχιστον, εκει καταλαβα τι σημαινει brake fade) ενιωθες οτι εφευγε η μουρη, αφηνες λιγο και μαζευοταν μια χαρα.
Να θυμισω ομως παλαι, οτι ολες οι οδηγιες των κατασκευαστων μιλουν για μεσες, νορμαλ καταστασεις και οδηγους. Αμα σου φυγει η μουρη επειδη πηρες στροφη των 80 με 120, δεν σε σωνει τιποτα.
-
Το κέντρο βάρους στα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εγγύτερο στον μπροστινό άξονα
και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κάθετη δύναμη
άρα και μεγαλύτερη τριβή ολίσθησης-πρόσφυση
ακριβώς στον μπροστινό άξονα.Το να βάλεις τα λάστιχα με τον καλύτερο συντελεστή τριβής ακριβώς μπροστά
επιτείνει την ανισοκατανομή πρόσφυσης ανάμεσα στα 4 ελαστικά.
Αν αυτό είναι καλό ή κακό, ίδωμεν
αλλά καλύτερα να μη συμβεί σε κανένα.ΥΓ: Συμμερίζομαι τη γνώμη κατά τα λοιπά πως αλλάζουμε λάστιχα τα 4 καινούρια μαζί.
Στα παλιά λάστιχα φροντίζουμε να αλλάζουμε θέσεις. -
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
επειδη τα παντα βασιζονται στην στατιστικη,
- το 85% των ανθρωπων που μετακινουν τα αυτοκινητα τους στην δυσκολη κατασταση οποια και αν ειναι αυτη, ακομα και αν τρομαξουν χωρις λογο, η πρωτη αντιδραση ειναι τα φρενα...
Χ 2.
Ξέρουμε λοιπόν ότι όταν φρενάρουμε η μεταφορά βάρους πάει στον εμπρός άξονα όπου και υπάρχει ανάγκη πρόσφυσης περισσότερη από του πίσω άξονα. Του μπροστινού άξονα λοιπόν τα ελαστικά θα αναλάβουν τη περισσότερη «δουλειά». Εμένα που δε με ενδιαφέρει να πηγαίνω στα όρια στις στροφές αλλά να έχω ότι καλύτερο σε φρενάρισμα πανικού θα τα έβανα μπροστά.Τι προτιμάς;Να σου φύγει ο πισινός ή η μούρη;Τι απο τα δύο μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα;
Επίσης η πρώτη αντίδραση δεν είναι τα φρένα,είναι το άφημα του γκαζιού. -
Ο χρήστης adensa έγραψε:
επειδη τα παντα βασιζονται στην στατιστικη,
- το 85% των ανθρωπων που μετακινουν τα αυτοκινητα τους στην δυσκολη κατασταση οποια και αν ειναι αυτη, ακομα και αν τρομαξουν χωρις λογο, η πρωτη αντιδραση ειναι τα φρενα...
Χ 2.
Ξέρουμε λοιπόν ότι όταν φρενάρουμε η μεταφορά βάρους πάει στον εμπρός άξονα όπου και υπάρχει ανάγκη πρόσφυσης περισσότερη από του πίσω άξονα. Του μπροστινού άξονα λοιπόν τα ελαστικά θα αναλάβουν τη περισσότερη «δουλειά». Εμένα που δε με ενδιαφέρει να πηγαίνω στα όρια στις στροφές αλλά να έχω ότι καλύτερο σε φρενάρισμα πανικού θα τα έβανα μπροστά.Τι προτιμάς;Να σου φύγει ο πισινός ή η μούρη;Τι απο τα δύο μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα;
Επίσης η πρώτη αντίδραση δεν είναι τα φρένα,είναι το άφημα του γκαζιού.Και φρενάρω μετά από 1-2 λεπτά.
-
αργεις
-
παιδιά μην τρελένεστε, εάν ο άνθρωπος τα κάνει τράμπα τα λάστιχα μετά από κάποια χλμ. όπως λένε οι κατασκευαστές θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις 2 καταστάσεις με αυτό το σετ ελαστικών.
-
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Εγω προσωπικα παντα αλλαζω και τα 4. Δεν με ενδιαφερουν οι αποψεις των αλλων και ας ξεκολλησουν να ασχολουνται με τη δικη μου. Ο φιλος που μπηκε ουτε σε πιστες μπαινει ουτε οδηγαει στα ορια ουτε ειπε πως εχει ειδικο αυτοκινητο. Το αναγαγατε σε επιστημη και μαλιστα απο τη μερια σας. Βαλτε εσεις τα καινουρια μπροστα και αφηστε το φιλο να βαλει τα καινουρια πισω που ειναι το σωστο. Αν διαφωνειτε μη προσπαθειτε να πεισετε εμενα γιατι εγω ξερω ποιο ειναι το σωστο αλλα στειλτε το email σας στους κατασκευαστεςΣτάλθηκε απο s4 με tapa
Πιο κόσμια παρακαλώ!!! [Admin]
-
Η λογική ότι φρενάρω κατά 80% με τα μπροστά λάστιχα, άρα θέλω καλά μπροστά λάστιχα για να έχω καλύτερο φρενάρισμα είναι απλοική και λάθος. Σπάνια πατάς ξερά φρένο σε ευθεία. Θα πατήσεις φρένο και θα κάνεις ελιγμό αποφυγής οπότε για να μην τρακάρεις πρέπει να κρατήσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου, για αυτό θέλεις τα καλά λάστιχα πίσω*.
Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, μείνετε στο ότι οι εταιρείες που έχουν γνώση του πως γίνονται τα τρακαρίσματα, λένε πάντα τα νέα λάστιχα πίσω. Δεν είναι μόνο το πόσο λιωμένα είναι, είναι και πόσο έχει ξεραθεί η γόμα τους.
Η περίπτωση CVT/4κίνησης που φθείρεται αν βάλεις πιο μικρή διάμετρο ελαστικά πίσω, είναι -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Εγω προσωπικα παντα αλλαζω και τα 4. Δεν με ενδιαφερουν οι αποψεις των αλλων και ας ξεκολλησουν να ασχολουνται με τη δικη μου. Ο φιλος που μπηκε ουτε σε πιστες μπαινει ουτε οδηγαει στα ορια ουτε ειπε πως εχει ειδικο αυτοκινητο. Το αναγαγατε σε επιστημη και μαλιστα απο τη μερια σας. Βαλτε εσεις τα καινουρια μπροστα και αφηστε το φιλο να βαλει τα καινουρια πισω που ειναι το σωστο. Αν διαφωνειτε μη προσπαθειτε να πεισετε εμενα γιατι εγω ξερω ποιο ειναι το σωστο αλλα στειλτε το email σας στους κατασκευαστες
Στάλθηκε απο s4 με tapa
Πιο κόσμια παρακαλώ!!! [Admin]
Σορρυ admin απλα ο εν λογω ανθρωπος είναι και ειρωνας και νομιζει ότι του απευθυνουν τον λογο
-
Μπάχαλο.
Να τολμήσω εγώ να ρωτήσω αν η κίνηση παίζει ρόλο ή το θέμα είναι 100% το αν θα μπούν μπροστά ή πίσω? -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Μπάχαλο.
Να τολμήσω εγώ να ρωτήσω αν η κίνηση παίζει ρόλο ή το θέμα είναι 100% το αν θα μπούν μπροστά ή πίσω?να τολμησεις!!!
Οχι, δεν παιζει ρολο που ειναι οι κινητηριοι τροχοι. Ο κανονας 'τα καινουρια πισω' ισχυει παντου.
Η λογικη του κανονα εχει να κανει με την κατα το δυνατον πρόληψη απροβλεπτων** και ταυτοχρονα 'αμάζευτων'** αντιδρασεων του οχηματος, παντα με την αιρεση του 'Τα 2 μονο λαστιχα μπαινουν εξ' αναγκης, το να βαλεις 4 καινουρια ειναι το βελτιστο'.Τα υπολοιπα που εχουν αναφερθει εδω, τυπου: 'ομως σε μια πιστα', 'εγω ειμαι χερας', 'μενω σε βουνο', 'το σαραντατριο', 'ενα το χελιδονι', 'ο προπαππους μου ελεγε' κλπ, δεν εχουν σχεση καμμια με το θεμα.
**για/απο τον μεσο οδηγο και οχημα
-
trident1971 δεν ξέρεις.
Εμείς που ξέρουμε θα τα βάλουμε μπροστά. -
Αντε ρε απο εκει!!!
-
Κατ'αρχήν να σας ευχαριστήσω ΟΛΟΥΣ για τις απαντήσεις σας.
Τελικά τα λάστιχα μπήκαν μπροστά. Tο αμάξι είναι ένα toyota auris 1.4 του 2007. Υποστροφικό από τη μαμά toyota.
Τα καινούργια λάστιχα μπροστά βοήθησαν στο να περιοριστεί σχετικά αυτό το φαινόμενο. -
Πολύ ωραία.
Βγάλε τα τώρα και βάλε τα πίσω. -
Το κράτημα του αυτοκινήτου βελτιώθηκε, πριν πρώτα έχανα τη μούρη μου και σχεδόν ποτέ το πίσω, οπότε γιατί να το κάνω αυτό?
Για να ψάχνω τη μούρη του auris κάθε λίγο και λιγάκι?
Τα λάστιχα που είναι πίσω τώρα ήταν μπροστά μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου και είχαν γράψει σαν μπροστινά 11000 χλμ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, πραγματικά με έχει βάλει να προβληματιστώ σοβαρά.
Θα επανέλθω μόλις έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη λόγω εμπειρίας. -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Το κράτημα του αυτοκινήτου βελτιώθηκε, πριν πρώτα έχανα τη μούρη μου και σχεδόν ποτέ το πίσω, οπότε γιατί να το κάνω αυτό?
Για να ψάχνω τη μούρη του auris κάθε λίγο και λιγάκι?
Τα λάστιχα που είναι πίσω τώρα ήταν μπροστά μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου και είχαν γράψει σαν μπροστινά 11000 χλμ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, πραγματικά με έχει βάλει να προβληματιστώ σοβαρά.
Θα επανέλθω μόλις έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη λόγω εμπειρίας.Ρε συ πλάκα έκανα δε το κατάλαβες; Αφού σε τόσες σελίδες μπροστά υποστήριζα και μόνο τώρα που τα έβαλες μπροστά σου είπα να τα αλλάξεις.
-
Το έχασα με το ποιος λέει μπροστά, ποιος λέει πίσω. Κώλος μας έκανα.
Η ουσία είναι να πατάει το αμάξι καλύτερα και αυτή τη στιγμή γίνεται. -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Το έχασα με το ποιος λέει μπροστά, ποιος λέει πίσω. Κώλος μας έκανα.
Η ουσία είναι να πατάει το αμάξι καλύτερα και αυτή τη στιγμή γίνεται.Αυτό είναι το πρόβλημα, νομίζεις ότι πατάει καλύτερα.
Με τα χειρότερα ελαστικά μπροστά ξέρεις τί έχεις και προσαρμόζεις την οδήγησή σου ανάλογα.
Βάζοντας τα πίσω, τη μια δύσκολη στιγμή ίσως να φύγεις αδιάβαστος. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Αυτό είναι το πρόβλημα, νομίζεις ότι πατάει καλύτερα.
Με τα χειρότερα ελαστικά μπροστά ξέρεις τί έχεις και προσαρμόζεις την οδήγησή σου ανάλογα.
Βάζοντας τα πίσω, τη μια δύσκολη στιγμή ίσως να φύγεις αδιάβαστος.Όταν τη μια μέρα μπαίνεις με χ χιλιόμετρα/ώρα σε στροφή και πας να φύγεις ευθεία και την άλλη με ίδιες συνθήκες σε κρατάει και νιώθεις ότι έχεις και καμιά 10αριά χλμ/ώρα. Δεν νομίζεις, πατάει καλύτερα..
Είναι σημαντικό να κρατάει το πίσω μέρος, δεν το υποτιμάω κάθε άλλο. Γι'αυτό άνοιξα και το topic.
Θα δούμε στην πορεία πως θα πάνε τα πράγματα και θα σας ενημερώσω.
2 Καινούργια Λάστιχα, Σε ποιον άξονα μπαίνουν?