-
Μιλάει για μεγαλύτερο όσο το δυνατόν φορτίο κινητήρα για την σχέση και τις στροφές που έχεις. Όχι την μεγαλύτερη ισχύ γενικά. Είχε δλδ ένα παράδειγμα με 60 χλμ με 2α-3η-4η-5η και η μικρότερη κατανάλωση ήταν με 5η , άρα γρήγορες αλλαγές, στις χαμηλότερες στροφές και με το υψηλότερο φορτίο του κινητήρα , φυσικά το τελευταίο δεν είναι κάτι που το βλέπεις κάπου , είναι κάτι διαισθητικό το ποσό υπερφόρτωση έχει ο κινητήρας ανάλογα με τις στροφές. Εκεί που το νιώθεις ότι ροπιαζει το αμάξι πολύ πριν αρχίσει να κρεμα η ταχύτητα.
Όσο μικρότερη η σχέση στο κιβώτιο για τα ίδια χλμ και άρα υψηλότερες στροφές και με χαμηλότερο φορτίο κινητήρα τόσο ανέβαινε η κατανάλωση.
Το καταλαβαίνεις και σε αμαξια που έχουν σπορ και εκο πρόγραμμα. Στο εκο βλέπεις σου ζητά μπαμ μπαμ να αλλάξεις ταχύτητα και μέχρι τα 80 σχεδόν σου έχει ζητήσει όλες τις σχέσεις. Στο σπορ αντίθετα τις αφήνει να γεμίζουν οι ταχύτητες ανεβάζοντας απόδοση αλλά σε βάρος της κατανάλωσης.
-
Στα περισσότερα αυτοκίνητα εδώ και χρόνια σου 'προτείνει' το αυτοκίνητο αλλαγή ταχύτητας για μέγιστη οικονομία (οικολογική οδήγηση το λεν κάποια). Εμπειρικά, σε κάποια λειτουργεί άψογα, σε κάποια σε κρεμάει λίγο.
Γενικά στο βίντεο δείχνει ότι δεν είναι πανάκεια η μέγιστη ροπή (μάλλον ελάχιστα πριν είναι το καλύτερο όπως φαίνεται) αλλά ούτε οι χαμηλές πολύ/κρέμασμα οπότε έχεις και τα αντίθετα αποτελέσματα.
-
...Επομενως θεωρητικα παντα, η αλλαγη ταχυτητας θα πρεπει να γινεται με το που αρχιζει να ροπιαζει στις 1900 rpm περιπου και ανεβασμα ταχυτητας σχετικα γρηγορα...ετσι ωστε να εισαι με π.χ.με 80-90 και 5η ταχυτητα ....
..... με γνωμονα την οικονομια καυσιμου παντα...
.........Για cruising που λεvε και στο χωριο μου για εθνικη....2000 rpm και 120χλμ/ωρα περιπου ...βεβαια με τετοιο εργαλειο προτιμας 130-150 ...χαλαλι τα τρια ευρω παραπανω .....Χουμορ κανω....
-
8:45 χαμένος χρόνος...
-
Ως γενικός κανόνας, στο ταξίδι τη μέγιστη οικονομία την πετυχαίνεις με τη μικρότερη ταχύτητα σε Km/h που σηκώνει η τελευταία σχέση σου, χωρίς να δυσανασχετεί ο κινητήρας. Είναι αυτή η ταχύτητα π.χ. τα 80Km/h με έκτη; Εκεί θα έχεις τη μεγαλύτερη οικονομία!
Όσον αφορά τη χρυσή τομή οικονομίας και ταχύτητας, αυτή είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα και συνηθειών του κάθε οδηγού. Αν θέλουμε να βρούμε ένα γενικό κανόνα, θα πω ότι προσωπικά θεωρώ ότι η χρυσή τομή οικονομίας και ταχύτητας είναι η ελάχιστη δυνατή ταχύτητα σε Km/h που μπορεί ή ανέχεται κάποιος να κάνει ένα ταξίδι. Εγώ π.χ. αδυνατώ να ταξιδέψω κάτω από 120 Km/h. Συνήθως ταξιδεύω με το cruise control στα 140, αλλά θεωρώ ως τη χρυσή τομή τα 120. Από τα 120 στα 140 έχω ακριβώς 20% μεγαλύτερη κατανάλωση (από 5 σε 6lt/100Km) έχοντας πολύ μικρότερη ποσοστιαία μείωση του χρόνου ταξιδιού.
-
υπενθυμιζω, 1.5 ΒΕΝΖΙΝΗ (95αρα) και το AC ρυθμισμενο στους 23C. Τα χιλιομετρα εγιναν σε μισό γυρο της πελοποννησου. Συνδυασμος εθνικης και επαρχιακων οδων. cruise control στο 120 στην εθνικη και 60-100 στις επαρχιακες. 5 ατομα στο αυτοκινητο και φορτωμενο με αποσκευες. Εχω καταληξει οτι, οπως αναφερθηκε και λιγο πιο πανω, οταν ανεβουμε πανω απο τα 120km/h η καταναλωση ανεβαινει αρκετα.
-
Εντάξει τα 120 που πραγματικά είναι 112-113 είναι το όριο που δεν καίει το αμάξι για αυτό και το 7. Αν τα 120 γίνουν 135 η κατανάλωση θα πάει εύκολα +2 λτ.
Επειδή κινήθηκα και εγώ πολύ Πελοπόννησο φέτος από Ελευσίνα μέχρι Νεάπολη Λακωνίας με 135-140 εθνική και 50-100 από Σπάρτη και κάτω έγραψα με 1.6 ντίζελ 5.3 μετρημένα στην αντλία. Αν αντίστοιχα πήγαινα εθνική ως 120 κοντέρ θα ήμουν 4.6. Αυτήν είναι η διαφορά βενζίνης ντίζελ 2.4 λτ και με διαφορά 25-30 λεπτά στην τιμή ( φυσικά ευνοείται το scross που είναι ελαφρύτερο από το τιγκουαν) .
Και στα 140 9 με 5.3 ( άντε 6 αν είχα τα κιλά του τιγκ). Αυτό δλδ που λέμε όσο πατάς τόσο ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του ντιζελ.
-
Εντάξει τα 120 που πραγματικά είναι 112-113 είναι το όριο που δεν καίει το αμάξι για αυτό και το 7. Αν τα 120 γίνουν 135 η κατανάλωση θα πάει εύκολα +2 λτ.
Επειδή κινήθηκα και εγώ πολύ Πελοπόννησο φέτος από Ελευσίνα μέχρι Νεάπολη Λακωνίας με 135-140 εθνική και 50-100 από Σπάρτη και κάτω έγραψα με 1.6 ντίζελ 5.3 μετρημένα στην αντλία. Αν αντίστοιχα πήγαινα εθνική ως 120 κοντέρ θα ήμουν 4.6. Αυτήν είναι η διαφορά βενζίνης ντίζελ 2.4 λτ και με διαφορά 25-30 λεπτά στην τιμή ( φυσικά ευνοείται το scross που είναι ελαφρύτερο από το τιγκουαν) .
απο την μια ειναι αδικη η συγκριση με τελειως διαφορετικο αμαξι, μικροτερο και ελαφρυτερο. Πριν μερικες εβδομαδες κινηθηκα στον βορειο αξονα, παλι 5 ατομα, παλι με αποσκευες και AC. Eκει 'το πατησα' περισσοτερο. Οχι φοβερα και τρομερα πραγματα, αλλα ειχα στο cruise control 130-140. Η τιμη πηγε στο 7.5-7.8 . Πανω απο 8l/100km ΔΕΝ εχω δει σε ταξιδι ποτε, τουλαχιστον με τις ταχυτητες που κινουμαι εγω.
-
Oσο για τους αεροδυναμικους θορυβους, συγνωμη, αλλα θα διαφωνησω. Μεχρι τα 120, ολα καλα. Πανω απο τα 130 ομως υπαρχει εντονο αεροδυναμικο βουητο, που φανταζομαι οτι σε σενταν δεν θα υπαρχει. Προσωπικα, το θεωρω τοσο εντονο που καθιστα το ταξιδι με συνεχομενα 140km/h ως κουραστικο.
-
Εντάξει εσύ το ξέρεις το αμάξι και εσύ το οδηγείς πάντως 7.8 με 140 με πέντε άτομα και φορτωμένο μου φαίνεται ΤΟ θαύμα !
Τον οδήγησα τον 1.5 στο καροκ ( ιδιο μέγεθος αλλά νομίζω πιο ελαφρύ το καροκ) στην μισή διαδρομή άναβε η ένδειξη απενεργοποίησης κυλίνδρων , που σημαίνει ότι δεν το ζορισα ιδιαίτερα , με δύο άτομα και άδειο, μερικές ρεπριζ 50-110 του έκανα για να δω πως τραβάει, και το αποτέλεσμα ήταν ένα στρογγυλό 10 , σε δρόμο τελείως ευθεία χωρίς στροφές.
Δλδ με 5 άτομα φορτωμένο αποσκευές για να έχεις κάτω από 8 , δεν ξέρω τι να πω πρέπει να δωσεις ρεσιτάλ οικονομίας.
ΥΓ: όταν συγκρινα scross Tiguan γι'αυτό έδωσα και 0.7 λτ επιπλέον στο μικρο είπα δλδ 6 από 5.3 έναντι 9 στα 140 δλδ 3 λτ διαφορά.
-
Εξηγουμαι. Όταν λέω 7.8 με 140 δεν σημαίνει ότι πήγαινα με 140 ακατεβατα. Τόσο ήταν η μεγιστη μου ταχύτητα στην ευθεία της Θήβας και σε μερικές προσπεράσεις. Την κατανάλωση των ταξιδιών την μετράω για ολόκληρο το ταξίδι. Πχ το 7.0 που είδατε στην φωτογραφία που ποσταρα πριν ήταν since refuelling. Έβαλα βενζίνη όταν έφυγα από τη δουλειά το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης και έβγαλα την φωτό όταν έφτασα σπίτι. Ενδιάμεσα είχα κάνει και 30-40 χλμ σε διάφορες παραλίες.
Εδώ κάτω το ταξίδι στο οποίο είδα το 7.8
-
Επίσης, αυτό που ανεβάζει την κατανάλωση γενικά, είναι οι επιταχύνσεις, είτε οι ρεπριζ που έκανες, είτε στην πόλη το σταμάτα - ξεκινά. Όταν πιάσεις ταχύτητα και πηγαίνεις σε ένα ταξίδι, η κατανάλωση δεν ανεβαίνει πολύ. Άσε που μέχρι τα 120 παίζει πολύ το 2-cylinder mode
-
Συμφωνώ απλά εφόσον σου αρέσουν οι βέλτιστες καταναλώσεις και η ομαλή με σταθερή ταχύτητα πορεία νομίζω ότι θα σου ταιριαζε περισσότερο το ίδιο σε ντίζελ. Θα είχες -2 λτ φθηνότερου καυσίμου και θα πήγαινες με περισσότερα χλμ.
-
Όπως είχα αναφέρει και τότε που το αγόρασα, το ντήζελ το απέφυγα διότι οι καθημερινές μου διαδρομές είναι μικρές και σε δρόμους που δεν μπορώ να αναπτύξω ταχύτητα τέτοια, ώστε να γίνει αναγέννηση του dpf.
Εγώ το υβριδικό RAV4 ήθελα, αλλά ας οψεται το ελληνικό φορολογικό σύστημα.Ο λόγος που εγραψα για τις καταναλώσεις είναι για να (ξανά) δείξω ότι σε συνθήκες ταξιδιού ή/και επαρχίας τα μοντέρνα βενζινοκίνητα δεν καίνε πολύ περισσότερο από τα ντήζελ.
-
Δεν έχω νέο βενζινοκίνητο για να έχω άποψη πόσο πέφτει η κατανάλωση στα ταξίδια. Τα τεστ ντραιβ πάντως που έχω κάνει μεταξύ βενζινοκίνητων και αντίστοιχων ντίζελ σε παρόμοιες συνθήκες μεταξύ τους βλέπω σταθερά μια διαφορά κατανάλωσης που υπερβαίνει τα 2 λτ.
Και τα ντίζελ αν τα πας σταθερά χωρίς απότομες αλλαγές ή φρένα θα πέσει περισσότερο οπότε η διαφορά μεταξύ τους μάλλον θα ανοιγει.
Σίγουρα αν κάνεις καθημερινά μικρές διαδρομές και 2 με 3 το χρόνο δεν αξίζει το ντίζελ για τον λόγο που ανέφερες.
Απλά η ένσταση μου παραμένει. Για να δεις 7.5 σε ταξίδι με βενζίνη πρέπει να το οδηγείς σαν ντίζελ και με πιο προσοχή ακόμα!
Οπότε το οποίο fun to drive επικαλούνται στην επιλογή τους οι αγοραστές πάει περίπατο. Γιατί απλά το έχω αλλά δεν του ανεβάζω ποτέ στροφές γιατί καίει δεν λέει κάτι , όταν στην καθημερινότητα είναι τροχοπέδη.
Και το 'θέμα' του ντιζελ είπαμε λύνεται και αν δεν κάνεις καθημερινά πολλά χλμ. Κάθε 1000 του κάνεις μια βόλτα στο περιφερειακό της πόλης σου με 4η-5η στις 3000 στροφές για ένα 20λεπτο και καις τα κατάλοιπα, και έτσι όταν θα το χρειάζεσαι για να πηγαίνεις οικονομικά χωρίς αυγό στο πόδι θα το έχεις και φυσικά κάθε φορά που βάζεις καύσιμο θα κερδίζεις 25-30 λτ στο λίτρο.
-
Καλημερα σας.
Πραγματικα η ψαλιδα εχει κλεισει σημαντικα μεταξυ βενζινης και πετρελαιου.
Ο καθενας βαζει τις προτεραιοτητες του.
Εγω αγορασα καινουριο αυτοκινητο και το tig για ασφαλεια, χωρους και πετρελαιο για οικονομια στο καθημερινο κοστος χρησης.
Πληρωνω σε συγκριση με το προηγουμενο αμαξι μου λιγοτερα σε τελη κυκλ. και κοστος μετακινησης + οτι δεν εχω φθορες λογω παλαιοτητας.
Το οφελος ειναι 30% σε κοστος μετακινησης.
Σε επιλογη βενζινης, το κοστος μετακινησης θα ηταν πιστευω το ιδιο με το παλιο μου αντε και κανενα ευρω παραπανω...αλλα θα ειχα καινουριο αμαξι και αλλης κατηγοριας αμαξι(C-suv) με hatchback το προηγουμενο.
Ειχα πανω απο 10ευρω/100χλμ με το παλιο και τωρα εχω 7ευρω/100χλμ..
-
Διαφωνω σε καποια απο τα οποια λες ή τουλαχιστον με το νοημα αυτων που λες. Θα εξηγησω. Το fun to drive το λενε αλλοι, δεν το εχω πει ποτε εγω. Μαλιστα, παντα ειχα περιεργεια να οδηγησω ντηζελ, αλλα ποτε δεν εχει τυχει μεχρι στιγμης.
Δεν ανεβαζω ιδιαιτερα στροφες, διοτι εχω αυτοματο κιβωτιο, οποτε αλλαζει μονο του αρκετα χαμηλα. Ακομα και σε sport mode να το βαλεις, δεν αλλαζει πανω απο τις 3000-3500 στροφες εκτος αν πατησεις αποτομα γκαζι και κανει kickdown.
Τελος, δεν το κανω επιτηδες να οδηγω 'οικονομικα', αλλα βγαινω εθνικη οδο και βαζω CC στα 120km/h. Για αυτον τον λογο αλλωστε ηθελα αυτοκινητο με adaptive cruise control, ωστε να κανω ανετα τα ταξιδια μου! Στις επαρχιακες οδους, πιανω ταχυτητα 70-100km/h (αναλογα με τον δρομο και με ποσα πηγαινει ο προπορευομενος) και μετα την διατηρω. ΕΙδικα σε τετοιες περιπτωσεις, πολυ συχνα μπαινει σε 2-cylinder mode ή/και σε coasting. Ε τι να εκανα; να καθομαι και να παιζω συνεχεια με το γκαζι;
Το ειχα πει απο την αρχη που το ειχα παρει το συγκεκριμενο αμαξι, οτι ειναι στημενο για χαλαρες καταστασεις. Δεν ξερω πως ειναι οι πιο δυνατες εκδοσεις του, αλλα υποθετω οτι δεν θα υπαρχουν τεραστιες διαφορες στα συγκεκριμενα θεματα.
-
Δεν συμφωνω ότι εχει κλέισει η ψαλίδα , φυσικά έχει να κάνει και τι συγκρίνουμε, γενικά η ψαλίδα ειναι μεγάλη και δεν βρισκω προσωπικα και πολλα επιχειρήματα για την αγορα βενζίνης.
Στην βενζίνη πας μονο αν :
-
θες επιδοσεις ( εφόσον φυσικά πάρεις από 150 άλογα και πάνω, γιατί επιδόσεις με 120 αλογα 1.0 τις ξεχνάς) χωρις να κοιτάς το οικονομόμετρο
-
θες πιο ραφιναρισμενη λειτουργια ( και αυτό πια έχει κουβέντα γιατι αν πας απο κοντα να ακουσεις τον ντιζελ της μαζντα οι 2 στους 3 θα πουν οτι ακουγεται σαν βενζίνη)
Αλλιώς και 30 λεπτα παραπάνω πληρώνεις το λιτρο και καις παραπάνω από 2 λτ ( οταν το πας σαν ντιζελ δλδ φιλακια το fun to drive ή όταν είσαι αδειος) ως και 5 λτ οταν εχεις fun to drive και εισαι και φορτωμενος και 3-4 λτ με σκέτο fun to drive.
Και περισσότερα τελη πληρώνεις.
Αν όλα αυτά τα βάζεις στην ζυγαριά και από την άλλη βάζεις μήπως καταργηθούν τα ντιζελ και μείνω με το κουσούμι στο χέρι ή κάνω λιγα χλμ καθημερινά και πως θα αναγγενηθεί το φίλτρο και βγάζεις νικητη την βενζίνη....μάλλον φταίει η πολυ πλύση εγκεφάλου που μας εχουν κάνει.
Φυσικά αν ενας ψάχνει αμαξι αποκλειστικα για πόλη και μικρές διαδρομές εννοείται δεν θα πάρει ντιζελ. υπάρχουν α΄λλες επιλογες.
Αλλα στα αμαξια σαν τιγκ το ντίζελ παραμενει ο κυριάρχος παικτης.
-
-
Λεω απλως τη γνωμη μου ...και διαβαζω και των αλλων.....αυτα....
θα ηθελες να μας το εξηγησεις λιγο καλυτερα;
αυτο που εγραψες νομιζω ειναι ο ορισμος ενος ιντερνετικου forum
-
Λεω απλως τη γνωμη μου ...και διαβαζω και των αλλων.....αυτα....
.Υ.Γ.Δεν εχω να πω κατι αλλο ...αυτο κανω και θα κανω.
VW Tiguan 2016