-
δες το παρακατο αρθρο τι κανει το καθενα. τι κλιμα ειναι αυτο που χρησιμοποιεις και δεν καταλαβενεις διαφορα απο το αιρ δεν ξερω. . εγο βαζο τη θερμοκρασια που θελω και δε χρειαζεται να παιζω με το κουμπακι της ρυθμισης. ειχα αμαξι με αιρ και δε με βολεψε.
http://www.raccars.co.uk/news/article/2343/what-is-the-difference-between-air-con-and-climate-control
google is your friend -
Καλό το άρθρο.
Πάντως με έπεισε ότι μου ταιριάζει καλύτερα το απλό Air-con.
Με τα 'έξυπνα' ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια και τους αυτοματισμούς δεν τα πάω καλά... -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Καλό το άρθρο.
Πάντως με έπεισε ότι μου ταιριάζει καλύτερα το απλό Air-con.
Με τα 'έξυπνα' ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια και τους αυτοματισμούς δεν τα πάω καλά...αλλο κεφαλαιο αυτο. εκει παω πασο. οπως βολευεται ο καθενας
-
Πάντως από clima σε clima παίζει ρόλο...και ο κατασκευαστής και η αξιοπιστία του.
Ακόμη θυμάμαι το Clima του 206 που είχα το 2002 και μου είχε βγάλει την πίστη.Στο 1ο μήνα, καινούριο αυτοκίνητο, έβγαλε το 1ο πρόβλημα το κλιμά. Εκεί που δούλευε ξαφνικά έσβηνε.
Στην Peugeot απλά κοίταξαν τον εγκέφαλο και δεν μπήκαν σε διαδικασία επίλυσης (λόγω μεγάλου κόστους και εγγύησης).Στους 3 μήνες, μόλις έβαζα μπροστά το κλιματιστικό ακουγόταν θόρυβος σαν να σερνόντουσαν αλυσίδες μέσα στους αεραγωγούς. Έκανε το θόρυβο για 5 δευτερόλεπτα και μετά σταμάταγε.
Στην Peugeot απλά πάλι κοίταξαν τον εγκέφαλο, μου είπαν κάτι για θόρυβο από τον συμπιεστή που μπαίνει σε λειτουργία και δεν μπήκαν σε διαδικασία επίλυσης (λόγω μεγάλου κόστους και εγγύησης).Στον 5ο μήνα, παρουσίασε και το κορυφαίο. Πάταγα το κουμπί για να πάρει μπροστά όλη η μονάδα του κλιματισμού και απλά δεν έπαιρνε μπροστά. Πάτα, πάτα, πάτα... τελικά κάποια στιγμή έπαιρνε μπροστά.
Στην Peugeot απλά πάλι κοίταξαν τον εγκέφαλο, μου είπαν κάτι για πιθανό πρόβλημα στην κονσόλα (διακόπτης;) και δεν μπήκαν σε διαδικασία επίλυσης (λόγω μεγάλου κόστους και εγγύησης).Στον 7ο μήνα... επιτέλους τα προβλήματα όλα λύθηκαν. Το πούλησα και ησύχασα....
7 μήνες αυτοκίνητο. 7500χιλιόμετρα και 'άντε γεια!!!'!
-
Mηπως εφταιγες και εσύ;Αφου δεν το εφτιαχναν έπρεπε να κάνεις φασαρια,να πας σε αλλο σερβις ,κατι .
-
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Mηπως εφταιγες και εσύ;Αφου δεν το εφτιαχναν έπρεπε να κάνεις φασαρια,να πας σε αλλο σερβις ,κατι .3 συνεργεία, επιστολή στην Γαλλία και το μόνο που κατάφερα ήταν να μου απαντήσουν στην LION:
'Θα πρέπει να μας αφήσετε το αυτοκίνητο 3 μήνες, γιατί πρέπει να το στείλουμε Γαλλία. Εδώ δεν υπάρχει τεχνογνωσία για να φτάξουμε τα προβλήματα που έχει βγάλει'.Σημείωσε ότι εκτός από το κλιμά, είχε βγάλει πρόβλημα στην πανοραμική ηλιοροφή (κόλλαγε ο ηλεκτρονικός μηχανισμός της και δεν έκλεινε), είχε βγάλει πρόβλημα στον εγκέφαλο (SAGEM γαρ, Γαλλική απάτη) με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην παίρνει μπροστά, άλλες φορές να μην λειτουργούν τα φώτα, λαμπτήρες, όργανα στο ταμπλό, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές και διάφορα άλλα.
Ήταν από τα πρώτα 1600άρια/16V 206 που είχαν έρθει. Ξεκίνησαν με SAGEM εγκέφαλο. Μετά αποφάσισαν να τον αλλάξουν σε BOSCH.
Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να ασχοληθώ περισσότερο. Ένα απόγευμα πήγα και το αντάλλαξα με ένα καινούριο OPEL ASTRA. Στην εμπορία δεν το έλεγξαν καθόλου. Απλά το έβγαλαν κατευθείαν προς πώληση.
Μόλις το άφησα στην εμπορία το 206, μετά από 3 ώρες πέρασε μία κοπέλα με τον πατέρα της και το αγόρασαν...Ευτυχώς έχασα πολύ λίγα χρήματα από την ανταλλαγή.
Πάντως από τότε με τα κλιμά δεν τα πάω και πολύ καλά. Δεν τα εμπιστεύομαι. -
Τι λετε ρε;Περιπέτεια/κακοτυχία/γκίνια μεγάλη!!!Τουλάχιστον ξεμπέρδεψες!
-
Storm η αληθεια είναι οτι υπέφερες...
Αλλά μπροστά στα άλλα το clima νομίζω ότι είναι το κερασάκι.Αλιμονο στην κοπέλα... δεν σκέφτηκε ρε γαμώτο ότι δεν αλλάζει εύκολα ο άλλος αυτοκίνητο σε 7 μήνες αν δεν υπάρχει κάτι ζαβό...
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Mηπως εφταιγες και εσύ;Αφου δεν το εφτιαχναν έπρεπε να κάνεις φασαρια,να πας σε αλλο σερβις ,κατι .
3 συνεργεία, επιστολή στην Γαλλία και το μόνο που κατάφερα ήταν να μου απαντήσουν στην LION:
'Θα πρέπει να μας αφήσετε το αυτοκίνητο 3 μήνες, γιατί πρέπει να το στείλουμε Γαλλία. Εδώ δεν υπάρχει τεχνογνωσία για να φτάξουμε τα προβλήματα που έχει βγάλει'.Σημείωσε ότι εκτός από το κλιμά, είχε βγάλει πρόβλημα στην πανοραμική ηλιοροφή (κόλλαγε ο ηλεκτρονικός μηχανισμός της και δεν έκλεινε), είχε βγάλει πρόβλημα στον εγκέφαλο (SAGEM γαρ, Γαλλική απάτη) με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην παίρνει μπροστά, άλλες φορές να μην λειτουργούν τα φώτα, λαμπτήρες, όργανα στο ταμπλό, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές και διάφορα άλλα.
Ήταν από τα πρώτα 1600άρια/16V 206 που είχαν έρθει. Ξεκίνησαν με SAGEM εγκέφαλο. Μετά αποφάσισαν να τον αλλάξουν σε BOSCH.
Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να ασχοληθώ περισσότερο. Ένα απόγευμα πήγα και το αντάλλαξα με ένα καινούριο OPEL ASTRA. Στην εμπορία δεν το έλεγξαν καθόλου. Απλά το έβγαλαν κατευθείαν προς πώληση.
Μόλις το άφησα στην εμπορία το 206, μετά από 3 ώρες πέρασε μία κοπέλα με τον πατέρα της και το αγόρασαν...Ευτυχώς έχασα πολύ λίγα χρήματα από την ανταλλαγή.
Πάντως από τότε με τα κλιμά δεν τα πάω και πολύ καλά. Δεν τα εμπιστεύομαι.τυχερη η κοπελα Στο air condition ή στο clima μη σου την κανει ο συμπιεστης και εισαι εκτος εγγυησης. κοστιζει.
-
Ο χρήστης astronautis έγραψε:
Storm η αληθεια είναι οτι υπέφερες...
Αλλά μπροστά στα άλλα το clima νομίζω ότι είναι το κερασάκι.Αλιμονο στην κοπέλα... δεν σκέφτηκε ρε γαμώτο ότι δεν αλλάζει εύκολα ο άλλος αυτοκίνητο σε 7 μήνες αν δεν υπάρχει κάτι ζαβό...
Το clima πράγματι ήταν το κερασάκι, απλά ήξερα ότι κάποια στιγμή θα τα έφτυνε εντελώς, αφού 'αγκομαχούσε'.
Βάλτε σε αυτά ότι το αυτοκίνητο το παρέλαβα με EIBACH ελατήρια εξαρχής (τα έβαλε το εξουσιοδοτημένο, επίσημα αξεσουάρ καταλόγου) και μέσα σε ένα μήνα μου έσπασαν και δύο αμορτισέρ τα οποία δεν ήθελαν να τα βάλουν εγγύηση.Το 206 ήταν ταλαιπωρία εντελώς. Το 207 μου φαίνεται σαν να φτιάχτηκε από άλλο κατασκευαστή. Καμιά σχέση.
-
Εγώ πάντως μετά από ταλαιπωρία σαν την δική σου δεν θα αγόραζα ποτέ αυτοκίνητο ίδιας μάρκας.
-
Έχεις απόλυτο δίκιο.
Η αλήθεια είναι μία.
Για πολλούς προβαίνω σε ξαφνικές ακατανόητες κινήσεις (αγοραπωλησιών) που δεν μπορούν να εξηγηθούν.
Ειδικά εδώ μέσα που είμαι από το 2003 έχω αλλάξει αρκετά αυτοκίνητα και πολλοί έχουν περάσει 'ευχάριστες' στιγμές με τις ιδιοτροπίες μου...Εγώ από την πλευρά μου πάντα στο θέμα του αυτοκινήτου στάθμιζα τις ανάγκες μου και το κατά πόσο ένα αυτοκίνητο στην εκάστοτε παρούσα προσωπική μου κατάσταση καλύπτει αυτά που θέλω ώστε να μου κάνει τη ζωή ποιο εύκολη και κυρίως περισσότερο ενδιαφέρουσα!
Αν κάτι δεν με καλύπτει ή με υπερκαλύπτει τότε απλά δεν υπάρχει λόγος να το κρατάω στο γκαράζ (ακίνητο) ή να το αφήνω να μου 'μαυρίζει' τη διάθεση. Ειδικά όταν είναι κοστοβόρο (λόγω βλαβών ή εξόδων χρήσης).Αν στα παραπάνω βάλεις ότι ξαφνικά στα γεράματα κόλλησα και με το σκούτερ, καταλαβαίνεις ότι το αυτοκίνητο πλέον το βλέπω ως ένα μεταφορικό μέσο που απλά θα με μεταφέρει όταν, όποτε και όπου το σκούτερ δεν μπορεί να με πάει.
-
Εγώ πάλι αποφεύγω πλέον τα δίτροχα και προτιμώ να απολαμβάνω διαδρομές μέσα στο ευχάριστο κλειστό περιβάλλον ενός αυτοκινήτου! Το air condition φυσικά ρυθμισμένο στους 22 βαθμούς...
-
Από ότι διαβάζω είσαι στην Ρόδο. Και εγώ σίγουρα αν ήμουν στη Ρόδο θα βολευόμουν απόλυτα με ένα Jimny
Αλλά μέσα στην Αττική, μόνο με το αυτοκίνητο άκρη δεν βγαίνει. Το σκούτερ με έχει σώσει (από όλες τις πλευρές).
Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα χαλάω για βενζίνη 12euro το μήνα.Ωστόσο ένα αυτοκίνητο μου χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις για να καλύψει εκείνες τις καταστάσεις στις οποίες δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το σκούτερ. Π.χ. κάποιο καλοκαιρινό μπανάκι λίγο ποιο μακρυά από την Αττική, ταξιδάκια στο νησί που κατάγομαι, κάποια βόλτα στα κοντινά βουνά το χειμώνα, αστικές μετακινήσεις όταν η Αττική πλημμυρίζει από τα καρεκλοπόδαρα, μέρες που χιονίζει (το οποίο είναι τακτικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια). Οπότε για τα παραπάνω ένα απλό AC με υπερ-υπερκαλύπτει.
-
Όταν απόκτησα για πρώτη φορά αυτοκίνητο (BMW F20 116d) με clima τον πρώτο καιρό δεν μου άρεσε. Ειδικά το χειμώνα θεωρούσα ότι δε δουλεύει 'σωστά'. Μετά από 2 χρόνια που προφανώς έμαθα πως μπορώ να το χειριστώ αποδοτικά αποφάσισα ότι δεν το αλλάζω και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη λειτουργία του.
Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο δεν έχει και πολύ σχέση με τον κλιματισμό σε ένα σπίτι. Στο σπίτι το a/c βγάζει κρύο αέρα και ψυχραίνει τον αέρα στο χώρο. Δεν πάει κανείς να καθίσει κάτω από το a/c προκειμένου να δροσιστεί (εκτός φυσικά απο ακραίες συνθήκες/περιπτώσεις). Στο αυτοκίνητο όμως ο 'δροσισμός' βασίζεται στον κρύο αέρα που μας χτυπάει άμεσα ή έμμεσα από τους αεραγωγούς. Έτσι ο διζωνικός/τριζωνικός/4ζωνικός κλιματισμός έχει νόημα. Για παράδειγμα κινούμενοι από νότο προς βορά πρωινή ώρα ο οδηγός είναι στον ήλιο (μπαίνει από το παράθυρό του) ενώ ο συνοδηγός στη σκιά. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η ύπαρξη διζωνικού κλιματισμού διότι με απλό κλιματισμό ο ένας θα ζεσταίνεται και ο άλλος θα κρυώνει. Αυτό συμβαίνει και το χειμώνα στις μέρες με ηλιοφάνεια. Αυτός που τον βλέπει ο ήλιος επιθυμεί λιγότερη θέρμανση. Μη ξεχνάμε επίσης και τις ιδιαιτερότητες του καθένα από μας σχετικά με το πόσο ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Δεν είναι παράλογος και περιττός λοιπόν ο 2/3/4 ζωνικός κλιματισμός σε καμία περίπτωση.
Για το φίλο που ρώτησε σχετικά: Στο παραπάνω αυτοκίνητο υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει αυτόματα τη λειτουργία από φρέσκο αέρα σε ανακύκλωση, αν ο σχετικός αισθητήρας αντιληφθεί 'μολυσμένο-με άσχημη μυρωδιά' αέρα. Σε συνδυασμό με το φίλτρο ενεργού άνθρακα δεν υπάρχει περίπτωση να μυρίσεις κάτι 'άσχημο' μέσα στο αυτοκίνητο.
Στο άλλο μου αυτοκίνητο το μαμά φίλτρο δεν κάνει τίποτα, σού έρχεται μέσα το καυσαέριο κανονικά. Όμως η Toyota δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τέτοιου τύπου φίλτρο το οποίο δουλεύει άψογα και αυτό τοποθετώ από την πρώτη φορά που έκανα service στο αυτοκίνητο. Πιθανόν να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και άλλες εταιρίες. -
Κατ΄αρχήν δεν είναι ίδια όλα τα συστήματα clima.
Σαν χειρισμός λειτουργίας, σαν υποσυστήματα (πχ αισθητήρας φωτός) αλλά και σαν αποδοτικότητα.Έπειτα,
το clima αναλόγως του συστήματος έχει διάφορα πλεονεκτήματα:- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή ψυχρού-θερμού
- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή ανακύκλωσης-φρέσκου αέρα (ρύπανση, ταχύτητα όπισθεν κλπ)
- αυτόματη επιλογή διανομής-κατανομής αέρα (ψηλά-χαμηλά, μπρος-πίσω, οδηγό-συνοδηγό)
- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή χρήσης συμπιεστή-οικονομίας
- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή ταχύτητας ανεμιστήρα
- πολυζωνική ρύθμιση
- εναλλακτικά η lcd λειτουργεί ως πολυόργανο
- διαλειτουργικότητα του συστήματος κλιματισμού (λχ τηλεχειρισμός, ηλιακές κυψέλες)
Ως προς την πολυπλοκότητα χειρισμού,
υπάρχουν διαφορές αναλογως του συστήματος
αλλά τα περισσότερα clima υπερτερούν στην αμεσότητα αρκετών λειτουργιών (λχ ξεθάμπωμα).Τέλος ένα ωραίο με το clima είναι η λειτουργία άνεσης στο καλοριφέρ
όπου μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή,
το clima κρατάει τον ανεμιστήρα στο χαμηλό για να μη φυσάει κρύο αέρα. -
Ο χρήστης inertia έγραψε:
- διαλειτουργικότητα του συστήματος κλιματισμού (λχ τηλεχειρισμός, ηλιακές κυψέλες)
Αυτό δεν το κατάλαβα...
-
Ο χρήστης astronautis έγραψε:
Αυτό δεν το κατάλαβα...
Είναι πολύ απλό και έδωσα και δυο παραδείγματα.
Το clima είναι πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα
και ως τέτοιο μπορεί να χειρίζεται πλήρως το σύστημα του κλιματισμού
αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με άλλα υποσυστήματα του αυτοκινήτου.
Εκτός από τον εγκέφαλο του κλιματιστικού που συνεργάζεται με τα άλλα υποσυστήμτα,
υπάρχουν εκεί οι βαλβίδες, τα μοτεράκια για τα κλαπέτα κλπ κλπ
σε κάθε γενικά σημείο που είναι αναγκαία για την ρύθμιση του συστήματος χωρίς ανθρώπινη παρουσία.
Πάντα με την πληρέστερη πρόσληψη και συνεκτίμηση δεδομένων από άλλα υποσυστήματα (όπως θερμοκρασίες, μίγμα αέρα κλπ κλπ).Ας πούμε όταν μιλάμε για αυτόνομη λειτουργία
ότι αναφερόμαστε μέχρι και στην ενεργοποίηση και αυτορρύθμιση του κλιματισμού από απόσταση.Ένα χειροκίνητα ρυθμιζόμενο σύστημα κλιματισμού αντίθετα
δεν έχει την δυνατότητα αυτορρύθμισης και διαλειτουργικότητας.
Όλες σχεδόν οι λειτουργίες διαμεσολαβούνται από ντίζες και χειροκίνητους μηχανισμούς
που ασφαλώς κινητοποιούνται από την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα αυτονόμησης της λειτουργίας
και η εν γένει λειτουργία του δε λαμβάνει υπόψη το ίδιος πλήθος των δεδομένων
αλλά και τον ίδιο βαθμό διασύνδεσης με άλλα συστήματα του οχήματος.Το αυτοματοποιημένο clima είναι η αυτόνομη οδήγηση
εκεί που ο μηχανικός κλιματισμός (a/c) είναι ο οδηγός στο τιμόνι.
Και όπως η αυτόνομη οδήγηση προσφέρει παράπλευρες δυνατότητες (λχ τηλεχειρισμός στο παρκάρισμα)
έτσι και ο αυτόνομος αυτόματος κλιματισμός (λχ τηλεχειρισμός). -
Κατ΄αρχήν δεν είναι ίδια όλα τα συστήματα clima.
Σαν χειρισμός λειτουργίας, σαν υποσυστήματα (πχ αισθητήρας φωτός) αλλά και σαν αποδοτικότητα.Έπειτα,
το clima αναλόγως του συστήματος έχει διάφορα πλεονεκτήματα:- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή ψυχρού-θερμού
- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή ανακύκλωσης-φρέσκου αέρα (ρύπανση, ταχύτητα όπισθεν κλπ)
- αυτόματη επιλογή διανομής-κατανομής αέρα (ψηλά-χαμηλά, μπρος-πίσω, οδηγό-συνοδηγό)
- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή χρήσης συμπιεστή-οικονομίας
- αυτόματη επιλογή/εναλλαγή ταχύτητας ανεμιστήρα
- πολυζωνική ρύθμιση
- εναλλακτικά η lcd λειτουργεί ως πολυόργανο
Ως προς την πολυπλοκότητα χειρισμού,
υπάρχουν διαφορές αναλογως του συστήματος
αλλά τα περισσότερα clima υπερτερούν στην αμεσότητα αρκετών λειτουργιών (λχ ξεθάμπωμα).Τέλος ένα ωραίο με το clima είναι η λειτουργία άνεσης στο καλοριφέρ
όπου μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή,
το clima κρατάει τον ανεμιστήρα στο χαμηλό για να μη φυσάει κρύο αέρα.Πως μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το clima αυτοκινήτου, αφορά ένα αυτοματοποιημένο σύστημα;
Να υποθέσω ότι αυτός ο τύπος cilma δεν αφορά την πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και απλά ρυθμίζουν την θερμοκρασία;
Σόρυ που ρωτάω, αλλά πολλά από τα παραπάνω δεν τα έχω πάρει πρέφα σε διάφορα clima που έχω χειριστεί.
-
Αυτό δεν το κατάλαβα...
Είναι πολύ απλό και έδωσα και δυο παραδείγματα.
Το clima είναι πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα
και ως τέτοιο μπορεί να χειρίζεται πλήρως το σύστημα του κλιματισμού
αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με άλλα υποσυστήματα του αυτοκινήτου.
Εκτός από τον εγκέφαλο του κλιματιστικού που συνεργάζεται με τα άλλα υποσυστήμτα,
υπάρχουν εκεί οι βαλβίδες, τα μοτεράκια για τα κλαπέτα κλπ κλπ
σε κάθε γενικά σημείο που είναι αναγκαία για την ρύθμιση του συστήματος χωρίς ανθρώπινη παρουσία.
Πάντα με την πληρέστερη πρόσληψη και συνεκτίμηση δεδομένων από άλλα υποσυστήματα (όπως θερμοκρασίες, μίγμα αέρα κλπ κλπ).Ας πούμε όταν μιλάμε για αυτόνομη λειτουργία
ότι αναφερόμαστε μέχρι και στην ενεργοποίηση και αυτορρύθμιση του κλιματισμού από απόσταση.Ένα χειροκίνητα ρυθμιζόμενο σύστημα κλιματισμού αντίθετα
δεν έχει την δυνατότητα αυτορρύθμισης και διαλειτουργικότητας.
Όλες σχεδόν οι λειτουργίες διαμεσολαβούνται από ντίζες και χειροκίνητους μηχανισμούς
που ασφαλώς κινητοποιούνται από την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα αυτονόμησης της λειτουργίας
και η εν γένει λειτουργία του δε λαμβάνει υπόψη το ίδιος πλήθος των δεδομένων
αλλά και τον ίδιο βαθμό διασύνδεσης με άλλα συστήματα του οχήματος.Το αυτοματοποιημένο clima είναι η αυτόνομη οδήγηση
εκεί που ο μηχανικός κλιματισμός (a/c) είναι ο οδηγός στο τιμόνι.
Και όπως η αυτόνομη οδήγηση προσφέρει παράπλευρες δυνατότητες (λχ τηλεχειρισμός στο παρκάρισμα)
έτσι και ο αυτόνομος αυτόματος κλιματισμός (λχ τηλεχειρισμός).Μάλιστα. Και οι ηλιακές κυψέλες;
Air condition vs Clima